Aida ukazuje AUX senzor ... je to teplota v bedne?

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Pop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Aida ukazuje AUX senzor ... je to teplota v bedne?

Příspěvek od Pop »

Jsem, co se týká teplot, chlazení atd. poněkud lama, takže mě případně omluvte :)

Aida ukazuje 3 teplotní senzory. CPU a motherb. jsou docela jasné. Ale pak ukazuje jeden AUX. Co to je zač? Je to teplota v bedně? A je vůbec rozdíl mezi teplotou MB a tím AUX? Mně to pár stupňů rozdílu ukazuje, ale jak je to vůbec technicky vyřešené .. ty senzory zase nemůžou být tak daleko od sebe, ne?
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Aida ukazuje AUX senzor ... je to teplota v bedne?

Příspěvek od Slezman »

Pop píše:Jsem, co se týká teplot, chlazení atd. poněkud lama, takže mě případně omluvte :)

Aida ukazuje 3 teplotní senzory. CPU a motherb. jsou docela jasné. Ale pak ukazuje jeden AUX. Co to je zač? Je to teplota v bedně? A je vůbec rozdíl mezi teplotou MB a tím AUX? Mně to pár stupňů rozdílu ukazuje, ale jak je to vůbec technicky vyřešené .. ty senzory zase nemůžou být tak daleko od sebe, ne?
mě AIDA ukazovala to aux 60°C a to pořád (takže blbě), takže asi závisí od desky kde (jestli vůbec) to čidlo je, nepřikládal bych mu důležitost.
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

Pop píše:Jsem, co se týká teplot, chlazení atd. poněkud lama, takže mě případně omluvte :)

teplota MB je teplota na kolko sa zohrieva chipset na doske :wink: a aux je teplota v skrinke, ale je to hovadina :)
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

teplota MB je teplota na kolko sa zohrieva chipset na doske :wink: a aux je teplota v skrinke, ale je to hovadina :)
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Hele, když už jsme u toho - MBM mi umí vyšťourat z monitorovacího čipu dvě teploty - jedna je procák a druhou označuje jako case, ale je blbost, aby měla 35°C. Že on je to čipset ? :roll:
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Tommi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tommi »

TomV píše:Hele, když už jsme u toho - MBM mi umí vyšťourat z monitorovacího čipu dvě teploty - jedna je procák a druhou označuje jako case, ale je blbost, aby měla 35°C. Že on je to čipset ? :roll:
chipset to nie je ako to moze byt chipset si pofukaj fenom po doske a uvidis ze to nie je chpset
som uz pisal ze teploty chpsetov sa na MB nikdy nemarali a ani nemeraju a s najvetsiou pravdepodobnostou ani nikdy merat nebudu si viete predstavit ako by ten senzot s rozmermi 4mmx2mmx2mm narvali do chipsetu alebo hned k nemu je to somarinaa to ze ti pise taku vysoku teplotu to je len softewarova chyba
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

unnamed píše:senzot s rozmermi 4mmx2mmx2mm
to nejsou menší senzory? A co se skrývý pod teplotou chipset, když ne chipset? Na desku foukat nebudu.
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

TomV píše:Hele, když už jsme u toho - MBM mi umí vyšťourat z monitorovacího čipu dvě teploty - jedna je procák a druhou označuje jako case, ale je blbost, aby měla 35°C. Že on je to čipset ? :roll:
není to chassis? Pak by to byl chipset, né
Tommi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tommi »

Slezman(CZE) píše:
unnamed píše:senzot s rozmermi 4mmx2mmx2mm
to nejsou menší senzory? A co se skrývý pod teplotou chipset, když ne chipset? Na desku foukat nebudu.
samozrejme ze su aj mensie al eti su dost drahe na to aby sa davali na dosky a su aj dost nepresne
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

unnamed píše:
Slezman(CZE) píše: to nejsou menší senzory? A co se skrývý pod teplotou chipset, když ne chipset? Na desku foukat nebudu.
samozrejme ze su aj mensie al eti su dost drahe na to aby sa davali na dosky a su aj dost nepresne
Ježiši, proč by měli cpát senzory 4x2x2 mm do čipsetu, když i každý CPU má integrovanou teplotní diodu ??? :shock:
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

Slezman(CZE) píše:
není to chassis? Pak by to byl chipset, né
chassis je skrinka, nie???? :shock: :? .A kumba ja, ma tu neserte, je to teplota chipsetu, vsak snad vidim rozdiel ked to pustim bez ventilatora na chipsete alebo S ventilatorom na chipsete, ta teplota ide o 3 stupne dole potom.Hmmm, a co takto dat dole pasiv, utrhnut chipset a zistime :lol:
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

johny128 píše:
Slezman(CZE) píše: není to chassis? Pak by to byl chipset, né
chassis je skrinka, nie???? :shock: :? .A kumba ja, ma tu neserte, je to teplota chipsetu, vsak snad vidim rozdiel ked to pustim bez ventilatora na chipsete alebo S ventilatorom na chipsete, ta teplota ide o 3 stupne dole potom.Hmmm, a co takto dat dole pasiv, utrhnut chipset a zistime :lol:
Jdu sundat větrák z čipsetu a pak se uvidí... :-)
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

podle mě když je u nějaká teploty napsáno chassis, jedná se o desku, tedy chipset, ale vem to buřt.
Tommi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tommi »

johny128 píše:
Slezman(CZE) píše: není to chassis? Pak by to byl chipset, né
3 stupne tomu ti hovoris rozdiel ktory nastane po vypnuti ventilatora??? si ho vypni na grafike alebo na CPU a daj vediet ci to boli tiez tri stupne :lol: :lol: :lol:
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Objevil jsem zajímací věc - teď jsem testoval, jestli bere 8RDA3+ teplotu z interního čidla CPU, nebo z termohnáty v socketu. Bere jí ze socketu. :-( Čímž mě sice trochu zklamala, ale co se dá dělat, třeba to nějakej BIOS upraví. Ale co je ještě zajímavější - ta teplota "case", která předtím byla 36°C je teď najednou 29°C... :? Je fakt, že jsem přemístil jeden větrák, ale až takovejhle rozdíl jsem nečekal... Kua, budu to muset zase vypnout a ohnout tu termohnátu v socketu zase zpátky, abych se potom šeredně nedivil... :sarcasm:
Tommi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tommi »

TomV píše:
unnamed píše: samozrejme ze su aj mensie al eti su dost drahe na to aby sa davali na dosky a su aj dost nepresne
Ježiši, proč by měli cpát senzory 4x2x2 mm do čipsetu, když i každý CPU má integrovanou teplotní diodu ??? :shock:
v CPU ziadna teplotna dioda nie je ono si teplotu berie z dosky teda aspon intel ktory mam doma
som robil taky pokus
medzi procesor a cidlo ulozil kusok papierika aby cidlo ukazovalo co najmensiu teplotu a zapol som komp kedze som mal napetie na hodnote 1.85 tak sa dost hrialo a asi po minute prime 95 zacalo spomalovat teplota bola 72C teraz cidlo ukazalo teplotu 58C a spomalenie sa nekonalo cize CPU teplotu jednoznacne teplotu bralo z dosky
Tommi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tommi »

TomV píše:Objevil jsem zajímací věc - teď jsem testoval, jestli bere 8RDA3+ teplotu z interního čidla CPU, nebo z termohnáty v socketu. Bere jí ze socketu. :-( Čímž mě sice trochu zklamala, ale co se dá dělat, třeba to nějakej BIOS upraví. Ale co je ještě zajímavější - ta teplota "case", která předtím byla 36°C je teď najednou 29°C... :? Je fakt, že jsem přemístil jeden větrák, ale až takovejhle rozdíl jsem nečekal... Kua, budu to muset zase vypnout a ohnout tu termohnátu v socketu zase zpátky, abych se potom šeredně nedivil... :sarcasm:
ved vam hovorim ze to nie teplota chipsetu ale teplota nijakej casti case u man konkretne je to v okoli PCI portov
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

unnamed píše:
TomV píše:Objevil jsem zajímací věc - teď jsem testoval, jestli bere 8RDA3+ teplotu z interního čidla CPU, nebo z termohnáty v socketu. Bere jí ze socketu. :-( Čímž mě sice trochu zklamala, ale co se dá dělat, třeba to nějakej BIOS upraví. Ale co je ještě zajímavější - ta teplota "case", která předtím byla 36°C je teď najednou 29°C... :? Je fakt, že jsem přemístil jeden větrák, ale až takovejhle rozdíl jsem nečekal... Kua, budu to muset zase vypnout a ohnout tu termohnátu v socketu zase zpátky, abych se potom šeredně nedivil... :sarcasm:
ved vam hovorim ze to nie teplota chipsetu ale teplota nijakej casti case u man konkretne je to v okoli PCI portov
hmmm, no ak je to pravda, tak som trocha sklamany :( .Ale na druhej strane mi to moze byt jedno, pasiv od procesora mam stale aj v tej najnizsej casti skoro studeny, o chipsete ani nehovorim, jedine co vyzaruje ako take teplo je grafika, tak cert to zober :-D
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

unnamed píše: v CPU ziadna teplotna dioda nie je ono si teplotu berie z dosky teda aspon intel ktory mam doma
som robil taky pokus
medzi procesor a cidlo ulozil kusok papierika aby cidlo ukazovalo co najmensiu teplotu a zapol som komp kedze som mal napetie na hodnote 1.85 tak sa dost hrialo a asi po minute prime 95 zacalo spomalovat teplota bola 72C teraz cidlo ukazalo teplotu 58C a spomalenie sa nekonalo cize CPU teplotu jednoznacne teplotu bralo z dosky
Nemáš pravdu. CPU (AMD) opravdu mají integrované teplotní čidlo přímo v jádře. Většina desek nemá externí čidlo v patici a berou teplotu z procesoru.

Epox 8RDA3+ externí čidlo má a bohužel ho používá. :-( Udělal jsem taky takový pokus - zajistil jsem, že se to čidlo teď procesoru nedotýká. Teplota je o 10° nižší...
johny128
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od johny128 »

TomV píše:
unnamed píše: v CPU ziadna teplotna dioda nie je ono si teplotu berie z dosky teda aspon intel ktory mam doma
som robil taky pokus
Nemáš pravdu. CPU (AMD) opravdu mají integrované teplotní čidlo přímo v jádře. Většina desek nemá externí čidlo v patici a berou teplotu z procesoru.

Epox 8RDA3+ externí čidlo má a bohužel ho používá. :-( Udělal jsem taky takový pokus - zajistil jsem, že se to čidlo teď procesoru nedotýká. Teplota je o 10° nižší...
keby som zistil ze mam na prociku o 10 stupnov viac tak ma to dorazi :shock: .Vravis ze si robil nejaky pokus, upresnis o co islo??
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“