SHRNUTI
Potrebne utility:
ATi Radeon BIOS Tuner (RaBiT) 1.5 - download zde: http://www.softpedia.com/public/cat/12/1/12-1-40.shtml
Flashrom - download zde: http://www.techpowerup.com/bios/
POSTUP
Nabootovat z diskety nebo USB disku na kterem je nakopirovana Flashrom. Nejdrive je treba ulozit puvodni bios prikazem flashrom -s 0 oldbios.bin kde oldbios.bin je soubor do ktereho ulozite svuj bios. Pak najedete do windows a spustite Rabit a otevrete vytvoreny soubor oldbios.bin. V zalozce device clock si nastavite pozadovane takty
podle moznosti vasi VGA. Potom v zalozce Device ID zeditujete hodnotu Device ID, ja tam dal cislo 4152 ktere jsme vycetl z biosu R9600XT od asusu, potom jeste zeditujete hodnotu SubSystem ID, dal jsem tam C01A opet z biosu 9600XT, SubVendor ID je cislo vyrobce to jsem nechal puvodni. Pote ulozite bios pod novym nazvem treba newbios.bin a tento soubor nahrajete na bootovaci disketu kde mate flashrom. Nabootujete do dosu a spustite prikaz flashrom -p -f 0 newbios.bin. Timto je vse hotovo, karta se tvari jako Radeon 9600 series.
PS: Pri flashovani si dejte bacha na vadne diskety
Vyhody:
1.) Neni treba pouzivat softwarovou utilitu pro pretaktovani jako napr. ATITool
2.) Muzete pouzivat originalni drivery
jeste jednou 3Dmark:
3DMark 2001|original catalyst 4.1|425/276 bios flash|score 12329
3DMark 2003|original catalyst 4.1|425/276 bios flash|score 3520
3DMark 2001|original catalyst 4.11|425/276 bios flash|score 12382
3DMark 2003|original catalyst 4.11|425/276 bios flash|score 3447
puvodni text:
Takze se mi konecne podarilo bez probemu flasnout R9550. Pouzil jsem puvodni bios z me karty, ten se da ulozit napr. programem flashrom, vysledny soubor jsem zeditoval programem Rabit. Timto programkem lze zvysit frekvence, nastavil jsem si sve otestovane hodnoty na 432/283 (+- nejde to presne je tam nejaky nasobic), a upraveny bios jsem pak nahral pres flashrom zpet. Pokud pouzivate modnute catalysty tak uz neni treba pouzivat atitool a vse bezproblemove funguje. Pokud ale pouzijete originalni catalysty tak nenajede system. Takze jsem udelal jeste jednu upravu, zmenil jsem Device Id a SubSystem Id na hodnoty ktere jsem vycetl ze ztazeneho biosu z R9600XT. Timto se karta systemu jevi jako R9600XT ktera neni chranena proti pretaktovani a Xpecka nabehly i s originalnimi catalysty. Jen mi to jeste hlasilo nejakou chybu, nenabehl ati control panel, ale rozliseni a barvy normalne fungujou. Nemel jsem moc casu ale jeste dneska si s tim pohraju, je mozne ze moje XP uz jsou trochu nacate, mnohokrat jsem tam daval ruzne verze catalystu a to jak originalni tak modnute takze windows uz je z toho asi trochu zblblej.