Jeste jednou k zapojeni LED...

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Jeste jednou k zapojeni LED...

Příspěvek od Maxtor »

pls.. Jen par dotazu ohledne LED.. prosel jsem na foru asi 10 fakt obsahlejch temat a mam v tom qalitni bordel...

- Jsem nejak omezeny, v tom kolik pripojim na jeden Molex LEDek..? Podle me je to o voltazi, zejo..
- Ve spouste prizpevku se resi i zapojeni bez odporu.. podle me se odporu nevyhnu, ne..?
- Co zapojeni.. paralelne mi hrozi to, ze kdyz nejaky LED odejdou.. zmeni se tim odpor a muzu zdrtit i ty ostatni, popr. zdroj... tzn. seriovy zapojeni by melo byt bezpecny... ma nejaky nevyhody oproti paralel..?
- Jak si mam o tehle LEDce udelat obrazek.. (http://tipasadova.opanet.cz/eshop/index ... t_id=11432) nebo snad nazev nekomu rika i vice nez, me... tj. nic.. :(( je ta svitivost dost velka..? a co volty..? snad to vyresim datazem, co jsem jim poslal...
- A jeste jedna dulezita vec.. co pokud budu mit v casu hodne led (napr. 50).. hrozi, mi nejaky problemy se zdrojem pri jejich zapinani a vypinani za behu compu..? Nemusim se bat o napetovy razy, ktery bude zdroj pri zapnuti dostavat..? Bude to zivit asi 400W Chill.....

Schemata samozrejme mam, ale to mi neobjasni moje dotazy... Udelat plosak a vsadit si to do nej pro me taky neni problem.. jde mi jen o tu teorii.. at si v tom udelam poradek.. viz dotazy...

A nefuckujte me za tenhle dotaz, protoze se tady vetsina temat vzdycky uplne zvrhne a clovek se dozvi prt.. Hrabu se v kejsech uz peknejch par let, ale tyka se to jen rezani do plechu.. s elektrikou mam naprosto nulovy zkusenosti..
Naposledy upravil(a) Maxtor dne úte 19. dub 2005, 00:42, celkem upraveno 2 x.
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

naco 50lediek? probuh... to ti oci vypali.... :) Videl som case kde ich bolo 20 a bolo aj to uz hodne... Inak aspon co sa tyka k tomu odberu, kazda ledka ma istu spotrebu (napr. modra zvycajne 0.02A). To znamena ze ak napojis 4 modre ledky seriovo (4x3.5V), dosiahnes 0.02A odber z 12ky vetvy...proste deli sa nepetie, nedeli sa prud... Takze ak by si takymto sposobom zapojil aj 50 tychto lediek (vzdy styri do serie a kazda dalsia stvorica paralelne voci ostatnym..), dosiahnes cca 1A odber z 12V vetvy... Takze bez obav.... :wink:
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

ty wole 50x 8cd LED to je fakt zabijarna :D
Káva, mlýnky na kávu, moka konvice https://www.gourmetkava.cz
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Presne tohle jsou prizpevky, ktere se objevujou ve vsem, co jsem cetl.. k cemu mi tohle je.. k ho*nu.. :(
Mozna ze jich tam dam jen 20.. nevim.. to je prece jedno.. byl to priklad.. kdybyste alespon napsali neco jako.. vic nez 8cd uz se nedela.. je to hodne.. tak nereknu.. tohle je mi na nic..
Zase tady bude o jedno zaplacany tema zbytecnostma navic.. a lidi lako ja zase budou cist 100vky stranek o nicem.. :x
Drzme se dotazů..

to: Spirit
podle toho co jsi napsal to funguje tak, ze se vzdycky musim vlizt do tech 12V..? Jenze v tvojem pripade by potom kazda LEDka jela jen na 3V.. tzn svitila by min.. co potom.. bych musel zapojit 3 ale pak by mi zase 1,5V zbyvalo.. tzn. to pak zrusim odporem..?
btw. stejne bych asi radeji seriovy zapojeni.. viz muj dotaz..
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Maxtor píše:to: Spirit
podle toho co jsi napsal to funguje tak, ze se vzdycky musim vlizt do tech 12V..? Jenze v tvojem pripade by potom kazda LEDka jela jen na 3V.. tzn svitila by min.. co potom.. bych musel zapojit 3 ale pak by mi zase 1,5V zbyvalo.. tzn. to pak zrusim odporem..?
btw. stejne bych asi radeji seriovy zapojeni.. viz muj dotaz..
1. Nevjadril si sa uplne presne a my nemozme vediet co presne ty potrebujes vediet. Ako som mal vediet ze mam byt vseobecny a nie konkretny, ak ty si navrhol konkretny pripad (50led)?

2. Ano, princip si pochopil, to ze ledky budu svietit o kusok menej nevadi. Aspon tam bude napetova rezerva. Ak tam das tri, potrebujes odporom tych 1.5v odobrat... Ak by si chcel ich zapajat cisto seriovo, potrebujes silnejsie odpory a zbytocne si 8.5v vytopil na odpore... =velke straty, takze bud vzdy 4 ledky seriovo, alebo tri a nejaky odpor. Aky presne to ti bohuzial neporadim...
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Stahl jsem si tedka programek "LEDCalc" a ten zobrazuje, ze pri prekroceni napeti prestanou LED svitit.. to je podle me nesmysl.. LED sviti i pri nizsim napeti, ne..?
A dasli vec.. dejme tedy tomu, ze budu mit vyrobene moduly se 4mi LED na jeden molex.. mohu je pak zapojovat za sebe pomoci rozdvojek, vlastne paralelene, bez potreby dalsich odporuu a jinych nesmysluu?
piranha
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od piranha »

Ohledně LEDcalcu, mám ho taky, je dobrej, ale je kravina aby ti při menším překročení napětí přestaly LEDky svítit. Budou svítit o něco méně, to jo, ale svítit budou. Nevím jak moc musí člověk překročit napětí aby mu to zhaslo, ale třeba modrá dioda na napětí červený nejede, to vim.
Made by Piranha
AMD Athlon XP2700+ | SOLTEK nF2 75FRN3-L | 512 DDR 400mhz | nVidia GeForce FX 5600 128MB | seagate berracuda 120GB | Samsung SpinPoint 250GB |
P.I.R.A.N.H.A. : Poloautomatický Inteligentní Robot na Anihilaci Nájezdníků a Hromadění Antihmoty :borg:
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=50805
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

piranha píše:Ohledně LEDcalcu, mám ho taky, je dobrej, ale je kravina aby ti při menším překročení napětí přestaly LEDky svítit. Budou svítit o něco méně, to jo, ale svítit budou. Nevím jak moc musí člověk překročit napětí aby mu to zhaslo, ale třeba modrá dioda na napětí červený nejede, to vim.
zalezi jakou cervenou myslis, takove ty normal signalizacni maji malou spotrebu na malo voltu, ale 5cd apod.. to uz je potom jedno zda modra ci cervena ci bila.
piranha
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od piranha »

Aha tak to jsem zase nevěděl já. No když jsem měnil diodu v myši tak bylo třeba přemostit (a před tím vyndat) odpor, aby modrá svítila. Jednalo se o klasický LED čirý 5mm koupený v GME za pár šupů...
Made by Piranha
AMD Athlon XP2700+ | SOLTEK nF2 75FRN3-L | 512 DDR 400mhz | nVidia GeForce FX 5600 128MB | seagate berracuda 120GB | Samsung SpinPoint 250GB |
P.I.R.A.N.H.A. : Poloautomatický Inteligentní Robot na Anihilaci Nájezdníků a Hromadění Antihmoty :borg:
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=50805
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

piranha píše:Aha tak to jsem zase nevěděl já. No když jsem měnil diodu v myši tak bylo třeba přemostit (a před tím vyndat) odpor, aby modrá svítila. Jednalo se o klasický LED čirý 5mm koupený v GME za pár šupů...
no tak v mysi asi nebyla obycejna signalizacni :) Buh vi co tam bylo, ze.. :) Ale jinak se proste vzdy radsi zeptej.. ono v dnesni dobe kazdej dodava jine apod.. ne ze by se to tolik lisilo, ale kdyz uz chcete honit max. svitivost, tak budis. Jinak kdyz zapojis jakoukoliv diodu na 3V nic nezkazis. Kdyz jo, tak ji stejnak nemusis uplne odpalit, aspon me se vzdy snizila svitivost na 1/2...
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Re: Jeste jednou k zapojeni LED...

Příspěvek od Maxtor »

A jak je to teda s timhle...
Maxtor píše:- Co zapojeni.. paralelne mi hrozi to, ze kdyz nejaky LED odejdou.. zmeni se tim odpor a muzu zdrtit i ty ostatni, popr. zdroj... tzn. seriovy zapojeni by melo byt bezpecny... ma nejaky nevyhody oproti paralel..?
Jo, a tomu zdroji teda ty razy pri zapinani LED za chodu vadit nemuzou..? (samozrejme v pripade, ze jich tam bude hodne)

a jeste tohle
Maxtor píše:A dasli vec.. dejme tedy tomu, ze budu mit vyrobene moduly se 4mi LED na jeden molex.. mohu je pak zapojovat za sebe pomoci rozdvojek, vlastne paralelene, bez potreby dalsich odporuu a jinych nesmysluu?
Jinak uz teda zacinam chapat co a jak.. tzn. dix za rady...
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Jeste jednou k zapojeni LED...

Příspěvek od Skodik »

Maxtor píše:A jak je to teda s timhle...
Maxtor píše:- Co zapojeni.. paralelne mi hrozi to, ze kdyz nejaky LED odejdou.. zmeni se tim odpor a muzu zdrtit i ty ostatni, popr. zdroj... tzn. seriovy zapojeni by melo byt bezpecny... ma nejaky nevyhody oproti paralel..?
Jo, a tomu zdroji teda ty razy pri zapinani LED za chodu vadit nemuzou..? (samozrejme v pripade, ze jich tam bude hodne)

a jeste tohle
Maxtor píše:A dasli vec.. dejme tedy tomu, ze budu mit vyrobene moduly se 4mi LED na jeden molex.. mohu je pak zapojovat za sebe pomoci rozdvojek, vlastne paralelene, bez potreby dalsich odporuu a jinych nesmysluu?
Jinak uz teda zacinam chapat co a jak.. tzn. dix za rady...
1) to ze ti odejde rada 4 diod hrozi pouze u serioveho zapojeni. A kdyz mas zapojene 4ks, tak ti odejdou max. 4ks!
2) zapinani zdroji vadit nemuze pokud to utahne.. vis co je to zapinani HDD ? :)
3)ano proste 4diody seriove na molex a molexy zapojene paralelne.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

O.K. .... jeste k tomu serial a paralel...
Podle me.. pokud odejde v seriovym zapojeni jedna LED, ostatni zhasnou, kvuli prerusenymu kontaktu... pokud odejde jedna v paralel, zmeni se odpor a tim se ohrozi ostatni LED... chapu to dobre..?

Jinak ktery ze dvou zapojeni bych mel zvolit, nejak mi nejsou jasny vyhody a nevyhody obou reseni... :(
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Maxtor píše:O.K. .... jeste k tomu serial a paralel...
Podle me.. pokud odejde v seriovym zapojeni jedna LED, ostatni zhasnou, kvuli prerusenymu kontaktu... pokud odejde jedna v paralel, zmeni se odpor a tim se ohrozi ostatni LED... chapu to dobre..?

Jinak ktery ze dvou zapojeni bych mel zvolit, nejak mi nejsou jasny vyhody a nevyhody obou reseni... :(
Chapes to dobre...
Co sa tyka okamziteho odberu, je to uplne zanedbatelne. Ako som spomenul, jedna ledka ma odber 0.02A (3.5V), a styri v serii maju 0.02 z 12V vetvy. Takze aj keby si tych lediek mal 400, odber bude max. 2A, co nie je vobec vela v porovnani so zapinanim PC ked sa zapnu naraz vsetky disky, mechaniky atd.. a okamzity odber je mozno aj 10x vacsi ako pri 100 ledkach...
Naposledy upravil(a) Spirit dne stř 4. kvě 2005, 18:10, celkem upraveno 1 x.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Tak uz me ty LEDky prisly... no musim konstatovat, ze 8000mcd jsem si fakt predstavit nedokazal.. :D pri prvni pokusu to zapojit jsem malem prisel o oci..
No jinak mi jeste jako totalnimu elektrolaikovi vysvetlete jednu vec..
V LEDcalcu se mi pri zapojeni 4rech 3.5V LED do serie vypise vykon 21W.. to je nejaka blbost, ne..? bych na tech par LEDek potreboval dalsi zdroj..
sidbin
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sidbin »

Maxtor píše:Tak uz me ty LEDky prisly... no musim konstatovat, ze 8000mcd jsem si fakt predstavit nedokazal.. :D pri prvni pokusu to zapojit jsem malem prisel o oci..
No jinak mi jeste jako totalnimu elektrolaikovi vysvetlete jednu vec..
V LEDcalcu se mi pri zapojeni 4rech 3.5V LED do serie vypise vykon 21W.. to je nejaka blbost, ne..? bych na tech par LEDek potreboval dalsi zdroj..
urcite chybny vypocet
LED U=3,6V
4 LED= 14,4V
LED odebira asi 10 az 20mA
cili P=U*I=14,4*0,020=0,288W
a proc pocitas vykon?
"Pane soudce,ja ho nezabil,on na ten nuz spadl sam" :lol:
vysemnesmite.cz
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Aha uz to mam.... sem si nevsim, ze pred tou 21kou je tecka.. :) Me oko ozarene 8000ci mcd to prehledlo..
ma to bejt 0.21..
tak sry.. ja to nepocitam, jen me pred tim preqapilo, ze to vypsalo takovouhle blbost..

dix
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

Maxtor píše:Aha uz to mam.... sem si nevsim, ze pred tou 21kou je tecka.. :) Me oko ozarene 8000ci mcd to prehledlo..
ma to bejt 0.21..
tak sry.. ja to nepocitam, jen me pred tim preqapilo, ze to vypsalo takovouhle blbost..

dix
jako kdybych to nepsal :D 50ks 8cd to je fakt na osviceni cele mistnosti :D
NetDaemon
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NetDaemon »

BTW nezapomínejte, že se z molexu nedostanete jen 5 nebo 12V, ale i 7, když to zapojíte mezi žlutej a červenej, na žlutym je pak +. Tím se dá taky vyhnout použití odporu
AMD Sempron 2300+ @ 1805MHz (190*9,5), Titan TC D5TB, ECS Syntax SV400 - VIA KT400, 256MB DDR333 Seitec, GeForce3 Ti200 64MB DDR Overclocked, 40GB Maxtor, CD-ROM Toshiba 48x,CD-RW Teac 32x/4x/4x - alles in Miditower 350W ATX
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

NetDaemon píše:BTW nezapomínejte, že se z molexu nedostanete jen 5 nebo 12V, ale i 7, když to zapojíte mezi žlutej a červenej, na žlutym je pak +. Tím se dá taky vyhnout použití odporu
A taky se tím dá docílit odpálení zdroje. Už jsem takových pár případů viděl. Není to úplně nejbezpečnější... :cry:
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“