Problem s nastavenim FSB pri PII400

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Problem s nastavenim FSB pri PII400

Příspěvek od Spirit »

Poradte mi niekto:
Doteraz som pouzival CeleronA 333Mhz na doske ALI M1621 BXcel chipset samozrejme pri FSB 66Mhz. Zamenil som ho za PII 400 ale FSB mi ostalo 66Mhz namiesto 100Mhz, takze nevyuzivam 100*4=400Mhz ale iba 266Mhz. skusal som pozriet BIOS aj jumpere ci nahodou netreba niekde prepnut, ale marne....
Taktiez zmenou multiplikatora jumpermi nenastane ziadna zmena.

Tak mi prosim poradte ako donutit dosku aby vzala CPU ako PII a nebrala ho stale ako Celeron, za rady vopred dakujem.

P.S.: Pri spusteni PC mi bios detekuje ze mam PII.
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Skus napisat uplne presni tip dosky ......... na tichto BXcel sa vsak zmena prevadzala pomocou jumperou na doske ..... ( dalo sa nastavit 66/100MHz... ) ...... zmena nasobica samozrejme vyznam nema, pretoze procesory Pentium II su zamknute........
Jedine co potrebujes zmenit FSB na 100Mhz potom bude mat CPu spravnu frekvenciu.....
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
Krevety
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krevety »

jj, hledej na desce / popr. v biosu jumper/menu nastaveni fsb , nekde to tam byt musi!
NB: ---
PC: AMD Ryzen 7 5700X3D, AMD Radeon RX 6800, ASUS TUF GAMING X570-PLUS, 32GB DDR4-3600, Samsung 990 PRO 4TB, Samsung 960 PRO 2TB, Win10 x64 Pro
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Takto: Ak mam celeron tak mozem menit FSB od 66 do 100 Mhz.
Podla manualu pri PII je mozne menit FSB od 66 do 133Mhz. Ja viem nastavit fsb na doske pomocou jumperov, ale ak dam 100 alebo nieco malo menej, tak sa pc bud nespusti, alebo vo windowse to zmrzne. Ono akoby ten cpu doska brala ako Celeron a snazila sa FSB redukovat.

Doska je: Acer Lab. Incorporated (ALI) M1621 Aladdin Pro II AGP System Controller a ma podporovat cpu Celeron od 266 do 333 a PII od 233 do 500Mhz. Pricom pri Celerone redukuje FSB na 66Mhz a umoznuje zvysit az do 100 (kde uz to ale nezvlada), resp. pri PII od 66 do 133.

Ak podla manualu nastavim jumpere na UDAJNYCH 100FSB, skutocnych mam stale len 66 a to je moj problem. Teplota cpu a chipsetu je normale...

Vopred dakujem za reakcie
Naposledy upravil(a) Spirit dne pon 16. srp 2004, 17:11, celkem upraveno 1 x.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

máš PC100 nebo PC133 paměti? :?
ignorelist: kremrole a dezoláti
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Pamete mam 3: 1. 133Mhz 2. 100Mhz a 3. 66Mhz, ale skusal som to aj tak, ze som nechal iba tu najnovsiu (133Mhz Legend Nova)
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Můžeš na té desce měnit jen FSB nebo i násobič. Máš možnost měnit frekvenci pamětí? Kamarád měl také desku na celera a FSB nastavoval na desce 66/100/133 a pak jemněji v BIOSu po cca 5MHz. Paměti měl také v BIOSu (FSB+33MHz).
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Mozem menit aj nasobic aj FSB ale doska je stara, takze iba po "kusoch" 66,75,84,.....,100,112,133
A rychlost pamete menit nemozem iba nejaky pomer (2/2,2/3,3/2,3/3)
Inac ze vraj PII ma uzamknuty nasobic (i ked na co by tam bola moznost ho menit, ak doska podporuje iba CeleronA a PII?)
A ja mozem menit FSB, ale doska to nejak nezvlada, resp. podla manualu by pri danom usporiadani jumperov mala mat 100Mhz FSB a ona ma len 66Mhz....

P.S.: Doska aj bios ma cca 6 ROKOV
Thimy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Thimy »

Ak je to taká doska ako mám ja (je taká malá), lebo takýchto bolo viac typov. Na tej u mňa sa dá meniť FSB 66,100,112,133(v manuály bolo, že pri vyžších ako 100 dôje k poškodenju dosky- ZAUJMAVÉ), na chladiči je napísané PC100 BXCel. 100FSB sa nastavý JP5 1-2, JP10 1-2, JP11 1-2. Sú pri AGP napravo. Thimy
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

2 Thimy: Je to presne taka doska ako mas ty(zlaty pasiv na chipsete s nazvom BXcel), mala aj popis manualu sedi(to s tym varovanim nad 100FSB).
Inac k tym FSB frekvenciam tolko, ze v manuali su len 4 zakladne moznosti(spominanych 66,100,112,133), ale inymi kombinaciami jumperov mozes dosiahnut aj hodnoty medzi tymito. Este by ma zaujimalo, ze aky CPU tam mas ty? Ale ja mam skor ten problem ze pri tom usporiadani jumperov(100FSB) mam iba 66Mhz FSB. A ak zvysim na 100Mhz, podla manualu uz zvysujem na 133 a to mi pc ani nezapne....

Nemoze mat na to vpliv snad ramka, alebo nejake nastavenie PCI,AGP v BIOSe?
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

A este jedna otazocka: Sisoft sandra mi detekuje MB ako ALI M1621 Aladdin Pro II AGP System Controller
Ale ja na doske mam na 150 percent BXcel chip a docital som sa ze su aj s BXcel chipom aj s aladdinom, tak teraz fakt neviem, lebo xel by som flashnut bios ale bojim.....
Thimy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Thimy »

Mne to detekne presne tak isto.Ten aladdin to je čipset a to BXcel je nejaký čudný firemný názov. Ani ja som sa neodvážil to flashnúť. Na stránke PCchips-u o tom nič nie je a to čo som stiahol som tam radšej nedával. Thimy
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Ja som si bios tiez stiahol, ale zistil som ze je to ta najpoje..nejsia doska s akou so sa stretol.....na ten bios kladiem, lebo aj tak to tomu shitu nijak nepomoze. A docital som sa ze to pcchips (od ktoreho ta doska-shit pochadza) prelepoval nalepky na BXcel a ze tieto chipsety mu dodavala firma ALI a VIA. Boli to chipy ktore nepresli kontrolou a boli spravidla tie najhorsie kusky(velmi sa zahrievali, nefungovali na vysom FSB ako 100Mhz a boli to ciste LOW-ENDy) a pcchips to kupovala za par centov. A v inom fore mi povedali ze taketo problemi su uplne bezne pre tieto dosky a ze budem zbytocne zabijat cas, lebo aj tak si nepomozem....
Thimy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Thimy »

Doska je už na poličke, lebo som nebol spokojný s radičom disku(bol strašne pomalí). Mal som tam PII 233Mhz@300Mhz(100FSB) a na skúšku Celeron 300Mhz@450Mhz(100FSB).Všetko behalo stabilne.Ten tvoj problém fakt nechápem. Skúšal si aspon tých 75BUS alebo 83BUS či to pobeží? Inak skúsil by som nastaviť 100FSB tomu CeleronuA 333Mhz mal by to zvládnuť a ak zapne na 66BUS tak je 100% chyba v doske. Alebo skúsiť tú PII inde či sa s ňou niekto nehral.

Inak nečudujem sa, že to PCChips robil(robí), PCChips je vraj lacná časť od ECS a ECS už robí aj tak väčšinou na nič dosky. Thimy
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Aj ten Celeron aj ta PII bezia max. na 75Mhz a PII bola doteraz pouzivana na dakej maticnej d. s VIA chipsetom a vsetko bezalo ok...
A ten pomaly radic som vyriesil kupou RAID radicu ATA133 a vsetko bezi ok(nemohol som predtym zapnut UDMA mod a napalovat rychlejsie ako 12x)
Thimy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Thimy »

Tak to si asi chytil fakt zlý kus dosky. Tie Celerony chodia na 99% na 83FSB a tá PII musí na 100FSB ak išla inde. To ale nevysvetľuje prečo pri prepnutí na 100FSB ide stále iba na 66BUS. S toho som vedľa. Inak kamoš má takú istú dosku ešte v službe a 100FSB mu tam tiež ide stabilne. S tým UDMA a napaľovaním som mal také isté problémy. Potom som ešte zohnal ovládače s ktorými išlo zapnúť UDMA aspoň pre disk no na mechniky nie. To už ale išla do výslužby takže neviem ako to pomohlo.
Thimy
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

2 Thimy: Este by ma zaujimalo ake ramky si ty pouzival? A nechces tu tvoje dosku predat za symbolicku cenu? :razz:
Thimy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Thimy »

Mal som tam 32MB 100Mhz,32MB 133Mhz,128MB 133Mhz Apacer a neskôr 128MB 133Mhz Apacer, 256MB 133Mhz Apacer bez tých 32MB a 32MB RAM. Všetko chodilo korektne. Inak tu moju asi nepredám, lebo sa hodí na testovenie procákov a myslím že by si ju ani nechcel. Má pokazené napájanie biosu (nepametá si čas a po odpojení zo siete nastavenia), má narušenú zvukovku (všetko prehráva buď vo vyžších tónoch, alebo v hlbších tónoch) dal som tam vysokú frekvenciu ISA slotov a odvtedy to robí, a USB sa mi nepodarilo nikdy rozbehať. Inak bol by som Ti vďačný keby si mi napísal nastavenie jumperov pre tie ostatné FSB(75,83,...). Inak ja by som sa na túto dosku vykašľal a zoháňal by som skôr niečo kvalitnejši. Za takých 500-1000Sk na inzerát kúpiš nejakú Abit,ASUS,MSI,... najlepšie s čipsetom intel440BX.

Thimy
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

2 Thimy: Inac usb vyvod nemam ani ja, takze som to vyriesil opet radicom :) Mas pravdu neoplati sa mi dat ani len 5sk za druhu taku dosku, sak dost trest je ze mam taku nie to este ze dve :D ....
Inac nastavenie jumperov som si nezapisoval, iba pri spusteni pc som si vzdy zapisal vysledny vykon cpu. Ale to nie je ziadny problem lebo tych moznosti je len 8 a ja som ich preskusal za cca 10 minut... Ale ak by si chcel, mozem ti rozpisat pri akom nastaveni aky mam vykon.
Thimy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Thimy »

To máš pravdu. Nemúsíš to teda písať skúsim si to preskúšať. Inač máš pravdu, že je to za trest používať niečo také a keď si predstavím ako som sa tešil keď mi prišla dobierkou :D . Thimy
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“