Sestava Intel D930 - i975 - problém s bootem

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Lukke
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Sestava Intel D930 - i975 - problém s bootem

Příspěvek od Lukke »

Tak jsem si zase po delší době udělal radost a objednal tyhle komponenty (případně se dá objednávka ještě změnit). Řekl bych, že snad již není zde co řešit, výhodnější komponenty mě nenapadají. Upozorňuji, že rád bych poté vyměnil procesor za Conroe (ikdyž funčnost na i975 je stále sporadiská), proto Intel. Čili veškeré komponenty (max. kromě desky) by měly být zachovány.

Intel Pentium D 930 3,0GHz 4MB 800MHz 775pin BOX
Asus P5WD2-E Premium - Intel 975X
Corsair DIMM 2048MB DDR II 800MHz XMS2 Twin2X2048-6400
Thermaltake Armor VA8000BWS - Bigtower
2x Western Digital Raptor WD740ADFD - 74GB SATA NCQ
Scythe SCNJ-1000P Ninja Plus
Enermax Liberty 620W (ATX2, PFC, 12cm fan, SATA)
Samsung 214T (21"LCD, 1600x1200, 900:1, 300cd/m, 8ms, otoč., stř)

Co se týče grafiky, tak hry nehraju. Až vyjde 7900GTX, tak si pořídim ji, ale v současné době žádnou nepotřebuji, takže jako dočasné řeší volím ten nejvyšší highend Asus Extreme N6200TC256/TD 64MB. Disky budou ty dva Raptory v RAID-0, třetí disk záložní tu nějakej doma mám. DVD-RW, LCD a zdroj mám již doma. Kdyby vás něco napadlo, dejte vědět. Díky.
Naposledy upravil(a) Lukke dne úte 14. úno 2006, 00:43, celkem upraveno 2 x.
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

sestava je to hezká ale podpora Conroe je na i975 velmi nejistá spíš bych řek takřka nejistá takže upřímě nevím jestli si pořídil dobře vzhledem k plánované výměně ... obávám se že stejně budeš muset vymenit i tu desku když budeš chtít změnit CPU ... jinak sestava je vybraná OK
Lukke
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukke »

Tak jsem to dnes přivezl a sestavil ale mam hroznej problém s pomalým bootem. Na desce jsou 2 řadiče SATA. Inteláckej na southbridge ICH7R a pak Marvell. Mám zapojené ty dva raptory do raidu 0, nejprve jsem je chtěl dát na ten Marvell řadič, ale nebyl jsem schopnej ten raid vytvořit. (Otázka: Je nutné vytvořit diskové pole před instalací windows? Tím myslím ještě před bootováním z instalačního CD).

Pak jsem disky přepojil na intel řadič a pomocí interní utility Intel Matrix Storage (CTRL+I pri bootu) jsem vytvořil raid pole, na které již potom šlo instalovat (po F6 a načtení ovladačů z diskety). Jenže... Při stisknutí power tlačítka trvá nějakých 20-30 sekund, než se vůbec něco děje (zobrazí se jen logo, hláška pro možnost po DEL do Biosu, vypíše paměťi a čeká (paměti tam mám dočasně 2x 512 Kingston 533HMz), než se vůbec vypíšou detekovaná zařízení. Ikdyž v biosu nastavím aby nevyhledával IDE zařízení, je to stejné. Jakmile to vypíše, tak systém naběhne do 8 sekund. Zastaví se to přesně tady:

Obrázek

Dále, např. SpeedFan nedetekuje žádnej HDD a nelze tedy zkontrolovat SMART. Ale to je asi tím raidem že? Jinak se zdá že všechno jede v pohodě, Sandra vypisuje o trochu víc bodů než má v grafech D830.

Fakt nevim co s tim... :?

EDIT: Tak po několika hodinovém laborování jsem došel k závěru, že je chyba v desce nebo procesoru. :( Navíc jsem zjistil, že je to zrovna revize procesoru, co nemá Speed Step. Zítra zkusím dát do desky normální P4 jestli bude ten problém způsobovat procesor... Raid s tím nemá nic společného, protože to samé dělá ikdyž odpojím všechny sata disky a připojím tam jen jeden IDE... :sad:
Lukke
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukke »

Nikoho nenapadá čím by to mohlo být? :sad: Ten problém se projevuje i při odpojených discích a vyresetovaném CMOS. Jediná možnost mi napadá nějaké speciální nastavení biosu pro D930, ale o tom pochybuji...
Lukke
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukke »

Má tu někdo desku P5WD2-E Premium a může poreferovat, jestli je zmiňované chování normální nebo ne? Obávám se, že pokud ji vyreklamuju, tak na nové bude situace naprosto stejná...

Jinak další věc je, že pokud se zvýší FSB na více jak 250, tak místo restartu se počítač vypne a znovu zapne. Někde jsem četl, že uživatel s deskou P5WD2 Premium měl obdobný poznatek... Je to normální, resp. dá se s tím něco dělat? Zatím systém jede stabilně (Prime95 přes noc) na 4GHz při 1.45V vcore a teplotě 62 stupňu burn a 45 idle.
Vosouspadlo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vosouspadlo »

hele muzu se zeptat kde sehnal ten procak??? je blby ze to je ta blba revize bez speedstepu :sad: :sad: Premyslim uplne o stejnym procaku se stejnou deskou tak :D :D

//edit: asi to bude czc ale chci si bejt jistej :D
Lord
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lord »

mam tuto desku ale nemam zapojeni nic v RAIDU, sice tam jsou 3 160GB disky (SATA), ale vsecho jede jak ma jsou detekovany a vali to
....ze by to byl MELOUN
Lukke
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukke »

Lord: Dle technické podpory Asusu se jedná o hardwarovou chybu, takže reklamace... Ach jo...
i7-4930K@4.6GHz | ASUS X79-DELUXE | 2x MSI R7970 | 64GB RAM | 2x SSD Intel 730 - 480GB | Corsair 550D Obsidian | PilsFree 500/500MBit
Mossad
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mossad »

to vypinani a zapninani misto resetu delaji co jsem zatim pozoroval vsechny asusy s cipovou sadou 915 a novejsi a delaji to v momente kdy FSB presahne 220, alespon ty co sem mel v ruce to delali, konkretne Asus P4GPL-X (i915, s478) a P5WDblabla (i945 naka se fsim fsudy)...
osobne bych zauvazoval mozna nad Epoxem, nebo Abit, ale bohuzel zatim jsou na trhu asi jen Gygabite a Asus... fakt vyber jak stehno :?

..PC::Asus P8Z77-I Dx :: G2130 :: 8GB :: WD 0.32TB :: WD 1TB :: Intel HD :: Eizo 2333BK ::
DTR::Asus G73jh :: i7 720 :: 8GB :: SSD 0.064TB :: SGH 0.5TB :: Mobility HD 5870 ::

Gygabite - ©Hlupak
Lukke
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukke »

Tak jsem si domů přinesl novou desku a problém je vyřešen. Opravdu se jednalo o hardwarovou chybu. :? Zítra mi příjdou konečně Corsair XMS2 800MHz, tak sem hodím výsledky taktování a konečného výkonu.

Mossad: Ohledně toho vypínání, je to zřejmě normální. Přesně jak píšeš, pokud FSB přesáhne 220, tak místo restartu se systém vypne a zapne, což není zrovna nejlepší...
i7-4930K@4.6GHz | ASUS X79-DELUXE | 2x MSI R7970 | 64GB RAM | 2x SSD Intel 730 - 480GB | Corsair 550D Obsidian | PilsFree 500/500MBit
kul1k
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od kul1k »

tak ja mam problem zas s P4P800 E-DELUXE kdys dam fsb vetsi nez 250 tak to taky futr restartuje :cry:
NB:Acer Aspire V3 571G
Lukke
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukke »

Ku!1k píše:tak ja mam problem zas s P4P800 E-DELUXE kdys dam fsb vetsi nez 250 tak to taky futr restartuje :cry:
Jak říkám, dělají to úplně všechny Asusy... Asi přejdu k DFI pokud nabídne nějakou schopnou desku s i975 (momentálně je asi jen Intinity bez podpory Conroe že)...
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“