PC se spontánně vypne!

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Hydr0gen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

PC se spontánně vypne!

Příspěvek od Hydr0gen »

dotaz zoufalce-kdyz se pocitac vypne a nejde zapnout nekolik minut (osvedci se vypnout zdroj, chvili pockat a pak to zase jde), co to znamena, co se mohlo stat? :(
Stalo se mi to nekolikrat pri testu prime95 a pri instalaci winXp.

Poradí někdo, prosím?
Desktop: Core i7 920, MB MSI X58M, Asus GF9600 GT Silent, RAM Corsair 3x2GB DDR3 1600MHhz, HDD Seagate Barracude 500GB 7200RPM NCQ 16MB Cache, zdroj Xilence 550W
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: PC se spontánně vypne!

Příspěvek od Digitaldoom »

Hydr0gen píše:dotaz zoufalce-kdyz se pocitac vypne a nejde zapnout nekolik minut (osvedci se vypnout zdroj, chvili pockat a pak to zase jde), co to znamena, co se mohlo stat? :(
Stalo se mi to nekolikrat pri testu prime95 a pri instalaci winXp.

Poradí někdo, prosím?
co máš za zdroj...hřeje???
Coololooser
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Coololooser »

1 vec co mas za zdroj, ale tohle spis vypada na nejaky prepeti v siti :(
0118 999 881 999 119 7253
Hydr0gen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hydr0gen »

Eurocase 300W. Kamarád taky říkal, že by to mohlo být zdrojem-třeba přepálený odpor. Jinak ano hřeje, ale nijak extrémně. Šáhnu na něj a přijde mi akorát teplý (právě teď, když píšu tenhle post).

edit: v tomto fóru jsou pod topicem výpočet opt. zdroje 2 linky-jeden mi vyhodí tohle, tj. cca 230W a ten druhý cca 270. A mám 300 :?
Desktop: Core i7 920, MB MSI X58M, Asus GF9600 GT Silent, RAM Corsair 3x2GB DDR3 1600MHhz, HDD Seagate Barracude 500GB 7200RPM NCQ 16MB Cache, zdroj Xilence 550W
palda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palda »

tohle se mi stavalo taky... ale byla to deska.. jeste bych zkontroloval kabely k tlacitkum... ale to byla jenom lamacka rada....
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Přesunuto z ostatního HW.

Může to dělat špatnej (nedostatečně silnej) zdroj, nebo se něco přehřívá. Kolik stupňů máš na CPU při Prime95?
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Digitaldoom »

já sem toho názoru že kup Eurocase zdroj 400W a bude po problémech... :)
ringo
Nováček
Nováček

Příspěvek od ringo »

Zdrojem to být může, ale asi ne tím, že je slabý.
2 HG: Zkus změřit výstupy ze zdroje, i při zatížení. Stačí nějakou utilitou. Sice to nebude moc přesný, ale zaručeně poznáš, jestli ti kolísá napětí, případně, jestli je/není zkalibrované na dané voltáže.
Eurocase má jedny z nejhorších zdrojů, takže když si koupíš 400 W zdroj od EC může to být podobné.
Pro příklad: mám v práci (tak už to postavil NEC) P IV 2800 Mhz 512 RAM 40 GB HDD CDRW, a to všechno jede na 200 W zdroj.
Dále sáhni při zátěži na southbridge, pamět a paměti na GK. Pokud na nich udržíš ruku, je to OK. Prohlídni kondíky na desce, jestli nejsou prasklý, vyteklý, nebo nafouklý. Kondíky by měly být jen vlažné, cca do 30ti °C.
Hydr0gen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hydr0gen »

Ok, co říká MSI PC Alert-CPU t=60°C, system t=30°C. Ukazuje to i nějaký voltáže a ty jsou stabilní (Vcore, 3,3V, +5V a +12V).

Jinak, pokud kondíky jsou takový ty válečky, ty vypadají ok a na nic, na co jsem šáhl mě nespálilo. A btw., právě běží prime95.

Jinak mi přijde, o když to může znít divně, že ten prime95 padá, když vypnu monitor a odejdu od toho (stalo se přesně takto více než jednou).
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Tohle mi nedavno delala jedna deska s KT133, kdyz jela byla primestable, ale obcas prisel tvrdej reset a pak casto nesla vubec zapnout. Pomohla jen vymena desky.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
Hydr0gen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hydr0gen »

Jiri Drak píše:Pomohla jen vymena desky.
No vezmu to asi do servisu, i kdyz to bude stat $$$ :( a at se na to mrknou oni a zjistej, co spatne. Komponenty jsou kazdopadne v zaruce.
Hydr0gen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hydr0gen »

Objevily se nové problémy. Chci tady popořadě vypsat chronologii, rozhodl jsem se nevytvářet nový thread, tak doufám, že si to někdo přečte.

Předesílám, četl jsem si např. FAQ Win XP tady na fórech nebotento thread a další, ale buďto nemám možnosti se tím řídit (např. zkoušet jiný MB nebo zdroj-resp. zdroj mám další, ale snad jenom 200W:() nebo se mě netýký vůbec-viz. FAQ padání Windows, na to mám příliš čerstvou instalaci.

Takže v bodech chronologicky k věci:
1)Kvůli dojmu, že je v poči virus a různým nestabilitám, jsem se rozhodl ho pořádně pročistit. Chtěl jsem nejen formátovat, ale i odebrat a znovy vytvořit partitiony. Tu primární jsem odstranil pomocí fdisku (po boot z CD Win98), ale druhá, podle fdisku "ext dos" za boha nešla. Vykašlal jsem se na to a nabootoval z WinXP. Tam jsem dostal možnost partion odstranit a udělal jsem to, ale tak divně-výsledkem je disk F:(instal) a C:. Jak je možné, že se disky nepojmenují tak, jak mají?!?! Myslel jsem, že to je automaticky. Viz. přinesu ke kamarádovi disk a moje partiotiony se zařadí automaticky za ty jeho (a ne "kolem cd/dvd mechanik", jako u mě:-/). Mimochodem, partiotion magic říká "Partiotion table is bad". Z diskety naběhne, ale zase problém. Je tam normálně jeden partition. A pak ten druhý bez názvu a pak pod ním, jakoby odtabovaný, od kraje odražený disk C:. Z primary na logical to změnit nejde:(.

2)Ale k těm závažnějším věcem. Sehnal jsem novou ramku (512 MB 333 MHz ke své stávající 256 MB 333 MHz) kvůli Half-Life 2, ale ten zarytě padal a restartoval PC po několika vteřinách, max. desítkách vteřin. Prime 95 tuším spadl a to tak, že jsem odešel, vrátil se a počítač byl vypnutý tak natvrdo, že nešel zapnout (viz. výše-první post). Memtest proběhl 4x bez chyby. Zkoušel jsem 3D Mark 2001 a dvakrát za sebou to během hned prvního testu buďto restartovalo PC, nebo shodilo Win a přinutilo restartovat stejně. Vyndal jsem tu novou RAM et voila-benchmark doběhl... HL2 jsem tenkrát nezkoušel.

3)V Czech comp. mi ramku vyměnili. Nestrčil jsem jí do počítače rovnou. Řekl jsem si, že teda provedu tu instalaci Win XP znovu. Koukal jsem zrovna na obrazovku s výběrem opravit instalaci starou/ vytvořit novou. Chystal jsem se stisknout enter a najednou bum! Zírám s otevřenou pusou, počítač se mi před očima vypnul a to opět takovým tím "drsným" způsobem, kdy se musí vypnout zdroj a chvíli počkat, než PC vůbec lze zapnout znovu.

4)Záleží na tom, jestli je to důležité nebo ne, ale rozhodl jsem se napsat vše. Tuším, že jednou, bez té nové RAMky, stále se starou 256 MB, prime95 doběhl na 27,5%, kdy jsem ho sám ukončil

5)Zkoušel jsem jen tak námatkou spustit HL2 s novou RAM v jiném slotu a klasicky restart dvakrát ze dvou pokusů.

6)Další věc-objevily se Blue screen on death obrazovky. To bylo moc už i na mě, setkal jsem se s tím poprvé. Jednou tam byl zmíněn nějaký .sys soubor, po druhé to bylo ntfs.sys, tím jsem si jist. Druh chyby jsem si zapsal až na potřetí "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL".

7)Tak tohle je poněkud zvláštní. Přišel bratranec a jen tak ze srandy jsme zkusili vyndat tu STAROU (256 MB 333MHz-možná jsem akorát blb, že mě to nenapadlo rovnou) RAM a HL2 (což považuji za solidní test stability) běhal úplně krásně několik hodin v kuse i po restartu PC či vypnutí. Čili žádná náhoda, alespoň podle mně. No a pak jsme jí vrátili zpět a opět to šlo.

A blížíme se do finiše. Zkoušel jsem opět prime95 a ten opět brutálně vypnul počítač, po tom, co jsem vypnul monitor a odešel.

ČILI dotazy:
1)formalitka-jak to vyřešit s těmi disky, resp. partitiony
2)Opravdu to mohly být RAM? Co znamená ta chybová hláška v BSOD?
3)Co může způsobit to vypínání? Zdroj?

Díky předem za vaši pomoc.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Deska kaput? :sad:
Hydr0gen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hydr0gen »

Shit píše:Deska kaput?
Trosku komplexnejsi odpoved by nebyla :oops: ? Jaktoze to za jinych podminek beha v pohode a pada pouze nekdy?

Edit uterniho dopoledne: 3D Mark 2001 dobehl. Ok spoustim v prime95 Torture test a odchazim k doktorce. Za cca hodinu se vracim a pocitac je opet vypnut, klasicky se musi vypnout zdroj atd... :( .

CILI-je jasne, ze v prime se to stane vzdycky. Jaktoze jinak pocitac funguje bez problemu? Poradte, prosim.
Hydr0gen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hydr0gen »

Tak co mám udělat, aby někdo odpověděl? Není popis dost detailní?
ringo
Nováček
Nováček

Příspěvek od ringo »

Bohužel ti moc neporadím, ale chci ti napsat, že známé se s PC stalo to samé. Když čtu ty příznaky, byly snad navlas stejné. V Prime 95 a občas při instalu XPček se PC tvrdě restartoval i po výměně zdroje. Když jsem prohazoval procesor a paměti do jiné desky, vše fungovalo. V desce dodnes jede jen jedna paměť. Už jsem z toho byl na prášky, tak jsem na ní "trochu zatlačil" - co s tím dělala. Vylezlo z ní, že se fénovala, a když byl PC zapnutý, tak bouchnul fén a od té doby PC nejde. Dodnes ty komponenty běhají v jiném PC, ale spolu ne.
Tak mě napadá, jestli ten tvůj taky nekoupil pecku ze sítě aniž bys o tom věděl.
ringo
Hydr0gen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hydr0gen »

Ok, ale kdyz ji koupil, co to mohlo odnest? A prijdou na to, kdyz to dam na diagnostiku do servisu za tvrdy peniz? :?
ringo
Nováček
Nováček

Příspěvek od ringo »

Hydr0gen píše:Ok, ale kdyz ji koupil, co to mohlo odnest? A prijdou na to, kdyz to dam na diagnostiku do servisu za tvrdy peniz? :?
To opravdu nevím.
Nejjednodušší diagnostika je dát a jednotlivě otestovat komponenty do jiné desky a naopak, ve tvé desce vyzkoušet jiné. (Tedy proc. paměť, grafická karta, kabely, HDD). Pokud něco z toho nefunguje, tak to vyhodit a koupit nový. Pokud je to v záruce a myslíš si, že na ní máš nárok, tak to dát reklamovat, případně celé i diagnostikou, tj. 400 Kč/hod :(. Ale jak říkám, já jsem nikdy nepřišel na to, která komponenta to byla, takže je to jen taková lamácká rada.
ringo
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Hydr0gen píše:Ok, ale kdyz ji koupil, co to mohlo odnest? A prijdou na to, kdyz to dam na diagnostiku do servisu za tvrdy peniz? :?
V servisu přijdou na velký kulový...

Trochu to zrekapituluju : Po spuštění Prime95 Torture Testu to zdechne, ale ne hned. Z toho vyplývá, že problém nastane při maximálním zatížení a tím pádem i maximálním odběru ze zdroje. To chování, kdy se musí vypnout zdroj a chvíli počkat poukazuje na vratnou tepelnou pojistku zdroje. Pro ní mluví i fakt, že to nezdechne hned, ale až po chvíli - po té, co se něco přehřeje a pojistka vypne.

Podle mně je to slabej zdroj. Technicky by ty proudy ještě dal a napětí drží, ale součástky už šíleně pečou a po chvíli se něco přehřeje (možná trafo, možná MOSFETy) a ochrana to vypne. Vyzkoušel bych zlepšit chlazení zdroje, ale jenom vyzkoušet - tohle je zralé na výměnu za nový, protože už může něco odejít a to nemusí skončit dobře...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Hydr0gen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hydr0gen »

No uvažoval jsem o tom, ale když teď koukám, že opravdu kvalitní zdroj stojí pár tisíc, trochu mě to odrazuje...
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“