No taky přicházím do klubu likvidátorů dat, podařilo se mi přepsat cca 80%disku jiným diskem, zčásti díky mé
blbosti a z části díky trochu divně řešenému seznamu disků v Norton Ghostu....
No už mám snad celou podobnou proceduru za sebou a čeká mně poslední krok - nahrání asi 2 měsíce starého image celého disku, které se naštěstí podařilo vytáhnout s vedlejšího PC...
Celé to proběhlo asi takhle:
V PC jsem mněl 2 HDD - jeden 20 GB (první partition 18.5 nebo kolik GB, na ní byl hlavní Win98SE a všechna důležitá data; druhá - 1.5 GB partition, na které bylo pár mp3, swapfile a malá záloha, bohužel tam moc věcí zálohovaných nebylo; obě FATky, první určitě FAT32, druhá asi taky, možná ale FAT16) a druhý 10 GB (5 GB Win98 na hry(FAT32), 128 MB Linux swap, 3 GB Linux ext2 (nebo jaký) a necelé 2 GB prázdná partition, na kterou měl přijít testovací windows(taky FAT32) ). Naskytla se mi možnost vyměnit ten 10 GB HDD za 20 GB. Dvacítku jsem tedy donesl domů a zapojil jako Secondary Master (na druhý kabel, byl tam sám), původní dvacítka byla primary master a původní desítka primary slave. Na původní dvacítce jsem mněl Norton Ghosta, takže jsem ji neodpojoval. Když jsem Ghosta spustil, že přeimaguju tu desítku na tu novou dvacítku, dal jsem kopírovat Disk to Disk....vybírám zdrojový disk - prostřední, podle velikosti 10 GB vidím jasně že to je on. Cílový disk....dívám se....první disk a poslední disk 20 GB (byly na chlup stejné) - "no druhá je ta desítka, takže se to asi řadí jako "Primary master, primary slave, secondary master, secondary slave" " řekl jsem si....podle tohoto IMHO logického řazení jsem tedy vybral poslední HDD....tady se stala chyba....neprověřil jsem si dostatečně, jestli je to opravdu on, nic nenasvědčovalo žádné chybě - přesto je to ta část, kde za to může i moje blbost. Myslel jsem si, že je všechno v pořádku, nastavil jsem velikost partitions (jenom dvě, protože tu Linuxovou to nebralo - nechal jsem jí tak 20% na disku, že ji pak zvětším Partition Magicem - a potvrdil jsem kopírování.....mněl jsem jěště takový hodně divný pocit, jako že není něco v pořádku (a to si teď nevymýšlím, opravdu jsem mněl nutkání stisknout Alt+Ctrl+Delete a ještě jednou to ověřit, než by se to přepsalo), ale nakonec jsem to překonal a řekl jsem si, že je to určitě on, ještě jednou jsem si pročetl údaje, všechno v pohodě a odešel jsem. pak se vrátím, Dívám se, všechno v pohodě, při starém, restartuju a už se těším.......v tu chvíli jako kdybych dostal trubkou do xichtu - GAME MODE - k***a!!! To není možné!!! To je přece z toho malého hadru...! Chvilku jsem nadával, jednou praštil hlavou do postele a začal se uklidňovat. Ten den jsem byl z toho úplně hotový a v záchvatech zoufalství jsem začal něco hledat programem Restoration
Jak se dalo čekat, nic moc nenašel....teda našel toho až moc.....našel pár tisíc souborů s úplně nesmyslnými názvy.....obnovit se toho moc nedalo, pač jedem soubor mněl 0 kB, další 15 mega a další třeba 2 giga, i když jsem takové soubory na disku ani neměl....pak mi jeden kámoš dal link na program Uneraser, se kterým to dopadlo znatelně líp. Podařilo se při low level scanu najít začátek druhé partition - ty mp3 a jeden slabý odvar se zálohy, kterou jsem mněl v novějším vydání na jiném PC....pak jsem začal dělat jednu šílenou blbost - byl jsem z toho tak vedle, že jsem začal obnovovat na tu prázdnou partition pro testovací Windows, ale na ten přemazaný disk

.....když jsem to zjistil, málem jsem se z toho po**al....nakonec se mi teda podařilo zachránit data z té druhé partition, ale ta první je z 80% ztracená a přepsaná. Při Advanced scanu jednotky (bral jenom FATky) se našlo dost souborů, které ale k ničemu nebyly. Nemohl jsem scannovat volné místo (kde něco mohlo zbýt) na linux partišnách a proto jsem, když jsem si byl jistý, že v současném stavu z toho víc nedostanu, pomocí jednoho programu pro správu oddílů udělal podobné rozdělení jako bylo předtím. Vzniklou první partition jsem nechal scannovat a našlo to, jak jsem čekal, ještě víc souborů. Předpokládám, že další data se z toho už dostat nedají, to co jsem ale vytáhnul byly soubory, s korektními názvy, korektní velikostí a exe soubory i s korektními ikonami, což nechápu, vzhledem k tomu, že v nich nejsou žádná užitečná data, ale jenom nesmysly. Navíc, třeba složku Miranda-IM (se stejnými soubory) hned několikkrát a ani jedna není v originálním stavu. Prostě to vzalo data, která zbyla z té původní partition a nasáčkovalo je to do souborů jak to zrovna šlo....
nevím jestli to něaký program zvládne líp, při nějakém low level scanu, jestli myslíte že ne a všecko jsem to třeba pohřbil nějakou blbostí, co jsem udělal, nahraju tam ten image harddisku a budu jen doufat, že se tam najde co nejvíc...no jo, přepsaná data už zpátky hold nedostanu....zbývá pak také jen doufat, že se nic neztratilo se záloh (i když už sem našel i pár důležitých věcí, co v zálohách nebyly)...
Ponaučení? Když vás to tak vezme jako mně, nechte to třeba dva dny ležet, než se s tím smíříte, aby jste třeba něco nepodělali jako já, když jsem obnovená data dával na obnovovaný disk
Nesnažte se na to přijít sami a raději buďte ve spojení s někým, kdo už to zažil, nebo si přečtěte tento návod.