XP2400 na FSB 166?

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

XP2400 na FSB 166?

Příspěvek od Orbithek »

Mám desku Gigabyte 7VT600-L.Mohl bych se s touto deskou a tímto procesorem dostat na FSB 166 MHz?Nastavit násobič na určitou hodnotu svedu pomocí Pin Modu na socketu desky...FSB mi nastaví Bios automaticky na 133 MHz a zvyšováním se dostanu pouze na FSB 147 Mhz(mění se frekvence AGP/PCI) (Vcore 1,75 V)což je 2205 MHz,chtěl bych spíše stejnou frekvenci při FSB 166 MHz...Dá se toho nějakým způsobem dosáhnout,nebo se mám poohlédnout po jiném MB? :sad: Díky za každou radu.
Apple Macbook Pro M3 Max - 16,2" Liquid Retina XDR lesklý 3456 × 2234 px, 120 Hz, RAM 48GB, Apple M3 MAX 40jádrová GPU, SSD 1000GB ,REPRO/ KRK Rokit 7G4 Mouse/Logitech MX Anywhere 3S Graphite, Klávesnice/ Logitech MX Keys Mini Minimalist Wireless Illuminated Keyboard, MONITOR/ 27" Apple Studio Display
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Pokud muzes menit nasobic, tak nevidim jedinej problem.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

Jiri Drak píše:Pokud muzes menit nasobic, tak nevidim jedinej problem.
Což o to měnit násobič jde,ale pokud nastavím FSB větší jak 147 ( zvedne se AGP i PCI) což je pak nestabilní. Kdybyšlo zvyšovat FSB a AGP bylo stejných(66/33)?
Apple Macbook Pro M3 Max - 16,2" Liquid Retina XDR lesklý 3456 × 2234 px, 120 Hz, RAM 48GB, Apple M3 MAX 40jádrová GPU, SSD 1000GB ,REPRO/ KRK Rokit 7G4 Mouse/Logitech MX Anywhere 3S Graphite, Klávesnice/ Logitech MX Keys Mini Minimalist Wireless Illuminated Keyboard, MONITOR/ 27" Apple Studio Display
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Hrát si s FSB při konstantní frekvenci AGP/PCI umí nForce2 ... což ovšem není tvůj případ.
Takže jinak:
Athlon XP2400 má reálnou frekvenci 2000MHz. Násobič procesoru je 2000:133=15. Pokud chci procesor na stejné frekvenci ale s FSB166, pak 2000:166=12.
Takže, pokud můžeš čarovat s násobičem nastav 12 a FSB přímo nebo i postupně na 166.
Trochu mně děsí to Vcore=1,75V, to je dost vysoko, proč?
Jako vždy u těchto úprav platí, že je děláš na své vlastní riziko.

// vlastní edit : A nezapomeň v biosu nastavit poměr FSB:AGP na 166:66 nebo FSB:PCI na 166:33. Při tomto nastavení a FSB133 ti samozřejmě AGP a PCI poběží na nižší frekvenci, AGP cca na 53MHz a PCI na 26-27MHz, čili asi jako XP1900.
Naposledy upravil(a) JirkaH dne úte 30. zář 2003, 17:24, celkem upraveno 1 x.
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

JirkaH píše:Hrát si s FSB při konstantní frekvenci AGP/PCI umí nForce2 ... což ovšem není tvůj případ.
Takže jinak:
Athlon XP2400 má reálnou frekvenci 2000MHz. Násobič procesoru je 2000:133=15. Pokud chci procesor na stejné frekvenci ale s FSB166, pak 2000:166=12.
Takže, pokud můžeš čarovat s násobičem nastav 12 a FSB přímo nebo i postupně na 166.
Trochu mně děsí to Vcore=1,75V, to je dost vysoko, proč?
Jako vždy u těchto úprav platí, že je děláš na své vlastní riziko.

// vlastní edit : A nezapomeň v biosu nastavit poměr FSB:AGP na 166:66 nebo FSB:PCI na 166:33. Při tomto nastavení a FSB133 ti samozřejmě AGP a PCI poběží na nižší frekvenci, AGP cca na 53MHz a PCI na 26-27MHz.
Právě,že ten poměr v biosu nikde není. Ono si to nastavuje automaticky.To Vcore je vysoké proto aby to bylo na těch 2205 Mhz (FSB 147 ) stabilní. :-D kdyby to tam šlo nějak nastavit,to by bylo super,jenže ....
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

No jo, to je to, že já tuto desku neznám. Proto jsem to napsal takto. A co nějaký novější bios, není k mání? Třeba by to tu desku naučil. Já se ještě mrknu někde na tu desku.
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Tak jsem koukal do manuálu a musí to jít. Vždyť tam ty volby jsou. Předpokládám, že switch SW1 máš v poloze "auto", jinak by nešlo FSB 133MHz. No a v biosu v Frequecy/Voltage Control položka CPU Host Clock Control na ENABLE a tím se zpřístupní položky:
CPU Host Frequency je FSB
PCI/AGP Frequency je takt těchto sběrnic
DRAM Clock je frekvence pamětí
Pokud by to nešlo, prosím důkladně si projdi manuál k základní desce. Našel jsem ještě jakousi poznámku "Set DIP Switch CK Ratio (ten jsem vůbec nenašel) a system switch SW1 - no ten jsem citoval v úvodu, pro jistotu ho zkontroluj dle manuálu.
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

JirkaH píše:Tak jsem koukal do manuálu a musí to jít. Vždyť tam ty volby jsou. Předpokládám, že switch SW1 máš v poloze "auto", jinak by nešlo FSB 133MHz. No a v biosu v Frequecy/Voltage Control položka CPU Host Clock Control na ENABLE a tím se zpřístupní položky:
CPU Host Frequency je FSB
PCI/AGP Frequency je takt těchto sběrnic
DRAM Clock je frekvence pamětí
Pokud by to nešlo, prosím důkladně si projdi manuál k základní desce. Našel jsem ještě jakousi poznámku "Set DIP Switch CK Ratio (ten jsem vůbec nenašel) a system switch SW1 - no ten jsem citoval v úvodu, pro jistotu ho zkontroluj dle manuálu.
Zdar.Když dám CPU Host Clock na Enable,tak se mi opravdu zpřístupní položky CPU Host Frequency,PCI/AGP Frequency a DRAM Clock ,jenže měnit jde pouze CPU Host Frequency a DRAM Clock.Položka PCI/AGP Frequency je zašedlá a nejde měnit,mění se pouze,když měním frekvenci FSB,což mě pustí na max.147 MHz,protože potom už asi nestíhají paměti,protože jedou na frekvenci 2x183Mhz(cca 366 MHz),alespoň to ukazuje Sisoft Sandra...Podle mě to už nepůjde vyřešit a budu muset vyměnit desku za nějakou lepší :) Bios jsem opět nahrál nový,ale opět tam nepřibyla žádná nová položka(nejde nastavit ani časování pamětí-pouze jejich frekvence).Můžete mi doporučit nějakou dobrou desku,kde by šli všechny tyto vychytávky nastavit? :) Díky
Somir
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Somir »

Ty zašedlé frequence PCI a AGP se změní až při nastavení CPU na 166 Mhz, alespoň u mé desky to tak funguje. Standartní frequence PCI a AGP by to u tvého čipsetu mělo nastavit při 100, 133,166 a 200 Mhz
Tbred1700+A0 @2000+ (10x166-1,525V) - Epox 8k3a v1.0 - Spire FalconRock II - Trascend 2x256/333 2,5 - GeForce4 Ti4200 XFX (270/570) - Eizo17" F56 - Seagate BarracudaIV-60GB - SB Live 1024 - CDRW LG 32/12/40 - LAN 10/100
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

Somir píše:Ty zašedlé frequence PCI a AGP se změní až při nastavení CPU na 166 Mhz, alespoň u mé desky to tak funguje. Standartní frequence PCI a AGP by to u tvého čipsetu mělo nastavit při 100, 133,166 a 200 Mhz
Takže když nastavím FSB 166 tak se mi nastaví frekvence AGP/PCI na 66/33? No zkusím to :) Nastavím násobič 12 a FSB 166 a uvidíme,jestli to pojede či ne.
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Somir píše:Ty zašedlé frequence PCI a AGP se změní až při nastavení CPU na 166 Mhz, alespoň u mé desky to tak funguje. Standartní frequence PCI a AGP by to u tvého čipsetu mělo nastavit při 100, 133,166 a 200 Mhz
Souhlasím. Přepínání děličky pro AGP/PCI je odbozeno od FSB. No jo, nic moc, zatracenej lenoch výrobce. To jsem se tedy včera v manuálu nějak nedověděl. Možná jsem četl na monitoru moc rychle.
Zkus upravit násobič jak jsem napsal výše a nastavit FSB rovnou na 166MHz. Napětí CPU nech jak máš, pokud to naběhne a bude to stabilní, tak bych zkusil opatrně pomaloučku snižovat.
Nechci dělat chytrého, ale i když bych neplánoval nějaké velké taktování (to už dlouho není můj případ), tak vždy vybírám desku, která tyto věci bezpečně umí. Čím víc, tím lépe. To se může kdykoliv hodit.
Dej vědět, jak to dopadá.
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

JirkaH píše:
Souhlasím. Přepínání děličky pro AGP/PCI je odbozeno od FSB. No jo, nic moc, zatracenej lenoch výrobce. To jsem se tedy včera v manuálu nějak nedověděl. Možná jsem četl na monitoru moc rychle.
Zkus upravit násobič jak jsem napsal výše a nastavit FSB rovnou na 166MHz. Napětí CPU nech jak máš, pokud to naběhne a bude to stabilní, tak bych zkusil opatrně pomaloučku snižovat.
Nechci dělat chytrého, ale i když bych neplánoval nějaké velké taktování (to už dlouho není můj případ), tak vždy vybírám desku, která tyto věci bezpečně umí. Čím víc, tím lépe. To se může kdykoliv hodit.
Dej vědět, jak to dopadá.
Už jsem na to přišel taky.že se šetřit nevyplatí :) Zkusím to až odpoledne,teď jsem v práci :sad: Zítra dám vědět jak to dopadlo.Díky za rady.
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Orbithek píše:Takže když nastavím FSB 166 tak se mi nastaví frekvence AGP/PCI na 66/33? No zkusím to :) Nastavím násobič 12 a FSB 166 a uvidíme,jestli to pojede či ne.
Na VIA deskach je nejlepsi provozovat FSB na standardnich frekvencich (133,166,200) nebo jim blizkych, jinak hrozi problemy s nestandarnimi frekvencemi PCI/AGP a take problemy z HDD. Neni nic lepsiho nez prijit kvuli taktovani o data :(
Ale to mi nForsaci neresime, my mame PCI/AGP lock :twisted:
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Jiri Drak píše:
Orbithek píše:Takže když nastavím FSB 166 tak se mi nastaví frekvence AGP/PCI na 66/33? No zkusím to :) Nastavím násobič 12 a FSB 166 a uvidíme,jestli to pojede či ne.
Na VIA deskach je nejlepsi provozovat FSB na standardnich frekvencich (133,166,200) nebo jim blizkych, jinak hrozi problemy s nestandarnimi frekvencemi PCI/AGP a take problemy z HDD. Neni nic lepsiho nez prijit kvuli taktovani o data :(
Taky proto jsem si nForce2 vybral. No a v době, kdy jsem kupoval desku, to byl Epox 8RDA3+ revize1.1. Možná by to dnes dopadlo trochu jinak. Ale nemám důvod k nespokojenosti, že mi vše nechodí napoprvé, je je můj obvyklý domácí rituál. Jak závidím recenzentům......
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

JirkaH píše:
Jiri Drak píše: Na VIA deskach je nejlepsi provozovat FSB na standardnich frekvencich (133,166,200) nebo jim blizkych, jinak hrozi problemy s nestandarnimi frekvencemi PCI/AGP a take problemy z HDD. Neni nic lepsiho nez prijit kvuli taktovani o data :(
Taky proto jsem si nForce2 vybral. No a v době, kdy jsem kupoval desku, to byl Epox 8RDA3+ revize1.1. Možná by to dnes dopadlo trochu jinak. Ale nemám důvod k nespokojenosti, že mi vše nechodí napoprvé, je je můj obvyklý domácí rituál. Jak závidím recenzentům......
Tak Vám řeknu,že ta moje slavná deska od Gigabytu je pěkně na pi...(píp :) ) Nastavil jsem,myslím dost složitým způsobem násobič 12(na socketu desky).Spustím počítač,najedu do biosu.(jede to na FSB 133, cca XP 1900)Zkouším tedy nastavit FSB na 166 a ejhle,jde to nastavit pouze mezi 133 - 165 Mhz(AGP/PCI - 80/40),tím pádem jsem na stejném místě jako předtím :x No nic jdu do jiné desky :-D Můžete mi napsat nějaké dobré MB (značku a typ)ať se opět nespálím? Díky
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Neni na desce nejakej prepinac na FSB 133/166 ?
Sice ji vubec neznam, ale skoro se mi nechce verit, ze by se takhle branila pretaktovani.
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Ahoj, to je teda bída. Gigabyte má velkej tlustej mínus. Takovou prasečinu jsem už dlouho neviděl.
O něco nahoře jsem psal, že jsem v manuálu narazil na "Set DIP Switch CK Ratio (ten jsem vůbec nenašel) a system switch SW1" , prosím tě, zkus to ještě prozkoumat. Jirka Drak má pravdu, aby se deska takhle bránila, to je moc a moc divný. Jenže bohužel platí, že možné je všechno.
Já jsem si manuál k té tvé desce stáhnul na disk v šuplíku, a samo že ho teď tady nemám. Otázkou může být, jak je aktuální, co se třeba na desce změnilo.
Ještě mi napadlo zkus kontaktovat prodejce a jestli o tom něco neví. Další možnost, nevím kdo je zastupotechna Gigabytu, to je třeba zjistit(dotaz rovnou na prodejce) a zkusit jejich technickou podporu.

No a pokud začínáš uvažovat nad výměnou desky, tak sběr informací. Porozhlédni se zde po fóru, dost informací je na www.czechcomputer.cz , je tam i dost slušné diskuzní fórum. Nicméně už jsem kdesi napsal, že platí, kdo má problém, píše. Spokojení mlčí.
Základní volba asi bude Via-nForce2. Já šel do nForce2, protože má AGP look a můžu si dělat co chci. Frekvence AGP/PCI je stále na svém, třeba i s FSB 190MHz. Tohle Via neumí. Při volbě bude důležité, jaký OS chceš na kompu provozovat. Pro Linux je prý daleko lepší Via - osobní zkušenost nemám.
A pak konkrétní deska. A moc dobře si prověř, co umí. Třeba nastavovat Vcore nejen od jmenovitého směrem nahoru ale i dolu, nastavování napětí a časování pro paměti, nastavení napětí pro čipovou sadu, zpracování biosu ... ten u tvého Gigabytu asi vyrost jak plevel na poli...
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

Jiri Drak píše:Neni na desce nejakej prepinac na FSB 133/166 ?
Sice ji vubec neznam, ale skoro se mi nechce verit, ze by se takhle branila pretaktovani.
Na desce je pouze přepínač sw1,když je on tak FSB=100,když je auto tak 133,166. :sad:
Orbithek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Orbithek »

JirkaH píše:Ahoj, to je teda bída. Gigabyte má velkej tlustej mínus. Takovou prasečinu jsem už dlouho neviděl.
O něco nahoře jsem psal, že jsem v manuálu narazil na "Set DIP Switch CK Ratio (ten jsem vůbec nenašel) a system switch SW1" , prosím tě, zkus to ještě prozkoumat. Jirka Drak má pravdu, aby se deska takhle bránila, to je moc a moc divný. Jenže bohužel platí, že možné je všechno.
Já jsem si manuál k té tvé desce stáhnul na disk v šuplíku, a samo že ho teď tady nemám. Otázkou může být, jak je aktuální, co se třeba na desce změnilo.
Ještě mi napadlo zkus kontaktovat prodejce a jestli o tom něco neví. Další možnost, nevím kdo je zastupotechna Gigabytu, to je třeba zjistit(dotaz rovnou na prodejce) a zkusit jejich technickou podporu.

No a pokud začínáš uvažovat nad výměnou desky, tak sběr informací. Porozhlédni se zde po fóru, dost informací je na www.czechcomputer.cz , je tam i dost slušné diskuzní fórum. Nicméně už jsem kdesi napsal, že platí, kdo má problém, píše. Spokojení mlčí.
Základní volba asi bude Via-nForce2. Já šel do nForce2, protože má AGP look a můžu si dělat co chci. Frekvence AGP/PCI je stále na svém, třeba i s FSB 190MHz. Tohle Via neumí. Při volbě bude důležité, jaký OS chceš na kompu provozovat. Pro Linux je prý daleko lepší Via - osobní zkušenost nemám.
A pak konkrétní deska. A moc dobře si prověř, co umí. Třeba nastavovat Vcore nejen od jmenovitého směrem nahoru ale i dolu, nastavování napětí a časování pro paměti, nastavení napětí pro čipovou sadu, zpracování biosu ... ten u tvého Gigabytu asi vyrost jak plevel na poli...
Ahoj. Ten "Set DIP Switch CK Ratio" jsem taky vůbec nenašel.Ten switch 1,je na desce a když je "on" tak je FSB 100Mhz,no akdyž nastavím na auto( jina volba tam není) tak je FSB,133 či 166... Fakt už nevím...Taky mě Gigabyte dost zklamal.
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Tak to už fakt nevím, co na říci. Proč je na tý desce vlastně KT600? Vždyť ta umí FSB200(400). A teď se mi potvrzuje, že ten manuál, co jsem si stáhnul je taky asi nějak podivný.
Tak buď ještě počkat, jestli nebude nový bios a nebo shánět něco jiného.
Hodně smutný.
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“