EPOX 8RDA6+PRO-zákysník

Pro procesory AMD Athlon, Athlon XP, Duron a Sempron.

Moderátor: Eddward

Ironfist
Začátečník
Začátečník

EPOX 8RDA6+PRO-zákysník

Příspěvek od Ironfist »

Zdravím, tenhle odkaz zakládám pro všechny majitele tohohle Epoxu. Snad se najdou dobré duše, které nám pomohou řešit naše problémy.
Takze teď ten můj. Mám plně obsazený obě IDE kšandy, a všechno funguje jak má, až do doby, kdy připojím na SATA HDD(PC je samozřejmě vyplý). Po zapnutí se bootování zastaví po té, co BIOS zdetekuje vsechny IDE zařízení. Objeví se nápis Detecing IDE devices, kontrolní displej na bordu se zastaví na 75(což je samozřejmě kod pro detekování IDE device). Po cca 10minutovym nicnedelani to najednou poskoci na nastaveni RAIDU a na desce je 94. Tim to skonci a system je dokonale tuhej. Kdyz to vypnu a SATA HDD odpojim, tak dalsi restart probiha v poradku a system je zcela stabilni. BIOS mam nejnovejsi co je, tusim z5.10.04. HDD je Maxtor 10 200GB/8MB s plnou podporou NCQ. Nevíte někdo co s tím?
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Na desce jsou dva SATA řadiče, jeden v nForce a další je SiI 3114. Z dotazu předpokládám, že jsi to připojil na nForce. Bios mám z léta 2004, mám tam na IDE-0 Hitachi 120GB(boot) a 2*SATA Maxtor 120GB na nForce non raid. Raid je v biosu vypnutý. Vypnutí SiI3114 jsem v biosu nenašel, je zakázán ve správci zařízení. Použité drivery FW5.10, bez IDE ovladačů!! A pro onboard zvuk Realtek drivery. Nemám žádný problém, vše jede jak dráha.
Zkus dát disk na SiI a vypni SATA na nForce. A sděl nám, jak to dopadlo. Pak budeme přemýšlet o dalším.
Ironfist
Začátečník
Začátečník

EPOX8RDA6+PRO

Příspěvek od Ironfist »

Díky za odpověď. Takže nForce mám 5.10, ale bohuzel i s IDE ovladaci. Jak tam dostat zpatky ty z XP bez nove instalace woken nevim. Vyzkousel jsem Tvuj postup, a hnul jsem se o kousek dal. System prosel BIOSem, ale pri najizdeni XP vytuhnul. Vytuhnul hned na zacatku. Ta uvodni cerna obrazovka s logem XP byla seda a dal se to nehlo. Kdyz jsem dal start do nouzoveho rezimu, tak se dole probleskly nejaky knihovny(.dll) a zustala tam cerna obrazovka s blikajicim kurzorem.
To je vse. ¨Poradis mi jak dal?
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Epox 8RDA6+Pro

Příspěvek od JirkaH »

Úvodem doufám, že máš WinXP minimálně s SP1, lépe asi SP2. Tam je totiž podpora velkých disků, tj. disků nad 137MB. O co jde si lze přečíst tady na fóru. Stačí hledat.
Udělej si bod obnovení, pro jistotu.
Jak se zbavit driverů pro IDE? Jak jinak, než jednoduše. Ovládací panely, Přidat nebo odebrat programy, vyjede ti seznam a tam někde bude nVidia. Pokud máš graf. kartu taky od nVidie, tak by tam mělo vyběhnout - drivery pro grafiku a drivery pro čipovou sadu. Tak ty pro čipovou sadu kompletně odinstaluj. Bude to chtít restart, nedovol tomu nic instalovat a dej znovu instalaci driverů pro čipovou sadu. Při instalaci neinstaluj drivery pro IDE, mělo by to samo použít drivery z Win. Při instalaci bych asi doporučil nechat SATA v nForce zapnuté, raid vypni.
Až bude nainstalováno, zkus znovu připojit SATA HDD na nForce - co to dělá? A také zkus připojit HDD na SiI, a zase - co to dělá? O to se s námi poděl. A ještě mně napadá, při postu (to jsou ty úvodní obrazovky) nic nedělej, žádné pokusy o konfiguraci raidu.
Jinak bych ti doporučil uvést bydliště a udělej si nějaký podpis, ať víme, jak vypadá PC. Já ten svůj musím opravit. Jestli chceš, tak mi pošli přes SZ na sebe nějaký kontakt, tel ap. ne ICQ.
Pepo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pepo »

pridam aj moju skusenost - pouzivam si ce inu dosku ale je to epox 8rda3+ a mam len jeden - zatial - sata disk na radici silicone - a jeden suflik klasicky pata- raz som omylom ked som upratoval v bedni zasunul sata kabel nie do sata radica 0 ale 1 teda druheho v poradi a nechal som si aj suflik zapnuty a sum ide disky sa detekovali ale pri detekovani sata disku to vytuhlo a siel som sa past - uz som myslel ze odisla doska lebo disk kua ale som sa vylakal - mozno to nebude tvoj problem, ale taka mala skusenost a rada
MB: Epox 8RDA3+ rev2.1 nForce2 400 MHz FSB,CPU: AMD Athlon 2500+ /333 Barton,HDD: S-ATA Seagate 120 GB 8MB Cache,VGA: Ati Saphire Radeon 9600 XT,SOUND CARD:Hercules Gamesurround DigiFire 7.1,LCD: Proview 17" 780,REPRO: Genius HT 5.1,CD-RW: Asus 52x32x52
Ironfist
Začátečník
Začátečník

Epox

Příspěvek od Ironfist »

Takze XP mam se SP1 a zhruba 30dalsima zaplatama, takze jako kdybych mel SP2. Odinstaloval jsem nVidia IDE radice a nechal tam Microsofti. Vysledek je ovsem stale stejnej. Vyzkousim jeste tu radu s radicem 0a1, u mne spis 1a2, mam ho totiz ve2. Nevedel jsem, ze by zrovna tohle melo vadit. Kazdopadne dik za typ. Zatim ahojky a diky.
Dell D600
Ironfist
Začátečník
Začátečník

EPOX 8RDA6+PRO-zákysník

Příspěvek od Ironfist »

Takze s pomoci JirkyH, jeste jednou diky za tvoji pomoc, byl problem vyresen, a to naprosto absurdnim zpusobem. Nejprve byla pres regedit nadefinovana podpora HDD vetsich nez tusim 137GB. Nepomohlo to a vyzadovalo to po nabootovani BIOSu soubor Windovs/system32/hal.dll, coz je knihovna ze SP2 ktery nemam. Abych se dostal do WXP, tak jsem v BIOSu disableoval vsechny SATA radice, takze BIOS SATA HDD logicky nezdetekoval. Jaky bylo moje prekvapeni, kdyz jsem zjistil, ze ackoliv je v BIOSu zakazan SATA radic, a pri bootovani nebyl HDD nalezen, WXP ho znaji! S HDD jsem pracoval nejmin 2 hodiny a i po nekolikanasobnem restartu zustal HDD pri zakazanych SATA radicich ve WXP pouzitelny.
Moje paradoxni rada lidem s podobnym problemem zni:"Chcete pouzivat SATA HDD na EPOX8RDA6+Pro? Pak zakazte v BIOSu SATA radice!"
Divny co?
Dell D600
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Je to celý poněkud úchylný...
Vypadá to na nějaký problém v biosu. Já jedu na starším a tam onboard SiI3114 pro změnu v biosu nejde vypnout - není tam příslušná položka. Tak jsem ho zakázal ve správci zařízení. Protože mi vše jede k plné spokojenosti, nemám chuť měnit bios. Oba SATA disky mi jedou non-raid na nForce2.
Až budeš mít čas a náladu, zkus disk rozcvičit na nForce2. Dej ho na první kanál.
Jinak soubor HAL.DLL ale i atapi.sys je v SP2 z 3.8.2004, takže nějaká změna oproti SP1 tam je.
Gaunt
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Problém se síťovkou

Příspěvek od Gaunt »

Zdravím, mám tuhle desku asi tři měsíce a jsem s ní vcelku spokojenej. Bohužel v poslední době mám následující problém. Vždy zhruba po týdnu bezproblémového provozu přestane bez zjevné příčiny fungovat síťová karta. Jediným řešením je reset CMOS a potom začne opět fungovat. Problém přetrvává bez ohledu na frekvenci FSB a CPU. Máte někdo tušení, čím to může být?
CPU: AMD Athlon XP-M 2600+@2415 MHz (11,5 x 210), Cooler: Gigabyte 3D Cooler-Pro, MB: Epox 8RDA6+PRO, RAM: Geil Ultra 1024MB DDR 400MHz Dual Channel Kit CL2, GC: Leadtek WinFast A350XT (GeForce FX5900XT) 390/700@500/920, Case: Thermaltake Tsunami Dream Tower VA3000BWA, PSU: Enermax EG365AX-VE(G)FMA
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Jaký bios na desce používáš? Datum!!
Gaunt
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gaunt »

Zatim ten, se kterym sem koupil desku - AwardBIOS v6.00PG - 08/04/2004
CPU: AMD Athlon XP-M 2600+@2415 MHz (11,5 x 210), Cooler: Gigabyte 3D Cooler-Pro, MB: Epox 8RDA6+PRO, RAM: Geil Ultra 1024MB DDR 400MHz Dual Channel Kit CL2, GC: Leadtek WinFast A350XT (GeForce FX5900XT) 390/700@500/920, Case: Thermaltake Tsunami Dream Tower VA3000BWA, PSU: Enermax EG365AX-VE(G)FMA
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Zkus odinstalovat drivery pro nForce2, pak nainstaluj 4.24 a přes ně 5.10. Pokud nepomůže, zkus novější bios, pokud vím, tak jsou dva, ten poslední má zřejmě nějaké mouchy na SATA, viz výše, jestli jen s tím, je otázka.
Sunny
Nováček
Nováček

Problem s HDD Maxtor 200GB SATA 8MB Cache, NCQ

Příspěvek od Sunny »

Mám stejný problém, pokud neresetuju bios pocitac mi HDD nenajde :/
IronFist mi pomohl, ze uz nemusis restartovat pokazde bios, ale staci pri kazdem startu PC najet do Biosu, tam hdd odpojit a zapojit... pak uz je radic sil. 3114 najde:)
Můj problém je v tom, ze tento hdd je bootvací, takze nemuzu vypnout SATA radice a pouzit stejny postup... jak by jste tuto chybu obesli, kdyz je hdd bootovaci? diky za rady:) koupil jsem si kvuli tomu i zvlast SATA radic Kouwel s chipsetem 3112A, ale ten mi jej taky nenalezne:( takze vyhozene penize :(
DDurko
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Problem s HDD Maxtor 200GB SATA 8MB Cache, NCQ

Příspěvek od DDurko »

Mam taku istu dosku. Ale problem bude asi v tom HDD. Mal som pripojene na SATA (aj Sil aj nForce) HDD WD160 a Maxtor160 aj Hitachi160 a ziaden problem nebol. Iba pri bootovani trosku dlhsie cakal (cca. 10s) ale to vyrielilo reinstal WinXP, lebo stare boli este rozbehnute na EPoX 8KRA2+ a Via KT600 chipsetom. Takze asi neboli celkom "koser". Niekde ne nete sa mi zda som videl ze treba vypnut NCQ podporu a malo by to bez problemov bezat (ale to sa mi len mari). Takze asi tolko.
EPoX 9NPA+ SLI | Athlon Venice 3000+@2250Mhz | ATI Radeon X700Pro | 2x512MB DDR 400 | 2xHitachi 120GB PATA in RAID0 | 2xHitachi 160GB SATA | SONY CD-RW | NEC 2500@2510 DVD+RW | Microsoft Intelli Mouse 4.0 | LeadTek 2000Xpert | Thermaltake Xaser III black
Ironfist
Začátečník
Začátečník

HDD

Příspěvek od Ironfist »

V HDD chyba rozhodne neni. Kamos ho provozoval mesice na ABIT NF7S bez jedineho problemu. Jinak pokud je HDD venku, tak se to da resit jeste tak, ze pri bootovani Biosu vytahnu z HDD napajeci konektor a HDD zapojim az po najeti W XP.
Dell D600
Ironfist
Začátečník
Začátečník

Re: Problem s HDD Maxtor 200GB SATA 8MB Cache, NCQ

Příspěvek od Ironfist »

quote="Sunny"]
Můj problém je v tom, ze tento hdd je bootvací, takze nemuzu vypnout SATA radice a pouzit stejny postup... jak by jste tuto chybu obesli, kdyz je hdd bootovaci?
Bude to znit hloupe, ale porid si jeste jeden klasicky HDD a bootuj z nej, anebo pockej az se EPOX uraci vydat novy BIOS a doufaj ze tuhle chybu v nem odstrani.
Dell D600
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

K této desce jsou k dispozici tři biosy:
I. ze 4.8.2004

II. z 21.9.2004
Enhancements & Fixes for this BIOS release:
1.Turn off keyboard LED before system shutdown.
2.Solve USB device compatibility issue
3.Add IDE RAID and Silcon Image BOOT ROM selection item

III. z 5.10.2004
Enhancements & Fixes for this BIOS release:
Change nVidia Raid Version of V4.43 from V4.47 - Copak asi vedlo k tomu, že je použita starší verze? Přesto se mi zdá, že tento bios je možná? nejlepší.
Základem všeho bude asi to, že disk musí být při postu vidět. Ať už na onboard SiI3114, nebo na nForce2. Pak je možné z něj v biosu nastavit boot.
Ještě mi napadá - www.epox.cz jsou stránky, které zřejmě provozuje ABI-distributor EPOXu v ČR, www.abi.cz . Tak jim zkuste zavolat a problém jim předložit. Pokud není uvedeno číslo na reklamace nebo techniky, tak ho obchodníci sdělí.
Druhá možnost je zjistit disributora disků Maxtor a co on na to. Nějaké řešení být musí, nový bios by byl asi nejlepší.
Škoda, že si nemám možnost ten disk půjčit, chtěl bych vidět, jak by se choval v mém PC.
Ironfist
Začátečník
Začátečník

Jirka H

Příspěvek od Ironfist »

Ahojky. Na Epox.cz jsem samozrejme psal, ale jaksi se ani nikdo neuracil mi odpovedet. Nasi jedinou nadeji je novy BIOS. Kazdopadne to ze EPOX dokazal zmrvit desku s letitym nForce2 je pekna ostuda.
Dell D600
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Jirka H

Příspěvek od JirkaH »

Ironfist píše:Ahojky. Na Epox.cz jsem samozrejme psal, ale jaksi se ani nikdo neuracil mi odpovedet. Nasi jedinou nadeji je novy BIOS. Kazdopadne to ze EPOX dokazal zmrvit desku s letitym nForce2 je pekna ostuda.
Jo, bohužel máš pravdu. Taky jsem jim psal nějaké poznatky (jenže já jsem neduh obešel) a odpověď žádná. Proto jsem psal "volat". Ono když jim zavoláš, tak tě vesměs do řiti nepošlou.
Ironfist
Začátečník
Začátečník

tel?

Příspěvek od Ironfist »

A ty znas tel. na podporu Epoxu v CR? ja tam nasel akorat mail.
Dell D600
Odpovědět

Zpět na „Socket A a Slot A“