Vše okolo DVD/RW/R9 NEC ND-3520A

Vše o CD-R/RW, DVD±R/RW, Blu-ray, HD DVD, ZIP, FDD a dalších.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Vše okolo DVD/RW/R9 NEC ND-3520A

Příspěvek od Bathory »

Mám teď doma tuhle vypalovačku a ještě budu mít max. do neděle, takže jestli máte nějaké dotazy, můžete je tady napsat. Já zde budu průběžně popisovat svoje zkušenosti s touto mechanikou a potom to přesunu mezi ostatní thready.

Takže, mechaniku mám v počítači a připojil jsem ji na secondary master. Na primary master a primary slave mám hdd Maxtor 80GB a Seagate 4,3 GB. Na secondary slave mám DVD-ROM PIONEER DVD-106S slot/in.

Moje sestava je: 1,3@1,55GHz Tualatin, 512MB SDRAM, FX-5700 A-360 THD 425/552@530/710, 80GB Maxtor, 4,3GB Seagate, Terratec 7.1@Prodigy 7.1, DVD-ROM PIONEER 106S, NEC ND-3520A, zdroj 300W, OS WinXP/Pro, FSB jede z původních 100MHz na 118MHz

V biosu žádný problém, vypalovačka správně detekována.

V OS WinXP/Pro nalezen nový hardware, asi 1/2 minuty trvala detekce a opět mechanika správně detekována.

Firmware je verze 1.04

Ve správci zařízení žádná kolize, mechanika je nastavena na režim Ultra DMA 2.

Region disku DVD. Aktuální region nevybraný, zbývají 2 změny.

Vysouvací dvířka u mechaniky jsou festovní, porovnával jsem to s TEAC CD-W540E, což je mechanika s robustní konstrukcí a perfektníma dvířkama a tenhle NEC je na tom stejně dobře. Akorát je potřeba na dvířka víc zatlačit, nemyslím větší silou, ale delší dráhou. Mechanika je ve vyšších otáčkách docela hlučná, s PIONEERem DVR-108 se to nedá vůbec srovnávat. Zespodu je několik antivibračních prolisů.

Buffer 2MB

Modes: Packet, TAO, DAO, SAO, RAW SAO, RAW SAO 96, RAW DAO 16, RAW DAO 96

Mechanika neumí číst DVD-RAM.

NERO 6.6.0.1, mechaniku označilo správně a bez problémů s ní pracuje

ALCOHOL 120% 1.9.2.1705 mechaniku správně označil jako CD/DVD/RW

Moje vlastní srovnávací testy:

DVR/RW/R9 PIONEER DVR-108 ... NEC ND-3520A ... LITE-ON SOHW-1673S

U všech mechanik
Kvalita DAE - 10
Počet chyb - 0

Rychlost čtení datového CD 79.53 minut
Obrázek

Rychlost čtení DVD-R 3,94GB
Obrázek

Rychlost čtení lisovaného DVD-DL 7,18 GB
Obrázek
V každém grafu vyhrála jiná mechanika.

Přístupové doby, CD 79.53 minut
Obrázek

Přístupové doby, DVD-R 3,94GB
Obrázek

Přístupové doby, lisované DVD-DL 7,18 GB
Obrázek
U všech typů médií má NEC i LITE-ON "většinou" lepší přístupové doby.

Zatížení procesoru, CD 79.53 minut
Obrázek

Zatížení procesoru, DVD-R 3,94GB
Obrázek

Zatížení procesoru, lisované DVD-DL 7,18 GB
Obrázek
NEC vytěžuje procesor 2x tolik, co PIONEER. Hodnoty 400 ms byli vloženy pouze kvůly grafu, ve skutečnosti byli n/a.

Špičková přenosová rychlost MB/s, CD 79.53 minut
Obrázek

Špičková přenosová rychlost MB/s, DVD-R 3,94GB
Obrázek

Špičková přenosová rychlost MB/s, lisované DVD-DL 7,18 GB
Obrázek
UDMA-4 (ATA-66) u PIONEERu a LITE-ONu oproti UDMA-2 (ATA-33) NECu je přeci jenom znát. PIONEER to ale zvládá nejlíp.

Mám jedno VELMI poškozené CD, které v podstatě žádná mechanika vůbec nedokáže ani načíst. NEC i LITE-ON to dokázali, PIONEER ne.

Druhé CD je poškozené méně než to první, lze ho i testovat:
Kontrola povrchu poškozeného datového CD
Obrázek

Takhle to dopadlo, když jsem na týden půjčil CD:
Kontrola povrchu poškozeného datového CD
Obrázek

A ještě jeden testík poškozeného CD/RW:
Kontrola povrchu poškozeného datového CD/RW
Obrázek

Korekce chyb na audioCD
Obrázek
PIONEER i LITE-ON umí opravovat chyby na audioCD o dost líp než NEC.

Kontrola povrchu poškozeného DVD-ROM
Obrázek

Kontrola povrchu poškozeného DVD-R
Obrázek
Tak PIONEER to s poškozenými médii umí lépe. NEC u testu DVD média, po načtení prvního vadného sektoru v podstatě nebyl schopen se z toho dostat a k mému překvapení to LITE-ON téměř shodně zopakoval.
Test poškozeného DL média chybí, nemám žádné vadné a ničit stávající se mi opravdu nechce. :)

Vypálil jsem pár CD, audio i datový, všechny jsou v pořádku.

Dále nějaký filmy a data na Verbatimy 8x DVD-R, všechno proběhlo v pořádku a vše lze bez problémů číst. Odzkoušeno mimo jiné i na stolním DVD přehrávači Panasonic HT-520 a Sony (zjistím přesnou značku).

Schopnost kopírovat chráněná média:
---------------------------------------------------
Opět si všiměte, že na CDR neumí dělat kvalitní kopie chráněných CD. SafeDisk 3.20.022 je podle nich stejně jako u PIONEER DVR-108 naprosto nepřekonatelný, ale mohu vás ujistit, že já 100% funkční kopii udělal.
SafeDisk 3.20.022 (48 minut), Bad Sectors, Safe Disc 2.80.10, Safe Disc 2.90.40, SecuRom 4.84.71.0002 ... všechno v pohodě načteno a vypáleno. Každá kopie byla 100% funkční.
TEAC CD-W540E SafeDisk 3.20.022 zvládne za 35 minut.

Je to zvláštní, ale mechanika neumožní na CD/RW 4x-10x vypalovat 4x. Prostě se zobrazí pouze 10x. Podobné to u CD/R, nejnižší rychlost nastaví na 8x.
Naposledy upravil(a) Bathory dne čtv 17. úno 2005, 11:49, celkem upraveno 69 x.
Bathory
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Taky tu mam asi 2 dny na testovani tenhle kousek a prekvapila me jedna vec - čtení poškozenych medii - opravdu nic moc. Moje zdrapany medium označila ze 40 procent za vadny, pioneer 108 a LG 4161 to zvladli daleko líp.

Jak je na tom v tomhle smeru kousek, kterej mas u sebe ??
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Momentálně ji musím nechat trochu zahřát a odrosit, je ztuhlá na kost.
Asi přepravce v autě moc netopí :lol:

//Edit: Tak viz. výše. Máš pravdu. :)
Naposledy upravil(a) Bathory dne sob 22. led 2005, 04:18, celkem upraveno 1 x.
Bathory
HADES
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HADES »

Kamarád si koupil 3520, je tam nějaký rozdíl v tom písmenu A?
Intel Core2Duo E8200 @3GHz / Gigabyte EP35-DS3 / PowerColor ATI HD 6850 1GB DDR5/ Patriot 2x2GB DDR2 800MHz 5-5-5-12 / Kingston V+ 64GB SNVP325 / Samsung Spinpoint F1 HD320HJ / WD1001FALS / WD5000AAKS / Samsung S203P / SB X-Fi X-Treme Gamer / Genius SW5.1HT / Speedlink Medusa Home / Logitech MX518 Gaming Grade / LOGITECH Deluxe 250 / Dragonlord PC-K58 / Scythe Mugen / Samsung 226BW / Windows 7 Home Premium 64bit
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

To jako na štítku měl 3520 a ne 3520A? Oficiálně to je 3520A a nejspíš pouze prodejce zapoměl A dopsat. Mělo by tam "A" být.
Bathory
HADES
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HADES »

Beru komponenty z ATc, a v jejich šopu je označena ta mechanika jako 3520, žádné A tam není. Ale asi tam mají chybu

//Bathory: Určitě. :)
Intel Core2Duo E8200 @3GHz / Gigabyte EP35-DS3 / PowerColor ATI HD 6850 1GB DDR5/ Patriot 2x2GB DDR2 800MHz 5-5-5-12 / Kingston V+ 64GB SNVP325 / Samsung Spinpoint F1 HD320HJ / WD1001FALS / WD5000AAKS / Samsung S203P / SB X-Fi X-Treme Gamer / Genius SW5.1HT / Speedlink Medusa Home / Logitech MX518 Gaming Grade / LOGITECH Deluxe 250 / Dragonlord PC-K58 / Scythe Mugen / Samsung 226BW / Windows 7 Home Premium 64bit
Denis
Začátečník
Začátečník

Re: Vše okolo DVD/RW/R9 NEC ND-3520A

Příspěvek od Denis »

Tak jsem včera koupil toho NECa a mám trošku problém s připojením.Pokud ho zapojím samostatně jako secondary master,je vše OK,ale pokud k němu připojím secondary slave-mou stávající CD RW,tak to DVD systém nenajde.Když při startu mrknu na bios,tak je tam vše detekováno OK,ale po náběhu Win XP,tam je ve správci zařízení už jen to CD RW(jo a systém při tom podstatně déle nabíhá).Nevíte,jak to řešit??Mám to připojeno 80žil.kabelem.
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Odeber ve správci zařízení Řadiče IDE ATA/ATAPI-Sekundární kanál, odinstaluj ho, potom nainstaluj ForceASPI 1.8, jsou tady ve FAQ a restartuj počítač. Ty ForceASPI se instalují souborem INSTASPI.BAT.

btw: Koukám, že jsi to nevydržel a koupil jí. :)
Bathory
Denis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Denis »

Jo,nevydržel :D
Ale teď se trošku děsím těch výsledků a říkám si,jestli jsem jen neměl počkat až to otestuješ a koupit tu LG 4163.Co si o tom myslíš Ty?Která je lepší??
Jo,a díky za radu s tím řadičem.
Denis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Denis »

Jo a ještě jeden dotaz k tomu ASPI.
IDE ATA/ATAPI se nedá odinstalovat jen sekundární kanál.Mám to ve správci pod jednou položkou jako "Parallel ATA Controller" ,kde je primár i sekundár,ale ty nemohu odebrat nezávisle,jedině komplet i pro primár.
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Když klepneš pravým tlačítkem na sekundární kanál, je tam položka odinstalovat. Windows XP/Pro.
Ještě počkám, než udělám nějaký závěr, právě pálím nějaký CD a DVD.
Bathory
Denis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Denis »

Tak jaké jsou výsledky po víkendovém testování??
Denis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Denis »

Bathory píše:Když klepneš pravým tlačítkem na sekundární kanál, je tam položka odinstalovat. Windows XP/Pro.
Ještě počkám, než udělám nějaký závěr, právě pálím nějaký CD a DVD.
Jo a s tím pravým tlačítkem na ten sekundár to OPRAVDU nejde.
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Denis píše:Tak jaké jsou výsledky po víkendovém testování??
Zdá se ti ten první post málo nažďouchnutej??? :)
Denis píše:Jo a s tím pravým tlačítkem na ten sekundár to OPRAVDU nejde.
Co máš za OS a jak máš disky a mechaniky na IDE?
Bathory
Denis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Denis »

Mám Win XP professional
IDE 1: master - HDD
: slave - šuplík

IDE2: master - DVD RW
slave - CD RW
Denis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Denis »

No,post máž nažďouchanej,ale povídal jsi,že závěry uděláš až později.
STanish
Nováček
Nováček

Příspěvek od STanish »

Mám ji taky takze klidne muzete klast otazky 8-)
Denis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Denis »

STanish píše:Mám ji taky takze klidne muzete klast otazky 8-)
No,já už ji mám taky,ale zajímaly mě nějaké zkušenosti a taky srovnání třeba s tou LG.
STanish
Nováček
Nováček

Příspěvek od STanish »

Denis píše:
STanish píše:Mám ji taky takze klidne muzete klast otazky 8-)
No,já už ji mám taky,ale zajímaly mě nějaké zkušenosti a taky srovnání třeba s tou LG.
LG? Myslis 4163? Jestli ano tak mohu rict pouze jedine, a to že tahle mechanika se LG vubec nepovedla, Mel jsem ji doma, na 8x media verb+ mi nechtela palit rychleji nez 4(nero i alcohol) to same se opakovalo i s jinymi medii, vypalene dvd se oproti NECovi na prehravaci Mustek za 1500 sekalo, dvd s NECa bezelo bezvadne(a jeste bylo palene vyssi rychlosti) a to je ten Mustek extra smejd. Ve cteni poskozenych dvd to taky neni moc extra mechanika, Nektere dvd z pujcovny co byly "krasne" poskravane poradne neprecetla a NEC to zvladl, Muj zaver je takovy ze kdyz LG tak starsi a nebo cekat na novy firmware a kdyz nechcete ani starsi typ ani cekat na firmware a chcete platit pomerne smesnou cenu vzhledem ke kvalitě tak berte NEC3520A...
Denis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Denis »

STanish píše:
Denis píše: No,já už ji mám taky,ale zajímaly mě nějaké zkušenosti a taky srovnání třeba s tou LG.
LG? Myslis 4163? Jestli ano tak mohu rict pouze jedine, a to že tahle mechanika se LG vubec nepovedla, Mel jsem ji doma, na 8x media verb+ mi nechtela palit rychleji nez 4(nero i alcohol) to same se opakovalo i s jinymi medii, vypalene dvd se oproti NECovi na prehravaci Mustek za 1500 sekalo, dvd s NECa bezelo bezvadne(a jeste bylo palene vyssi rychlosti) a to je ten Mustek extra smejd. Ve cteni poskozenych dvd to taky neni moc extra mechanika, Nektere dvd z pujcovny co byly "krasne" poskravane poradne neprecetla a NEC to zvladl, Muj zaver je takovy ze kdyz LG tak starsi a nebo cekat na novy firmware a kdyz nechcete ani starsi typ ani cekat na firmware a chcete platit pomerne smesnou cenu vzhledem ke kvalitě tak berte NEC3520A...
Tak jsi mě teď docela uklidnil,že má koupě nebyla zase tak špatná.
Hodně jsem slyšel o tom,že jsou jisté problémy se čtením poškrábaných médií.Ještě mám nějaké problémy s připojením,viz.výše.
Odpovědět

Zpět na „Optická, výměnná a jiná zařízení“