Takže, mechaniku mám v počítači a připojil jsem ji na secondary master. Na primary master a primary slave mám hdd Maxtor 80GB a Seagate 4,3 GB. Na secondary slave mám DVD-ROM PIONEER DVD-106S slot/in.
Moje sestava je: 1,3@1,55GHz Tualatin, 512MB SDRAM, FX-5700 A-360 THD 425/552@530/710, 80GB Maxtor, 4,3GB Seagate, Terratec 7.1@Prodigy 7.1, DVD-ROM PIONEER 106S, NEC ND-3520A, zdroj 300W, OS WinXP/Pro, FSB jede z původních 100MHz na 118MHz
V biosu žádný problém, vypalovačka správně detekována.
V OS WinXP/Pro nalezen nový hardware, asi 1/2 minuty trvala detekce a opět mechanika správně detekována.
Firmware je verze 1.04
Ve správci zařízení žádná kolize, mechanika je nastavena na režim Ultra DMA 2.
Region disku DVD. Aktuální region nevybraný, zbývají 2 změny.
Vysouvací dvířka u mechaniky jsou festovní, porovnával jsem to s TEAC CD-W540E, což je mechanika s robustní konstrukcí a perfektníma dvířkama a tenhle NEC je na tom stejně dobře. Akorát je potřeba na dvířka víc zatlačit, nemyslím větší silou, ale delší dráhou. Mechanika je ve vyšších otáčkách docela hlučná, s PIONEERem DVR-108 se to nedá vůbec srovnávat. Zespodu je několik antivibračních prolisů.
Buffer 2MB
Modes: Packet, TAO, DAO, SAO, RAW SAO, RAW SAO 96, RAW DAO 16, RAW DAO 96
Mechanika neumí číst DVD-RAM.
NERO 6.6.0.1, mechaniku označilo správně a bez problémů s ní pracuje
ALCOHOL 120% 1.9.2.1705 mechaniku správně označil jako CD/DVD/RW
Moje vlastní srovnávací testy:
DVR/RW/R9 PIONEER DVR-108 ... NEC ND-3520A ... LITE-ON SOHW-1673S
U všech mechanik
Kvalita DAE - 10
Počet chyb - 0
Rychlost čtení datového CD 79.53 minut

Rychlost čtení DVD-R 3,94GB

Rychlost čtení lisovaného DVD-DL 7,18 GB

V každém grafu vyhrála jiná mechanika.
Přístupové doby, CD 79.53 minut

Přístupové doby, DVD-R 3,94GB

Přístupové doby, lisované DVD-DL 7,18 GB

U všech typů médií má NEC i LITE-ON "většinou" lepší přístupové doby.
Zatížení procesoru, CD 79.53 minut

Zatížení procesoru, DVD-R 3,94GB

Zatížení procesoru, lisované DVD-DL 7,18 GB

NEC vytěžuje procesor 2x tolik, co PIONEER. Hodnoty 400 ms byli vloženy pouze kvůly grafu, ve skutečnosti byli n/a.
Špičková přenosová rychlost MB/s, CD 79.53 minut

Špičková přenosová rychlost MB/s, DVD-R 3,94GB

Špičková přenosová rychlost MB/s, lisované DVD-DL 7,18 GB

UDMA-4 (ATA-66) u PIONEERu a LITE-ONu oproti UDMA-2 (ATA-33) NECu je přeci jenom znát. PIONEER to ale zvládá nejlíp.
Mám jedno VELMI poškozené CD, které v podstatě žádná mechanika vůbec nedokáže ani načíst. NEC i LITE-ON to dokázali, PIONEER ne.
Druhé CD je poškozené méně než to první, lze ho i testovat:
Kontrola povrchu poškozeného datového CD

Takhle to dopadlo, když jsem na týden půjčil CD:
Kontrola povrchu poškozeného datového CD

A ještě jeden testík poškozeného CD/RW:
Kontrola povrchu poškozeného datového CD/RW

Korekce chyb na audioCD

PIONEER i LITE-ON umí opravovat chyby na audioCD o dost líp než NEC.
Kontrola povrchu poškozeného DVD-ROM

Kontrola povrchu poškozeného DVD-R

Tak PIONEER to s poškozenými médii umí lépe. NEC u testu DVD média, po načtení prvního vadného sektoru v podstatě nebyl schopen se z toho dostat a k mému překvapení to LITE-ON téměř shodně zopakoval.
Test poškozeného DL média chybí, nemám žádné vadné a ničit stávající se mi opravdu nechce.
Vypálil jsem pár CD, audio i datový, všechny jsou v pořádku.
Dále nějaký filmy a data na Verbatimy 8x DVD-R, všechno proběhlo v pořádku a vše lze bez problémů číst. Odzkoušeno mimo jiné i na stolním DVD přehrávači Panasonic HT-520 a Sony (zjistím přesnou značku).
Schopnost kopírovat chráněná média:
---------------------------------------------------
Opět si všiměte, že na CDR neumí dělat kvalitní kopie chráněných CD. SafeDisk 3.20.022 je podle nich stejně jako u PIONEER DVR-108 naprosto nepřekonatelný, ale mohu vás ujistit, že já 100% funkční kopii udělal.
SafeDisk 3.20.022 (48 minut), Bad Sectors, Safe Disc 2.80.10, Safe Disc 2.90.40, SecuRom 4.84.71.0002 ... všechno v pohodě načteno a vypáleno. Každá kopie byla 100% funkční.
TEAC CD-W540E SafeDisk 3.20.022 zvládne za 35 minut.
Je to zvláštní, ale mechanika neumožní na CD/RW 4x-10x vypalovat 4x. Prostě se zobrazí pouze 10x. Podobné to u CD/R, nejnižší rychlost nastaví na 8x.