Návrh řešení PC pro práci s desetitisíci MP3 skladeb - help

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Návrh řešení PC pro práci s desetitisíci MP3 skladeb - help

Příspěvek od aliencz »

Ahoj lidi.

Mám za úkol upgradovat jeden PC, který momentálně dost nestíhá, jelikož uživatel se zbláznil do MP3 a 10tis souborů s hudbou je prý jen začátek. Nejprve jsem přikoupil záložní disk 120GB ATA100 a naformátoval ho jako jeden kus v NTFS. Jakmile se ale začal obsah disku plnit (už více než 7tis skladeb) tak se PC začlo rapidně spomalovat. Všechno jede hrozně pomalu, práce s MP3 je celkově dost pomalá, výběr skladeb, vypalování, třídění a td a td (místa na jednotkách je dost, defragmentace i čištění pravidelné). V budoucnu má obsah překročit 10tis a tak uvažuji o nějakém razantnějším upgrade vhodným pro tento druh činnosti. Jenže zrovna v tomhle oboru nejsem dost zkušený. poradíte???

Potřebný upgrade:
Deska, procesor AMD, paměti, 2xHDD (řadič?)

Požadavky, rady k tématu:
-rychlost při jakékoliv práci se MP3 (10tis souborů a více)
-možnost upgrade kapacity disků dle potřeby - zvětšování objemu databáze skladeb.
-rozumná cena - amatérské potřeby a podmínky.
-ideální software pro správu a využití MP3 (přehrávač) výkonný, rychlý, počeštěný.
-ideální nastavení konfigurace systému pro tento druh činnosti (řazení, formátování, rozdělení disků, nastavení WIN XP)

Stávající sestava:
K7S5A, AMD XP1800,80+120GB NTFS, 256DDR, WIN XP

Děkuji za návrhy, podložené argumenty.
Naposledy upravil(a) aliencz dne úte 6. dub 2004, 12:38, celkem upraveno 1 x.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Návrh řešení PC pro práci s desetitisíci MP3 skladeb - h

Příspěvek od MaWa »

aliencz píše: -rozumná cena - amatérské potřeby a podmínky.
co si pod tím představuješ ?

na tvoje potřeby by byl ideální RAID5, protože zabiješ dvě mouchy jednou ranou = solidní rychlost a navíc bezpečnost dat...

jaký je poměr mezi zápisem a čtením ?

a ta pomalost - to v NTFS nebude. 10000 souborů je pro NTFS piece of cake 8-)
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

MaWa píše:
aliencz píše: -rozumná cena - amatérské potřeby a podmínky.
co si pod tím představuješ ?
Upgrade do 15tisíc

na tvoje potřeby by byl ideální RAID5, protože zabiješ dvě mouchy jednou ranou = solidní rychlost a navíc bezpečnost dat...
Hodně drahé - je to sice náročné, ale jen pro osobní potřebu blázna :-)

To nevím, jak zjistím? Musím tam zaskočit ..

Nemůže na to mít vliv velikost disku naformátovaného jako jeden kus o 120GB? Mám pocit, že hned ze začátku to bylo dost pomalé, když jsem tam přesouval několik Giga MP3 tak to jelo docela pomalu. Vliv op.paměti?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

aliencz píše:
MaWa píše: co si pod tím představuješ ?
Upgrade do 15tisíc

Hodně drahé - je to sice náročné, ale jen pro osobní potřebu blázna :-)

To nevím, jak zjistím? Musím tam zaskočit ..

Nemůže na to mít vliv velikost disku naformátovaného jako jeden kus o 120GB? Mám pocit, že hned ze začátku to bylo dost pomalé, když jsem tam přesouval několik Giga MP3 tak to jelo docela pomalu. Vliv op.paměti?
1) potřebuje jen rychlost, nebo i bezpečnost dat ?
2) myslel jsem to tak, jestli tam ty mp3ky jednou zapíše a pak už jen pořád čte, nebo jestli je pořád někam kopíruje atd...
3) to může mít spoustu důvodů - PIO, špatný disk/řadič/ovladače/kabel, zapnutá komprese NTFS...

jinak 10 000 souborů = cca 50GB max, ne ? koupil bych bartona, nějakej board + 74GB raptora a je to :roll:
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Jde i o časté kopírování, vypalování a s tím spojené třídění.

Uvažuji o RAID-0 a zálohování na DVD, což vyjde levněji než RAID-0+1. Ještě prosím o stanovisko k řešení HDD složení:

RAPTOR SATA 36GB jako systémový disk
2x120GB SATA150 jako RAID-0

a jak nejvhodněji to zapojit na integrovaný řadič RAID na desce, resp. požadavky na desku (NForce2Ultra model)

Co velikost a rychlost operační paměti ...??
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

aliencz píše:Jde i o časté kopírování, vypalování a s tím spojené třídění.

Uvažuji o RAID-0 a zálohování na DVD, což vyjde levněji než RAID-0+1. Ještě prosím o stanovisko k řešení HDD složení:
jj, vyjde levněji, ale zase je to otravnější každou chvíli něco pálit :oops:
ale zase 4 disky v PC = větší hluk...
aliencz píše:RAPTOR SATA 36GB jako systémový disk
2x120GB SATA150 jako RAID-0
36GB raptor neber. opravdu. to je už rychlejší jeden 160GB Hitachi, ze kterého bys používal jen prvních 36GB...a vyjde to levněji a bude to méně hučet...prostě 36gb raptor nic moc.
RAID0 by se tady opravdu mohl vyplatit, pokud to bude jen na ty mp3ky...nezapomeň ale, že kopírování uvnitř toho RAIDu bude velmi pomalé, a že mnoho výrobců má problémy s BIOSy, zničením dat apod :( - SATA ještě není v tomto směru moc vychytaný :roll:
bude k tomu PC přistupovat jen on, nebo to je např. v síti a více uživaelů si bude z toho disku pouštět mp3ky ?
aliencz píše:a jak nejvhodněji to zapojit na integrovaný řadič RAID na desce, resp. požadavky na desku (NForce2Ultra model)

Co velikost a rychlost operační paměti ...??
musí to být nutně nFOrce2 ultra ? via vt8237 je VELMI dobrý SATA raid na kt600 ! navíc není skrz PCI ale přímo v Southbridgi...

ad paměť - minimum je asi 512mega, více asi podle fiinancí...
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

RAID0 by se tady opravdu mohl vyplatit, pokud to bude jen na ty mp3ky...nezapomeň ale, že kopírování uvnitř toho RAIDu bude velmi pomalé...........
Jak to myslíš - co tím myslíš - velmi pomalé?

Dále: jaké jsou možnosti využítí GigaRAID řadiče IDE s RAID 0,1,0+1 vzhledem k použití stávajících IDE disků? Vyplatí se to, nebo je to spíš horší a raději do SATA RAID ...?
Milhauz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milhauz »

Dle mého tato sestava na mp3 dostačující....tak ještě rozšířit paměť..
Softík..používám Mediamonkey kdysi to byl Song-DB... stabilní verze je anglicky.... nová beta už i Cz....konečně...Na práci s Mp3 a hlavně katalogizaci vyborný program..
K disku... Vypnout indexování,kompresi...a zkontrolovat jestli je vše jak má... PIO,DMA atd...Opravdu by to mělo stačit... Mám 800 durona 512 paměti 120 disk a žádný problém v rychlosti..Mp3jek mám též dost (teda dosud jsem si to myslel) a v pohodě
něco jsem složil , ale je to spiš kalkulačka
Obrázek
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Milhauz píše: K disku... Vypnout indexování,kompresi...a zkontrolovat jestli je vše jak má...
Jak to myslíš? Prosím vysvětli, prověřím to a otestuji. DMA je v pořádku, komprese nezapnuta.
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Zkus ten disk pořádně projet defragmetací, a pak teprve hlledej chyby jinde.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Milhauz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milhauz »

Vlastnosti disku- Indexovat obsah disku...... zakázat...
A jak napsal Butch DEFRAGMENTOVAT
Obrázek
Vocko
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vocko »

Já měl něco přez 14000 MP3 na Celeronu 400MHz a 128MB RAM a taky to šlapalo :)
CPU - Intel Core i5-11400 - Arctic Freezer 7 X CO MB - ASUS PRIME B560M-A RAM - 2x Transcend 8GB DDR4 2666 CL19 GPU - MSI nVidia GTX 1060 3GB iGPU - Intel UHD Graphics 730 HDD1 -HSK Hynix PC801 1TB HDD2 - Kingston NV1, M.2 - 500GB CASE - 1stCool STEP 2, USB 3.0, černá ZDROJ - 1stCool White Storm - 450W Monitor - LCD 22" Samsung
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Butch píše:Zkus ten disk pořádně projet defragmetací, a pak teprve hlledej chyby jinde.
Disk je pravidelně defragmentován. Pro další nápady sděluji, že jsem docela zkušený uživatel a zhovadilosti ve stylu PIO, komprese, nodefragmentace, noscandisk a td neprovádím ...... vše je řádně zaobstaráno.
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Milhauz píše:Vlastnosti disku- Indexovat obsah disku...... zakázat...
Prosímtě kde tohle je? Používám WinXP a možnost nějakého zákazu indexace jsem nikde nenašel, proto nechápu, co je tím myšleno.
JanoF
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JanoF »

Ja mam cca 7000mp3 a dokopy mam na disku(teda dvoch,mam to v raid0 viz podpis)cca 130000 suborov a a ide to tak isto ako ked tam bol iba system ziaden problem,skus fakt defragmentovat alebo vyskusaj O&O Defrag ja ho tiez pouzivam ten ti defragmentuje disk pocas pouzivania a mas to vybavene :wink:
Milhauz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milhauz »

aliencz píše:
Milhauz píše:Vlastnosti disku- Indexovat obsah disku...... zakázat...
Prosímtě kde tohle je? Používám WinXP a možnost nějakého zákazu indexace jsem nikde nenašel, proto nechápu, co je tím myšleno.
tento počítač - otevřít
Disk X (např. D) - vlastnosti - karta obecné - Indexovat obsah disku a umožnit tak rychlejší vyhledávaní.
Obrázek
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Milhauz píše:tento počítač - otevřít
Disk X (např. D) - vlastnosti - karta obecné - Indexovat obsah disku a umožnit tak rychlejší vyhledávaní.
Podle toho, jak nepřesně to popisuješ, by to mělo být zde: ALE NENÍ

Obrázek
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

aliencz píše:
Milhauz píše:tento počítač - otevřít
Podle toho, jak nepřesně to popisuješ, by to mělo být zde: ALE NENÍ
aliencz píše: Pro další nápady sděluji, že jsem docela zkušený uživatel a zhovadilosti ve stylu PIO, komprese, nodefragmentace, noscandisk a td neprovádím ...... vše je řádně zaobstaráno.
A co ten oddíl?! Na FAT32 to nepude, to chce NTFS! Ale hlavně že je všechno řádně zaobstaráno :lol:
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Milhauz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milhauz »

Jenže tento disk je formátován na FAT32... on musí být NTFS.. pokud je to ten disk s Mp3 tak ho převeď na NTFS... to by mohl být taky ten problém proč je to tak pomalé.. a u win XP mít FAT jen tak to není dobré.
Příkazový řádek-příkaz
convert X: /fs:ntfs
nebo nápověda convert /? :)

to:pavel.minařík byls rychlejší.... a zaobstaráno asi nebylo :lol:
Obrázek
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

2 :Aliencz - nemas nahodou ty adresaře s muzikou nahazeny primo v rootu toho disku - to na FAT32 občas spomaluje až to neni hezky kdyz je tam velký, opravdu hodne VELKY mnozstvi adresaru a souboru primo v rootu...
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“