Návrh řešení PC pro práci s desetitisíci MP3 skladeb - help
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- aliencz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Návrh řešení PC pro práci s desetitisíci MP3 skladeb - help
Ahoj lidi.
Mám za úkol upgradovat jeden PC, který momentálně dost nestíhá, jelikož uživatel se zbláznil do MP3 a 10tis souborů s hudbou je prý jen začátek. Nejprve jsem přikoupil záložní disk 120GB ATA100 a naformátoval ho jako jeden kus v NTFS. Jakmile se ale začal obsah disku plnit (už více než 7tis skladeb) tak se PC začlo rapidně spomalovat. Všechno jede hrozně pomalu, práce s MP3 je celkově dost pomalá, výběr skladeb, vypalování, třídění a td a td (místa na jednotkách je dost, defragmentace i čištění pravidelné). V budoucnu má obsah překročit 10tis a tak uvažuji o nějakém razantnějším upgrade vhodným pro tento druh činnosti. Jenže zrovna v tomhle oboru nejsem dost zkušený. poradíte???
Potřebný upgrade:
Deska, procesor AMD, paměti, 2xHDD (řadič?)
Požadavky, rady k tématu:
-rychlost při jakékoliv práci se MP3 (10tis souborů a více)
-možnost upgrade kapacity disků dle potřeby - zvětšování objemu databáze skladeb.
-rozumná cena - amatérské potřeby a podmínky.
-ideální software pro správu a využití MP3 (přehrávač) výkonný, rychlý, počeštěný.
-ideální nastavení konfigurace systému pro tento druh činnosti (řazení, formátování, rozdělení disků, nastavení WIN XP)
Stávající sestava:
K7S5A, AMD XP1800,80+120GB NTFS, 256DDR, WIN XP
Děkuji za návrhy, podložené argumenty.
Mám za úkol upgradovat jeden PC, který momentálně dost nestíhá, jelikož uživatel se zbláznil do MP3 a 10tis souborů s hudbou je prý jen začátek. Nejprve jsem přikoupil záložní disk 120GB ATA100 a naformátoval ho jako jeden kus v NTFS. Jakmile se ale začal obsah disku plnit (už více než 7tis skladeb) tak se PC začlo rapidně spomalovat. Všechno jede hrozně pomalu, práce s MP3 je celkově dost pomalá, výběr skladeb, vypalování, třídění a td a td (místa na jednotkách je dost, defragmentace i čištění pravidelné). V budoucnu má obsah překročit 10tis a tak uvažuji o nějakém razantnějším upgrade vhodným pro tento druh činnosti. Jenže zrovna v tomhle oboru nejsem dost zkušený. poradíte???
Potřebný upgrade:
Deska, procesor AMD, paměti, 2xHDD (řadič?)
Požadavky, rady k tématu:
-rychlost při jakékoliv práci se MP3 (10tis souborů a více)
-možnost upgrade kapacity disků dle potřeby - zvětšování objemu databáze skladeb.
-rozumná cena - amatérské potřeby a podmínky.
-ideální software pro správu a využití MP3 (přehrávač) výkonný, rychlý, počeštěný.
-ideální nastavení konfigurace systému pro tento druh činnosti (řazení, formátování, rozdělení disků, nastavení WIN XP)
Stávající sestava:
K7S5A, AMD XP1800,80+120GB NTFS, 256DDR, WIN XP
Děkuji za návrhy, podložené argumenty.
Naposledy upravil(a) aliencz dne úte 6. dub 2004, 12:38, celkem upraveno 1 x.
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Re: Návrh řešení PC pro práci s desetitisíci MP3 skladeb - h
co si pod tím představuješ ?aliencz píše: -rozumná cena - amatérské potřeby a podmínky.
na tvoje potřeby by byl ideální RAID5, protože zabiješ dvě mouchy jednou ranou = solidní rychlost a navíc bezpečnost dat...
jaký je poměr mezi zápisem a čtením ?
a ta pomalost - to v NTFS nebude. 10000 souborů je pro NTFS piece of cake
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- aliencz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Nemůže na to mít vliv velikost disku naformátovaného jako jeden kus o 120GB? Mám pocit, že hned ze začátku to bylo dost pomalé, když jsem tam přesouval několik Giga MP3 tak to jelo docela pomalu. Vliv op.paměti?MaWa píše:co si pod tím představuješ ?aliencz píše: -rozumná cena - amatérské potřeby a podmínky.
Upgrade do 15tisíc
na tvoje potřeby by byl ideální RAID5, protože zabiješ dvě mouchy jednou ranou = solidní rychlost a navíc bezpečnost dat...
Hodně drahé - je to sice náročné, ale jen pro osobní potřebu blázna
To nevím, jak zjistím? Musím tam zaskočit ..
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
1) potřebuje jen rychlost, nebo i bezpečnost dat ?aliencz píše:Nemůže na to mít vliv velikost disku naformátovaného jako jeden kus o 120GB? Mám pocit, že hned ze začátku to bylo dost pomalé, když jsem tam přesouval několik Giga MP3 tak to jelo docela pomalu. Vliv op.paměti?MaWa píše: co si pod tím představuješ ?
Upgrade do 15tisíc
Hodně drahé - je to sice náročné, ale jen pro osobní potřebu blázna
To nevím, jak zjistím? Musím tam zaskočit ..
2) myslel jsem to tak, jestli tam ty mp3ky jednou zapíše a pak už jen pořád čte, nebo jestli je pořád někam kopíruje atd...
3) to může mít spoustu důvodů - PIO, špatný disk/řadič/ovladače/kabel, zapnutá komprese NTFS...
jinak 10 000 souborů = cca 50GB max, ne ? koupil bych bartona, nějakej board + 74GB raptora a je to
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- aliencz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jde i o časté kopírování, vypalování a s tím spojené třídění.
Uvažuji o RAID-0 a zálohování na DVD, což vyjde levněji než RAID-0+1. Ještě prosím o stanovisko k řešení HDD složení:
RAPTOR SATA 36GB jako systémový disk
2x120GB SATA150 jako RAID-0
a jak nejvhodněji to zapojit na integrovaný řadič RAID na desce, resp. požadavky na desku (NForce2Ultra model)
Co velikost a rychlost operační paměti ...??
Uvažuji o RAID-0 a zálohování na DVD, což vyjde levněji než RAID-0+1. Ještě prosím o stanovisko k řešení HDD složení:
RAPTOR SATA 36GB jako systémový disk
a jak nejvhodněji to zapojit na integrovaný řadič RAID na desce, resp. požadavky na desku (NForce2Ultra model)
- MaWa
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
jj, vyjde levněji, ale zase je to otravnější každou chvíli něco pálitaliencz píše:Jde i o časté kopírování, vypalování a s tím spojené třídění.
ale zase 4 disky v PC = větší hluk...
36GB raptor neber. opravdu. to je už rychlejší jeden 160GB Hitachi, ze kterého bys používal jen prvních 36GB...a vyjde to levněji a bude to méně hučet...prostě 36gb raptor nic moc.aliencz píše:RAPTOR SATA 36GB jako systémový disk
RAID0 by se tady opravdu mohl vyplatit, pokud to bude jen na ty mp3ky...nezapomeň ale, že kopírování uvnitř toho RAIDu bude velmi pomalé, a že mnoho výrobců má problémy s BIOSy, zničením dat apod
bude k tomu PC přistupovat jen on, nebo to je např. v síti a více uživaelů si bude z toho disku pouštět mp3ky ?
musí to být nutně nFOrce2 ultra ? via vt8237 je VELMI dobrý SATA raid na kt600 ! navíc není skrz PCI ale přímo v Southbridgi...aliencz píše:a jak nejvhodněji to zapojit na integrovaný řadič RAID na desce, resp. požadavky na desku (NForce2Ultra model)
ad paměť - minimum je asi 512mega, více asi podle fiinancí...
- aliencz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jak to myslíš - co tím myslíš - velmi pomalé?RAID0 by se tady opravdu mohl vyplatit, pokud to bude jen na ty mp3ky...nezapomeň ale, že kopírování uvnitř toho RAIDu bude velmi pomalé...........
Dále: jaké jsou možnosti využítí GigaRAID řadiče IDE s RAID 0,1,0+1 vzhledem k použití stávajících IDE disků? Vyplatí se to, nebo je to spíš horší a raději do SATA RAID ...?
- Milhauz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Dle mého tato sestava na mp3 dostačující....tak ještě rozšířit paměť..
Softík..používám Mediamonkey kdysi to byl Song-DB... stabilní verze je anglicky.... nová beta už i Cz....konečně...Na práci s Mp3 a hlavně katalogizaci vyborný program..
K disku... Vypnout indexování,kompresi...a zkontrolovat jestli je vše jak má... PIO,DMA atd...Opravdu by to mělo stačit... Mám 800 durona 512 paměti 120 disk a žádný problém v rychlosti..Mp3jek mám též dost (teda dosud jsem si to myslel) a v pohodě
Softík..používám Mediamonkey kdysi to byl Song-DB... stabilní verze je anglicky.... nová beta už i Cz....konečně...Na práci s Mp3 a hlavně katalogizaci vyborný program..
K disku... Vypnout indexování,kompresi...a zkontrolovat jestli je vše jak má... PIO,DMA atd...Opravdu by to mělo stačit... Mám 800 durona 512 paměti 120 disk a žádný problém v rychlosti..Mp3jek mám též dost (teda dosud jsem si to myslel) a v pohodě
něco jsem složil , ale je to spiš kalkulačka

- aliencz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Butch
- Středně pokročilý

Zkus ten disk pořádně projet defragmetací, a pak teprve hlledej chyby jinde.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximus IV GENE-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
- Milhauz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Vocko
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Já měl něco přez 14000 MP3 na Celeronu 400MHz a 128MB RAM a taky to šlapalo 
CPU - Intel Core i5-11400 - Arctic Freezer 7 X CO MB - ASUS PRIME B560M-A RAM - 2x Transcend 8GB DDR4 2666 CL19 GPU - MSI nVidia GTX 1060 3GB iGPU - Intel UHD Graphics 730 HDD1 -HSK Hynix PC801 1TB HDD2 - Kingston NV1, M.2 - 500GB CASE - 1stCool STEP 2, USB 3.0, černá ZDROJ - 1stCool White Storm - 450W Monitor - LCD 22" Samsung
- aliencz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- aliencz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- JanoF
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- Milhauz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
tento počítač - otevřítaliencz píše:Prosímtě kde tohle je? Používám WinXP a možnost nějakého zákazu indexace jsem nikde nenašel, proto nechápu, co je tím myšleno.Milhauz píše:Vlastnosti disku- Indexovat obsah disku...... zakázat...
A jak napsal Butch DEFRAGMENTOVAT
Disk X (např. D) - vlastnosti - karta obecné - Indexovat obsah disku a umožnit tak rychlejší vyhledávaní.

- aliencz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
aliencz píše:Podle toho, jak nepřesně to popisuješ, by to mělo být zde: ALE NENÍMilhauz píše:tento počítač - otevřít
Disk X (např. D) - vlastnosti - karta obecné - Indexovat obsah disku a umožnit tak rychlejší vyhledávaní.
A co ten oddíl?! Na FAT32 to nepude, to chce NTFS! Ale hlavně že je všechno řádně zaobstaránoaliencz píše: Pro další nápady sděluji, že jsem docela zkušený uživatel a zhovadilosti ve stylu PIO, komprese, nodefragmentace, noscandisk a td neprovádím ...... vše je řádně zaobstaráno.
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
- Milhauz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jenže tento disk je formátován na FAT32... on musí být NTFS.. pokud je to ten disk s Mp3 tak ho převeď na NTFS... to by mohl být taky ten problém proč je to tak pomalé.. a u win XP mít FAT jen tak to není dobré.
Příkazový řádek-příkaz
convert X: /fs:ntfs
nebo nápověda convert /?
to:pavel.minařík byls rychlejší.... a zaobstaráno asi nebylo
Příkazový řádek-příkaz
convert X: /fs:ntfs
nebo nápověda convert /?
to:pavel.minařík byls rychlejší.... a zaobstaráno asi nebylo

- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
2 :Aliencz - nemas nahodou ty adresaře s muzikou nahazeny primo v rootu toho disku - to na FAT32 občas spomaluje až to neni hezky kdyz je tam velký, opravdu hodne VELKY mnozstvi adresaru a souboru primo v rootu...
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään