Stránka 1 z 1

Grub-Error 17

Napsal: úte 11. bře 2008, 20:53
od bali35
čau mám takový problém, nějak se mi pos*alo Kubuntu, tak jsem si ve windows stáhl partition magic a zrušil jsem ty odíly pro linux a spojil jsem to a vznikl mi jenom jeden oddíl ale při tom formátování mi ten partition magic vypsal nějaký chyby, tak jsem to restartoval a ukázalo se mi Grub-Error 17... a teď s tím nemůžu vůbec nic dělat a jsem docela bezradný...
nevíte prosím náhodou někdo co s tím nechci to znova kompletně formátovat a přeinstalovat....
díky moc

Napsal: úte 11. bře 2008, 22:15
od faugusztin
Error 17 = bootloader v MBR sa odkazuje na neexistujucu particiu s adresarom /boot/grub, kde su subori stage1, stage2 atd.

Spusti si live CD Kubuntu, spusti konzolu. Nasledne spusti tieto prikazy :

1) primountuj particiu s Kubuntu (ako priklad dam /dev/sda1, to si uprav podla vlastneho disk layoutu) aj ostatne potrebne mounty :

Kód: Vybrat vše

mkdir /mnt/restore
sudo mount /dev/sda1 /mnt/restore
sudo mount -t proc proc /mnt/restore/proc
sudo mount -o bind /dev /mnt/restore/dev

2) Chrootni sa do takto namountovaneho systemu :

Kód: Vybrat vše

chroot /mnt/restore /bin/bash

3) Uprav si pripadne grub.conf (ci menu.lst, to je to iste) ak sa ti zmenilo cislovanie particii, v kazdom pripade ale spusti grub-install (/dev/sda nahrad inym zariadenim ak mas grub inde):

Kód: Vybrat vše

grub-install /dev/sda

4) odhlas sa z chrootu a odmountuj disky :

Kód: Vybrat vše

exit
umount /mnt/restore/dev/
umount /mnt/restore/proc/
umount /mnt/restore

5) restartuj system a dufaj, ze ti to pojde.

Napsal: stř 12. bře 2008, 07:59
od bubanek
fíha, moc pěkně napsaný postup, ale
bali35 píše:...a zrušil jsem ty odíly pro linux a spojil jsem to a vznikl mi jenom jeden oddíl...

takže mu to asi nebude fungovat

řešení problému:
nabootuj z instalačního CD winXP
přejdi do konzole pro opravu systému
a napiš tam

Kód: Vybrat vše

fixmbr

restartuj a mělo by fungovat

Napsal: stř 12. bře 2008, 08:54
od faugusztin
Hm, to som prehliadol. Tak nech to nabuduce hadze do sekcie Windows :-D

Napsal: stř 12. bře 2008, 15:56
od bali35
omlouvám se myslel jsem že bude potřeba udělat i něco pomocí linuxu...
jinak děkuju podařilo se mi to rozběhat