Lahůdka - jaké byly počítače před 15/20ti lety.

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
misadlouhz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Lahůdka - jaké byly počítače před 15/20ti lety.

Příspěvek od misadlouhz »

Tak jsem se zeptal maminky, coby aktivní programátorky od dob mého dětství, co to bylo za počítače, na které si pamatuji jako kluk (cca 1989) - které měla v práci, které jsme měli na ZŠ v počítačové učebně a později doma, a dostalo se mi této odpovědi.

Přepisuji celý dopis... začíná odpovědí na to, co jsme měli ve škole za PC.

Ahoj Míšo,

to byly Consuly. Ale před sítí počítačů Consul tam měli ještě starší vykopávku - teď si nemohu vzpomenout na jméno - asi IQ (snad IQ 151) :-) PC nebyly ani jedny. PC začaly až v 90-tých letech. V roce 1989-90 jsem dostala domů asi na 3 měsíce XT-éčko 386 - předchůdce PC. Mělo barevnou grafiku, ale kartu CGA - hrozně hrubé rozlišení, ve znakovém režimu na zkažení očí. Od XT už byl systém MS DOS nebo zpočátku jen DOS.

Ty počítače na ZDŠ měly asi systém CP/M. Určitě měl CP/M počítač, na kterém jsem pracovala doma doma a to byl slušovický TNS (od roku 1985 - začátek 1990). Tyto počítače neměly žádný harddisk, systém se nahrál do paměti z diskety. A na těch IQ myslím dokonce z magnetické kazety. To bylo o nervy.
V tom kroužku jsem vás učila programovat v Basicu. Na TNS jsem programovala v PASCALU - pouze znakový režim.

Slušovickou TNS-ku jsem měla doma, protože jsem pracovala pro Státní statky Karlovy Vary - dělala jsem programy pro ně, i různé melouchy.

Od 1990 jsem pracovala v OHAŘE, tam byly XP 486 - nebarevné, ten zelený display - až do roku 1993. Operační systém MS DOS, programovala jsem ve FOXBASE, později ve FOXPRO - to už na barevném PC.

XT 386 a XP 486 už měly harddisk, ale jen asi 512K nebo do 1MB. To byla revoluce, strašně moc místa.

Asi v roce 1992 jsem si přivezla z veletrhu INVEX v Brně naše první soukromé PC za 40 tisíc (nebo 38). Peníze jsem dostala jako vyrovnání za stavbu domu, když mě váš taťka vystěhoval zpátky do paneláku. Jenže už si přesně nepamatuji, co jsem si koupila dřív - asi nejdříve NIVU a po půl roce jsem ji prodala a koupila počítač.
To PC jsme stále upgradeovali, ani nevím, jestli je ten CASE původní. Ale možná ano, i monitor.

Monitor je 16-ti palcový, možná 15, ale to nevím jistě. Myslím, že je stále původní. A co se sním stalo? Nedávno jsme ho přestěhovali ze zahrádky a čeká na Tebe, až ho sestavíš a asi ho necháme na půdě na psaní ve Wordu. Nebo na náhradní díly pro někoho, nebo do sběru.

Zbytek dopisu je osobní.

Tvá mamka

Tak co lidi, jaké počítače pamatujete Vy?

Ještě přidávám pár obrázků a odkazů na tato "PC":

Obrázek
http://www.old-computers.com/MUSEUM/com ... t=1&c=1045
IQ -151

Obrázek
http://www.old-computers.com/MUSEUM/com ... t=1&c=1130
Consul 2717

CPU: Intel Core i5-2500K, chladič Zalman CNPS10X Quiet; MB: MSI P67A-C43 (B3); HD: SSD Kingston SNV425S2 64GB, Samsung SpinPoint T HD501LJ - 500GB SATAII, 2 externí; DVD mechanika: nějaká; RAM: Corsair 8GB Kit DDR3 1600MHz CL9 Vengeance XMP; GPU: nVidia GeForce GTX280 (650MHz) - MSI N280GTX-2D1G-OC 1GB DDR3; ZVUK: Asus Xonar HDAV1.3, integrovaný stereo zesilovač Yamaha A-S500, regálovky Tannoy Sensys DC1, sluchátka Sennheiser HD595; LCD: 32" LCD TV LG LH3000; periferie: klávesnice Razer Lycosa, myš Razer Lachesis, podložka Razer eXactMat; case: CoolerMaster Centurion Ammo 533 tower; zdroj: Corsair TX650 - 650W; CASE FAN: AcoustiFan DustProof Quiet 120mm; OC: žádný; OS: Windows 7 CZ 64bit
Martin Kusyn
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Martin Kusyn »

jé ... historie .... já, ač jsem ještě celkem mlád, jsem měl jako první pecko ještě XTéčko ... možná 286 ... práce v dosu ... tehda mi bylo asi pět --- byla to sranda ... a pak si vzpomínám na Norton commadera na 486tce .. ale to už bylo někdy okolo '95 ... pak už to byla nuda P75 (tu jsem dostal až v roce 2000, bylo mi 12 a všichni okolo měli už minimálně celery 400, grrr), P166 a pak jsem si koupil svůj vlastní ... 2003 - AMD athlon 1800XP+ a pak až aktuální PC
PC: AMD Athlon X2 5400+ (AM2) BlackBox --- Asus M3A32-MVP Deluxe --- A-Data Vitesta EE 8GB (kit 4x 2GB) 800+ MHz --- Gainward HD 4870 Golden Sample 1GB DDR5 9597 --- SATA II WD Caviar 200GB
SERVER: AMD Athlon 64 3000+ (s939 venice) --- Asus A8N-SLI Premium --- 4*512MB RAM Kingston Value CL2,5 --- ASUS X800XL 256MB RAM --- WD Caviar 80GB + 3*SATA II WD Caviar 500GB
NTB: HP 6820s - Pentium DualCore 1,73GHz; 2*2GB DDR 800 RAM; X1350; 160GB disk
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

SUPER 8)

já začínal na PMD-85, a můj vysněnej kompik bylo tehdy super dělo s barvama (!!!) Sinclair ZX Spectrum, ten sem sice nesehnal, ale po pár letech jsem si přišetřil na Didaktika Gama :-D
Ty IQ-151 byly taky dobrý střepy, my jako PMD-čkáři jsme se IQ-áčům smáli, pár tyhle kompíky měl šílený tlačítka a děsně topili. Pamatuju si jak sme s kámošem kreslili ve škole nějakou parodii jak váží několik meráků a smaží se na nich vajíčka (tehdy jsme si z nich utahovali, protože fakt tyhle kompiky dost topili, dnes je to normální :twisted: )
No pak sem se zbláznil do Commodore-64, Atari 800XE, ale nakonec to vyhrál PC AT 286 s 1MB RAM a 5,25" FDD. Karta CGA a místo monitoru TV Merkur.
Pamatuju si, že barevnej monitor sem viděl pořádně až na Invexu a to jsme teda fakt slintali. Zrovna začínaly valit Windows, ale nikdo to ještě neuměl pořádně ovládat, tak jsme jenom očumovali.

jooo, to byly časy, kdy počítače dělaly to co měly, výkon stačil skoro pro všechno, veškerý svoje data se vám vlezly na krabičku disket, neexistovaly viry ani internet, programovalo se v Basicu nebo ASM a vědět tehdy to co dneska, nakoupil bych akcie MS a dneska bych se válel někde na své jachtě v tichomoří :roll:
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Lahůdka - jaké byly počítače před 15/20ti lety.

Příspěvek od Wuuduu »

misadlouhz píše:... XT-éčko 386
Vždy som si myslel (ako pamätník) ze boli XT-čka a až potom AT-čka. A až AT-čka boli 286 a potom 386, 486 procesory. SX rada bez a DX rada s koprocesorom.

Takže maminka sa asi sekla... alebo ja?
Aigor píše:já začínal na PMD-85, a můj vysněnej kompik bylo tehdy super dělo s barvama (!!!) Sinclair ZX Spectrum...
Aj PMD-85/3 už malo farby.... ale ja som naň nemal šťastie, dostal som sa iba k PMD-85/1 a PMD-85/2 a TV Merkur. To boli časy, keď som ako najväčší počítačový maniak na škole mal klúče k počítačom na Základnej a neskôr zhodou okolností aj na Strednej škole - to bolo za vlády súdruhov učiteľov.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
Martin Kusyn
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Martin Kusyn »

jj .... taky se mi zdá že nejdřív byly XTčka a až teprve přišla éra x86tek .. ale z tý doby si houby pamatuju ... že ;-)
PC: AMD Athlon X2 5400+ (AM2) BlackBox --- Asus M3A32-MVP Deluxe --- A-Data Vitesta EE 8GB (kit 4x 2GB) 800+ MHz --- Gainward HD 4870 Golden Sample 1GB DDR5 9597 --- SATA II WD Caviar 200GB
SERVER: AMD Athlon 64 3000+ (s939 venice) --- Asus A8N-SLI Premium --- 4*512MB RAM Kingston Value CL2,5 --- ASUS X800XL 256MB RAM --- WD Caviar 80GB + 3*SATA II WD Caviar 500GB
NTB: HP 6820s - Pentium DualCore 1,73GHz; 2*2GB DDR 800 RAM; X1350; 160GB disk
misadlouhz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Wuuduu píše:
misadlouhz píše:... XT-éčko 386
Vždy som si myslel (ako pamätník) ze boli XT-čka a až potom AT-čka. A až AT-čka boli 286 a potom 386, 486 procesory. SX rada bez a DX rada s koprocesorom.

Takže maminka sa asi sekla... alebo ja?
já si teda fakt NIC z toho počítačovýho kroužku nepamatuju, že bych se něco naučil v Basicu :-)) no v té době jsem si asi myslel že ano, ale to jsem všechno zapomněl .. to s tím XTčkem možná máš pravdu, mamka to možná spetla, co já vím. Já jsem se jí vlastně zeptal na popud, abych zjistil, co to bylo za počítač s tím zeleným displejem na kterým se dal pařit PAC-MAN a King kong a nějaké textovky :-). A pak když jsem chodil za mamkou do té továrny (ohara, textil), mezi těch 5 místních programátorů :-)), tak tam jsem paříval Mach3 (vznášedla), alley cat a jiné podobné tetrisy, jo to bylo sladké mládí.. a zx spectruma měl péťa rataj, atari 800?? jirka vaculný a něco podobného i péťa novotný, takže lidi, já si na to matně pamatuju, ale je to minulost, a jako taková je strašně daleko, tak daleko, že ji nelze dosáhnout.

nikdy nedosáhneme minulosti
nepřekročíme práh času
jen ve vzpomínkách
ve vzpomínkách na to co bylo
co není, na to co se jako oblak vznáší v nedohlednu
:-) vzpomínky tvoří naši minulost, sny a cíle naši budoucnost
co je ale nejdůležitěší a jediné co JE je přítomnost
nikdy ji neopustíme, jako děti, mladí, starší, vždycky žijeme v přítomnosti,
na její vlně surfujeme do hrobu (musel jsem to nějak slušně zakončit)

ahoj a Vám zdar

CPU: Intel Core i5-2500K, chladič Zalman CNPS10X Quiet; MB: MSI P67A-C43 (B3); HD: SSD Kingston SNV425S2 64GB, Samsung SpinPoint T HD501LJ - 500GB SATAII, 2 externí; DVD mechanika: nějaká; RAM: Corsair 8GB Kit DDR3 1600MHz CL9 Vengeance XMP; GPU: nVidia GeForce GTX280 (650MHz) - MSI N280GTX-2D1G-OC 1GB DDR3; ZVUK: Asus Xonar HDAV1.3, integrovaný stereo zesilovač Yamaha A-S500, regálovky Tannoy Sensys DC1, sluchátka Sennheiser HD595; LCD: 32" LCD TV LG LH3000; periferie: klávesnice Razer Lycosa, myš Razer Lachesis, podložka Razer eXactMat; case: CoolerMaster Centurion Ammo 533 tower; zdroj: Corsair TX650 - 650W; CASE FAN: AcoustiFan DustProof Quiet 120mm; OC: žádný; OS: Windows 7 CZ 64bit
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Já svou kariéru začal na tomto skvostu:
http://www.atarimuseum.com/computers/8b ... /65xe.html
AigorW
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od AigorW »

Wuuduu píše:Aj PMD-85/3 už malo farby.... ale ja som naň nemal šťastie, dostal som sa iba k PMD-85/1 a PMD-85/2 a TV Merkur. To boli časy, keď som ako najväčší počítačový maniak na škole mal klúče k počítačom na Základnej a neskôr zhodou okolností aj na Strednej škole - to bolo za vlády súdruhov učiteľov.
jj, ale v dobe kdy jsme parili Manic Miner a Horac a pavouci na PMD-85 byla jen verze 1. Dvojka mela uz tusim jeden odstin sedi. Trojka uz byla s krizkem po funuse, protoze to sem v ty dobe valily ZX Spectra.

mimochodem - tu PMD-85/2 sem pred casem dostal od jednoho moc hodneho cloveka, tak ji mam doma jeste z nostalgie, ale musim ubastlit zdroj - ten se puvodni nedochoval.

S tim zbytkem mas pravdu, tech par lidi co rozumelo pocitacum byli povazovani za magy, tehdy jsem na ucnaku i na stredni vypisoval i vysvedceni, planovali jsme rozvrh, klice od ucebny jsem mel k dispozici a kdyz sem nestihal, zapl jsem si tri PMD najednou, coz pro zbytek lidi uz byla znamka uchylky :lol:

ach jo, krasny casy....
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

Toto boli moji favoriti tej doby, ziadny Antialiasing, ziadne Anizofiltrovanie, ani dokonala 3D grafika vo vysokom rozliseni, ale aj tak vyborna zabava:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
misadlouhz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

misadlouhz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

a aby nebylo té srandy málo, posílám druhý dopis od mamky

Ještě mi mami prosímtě napiš něco o tom velkým počítači co byl dole v
Ohaře. Viděla jsi ho? Viděl jsem ho já, nebo jsi mi o něm jenom
vyprávěla? Co to bylo zač a kčemu sloužil?

Díky ahoj

Ahoj Míšo,

v Ohaře nebyl velký počítač, tam byla jen XT 386 a XP 486. Ten velký sálový počítač byl v Početce - PRŘVT MZVž ČSR - podnik racionalizace řízení a výpočetní techniky ministerstva zemědělství a výživy :-) Byl to ruský - pardon sovětský EC 1030. Byl tím zaplněný celý sál, myslím, že jsi ho viděl. Byl jsi tam na mikulášské besídce. Martin tam byl asi na exkurzi se třídou, ale nejsem si jistá.
My jsme měli z jedné bedny, v kterých ten počítač přivezli, na zahrádce pařeniště. Brácha z nich měl celou chatičku :-)

Posílám Ti ještě odkaz na ty staré mikropočítače: http://osmi.tarbik.com/index.html

Já jsem měla doma TNS SL64. Zaregistrovala jsem se tam do fóra :-)

Ahoj mamka

vygooglováno
Obrázek
http://www.ycrdi.am/A_FREM2_21_1030.HTM
ale nevím jestli je to ono (EC 1030)
edit tak je

Quakes
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quakes »

Obrázek
Jóóó ta tohle bylo u nás na učilišti když jsem se učil :-D a na něm postavená černobílá přenosná televize Merkur jako monitor.
Intel Core i7-4930K 3,4GHz + Zalman CNPS14X, deska ASRock X79 Extreme9, 4x4GB RAM CRUCIAL Ballistix, SSD Crucial MX200 500GB + HDD 500GB, grafika Asus GeForce GTX 1070, case Corsair 300R Carbide Series, zdroj Seasonic X-650, zvukovka Asus Xonar Phoebus, DVDRW + BD-RE
Sbírka 14 ks mini PC Shuttle X + sbírka 100 ks grafických karet
Notebook – Asus M70V - Core 2 Duo P8400 2,26GHz, 17“ WUXGA, 4GB RAM, SSD Intel X25M 80GB a HDD WD 320GB, ATI Radeon HD3470, BD-ROM
Rimmerr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rimmerr »

Ja zacal na tomhle, v te dobe jsem byl ve tride king...
Obrázek
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

..tak moje osobnost se pocala vyvijet zde..

http://cs.wikipedia.org/wiki/SAM_Coup%C3%A9
http://www.sam-coupe.co.uk

Obrázek
AigorW
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od AigorW »

Krása - mmch, ti z vás co programovali na ZX Spectru/Didaktiku, vzpomínáte jak se rychle psal kód ? :lol:
Co bych dneska dal za takto optimalizovanou klávesnici...! Jenže to by musel člověk měnit jinou na PHP, C++, ASM, Delphi, Javu, SQL,... a stejně by mu nestačily knoflíky :(
Rimmerr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rimmerr »

Ja jsem psal programky jen v basicu..Na prikaz stacilo pridzet shift, nebo jine funkcni tlacitko a k tomu klavesu s tlacitkem. Kdyz jsem se dozvedel, ze jinde se prikazy vytukavaji, koukal jsem takhle :lookround:
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“