V průměru + 100 dolaru oproti MSRP (až na extrémní výjimky

Takže u nás 35+
Moderátoři: Wilik, Walker1134, morke
to mi právě nedává úplně smysl (vzhledem k ceně 5nm waferů), naopak kombinace více litografií a jejich poudření je IMHO jediná cesta. Já bych to spíš viděl buď na kombinaci 6nm + dvou čipů 5/4nm namísto současných tří (například)
jenže těch 6 čipletů zabírá směšnou plochu ve srovnávní s plochou GPU a navíc jsou na levném výrobním procesu a to je ta pointaAdam Vágner píše: ↑čtv 15. pro 2022, 16:27 Když musíte stavět 300mm GPU s šesti paměťovými čiplety proti 400mm monolitu konkurence, tak to není něco, co by vás mohlo spasit. A není mi moc jasné, co by s tím v další generaci mohli vymyslet víc než zvětšit tu kešku.
jaktože ne ? není to jen cache, jsou to i separé pamětové řadiče a celá k tomu příslušná logika. Vega sice měla HBM, ale řadič byl kompletně on die.Adam Vágner píše: ↑čtv 15. pro 2022, 17:18 To, co předvedli, na mě nedělá dojem, že je to nějaká revoluce. V podstatě se to ničím neliší od toho, kdyby tam místo MCD dali čipy s HBM3 a vyrobili tak další Vegu. Rozdíl je jen v tom, že ta MCD mají několikanásobně menší kapacitu a budou levnější.
to je fakt hloupej příspěvek Ache, i na tebe....
Ano spearé paměťové řadiče. To je toho. A je to vůbec efektivní? Funguje to dobře? Je to lepší než je mít součástí hlavního čipu?del42sa píše: ↑čtv 15. pro 2022, 18:45jaktože ne ? není to jen cache, jsou to i separé pamětové řadiče a celá k tomu příslušná logika. Vega sice měla HBM, ale řadič byl kompletně on die.Adam Vágner píše: ↑čtv 15. pro 2022, 17:18 To, co předvedli, na mě nedělá dojem, že je to nějaká revoluce. V podstatě se to ničím neliší od toho, kdyby tam místo MCD dali čipy s HBM3 a vyrobili tak další Vegu. Rozdíl je jen v tom, že ta MCD mají několikanásobně menší kapacitu a budou levnější.
a jestli mít čip o 100mm2 větší nebo menší na x násobně dražším procesu a tím pádem dosáhnout hned ze začátku výroby větší výtěžnost může být tím zlomovým bodem
![]()
je to celkem nedávno, co tu někdo postnul video, kde to poměrně obšírně popsal Sam Naffziger. Minimálně dosáhli o 10% nižších latencí než u on-die řešení u NAVI21DOC_ZENITH píše: ↑čtv 15. pro 2022, 18:59 Ano spearé paměťové řadiče. To je toho. A je to vůbec efektivní? Funguje to dobře? Je to lepší než je mít součástí hlavního čipu?
na to v jakém zabugovaném stavu je ten čip, tak je to vlastně docela dobrý výsledekHowkey píše: ↑čtv 15. pro 2022, 19:33 Sapphire 7900 XTX Nitro review https://www.techpowerup.com/review/sapp ... xtx-nitro/ ... zere zatim nejvic z testovanych custom edici, vykonove jako TUFka ci MERC od XFX.