Sepnuti 230V pri startu pocitace

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět
crazymad
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Sepnuti 230V pri startu pocitace

Příspěvek od crazymad »

Caute, da se nekde sehnat nejaky udelatko, ktery by me pri startu pocitace sepnulo el. zasuvku, do ktere mam zapojene vodni cerpadlo a druhy zdroj pro peltier? Predstavoval bych si to tak, ze k tomu privedu draty ze zdorje na pocitaci a kdyz tam pujde 5V (nebo 12V), tak se to sepne a v okamziku kdy vypnu pocitac, tak to vypne i cerpadlo a ten druhy zdroj.

Sikl by se nejaky hotovy produkt, ale stacil by mi snad i nejaky rozumny navod, jak to poskladat.
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

[miniOT]
myslim, že mnohem méně práce budeš mít, když si koupíš prodlužku na 5 zásuvek s vypínačem, všechno na ni napojíš (kompl, zaplý repráky, zaplej monitor, tvoje spešl věci). Navíc to má tu výhodu, že když vypneš kompl, čerpadlo ti dál pojede, dokud nevypneš tu prodlužku, takže budeš mít zároveň vyřešený dochlazování po vypnutí, po kterém už tady pár lidí volalo a které (pro větráky) tuším vytvořil Sovicka2001.

prostě prodlužka a all-in-1 máš hotovo
[/miniOT]
crazymad
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od crazymad »

Jo, na to jsem pomyslel, ale to by mi nevyhovovalo. Ja jsem totiz desne linej clovek :lol: a urcite bych to zapominal vypinat... Navic pokud bych mel tu vec, tak uz by nebyl problem koupit (pripadne udelat podle navodu Sovicky) to dochlazovani, ktere by me to napeti podrzelo jeste 5-10 minut a pak by se teprve vyplo to rele, ktere by mi spinalo tech 230V.

Ja proste potrebuju to all-in-1 reseni na jednom tlacitku na pocitaci :)
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

neco takoveho nabizi Erty ve svem ehopu.
http://www.sweb.cz/erty/eSHOP/eshop.htm
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
Mr.Genius
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr.Genius »

No a jak se ti ohřívá voda tím peltierem ?? Doma mam as 5 kusů ze starýho výpočetního stroje ála rok '93, a chladili to asi kilovým pasivem, a taky nečím, co připomínalo leteckou turbínu,...nehlede na zdroj 12V / 50A ;-)
AMD Athlon XP 2000+, 768MB RAM DDR333 (2.0-3-3-6), MSI GeForce4 Ti TD8x64 (250/513@613), Zalman VF700 AlCu, Gigabyte GA7N-400SL, LAN Realtek RTL8139, 3COM EtherLink XL Combo, CDRW LiteON 52246S0F, Creative Inspire P5800 5.1, Cesko IrDA Receiver, SB Live! 24bit
crazymad
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od crazymad »

Voda je docela v pohode. Chtel jsem (najivne) pres peltier chladit vodu co privadim k CPU. Bohuzel ale 100W je na prutokove chlazeni velmi malo :)
S primym chlazenim CPU peltierem chlazenym vodou mam spatne zkusenosti. Odpalil jsem tak pred cca rokem a pul coppermine, protoze mi tam kondenzovala voda, ikdyz jsem myslel, ze to mam dobre odizolovane. Umelo to i teploty pod
-30st C. Od te doby jsem se na vodni chlazeni vykaslal, ale jak jsem nedavno delal poradek, tak jsem je znovu objevil a chci je znovu uvest do provozu. Ale tentokrat nechci zadne teploty pod +10st C :)
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Co tim vlastne budes chladit ?
Vzdyt 100W je malo i na dnesni CPU.

Nedavno jsem nekde videl, ze chladili vodu s 2x80W a dostali ji asi na 10C. Mam to nekde doma ulozene.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
k
Nováček
Nováček

Re: Sepnuti 230V pri startu pocitace

Příspěvek od k »

crazymad píše:Caute, da se nekde sehnat nejaky udelatko, ktery by me pri startu pocitace sepnulo el. zasuvku, do ktere mam zapojene vodni cerpadlo a druhy zdroj pro peltier? Predstavoval bych si to tak, ze k tomu privedu draty ze zdorje na pocitaci a kdyz tam pujde 5V (nebo 12V), tak se to sepne a v okamziku kdy vypnu pocitac, tak to vypne i cerpadlo a ten druhy zdroj.

Sikl by se nejaky hotovy produkt, ale stacil by mi snad i nejaky rozumny navod, jak to poskladat.
Vůbec elektrice nerozumím. Šel jsem do prodejny řekl jsem že chci relé které 12 volty sepne 220 voltů. Prodavač mě podal takovou kostičku a něco do čeho bych ji zasunul a ještě držák na to vše a já jsem se zeptal elektrikáře jak to zapojit .(je to tam nakreslený) A teď mi to spíná čerpadlo když počítač zapnu. Nebylo to nic složitého akorát to stálo 200 Kč + zásuvka 50 Kč "A jeto"
Athlon 2800@3200+ EPOX 8rda3+ Vodník domácí Hercules Prophet 9800 nonpro Fortron 350 DDR 512dual OCZ cl2 Hitachi Deskstar7k250 2x80 raid DVD Lite-on 811s Case 3R System Air
http://vodnichlazeni.wz.cz
crazymad
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od crazymad »

Jiri Drak píše:Co tim vlastne budes chladit ?
Vzdyt 100W je malo i na dnesni CPU.

Nedavno jsem nekde videl, ze chladili vodu s 2x80W a dostali ji asi na 10C. Mam to nekde doma ulozene.
Ja vim, ale mam v kompu jeste stary duron 1000. Zatim mi to staci, hry na pocitaci uz nehraju - nejak jsem z toho uz vyrostl :?. Nevim presne kolik topi, ale typoval bych to nekde kolem 50ti watu. Jak jsem psal, ten peltier je pozustatek z minulych experimentu a nejsem si jisty, jestli ho budu znovu zapojovat...

btw to chlazeni vody peltiery 2x80W muselo byt spis nejaky dvouokruovy chlazeni, ne? Jako ze procesor je chlazen jednim okruhem a ten je ochlazovan druhym okruhem pomoci tech peltieru. Na prutokovy chladic bych rekl ze bude treba podstatne vic watiku :)

O dvouokruhovem chlazeni jsem taky chvili premyslel, ale bylo by to asi zbytecne slozity, a taky 2x tak drahy.
crazymad
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: Sepnuti 230V pri startu pocitace

Příspěvek od crazymad »

k píše:Vůbec elektrice nerozumím. Šel jsem do prodejny řekl jsem že chci relé které 12 volty sepne 220 voltů. Prodavač mě podal takovou kostičku a něco do čeho bych ji zasunul a ještě držák na to vše a já jsem se zeptal elektrikáře jak to zapojit .(je to tam nakreslený) A teď mi to spíná čerpadlo když počítač zapnu. Nebylo to nic složitého akorát to stálo 200 Kč + zásuvka 50 Kč "A jeto"
Jako k tomu rele mi daji i "manual"? Myslis ze to zvladne zapojit i lajk? No prinejhorsim se muzu taky zeptat elektrikare, ale asi si dnes skocim do GM. :)
k
Nováček
Nováček

Příspěvek od k »

Manual k tomu nedaj ale je to na boku nakreslený. :wink: Laik to zvládne zapojit protože já jsem el. LAIK. Co nevím to se zeptám. :wink:
Athlon 2800@3200+ EPOX 8rda3+ Vodník domácí Hercules Prophet 9800 nonpro Fortron 350 DDR 512dual OCZ cl2 Hitachi Deskstar7k250 2x80 raid DVD Lite-on 811s Case 3R System Air
http://vodnichlazeni.wz.cz
Odpovědět

Zpět na „Voda“