NTFS nebo FAT32????

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows XP, Windows 2000 a Windows NT.

Moderátor: Loki5567

Sajgon
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

NTFS nebo FAT32????

Příspěvek od Sajgon »

O viku se chystam snad po roce procistit disk formatem a tak me napadlo, pac do ted jsem pokazde formatil na fat32, hodit si ntfs. Mate nekdo zkusenosti? Valit by melo vsechno jenom nevim jak je to s vykonem. Dik za odpovedi
HOME:
Fractal Design Core 1500 + Seasonic M12II-520 Evo, AsRock H61M/US33, Intel Core i3 3220, A-Data 8GB DDR3 1600, Sapphire Radeon HD 5670, A-Data Premier Pro SP900, 128GB SSD, 2x WD Green 2TB, Creative Sound Blaster Z, HP LE2202x
Nidzo
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nidzo »

Co pouzivas za OS???¨Jeste jinej krom XP???
Nidzo.cz - programování, webdesign, život v UK... :)
Sajgon
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

vyhody znam:)

Příspěvek od Sajgon »

ja vim kdybych chtel treba k xp starsi win98 spolecne tak musim mit fat32, ale ne ja mam jenom win xp
HOME:
Fractal Design Core 1500 + Seasonic M12II-520 Evo, AsRock H61M/US33, Intel Core i3 3220, A-Data 8GB DDR3 1600, Sapphire Radeon HD 5670, A-Data Premier Pro SP900, 128GB SSD, 2x WD Green 2TB, Creative Sound Blaster Z, HP LE2202x
Nidzo
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: vyhody znam:)

Příspěvek od Nidzo »

Sajgon píše:ja vim kdybych chtel treba k xp starsi win98 spolecne tak musim mit fat32, ale ne ja mam jenom win xp
Tak to si urcite najed na NTFS
Nidzo.cz - programování, webdesign, život v UK... :)
HADES
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HADES »

NTFS je rychlejší a bezpečnější file system než FAT32. A taky je tu možnost si kterýkoliv adresář zakriptovat:) Doporučuju
Intel Core2Duo E8200 @3GHz / Gigabyte EP35-DS3 / PowerColor ATI HD 6850 1GB DDR5/ Patriot 2x2GB DDR2 800MHz 5-5-5-12 / Kingston V+ 64GB SNVP325 / Samsung Spinpoint F1 HD320HJ / WD1001FALS / WD5000AAKS / Samsung S203P / SB X-Fi X-Treme Gamer / Genius SW5.1HT / Speedlink Medusa Home / Logitech MX518 Gaming Grade / LOGITECH Deluxe 250 / Dragonlord PC-K58 / Scythe Mugen / Samsung 226BW / Windows 7 Home Premium 64bit
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

HADES píše:NTFS je rychlejší a bezpečnější file system než FAT32. A taky je tu možnost si kterýkoliv adresář zakriptovat:) Doporučuju
NTFS je urcite bezpecnejsi nez FAT32, ale o ty rychlosti bych polemizoval :) Podle zkusenosti je test na stejnym diskovym oddilu mirne rychlejsi na FAT32 než na NTFS.... Vyhodou, ktera hraje pro NTFS je taky maximalni velikost souboru....
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

Šponty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Šponty »

Slišel jsem od jednoho zkušenýho člověka že je lepší spíš FAT32, třeba na hry je to prej rychlejší, a pokud si třeba děláš video z digikamery a dáváš to do PC tak Fat32 ti to video udělá třeba 5MB a NTFS třeba 20MB....nevim co je na tom pravdy sám jedu na NTFS ale asi to fat 32 má taky nějaký svoje výhody :wink:
Sajgon
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sajgon »

Šponty píše:Slišel jsem od jednoho zkušenýho člověka že je lepší spíš FAT32, třeba na hry je to prej rychlejší, a pokud si třeba děláš video z digikamery a dáváš to do PC tak Fat32 ti to video udělá třeba 5MB a NTFS třeba 20MB....nevim co je na tom pravdy sám jedu na NTFS ale asi to fat 32 má taky nějaký svoje výhody :wink:
To ja prave nic moc neslysel az ted od vas tak nevim zatim sem napsalo par lidi, v praci na win2k jsem si dal ntfs a jedinou zajimavou vec kterou jsem si vsimnul driv je treba nainstaleni translatrou 2002, strasne dlouho trva nez se nakopiruje program samotna instalace slovniku uz je v poho u me doma na fat32 v pohode rychlost..disky sou stejne rychle jak doma tak v praci jenom cpu mam o neco rychlejsi. tak ted fakt nevim nekdo rika rychlejsi nekdo pomalejsi:(
HOME:
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

NTFS je podstatne robustnějsi system souboru nez FAT32 a proto ma trochu vyssi "režii" .. opravdu je mirne pomalejsi nez FAT32. Je to dan za bezpecnost atd. Pokud planujes upravovat a vytvaret soubory (napr. video) vetsi nez 4 GB tak se NTFS stejne nevyhnes....
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

DVC64
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DVC64 »

Taky řeším tohle dilema, ale co jsem se ptal říkali mi podobné věci. Ovšem jedna věc tu není zmíněna a chtěl bych se zeptat na váš názor. Slyšel jsem, že pokud jedu na NTFS a system krachne do mrtva nedostanu z toho disku data. Zatím mi nikdo neodpověděl na otázku, zda to platí jen pro kryptované adresáře nebo pro celý disk.
Barton 2500+ ; 8RDA3+ 2.0 ; OCZ PC433 (2x256MB) ; Sapphire 9200 64MB 128bit; Barracuda 7200.7 ST380011A ; Plextor PX-W5224TA ; Aopen H600B 350W ; Pinnacle PCTV Pro ; Philips 170B5CS
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Pokud budeš muset nedejbože něco řešit pod dosem(fdisk,format..)
tak ti to NTFS nenačte. Samozřejmě už jsou i programy pro čtení NTFS pod Dosem. Ale proč to řešit složitě když to jde jednoduše.
Osobně používám jen FAT32, mám WINXP A WIN2000.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Wiruss
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wiruss »

Ja rikam rozhodne NTFS, bez ni se pri praci s Premierou neobejdes...
Sajgon
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sajgon »

DVC64 píše:Taky řeším tohle dilema, ale co jsem se ptal říkali mi podobné věci. Ovšem jedna věc tu není zmíněna a chtěl bych se zeptat na váš názor. Slyšel jsem, že pokud jedu na NTFS a system krachne do mrtva nedostanu z toho disku data. Zatím mi nikdo neodpověděl na otázku, zda to platí jen pro kryptované adresáře nebo pro celý disk.
Hmm tak tohle jsem jeste neslysel, kdyby se nekdy stalo, ze by se me totalne dodelal windoz tak bych to resil nabootovanim s win98 disketou a nakopiroval bych si soubory na jiny disk ktery ma fat32, fdisk sice ntfs nesezere ale mam o maxtoru utilitu max blast 3, ktera umi delat s diskem neco jako partition magic
HOME:
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

DVC64 píše:Taky řeším tohle dilema, ale co jsem se ptal říkali mi podobné věci. Ovšem jedna věc tu není zmíněna a chtěl bych se zeptat na váš názor. Slyšel jsem, že pokud jedu na NTFS a system krachne do mrtva nedostanu z toho disku data. Zatím mi nikdo neodpověděl na otázku, zda to platí jen pro kryptované adresáře nebo pro celý disk.
Ano to se může stát. Pokud máš systém zabezpečen NTFS a používáš aktivní ochranu, tak v případě havárie se ti nepodaří přihlásit jako konkretní user/admin a ke svým souborům se nemusíš už vůbec dostat (tedy běžným způsobem) ..... stalo se mi u jedné známé něco podobného. měla v NTFS udělanou log.jednotku E a když ji krachnul system na C tak sem ty její soubory z toho Ečka nemohl dostat, měla totiž "pozamykaný" adresáře

Pokud už se ale rozhodujete na NTFS mělo by to být promyšlené. Jen tak pro parádu to nemá valný význam. Pokud tedy používáte NTFS aktivně, je vhodné používat i vstupní procedury do systemu user / administrátor. Pokud budete přihlášeni jako users s omezenými právy, nemůže v podstatě dojít k žádné sw havárii, která by něco způsobila s nenávratnou ztrátou dat. Žádný vir, ani červ se totiž nikam nedostane bez příslušného oprávnění. Podobně je to i u hw havárií. .....
duhaCZek
Nováček
Nováček

Příspěvek od duhaCZek »

Tohle jsem řešil minulý týden - stačí použít program "GetDataBack for NTFS" - obnovil mi cca 98% souborů :D (kryptovaný, komprimovaný)
MSI KT6 Delta FISR 6590 v2 BIOS 5.5, AthlonXP 3200+, 256MB DDR400, nVidia GeForce FX 5600, Seagate ST38011A 80GB+ST380013AS 80GB, PS 420W, Win2k Pro
g-m.name
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od g-m.name »

prevodom FAT32 na NTFS mozes len ziskat: ...vykon, stabilita, zabezpecenie...
Milhauz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

přístup na ntfs? žádný problém

Příspěvek od Milhauz »

Stačí vytvořit boot cd s pebuilder

víc na www.nu2.nu a ZDARMA
Fogacer
Nováček
Nováček

Stabilita = NTFS

Příspěvek od Fogacer »

Pokud se týká bezpečnosti a spolehlivosti tak rozhodne NTFS.
Ale co se tyka her tak moc spokojenej jsem nebyl. Kupodivu i hry od Microsoftu dělali problémy.

Jinak raději jsem si nechal jeden disk na Fat 32 a druhý v NTFS. Osobně si také myslím , že např.Xpečka lépe běží na NTSF (používám profesional).

pokud ale uvažujete o tom, že PC používáte převážně na klasické domáci věci (hry,internet apod.) tak asi raději Fat 32. Už kvuli hrám. NTFS je na některé věci až příliš puntičkářský (což je dobře) a tak ne všechny programy běží tak jak je to zvykem ve Fat 32.

NTFS má ale rozhodně lepčí správu disků, sítí a bezpečnosti - ale ta se dá dnes díky firewallum zabezpečit i ve Fat32.
Intel Celeron 4, 1700@2175 MHz. DFI PE21-EC/EL -VIA VT8754 Apollo P4X400,DDR 256 MB (PC2100 DDR SDRAM),NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 (64 MB),Creative SB Live! Audio Processor,HD ST320011A -20 GB,ST340810A 40 GB,AOPEN CD-RW CRW5224 (52x/24x/52x). LG4040B DVD +-RW- RAM ,Realtek RTL8139 10/100mb/s, + Dexlan 10/100mb/s .
Thorin 5.
Nováček
Nováček

Příspěvek od Thorin 5. »

Zdravím,
asi před rokem jsem četl v nějakém PC magazínu kde rychlost těchto systémů souborů testovali. Rychlejší byl Fat 32, ale jen o několik procent než NTFS, prakticky zanedbatelně.

Fat 32 : podpora DOS, Max velikost souboru 4,2GB, hry běhají všechny.

NTFS : Neomezená velikost souboru, lepší nastavení přístupových práv a bezpečnější. Problémy s hrami...
Pod NTFS se mi nepovedlo rozchodit např. Age of Empires, staré hry....
Pod Win2K byl větší problém s hrami než pod Win XpProf, tam nechodilo prakticky nic.

Z vlastní zkušenosti :
Jednou se mi povedlo pomocí příliš brutálního časování pamětí zbořit Fat tabulku - Fat 32, a úspěšnost obnovy ztracených souborů byla asi 50%
podobnou věc bych už radši nikdy nechtěl zažít.
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

kdyz zdechne zakryptovanej disk staci mit zalohu systemu :D nebo alespon vyexportovanej administratorskej kryptovaci klic...
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
Odpovědět

Zpět na „Windows XP, 2000, NT“