vypnutí HDD za chodu PC

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Danielll
Nováček
Nováček

vypnutí HDD za chodu PC

Příspěvek od Danielll »

Zdravím,
chci se zeptat, jestli existuje utilita (a kde ji najdu), která umí vypnou jeden (nebo oba - nezávisle na sobě) ze dvou fyzických hardisků (na stejném IDE kanálu - jeden je master, druhý slave) za běhu Win XP (bez restartu PC).
Myslím si, že jde pouze o instrukci do registru Windows, možná by to šlo napsat ve Visual Basicu nebo v něčem podobném - nejsem programátor.

Nemám, ale na mysli vypínání HDD pomocí Windows - Zobrazení->Spořič obrazovky->Možnosti napájení->Vypnout pevné disky a nastavení vypnutí po 3 min a neustálé zapínaní jednoho z nich.
(((nebo snížit otáčky HDD - jestli to dovoluje konstrukce HDD - něco jako Nero DriveSpeed pro CD mechaniky))). Mám HDD Western Digital a Seagate.

Na www.slunecnice.cz jsem našel utilitku HDpower, ale ta umí vypnout pouze zařízení na jednom IDE kanálu (buď 0 nebo 1) z příkazového řádku solidně ve Win98, pod WinXP to nejde ani rozchodit.

Jde mi o blahodárné ticho netočícího (v tu chvíli nepotřebného) harddisku (třeba při přehrávání filmu z CD nebo při nahrávání audia citlivějším mikrofonem).
Zjistil jsem, že něco takového už shání více lidí.

Čau a díky za pomoc.
Daniel
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“