Lidi to to znamená sysbolický odkaz v Linuxu. Soubor, který má symb.odkaz je v SUSE distribuci značen zavináčem před souborem nebo adresářem. Třeba @gunzip odkazuje na /bin/gunzip
Znamená to , že když spustím tenhle soubor, tak mě automaticky přesměruje na bin/gunzip? Proč?
Druhá otázka se týká run levelu. Někde jsem slyšel, že když spustim linux v runlevelu 1(isngle user mod), tak to po mě nebude chtít žádný heslo a můžu se tak dostat to systému jako admin. Je to pravda?
Symbolický odkaz
- Miroslav
- Začátečník

-
Symbolický odkaz
AMD Athlon643200+(Newcastle), MSI NeoKT800-FSR, 2*512MB Vdata, MSI Džíforce 6800, 120Gb disk Sata, Windows XP
- tosuja
- Začátečník

-
Re: Symbolický odkaz
No, zavinac je standardni oznaceni, s tim SUSE nema nic spolecneho, stejne jako * je oznaceni spustitelneho souboru apod. Mluvis o zobrazovani v MC, v shellu (prikaz ls) to ma malicko jinak.Miroslav píše:Lidi to to znamená sysbolický odkaz v Linuxu. Soubor, který má symb.odkaz je v SUSE distribuci značen zavináčem před souborem nebo adresářem. Třeba @gunzip odkazuje na /bin/gunzip
Znamená to , že když spustím tenhle soubor, tak mě automaticky přesměruje na bin/gunzip? Proč?
Proc? Proc ne? Pro pripad, kdy potrebujes z nejakeho duvodu jeden soubor na vice mistech (kvuli cestam nebo necemu...), je symlink vyhodny - nepotrebujes vice kopii daneho souboru, staci jedna a symlink.
Je (tusim, uz jsem to dlouho nedelal). Ale musis pri spusteni linux zadat do radky parametr "init 1", pripadne "init=/bin/bash". Neni to chyba, aby ses nedivil, je to vlastnost. A jako kazda rozumna vlastnost se to da vypnout v konfiguraci boot loaderu.Miroslav píše: Druhá otázka se týká run levelu. Někde jsem slyšel, že když spustim linux v runlevelu 1(isngle user mod), tak to po mě nebude chtít žádný heslo a můžu se tak dostat to systému jako admin. Je to pravda?
AMD Athlon XP 2000+ se snizenym napetim 1.6V | chladic Spire WhisperRockIII | MB Soltek SL75DRV-2 | 1GB CL2 RAM | 320GB Hitachi | DVD-RW NEC 3520A | DVD-ROM Pioneer 106S | GK ATI 9800 128MB | SoundBlaster Live 5.1 | sitovky Via-Rhine II a Realtek 8139 | TV+FM tuner Genius Video Wonder III Pro | bedna YeongYang YY-5601, 120mm vetrak| zdroj Chieftec 350W | monitor ADI E75 | OS Debian sid