Pamet, deska a operacni system

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
chiefak
Nováček
Nováček

Pamet, deska a operacni system

Příspěvek od chiefak »

Kamarad mi poslal toto !!!!

Zdravim mam nasledujici problem:
Deska SYNTAX SV266A Chipset KT266A ( rozhodujici byla cena :-)
Duron 1.3G
RAM DDR 128MB
Lite-on DVD ROM
Floppy
bios detekuje 128MB
memtest86 v pohode bez chyb dotestuje 128MB
linux knoppix nabootovany z CD detekuje 128MB
!!! jenom win98 se cz mi pisou 64MB (+SiSoft Sandra taky pise 64MB)!!!!

netusite nekdo cim by to mohlo byt, pripadne co bych mohl zkusit za magii, aby to jelo?
dik
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

Presne tahle deska mi prosla pred par dny rukama a na zadny problem jsem nenarazil, instaloval jsem tam ale WinXP. Kazdopadne bych zkusil prvni takovy ty blbinky jako reset cmos, vrazit tu ramku do jinyho slotu, pucit si od nejakyho kamosa jinou ramku (nejlepe stejne velikosti na test).

To myslim bude stacit na zjisteni cim to je. Ale ze by se to podarilo rozbehat bez nejake zmeny (Wokna, pametovej modul), tak tomu moc neverim.
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Lemra
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Lemra »

Win95 určitě (a 98 pravděpodobně taky) si ukládají řadu informací o HW(mj. typ procáku, velikost RAM) pouze při instalaci a po upgradu HW nezobrazí změny - čili jsi pravděpodobně instalaci win, kterou máš na PC, prováděl s 64MB. To, že velikost paměti není korektně zobrazena je pouze kosmetická vada, win rozhodně pracují s celou dostupnou pamětí - zkusil bych jiný testy, který nepřebírají info z oken - třeba aidu32, možná by mohl makat i dxdiag. Obávám se, že informace o velikosti RAM bude v registrech ukrytá pod nějakým klíčem {ABCDEFblablabla....}, kterýmu rozumí jenom Bill Gates, takže pro zobrazení správných informací Tě očekává nová instalace...
..
Spectral
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spectral »

Lemra píše:Win95 určitě (a 98 pravděpodobně taky) si ukládají řadu informací o HW(mj. typ procáku, velikost RAM) pouze při instalaci a po upgradu HW nezobrazí změny - čili jsi pravděpodobně instalaci win, kterou máš na PC, prováděl s 64MB. To, že velikost paměti není korektně zobrazena je pouze kosmetická vada, win rozhodně pracují s celou dostupnou pamětí - zkusil bych jiný testy, který nepřebírají info z oken - třeba aidu32, možná by mohl makat i dxdiag. Obávám se, že informace o velikosti RAM bude v registrech ukrytá pod nějakým klíčem {ABCDEFblablabla....}, kterýmu rozumí jenom Bill Gates, takže pro zobrazení správných informací Tě očekává nová instalace...
Sorry, ale to je blbost. Velikost RAMky se nikam neukládá, RAMku můžeš libovolně přidávat a ubírat a Winům to vůbec nevadí. Dále si troufám tvrdit, že zobrazení velikosti není kosmetická záležitost. Pokud Windows vidí 64 MB RAM, pak používají 64 MB a nic víc.
Problém bych spíš viděl v nekompatibilitě mezi deskou a pamětí, kterou w98 ne a ne překousnout. Nejjednodušší bude, když tu paměť vyměníš s někým, kdo má stejnou kapacitu. Jemu pravděpodobně pojede na celých 128 MB a tobě ta jeho taky.
Veterán
Odpovědět

Zpět na „Paměti“