SATA se hlásí jako primary master IDE

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
jajapv
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

SATA se hlásí jako primary master IDE

Příspěvek od jajapv »

:oops: disk SATA se mi hlásí jako IDE primary master,Sata mám zaplé na auto.Nevím proč má to splou něco společného SATA a IDE.
AMD X2 6000,Asus M2N-E,DDR Adata Extreme 2x2GB 800MHz 4-4-4-12,ATI SAPHIRE 4850 512MB,Hitachi SATA II 250Gb,WD SAII 640Gb,Asus 2014BLT,Optiarc 7173S,Win 7 Professionall 64bit,Canon MP610,Logitech set MX4200laser,CANON EOS 400D
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Nevidím problém, SATA je transparentní a pokud všechno funguje správně, není co řešit. Nebo kecám? :oops:
ignorelist: kremrole a dezoláti
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

SATA má dva módy:
legacy (hmm dalo by se přeložit jako dědický :-D ) - to znamená, že SATA řadič se navenek chová jako IDE - používá třeba i IRQ 14 a 15 určené pro IDE řadiče apod....výsledkem je, že třeba win9x a DOS vůbec nepoznají, že mají tu čest běžet na SATA disku a ne na IDE (dokud jim nepředhodíte ovladače). to je taky důvod, proč jsou SATA disky normálně vidět v DOSu, fdisku atd...teda za ideálního stavu, kdy výrobci nic "nepokazí" :twisted:
win2k/xp/2003 se "převést" nedají 8-)
native (nativní, přirozený): největší výhodou native modu je, že nepoužívá IRQ 14 a 15, která se tak dají použít pro nějaké jiné zařízení a taky fakt, že win2k/xp/2003 můžou pak přistupovat přimo k disku.

toť přibližně vsjo :)
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
dech
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dech »

nemá náhodou SATA disk ještě o jeden mód navíc? ne jenom legacy a native ale taky AHCI??
Mě by zajímalo co to vlastně znamená,
mám to chápat tak že:
1)
Legacy a native provozují disk jako PATA
a AHCI provozuje disk jako SATA disk?
2)
ještě jsem slyšel o nějaké emulaci ide to sata, ale nějak moc nevím o výhodách a nevýhodách.
3)
Už jsem někde zjistil, že pokud chci aby mi běžel disk v sata tak to i v tomto(ahci=sata) režimu musím nainstalovat wokna...cokdyž chci ten sata disk používat jen pro data = ne jako systémový(mám 2hdd=sata1,sata2)....musím přesto ty wokna přeinstalovat v režimu ahci?
Myslím si, že to nepůjde(sys disk jako PATA a 2.hdd jako SATA), protože v biosu lze nastavit tyto tři možnosti módu pro hdd ,ale nikde už nejde aplikovat tyto možnosti separátně na jendotlivé hdd, neboli, to co nastavím platí pro všechny hdd.
4)
Samozřejmě bych chtěl provozovat hdd v co nejlepších módech, ale nejsem si jist, že mi to přinese takové převratné změny aby mi za to stálo přeinstalovat win XP
mrkněnte na mé položky v biosu o kterých si myslím že mají co dočinění s nastavením hdd, třeba mi poradíte jak lépe nastavit. diky
http://fotoalba.cz/fotky/13214128
http://fotoalba.cz/fotky/13214127
jeste info o momentalnim stavu hdd: http://fotoalba.cz/fotky/12995390
CPU: AMD Athlon 64 X2 4000+ (65nm), MB: Biostar TA690G, GK: GAINWARD BLISS HD4850 Goes Like Hell, 512MB DDR5, RAM: 2GB DDR2 (800Mhz), HDD:160GB WD, DVD:LG DVD RW 4082B, cpu chladič: Arctic Cooling Alpine 64, Case: CoolerMaster Elite 331 Zdroj: Fortron ATX-400PNF 400W, LCD: Samsung SyncMaster 205BW
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“