do mesiaca sa vybije bateria na bios

Se Socketem 370, Slotem 1, Socketem 7, starší a ostatní.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Mitec
Nováček
Nováček

do mesiaca sa vybije bateria na bios

Příspěvek od Mitec »

Ahojte,
pri zostave AMD K6-(tm)-2/150MHz, AMIbiose 1.19, 32 RAM, grafike na doske sa zhruba do mesiaca nova bateria na bios vybije. Neviem aku to ma dosku, ale na juznom mostiku je napisane SiS900 (aj ked neviem, ci to pomoze, ale viac sa mi nepodarilo zistit :oops: ) To je prvy problem.
Druhy je, ze aj ked sa v biose nastavi vsetko potrebne, tak pri starte do win 98 vyhlasi:"While initializing device configmg: windows protection error." Potom ho treba restartovat, ale skonci to rovnako.
Vedel by mi pls niekto z vas poradit, kde by mohla byt chyba?
Vdaka moc.
barton 2500+@2000MHz, asus A7V600, 512 RAM, geforce FX5200 128MB, WD 80GB, SB 4.1, teac 52 24 52
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

To s tou baterkou je fakt divný; zkus prohlídnout desku, jestli tam není něco, co by jí tak vycucávalo. Třeba nějakej vodivej bordel na kontaktech, nebo tak...

K druhému problému : Tuhle hlášku sice neznám (až na "protection err", to znám moc dobře), ale volně bych to přeložil jako "během inicializace správy zařízení došlo k porušení ochrany" (za předpokladu, že "configmg" opravdu znamená "config manager", jak se domnívám). Chyba ochrany je nejtěžší případ pádu jádra Win9x/Me; to zavání hardwarovou chybou. Pravděpodobně to bude mít co dělat s tím BIOSem. Takhle rychle se vybíjející baterka, to není normální. Někde na desce něco zřejmě muselo zařvat. Otázka je, jestli nedošlo k porušení BIOSu, resp. jeho obrazu v EEPROMce.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

K porušení BIOSu v EPROMce by dojít nemělo, je to paměť nezávislá na elektrické energii.
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

pavel.minarik píše:K porušení BIOSu v EPROMce by dojít nemělo, je to paměť nezávislá na elektrické energii.
Jo, to já vím, psal jsem, co mě zrovna napadlo. Třeba může dojít k chybě během vykonávání kódu BIOSu, protože se třeba blbě načte z EPROMky, co já vím...
PCMark
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PCMark »

TomV píše:
pavel.minarik píše:K porušení BIOSu v EPROMce by dojít nemělo, je to paměť nezávislá na elektrické energii.
Jo, to já vím, psal jsem, co mě zrovna napadlo. Třeba může dojít k chybě během vykonávání kódu BIOSu, protože se třeba blbě načte z EPROMky, co já vím...
Mohla by pomoct aktualizace biosu?
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Mohla. Otázka je, jestli má takhle stará deska flash paměť na BIOS. Podle mně je tam jen EEPROMka...
Paja
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paja »

presunuto ze sekce amd...

And ye shall know the truth and the truth shall make you free
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Pánové, spíš bych to viděl na bordel v CMOS způsobený ztrátou energie, pak se můžou Wokna 9x řady chovat divně, už jsem to viděl.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

pavel.minarik píše:Pánové, spíš bych to viděl na bordel v CMOS způsobený ztrátou energie, pak se můžou Wokna 9x řady chovat divně, už jsem to viděl.
Jo, jenže bordel v CMOS by se měl po natažení defaultů a přenastavení uklidit. A jak psal Mitec, tak to pokaždé přenastavoval.
Mně by spíš zajímalo, proč to tak děsně rychle vybíjí baterku...
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

TomV píše:
pavel.minarik píše:Pánové, spíš bych to viděl na bordel v CMOS způsobený ztrátou energie, pak se můžou Wokna 9x řady chovat divně, už jsem to viděl.
Jo, jenže bordel v CMOS by se měl po natažení defaultů a přenastavení uklidit. A jak psal Mitec, tak to pokaždé přenastavoval.
Mně by spíš zajímalo, proč to tak děsně rychle vybíjí baterku...
To jo, ale jestli je ta baterka vyřízená nebo ju něco okamžitě vybije, tak se ty defaulty stejně hned ztratí.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“