Jaká je životnost starších a dnešních notebooků?
Moderátor: Don
- Pavloš
- Začátečník
-
Jaká je životnost starších a dnešních notebooků?
Dobrý den.
Před více jak 2týdny jsem kupoval starší laptop,který byl kupován jako repas s 1/2roční délkou záruky:
Je to pomalejší a chudší model Toshiba Tecra 9000, PIII 1GHz,256Mb Ram,CDRW,20 Gb Hdd apod.
Stáří 2,5roku.Koukl jsem na něj pomocí Sandry 2005 a jiného sw azjistil že tam je prý: deska toshiba s Intel chipsetem,Hdd Toshiba,Wifi Toshiba,dále CDRW Matsui což jsem našel je snad Panasonic.
Podle specifikací na internetu by to mělo mít displej od Sahrpu.
Dále jsem koupil před 2týdny laptop od známéhostarého nějak 8měsíců.
Toshiba Tecra S1 ,P-M 755 2GHz,512Mb Ram,CDRW/DVDROM,Ati Radeon 9000,80Gb Hdd apod. za solidních 42000kč.
Podle sw jako Snadra a jiné obdobné programy jsem zjistil že
tam už toliko komponent není od Toshiby,např: disk je IBM.
Chtěl bych jen vědět jak dlouho vydrží starší a dnešní notebooky vyšší a vysoké třídy?Jaká je jejich průměrná životnost?
Je možné že vyšší třída kvalitně dělaných Toshib mě může fungovat i dlouhá léta a i déle než dnešní levné notebooky podivných značek?
Jak DLOUHO by mě mohla jet ještě Tecra 9000 a Tecra S1?
Jak dlouho Vám drží starší Laptop?Pamatuju že někomu funguje i laptop 486 což je zajímavé.Na obě jsem si zvykl a používám je v práci doma prostě docela dost často.
Před více jak 2týdny jsem kupoval starší laptop,který byl kupován jako repas s 1/2roční délkou záruky:
Je to pomalejší a chudší model Toshiba Tecra 9000, PIII 1GHz,256Mb Ram,CDRW,20 Gb Hdd apod.
Stáří 2,5roku.Koukl jsem na něj pomocí Sandry 2005 a jiného sw azjistil že tam je prý: deska toshiba s Intel chipsetem,Hdd Toshiba,Wifi Toshiba,dále CDRW Matsui což jsem našel je snad Panasonic.
Podle specifikací na internetu by to mělo mít displej od Sahrpu.
Dále jsem koupil před 2týdny laptop od známéhostarého nějak 8měsíců.
Toshiba Tecra S1 ,P-M 755 2GHz,512Mb Ram,CDRW/DVDROM,Ati Radeon 9000,80Gb Hdd apod. za solidních 42000kč.
Podle sw jako Snadra a jiné obdobné programy jsem zjistil že
tam už toliko komponent není od Toshiby,např: disk je IBM.
Chtěl bych jen vědět jak dlouho vydrží starší a dnešní notebooky vyšší a vysoké třídy?Jaká je jejich průměrná životnost?
Je možné že vyšší třída kvalitně dělaných Toshib mě může fungovat i dlouhá léta a i déle než dnešní levné notebooky podivných značek?
Jak DLOUHO by mě mohla jet ještě Tecra 9000 a Tecra S1?
Jak dlouho Vám drží starší Laptop?Pamatuju že někomu funguje i laptop 486 což je zajímavé.Na obě jsem si zvykl a používám je v práci doma prostě docela dost často.
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- cabman
- Středně pokročilý
No dnes velmi záleží na značce. Nesmí se koupit pochybný nb typu Tesco, Brave. Oni dnes to výrobci záměrně šidí aby jich prodali co nejvíc tak je životnost spočítaná tak na 2-3roky používání. Zdůrazňuji slovo používání protože pokud ho má někdo na psacím stole tak se mu moc nestane až na pískání fan. Ale já mám s notebooky tohoto typu velmi černé skušenosti protože v náročném terénu prostě nemají šanci a je otázka času kdy něco upadne. Problémy jsou s rozvrzanými a olámanými kryty, vyšroubovávají se z toho šroubky, špatný kontakty, ...
Starý nb není jistý, protože nevíš jak se s ním zacházelo (např. od sebe bych si ho nekoupil) a můžeš počítat min s novou baterií, ale trefí se i na extra kousky.
Já osobně všem doporučuji IBM a to jak nové tak staré. IBM jsou nb s vysokou životností a spolehlivostí, mají velmi robusní ale elegantní konstrukci (někomu se nelíbí dnes již trochu retro vzhled).
//k původnímu: dnes nb vydrží méně protože se počítá s tím že nb musí včas odejít aby jsi šel koupit nový
Starý nb není jistý, protože nevíš jak se s ním zacházelo (např. od sebe bych si ho nekoupil) a můžeš počítat min s novou baterií, ale trefí se i na extra kousky.
Já osobně všem doporučuji IBM a to jak nové tak staré. IBM jsou nb s vysokou životností a spolehlivostí, mají velmi robusní ale elegantní konstrukci (někomu se nelíbí dnes již trochu retro vzhled).
//k původnímu: dnes nb vydrží méně protože se počítá s tím že nb musí včas odejít aby jsi šel koupit nový
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
- Dzin
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
- Maxtor
- Začátečník
-
- cabman
- Středně pokročilý
1. no tak s tím stlačeným vzduchem bych byl opatrný, protože prach natlačíš do mechnik a poděláš to. Tak, že do něho prostě fouknou, čístí notebooky lamy a nedoporučuji to.Maxtor píše:Obcas servisaci doporucujou to jednou za rok nechat vycistit.... teoreticky staci sundat keyb a pokud jde na streva dobre videt, tak to profoukat stlacenym vzduchem ve spreji.. jinak do servisu na vycisteni.. moc za to nechcou..
Potom je ten notebook podle me nesmrtelnej...
2. o nesmrtelnosti by se dalo s úspěchem pochybovat a jak píši výše strašně záleží na používání. Podle toho co píšeš jsi maximálně uživatel který ho má na stole a otírá z něho prach...
3. nevím kde a kdo začal s těmi deseti lety, ale je fakt že to je teoretická teorie a nebudu nad tím spekulovat. Fakt je notebook je přenosný a občas se s mím klepne, spadne, práší se do něho ...
4. a znovu uvádím že při koupi lacinějších modelů je jejich cena a kvalita taková aby vydržel max pár let.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
- Maxtor
- Začátečník
-
No.. nevim, ale jestli si myslis, ze v servisu ti budou dily cistit od prachu jinak nez stlacenym vzduchem, tak se qalitne pletes... Dela se to bezne..
To, ze notebook rozbijes, kdyz s nim svihnes o zem, to vi snad kazde dite, takze bych to nebral, jako vec, ktera je u notebookuu beznaa a pocita se s tim..
A to, ze se levnejsi notebooky vyrabej s kratsi zivotnosti... Levnej notebook muze vydrzet dyl nez drahej a naopak.. Je to proste kus od kusu.. stejne jako se stolnima PC..
tzn.. podle me kazdej uzivatel vi, ze je to vec, ktera se da pomerne lehko rozmlatit, a tim padem se o nej bude starat jak to jen jde...
To ze ty na notebook nemas qalitni a pevnou brasnu a mlatis nim a sem tam ti dokonce spadne... to je tvuj problem a pak se nediv, ze ti vydrzi par let.. nasetri 80litru a kup si nejakou mrchu z magnesia.. mozna se pak budes divit, ze notebook prezije i vic nes jeden rok..
To, ze notebook rozbijes, kdyz s nim svihnes o zem, to vi snad kazde dite, takze bych to nebral, jako vec, ktera je u notebookuu beznaa a pocita se s tim..
A to, ze se levnejsi notebooky vyrabej s kratsi zivotnosti... Levnej notebook muze vydrzet dyl nez drahej a naopak.. Je to proste kus od kusu.. stejne jako se stolnima PC..
tzn.. podle me kazdej uzivatel vi, ze je to vec, ktera se da pomerne lehko rozmlatit, a tim padem se o nej bude starat jak to jen jde...
To ze ty na notebook nemas qalitni a pevnou brasnu a mlatis nim a sem tam ti dokonce spadne... to je tvuj problem a pak se nediv, ze ti vydrzi par let.. nasetri 80litru a kup si nejakou mrchu z magnesia.. mozna se pak budes divit, ze notebook prezije i vic nes jeden rok..
- cabman
- Středně pokročilý
Pracuji jako servisní technik a konzultant v oblasti hw, sw ... co dodat? Vím svoje. A trvám na tom že tvůj způsob vyčištení nedoporučuji.Maxtor píše:No.. nevim, ale jestli si myslis, ze v servisu ti budou dily cistit od prachu jinak nez stlacenym vzduchem, tak se qalitne pletes... Dela se to bezne..
Nic takového jsem netvrdil ale ...Maxtor píše: To, ze notebook rozbijes, kdyz s nim svihnes o zem, to vi snad kazde dite, takze bych to nebral, jako vec, ktera je u notebookuu beznaa a pocita se s tim..
... záleží co ti na tu zem spadne. Pokud se jedná o laciný nb který je vyroben ze semletých propisek (reciklované plasty), tak je to určitě něco jiného než když ti padne na zem kvalitní počítač ze skvělých materiálů s kovovými závěsy displaye. A to je fakt který se nedá popřít. Viděl jsem hromady a hromady reklamovaných nb a ví m o čem mluvím.Maxtor píše: A to, ze se levnejsi notebooky vyrabej s kratsi zivotnosti... Levnej notebook muze vydrzet dyl nez drahej a naopak.. Je to proste kus od kusu.. stejne jako se stolnima PC..
//a věř tomu že životnost je schválně onezována - spadl jsi z měsíce? Kdo by kupoval nové nb když by ty stávající vydrželi "navěky" (neberu užitnou hodnotu). Prostě zákon trhu.
No co dodat asi tomu rozumíš (jediný smile v příspěvku, né jak od malého dítěte za každým slovem x)a výš že třeba mezi Proca,Tesco,Brave nb a třeba IBM je astronomický rozdíl v kvalitě a ani nemůsím plácat o 80k částkách.Maxtor píše: tzn.. podle me kazdej uzivatel vi, ze je to vec, ktera se da pomerne lehko rozmlatit, a tim padem se o nej bude starat jak to jen jde...
- Maxtor
- Začátečník
-
Hmm.. nevim... jeste jsem nevidel servis, kterej by cistil PC jinak nez kompresorama.. a to jsem jich uz par videl.. nebo treba v par delal...
Proste vyndas vsechno co jde normalne "vycvaknout" a profouknes kompresorem s tryskou.. nevim, no.. mozna, ze u vas se to dela jinak... to jako kazdej dil vyndate a cistite to steteckama, jo..?
S tou qalitou je asi jasne, ze urcite rozdily v qalite jsou, ale pripada mi trosku smesne tvrdit, ze nektere notebooky jsou natolik spatny, ze se proste znicej zachazenim.. je to vzdy jen uzivatelova chyba, kdy nedba na koupi qalitni brasny a chova se k notebooku jako dobytek... Chyby typu "upadl jsem na ledu a praskl mi display" se nedaji svadet na qalitu zbozi..
A s tema smiles.. no.. to byla uz jen tresinka na dortu tohohle flamu..
Proste vyndas vsechno co jde normalne "vycvaknout" a profouknes kompresorem s tryskou.. nevim, no.. mozna, ze u vas se to dela jinak... to jako kazdej dil vyndate a cistite to steteckama, jo..?
S tou qalitou je asi jasne, ze urcite rozdily v qalite jsou, ale pripada mi trosku smesne tvrdit, ze nektere notebooky jsou natolik spatny, ze se proste znicej zachazenim.. je to vzdy jen uzivatelova chyba, kdy nedba na koupi qalitni brasny a chova se k notebooku jako dobytek... Chyby typu "upadl jsem na ledu a praskl mi display" se nedaji svadet na qalitu zbozi..
- Pavloš
- Začátečník
-
- cabman
- Středně pokročilý
...také máme kompresor ale to neznamená, že budu lidi navádět aby to odflákly tím, že je fouknou pod klávesnici a něco si zničili. V domácím prostředí si jistě každý pc/nb rozebere a vyčistí pořádně. A o to tady jde!Maxtor píše:Hmm.. nevim... jeste jsem nevidel servis, kterej by cistil PC jinak nez kompresorama.. a to jsem jich uz par videl.. nebo treba v par delal...
Asi jsi v servisu opravdu jen prošel. Já jsem viděl na vlastní oči jak se při normálním používání postupně upadly závěsy displeje, sem tam se něco ulomí, rozvrže, rozpadne se display.... . A vůbec, už se mi na toto téma nechce diskutovat a opakovat se. Přečti si to výše. (neříkám, že nezareaguji na nějaký další příspěvek se kterým nebudu souhlasit)Maxtor píše: S tou qalitou je asi jasne, ze urcite rozdily v qalite jsou, ale pripada mi trosku smesne tvrdit, ze nektere notebooky jsou natolik spatny, ze se proste znicej zachazenim.. je to vzdy jen uzivatelova chyba, kdy nedba na koupi qalitni brasny a chova se k notebooku jako dobytek... Chyby typu "upadl jsem na ledu a praskl mi display" se nedaji svadet na qalitu zbozi..
- Maxtor
- Začátečník
-
Ja se tady nebavim o zadnym foukani pod klavesnici... bavim se o spreji se stlacenym vzduchem... rekl bych, ze 1mm tryska ma dostatecnej tlak na to, aby ti na tu trochu prachu stacila... nauc se cist...
Nevim kde teda pracujes, kdyz se vam tam rozpadaj notebooky pod rukama a upadavaj displaye.. pak se nedivim, ze neznate stlaceny vzduch...
Nevim kde teda pracujes, kdyz se vam tam rozpadaj notebooky pod rukama a upadavaj displaye.. pak se nedivim, ze neznate stlaceny vzduch...
- karf
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
2Pavloš: koupil jsem před rokem IBM T20 z roku 99 a je akorát ulomenej jeden zámek dyspleje, odchází baterka (někdy mam pocit, že už odešla) a samozřejmě se sem tam najde nějaký ten škrábanec že. Nout je ale "pogumovanej" a asi si s ním amíci dost vyhráli. Je f poho.
Kamarád před půl rokem kouil Acera s 2,6+ athlonem (za cca 40kkč) a už reklamoval prasklý závěs dyspleje. (mimochodem ta výklopná plácačka u acerů ve mě dost důvěry nebudí).
btw: myslím, že za takové 3-4 roky bude tvůj notebook už poměrně pomalej, zastaralej a tak, takže půjdeš pro novej -> vydržel 3-4 roky
Kamarád před půl rokem kouil Acera s 2,6+ athlonem (za cca 40kkč) a už reklamoval prasklý závěs dyspleje. (mimochodem ta výklopná plácačka u acerů ve mě dost důvěry nebudí).
btw: myslím, že za takové 3-4 roky bude tvůj notebook už poměrně pomalej, zastaralej a tak, takže půjdeš pro novej -> vydržel 3-4 roky
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
- cabman
- Středně pokročilý
1. Psal jsi ty: "... teoreticky staci sundat keyb a pokud jde na streva dobre videt, tak to profoukat stlacenym vzduchem ve spreji..."Maxtor píše:Ja se tady nebavim o zadnym foukani pod klavesnici... bavim se o spreji se stlacenym vzduchem... rekl bych, ze 1mm tryska ma dostatecnej tlak na to, aby ti na tu trochu prachu stacila... nauc se cist...
//pokud se sundá jen kávesnice jak píšeš, tak foukáš pod klávesnici ... schválně to skus a dej vědět jestli je to pravda.
2. nevěřil bych že budeš dělat takovou "scénu" z mého tvrzení cituji: "... no tak s tím stlačeným vzduchem bych byl opatrný, protože prach natlačíš do mechnik a poděláš to. Tak, že do něho prostě fouknou, čístí notebooky lamy a nedoporučuji to..."
Rozpadlé notebooky jsou většinou na reklamačním oddělení, a mě upadli závěsy z displaye z notebooku brave. Pokud ti upadne/postupně se zlomí závěs u displaye, tak je to většinou pod rukama - pod kolama náklaďáku to asi není...Maxtor píše: Nevim kde teda pracujes, kdyz se vam tam rozpadaj notebooky pod rukama a upadavaj displaye.. pak se nedivim, ze neznate stlaceny vzduch...
miho// Nechte panove laskave toho OT flamu. Hadat se muzete velice pohodlne pres SZ
- cabman
- Středně pokročilý
Je to tak, na laciných šmejdech typu acer... se prostě občas něco ulomíkarf píše:2Pavloš: koupil jsem před rokem IBM T20 z roku 99 a je akorát ulomenej jeden zámek dyspleje, odchází baterka (někdy mam pocit, že už odešla) a samozřejmě se sem tam najde nějaký ten škrábanec že. Nout je ale "pogumovanej" a asi si s ním amíci dost vyhráli. Je f poho.
Ty IBM jsou prostě skvělí, no baterie po nějaké době odejde u všech nb.
- Maxtor
- Začátečník
-
last one... ano hadame se a necham uz toho...
ale jak jsem rekl ja se jen branim pred nekym, kdo dela chytryho.. a chyta se slov.. priste cti poradne..
viz.. "teoreticky staci sundat keyb a pokud jde na streva dobre videt," jsou notebooky u kterych jde a jsou nb. u kterych nejde.. mel jsem doma si 2 roky sluzeb. asuse a bylo videt na vsechno.. stacilo sundat keyb a pak celej ten plastovej panel a byl klid... a to tvoje porad dokola omilany zaspineni mechanik.. dyt rikam, ze je treba je vyndat.. proste jen porad dokola opravujes veci, ktery sis blbe precetl...
jak rikam.. tohle byl last one..
ale jak jsem rekl ja se jen branim pred nekym, kdo dela chytryho.. a chyta se slov.. priste cti poradne..
viz.. "teoreticky staci sundat keyb a pokud jde na streva dobre videt," jsou notebooky u kterych jde a jsou nb. u kterych nejde.. mel jsem doma si 2 roky sluzeb. asuse a bylo videt na vsechno.. stacilo sundat keyb a pak celej ten plastovej panel a byl klid... a to tvoje porad dokola omilany zaspineni mechanik.. dyt rikam, ze je treba je vyndat.. proste jen porad dokola opravujes veci, ktery sis blbe precetl...
jak rikam.. tohle byl last one..
- cabman
- Středně pokročilý
...and I hope this is last one. Actually I think this is the
...and I hope this is last one. Actually I think this is the end.
Tvá "obrana" chabne a ubívají ti argumenty. Když vezmu ty řeči zezačátku o tom, jak se nic při běžném používání nezničí, životnost neomezená,... .Maxtor píše:last one... ano hadame se a necham uz toho...
Dobře vidět je relativní a vysvětluj nováčkům co je dobře vidět.Maxtor píše: viz.. "teoreticky staci sundat keyb a pokud jde na streva dobre videt,"
O dalším rozebírání jsi nic nepsal.Maxtor píše: jsou notebooky u kterych jde a jsou nb. u kterych nejde.. mel jsem doma si 2 roky sluzeb. asuse a bylo videt na vsechno.. stacilo sundat keyb a pak celej ten plastovej panel
O mechanikách jsem se přímo zmínil asi jen v jednom příspěvku.Maxtor píše: a byl klid... a to tvoje porad dokola omilany zaspineni mechanik..
Tak si myslim že se čtením máš problémy ty. Ale věci které po mě opravuješ ubívají.Maxtor píše: dyt rikam, ze je treba je vyndat.. proste jen porad dokola opravujes veci, ktery sis blbe precetl...
...and I hope this is last one. Actually I think this is the end.Maxtor píše: jak rikam.. tohle byl last one..
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- B@RT
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- honny
- Středně pokročilý
Ten co mam v podpise furt jede...
Kód: Vybrat vše
desktop: Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10