HDD - 4200rpm nebo 5400rpm

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
Xfiler
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

HDD - 4200rpm nebo 5400rpm

Příspěvek od Xfiler »

Chtel bych se optat jestli je dobry si kupovat notebook s 4200rpm diskem napriklad tebhle > http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=30797 ? ? ?
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

no pochopitelně 5400 je lepší, nicméně dnešní standard je stále 4200 a v málokterý mašině je něco lepšího
rozhodně se to dá přežít, já mám taky 4200 a je to docela v pohodě
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Rammstein
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rammstein »

je to na tobě, ale čím víc otáček tím rychlejší, ale taky dražší :roll:
Acer Aspire V3-571G -> Intel Core i5 -> nVidia 730M 2GB -> 8GB RAM -> HDD 1000GB -> IPS FullHD Displej!!!!
Luk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Luk »

Souhlas 4tisíce stačejí.Ale musím říct že 5tisíc otáček poznáš je to rozdíl,hlavně v rychlosti nabíhání OS. A také při práci ve windows.
Osobně bych se koukl zda se nedá sehnat o málo drašší notebook s rychlejším diskem.
Někde jsem četl že už do nějakých asi pěkně drahých modelů snad dávají 7tisíc otáčkové. :?

Takže pokuď můžeš ber rychlejší.A pokuď žádný notebook s ním nebude a nebo bude o dost drašší a asi to nebudeš chtít dát prď na to a ber notebook s 4tisíce RPM.
Top notebook: Toshiba,Dell,IBM!!!!!!!!!!!!
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Je to celkom cudne..... v poslednom case som predal par uplne lacnich NB F/S, HP, ECS ..... a okrem 1 ECS mali vsetky aj uplne lacne uz 5400 o/m disky ..... ( takze cudujem sa ze u podstatne drahsieho a vybavenejsieho NB tomu tak nieje :? )
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
Luk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Luk »

Jo je pravdou že do novějších a trochu lepších nových notebooků už často dávají disky s 5400RPM.
A také je pravdou co jsem slyšel aslyším to i zde že jak Umaxy,Leo či jiné horší značky užívají značkové hardisky stejně jako značkové Toshiby,Delly,IBM,Acery atd.
Snad většina výrobců osazuje do svých notebooků
hardisky buď: IBM/Hitachi,WD,Seagate a někdy také Toshibu.Disky Maxtor-nevím neslyšel jsem ani neviděl že bys edávaly do notebooků ale je to možné.

Random-cos myslel tím že tam měly všechny levné 5400RPM disky jsem moc nepochopil
Snad tam všichni měly nějaký ten disk od výše uvedeného výrobce velikosti 2,5" ?Nebo ne?Moc jsem to nepochopil.
Rozhodně i nadále doporučuji víceotáčkový disk. :lol:
Je to znát.Hlavně kdy budeš mít slušný parametry u notebooku a více dat na disku pak je znát náběh windows a až tam budeš mít trošku pordel pak je i dost znát práce ve windows,spouštění programu a celkově větší svižnost systému.
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Luk píše:Random-cos myslel tím že tam měly všechny levné 5400RPM disky jsem moc nepochopil
Co je na tom nepochopitelne.... :? ... pisal som ze vsetky aj lacne NB ktore mi presli cez ruky uz mali 5400o/m disky (samozrejme vynimka sa najde.... to ze ma 2.5" myslim pisat nemusim... diskusia bola o rychlosti otacanie NB diskou, takze som len napisal svoju skusenost s poslednich cca. 2 mesiacov...) ...
Sempron 2800@2160MHz ( 270x8 ), 1024MB GoodRam, MSI K8N Neo-FSR, Radeon 9800SE@8 pip 128MB 128b 378/290, 200GB HD Maxtor Pata, DVD RW LG4163
Luk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Luk »

Ok.Chápu tomu trošku jsem tu formulac textu pochopil jinak.
Jo máš pravdu je možné že teď do nových modelů dávají 5400RPM disky běžně.
Je to možné vývoj jde stáe kupředu a vše zlevňuje a spřístupňuje se to postupem času i v levnějších typech.
Vím že 5400RPM se kdysi dávaly do lepších a drašších modelů.Ale pokuď je pravda že do drahých některých notebooků dávají 7200RPM disky tak bych se nedivil omu že už většinou i do normálních a levných typů osazují 5400RPM disky. :razz:
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Moc to nesleduji, ale jednou jsem viděl v nějakém časopisu test nb a tvrdily že 4200 může běžet líp než 5400. Obhajovaly to tím, že záleží na výkonu celého systému a někdy je 5400 jen reklamní takák na úkor kterého to ošuleji jinde. Myslím že kousek pravdy by na tom mohl být a chce to pročíst testy.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

cabman píše:Moc to nesleduji, ale jednou jsem viděl v nějakém časopisu test nb a tvrdily že 4200 může běžet líp než 5400. Obhajovaly to tím, že záleží na výkonu celého systému a někdy je 5400 jen reklamní takák na úkor kterého to ošuleji jinde. Myslím že kousek pravdy by na tom mohl být a chce to pročíst testy.
to je samozřejmě možné, protože doba otáček je jen jeden z faktorů, který ovlivňuje zpoždění při vyhledávání dat
Luk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Luk »

Jo ono otacky jsou hlavni kriterium.
Ale kdyz bych jmenoval asi vice nepodstatnejsich kriterii tak je to:
Kolik ma disk otacek (RPM),jakou ma pristupovodu dobu,
jak ma velikou Cache,jakou ma hustotu na jednu plotnu.
To nejvice ovlivnuje vykon.
Videl jse testy hardisku kdysi v PC Wordu bylo tam IBM stejne otacek,
stejna cache,stejna pristupova doba jako nektre disky,rozdil?
Hustota a diky ni vyhraval testy sice ne o moc ale znat to bylo.

To je i u notebooku.
U pc bude jeste rozdil napr. v rozhrani tedy ATA 66/100/133,SATA,
SCSI u internich hdd.
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

pokud někoho zajímá, jak se počítá přístupová doba na disk, tak:

Disk Access Time = Seek time + Rotational Latency + Transfer time + Controller Time + Queueing Delay

seek - doba vystavení hlaviček (posun na správný cylindr)
rotation latency - otáčkové zpoždění, disk otáčející se 5400 rpm má rotation latency 9 ms, pro výpočet se bere poloviční hodnota
transfer time - MB přenesených z disku do řadiče za sekundu
controller time - zpoždění, které vnáší řadič (dnes zanedbatelné)
queing delay - zpoždění způsobené frontou požadavků, pro výpočet se nepoužívá, projevuje se v celkovém výkonu při provozu
blackdot
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blackdot »

mno kdyz jsem si vybiral hdd do notasu ja, tak jsem si radeji vzal 4200 otacek.
Ve stolnim kompu mam 7200 a dela to peknej hluk tak jsem radeji sel do pomalejsiho...
Myslite ze by to bylo moc znat? Protoze tichy notebook byl pro me skoro priorita. Rozmyslim ze si koupim vetsi tak abych vedel jak vybirat :-)
swarm
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swarm »

Těch 5400rpm je sakra poznat. V podstatě při běžné práci se čeká hlavně na disk. Stačí se někdy podívat na utility v linuxu a ve windows na regulaci výkonu procesoru a zjistíte, že pokud nejede 3D grafika, tak se nedosahuje ani poloviční frekvence procesoru.
Diagon Swarm -> Můj NB blog viz. [WWW]
Je těžké být debilem, konkurence je příliš velká.
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“