Rovněž doplním svůj názor:
Čipset i945P

se mi zdá dnes jako vůbec nejlepší z nabídky Intelu pro normálního uživatele ( oproti chipsetu i955X nepodporuje pouze procesor Intel Pentium Extreme Edition 840, ale tuto prskavku si stejně málokdo koupí ). A to tedy díky dvěma deskám ASUS - výše zmiňované P5LD2 DELUXE, ale mne zaujala spíše ta levnější varianta P5LD2. Připlácet cca 1300 či více za firewire či 1 grafický slot PCIex16 navíc drtivá většina nepotřebuje -v případě potřeby lze firewire dokoupit nejlépe jako řadič Kouwell za max.500 Kč a navíc se 3x čipem TI, což je více než má verze DELUXE. Takže sumasumárum za P5LD2 s řadičem firewire zaplatíme cca 4 800 Kč ( bez něj stojí do 4300,- ), což je ještě únosná cena.
Nikdo se však nemá zatím k tomu, aby prodával tuto levnější standard verzi s WIFI TV kartou, ta je pouze v kompletu s verzí DELUXE za částku přes 7 500,- Kč, což je hodně.
Doufejme, že situace se změní a karta bude nabízena i k základní verzi či samostatně k dokoupení - ne každý má prachy koupit si desku hned s kartou. Ostatně karta je dle výrobce volitelným příslušenstvím u obou verzí, takže by měla být automaticky nabízena k oběma deskám
Myslím, že cena P5LD2 s WIFI/TV kartou půjde bez problémů stlačit s cenou pod 6000,- Kč, což bude velmi dobrá cena - ve srovnání např. s P5WD2 PREMIUM na i955, která stojí skoro 9000,-.
Pokud nebudou problémy s úpravou českého zvuku v analogovém tuneru, jak vyjadřují obavu na cdr.cz, pak dig. DVB-T + analog TV - FM bude celkem bomba. Na cdr.cz odhadli cenu WIFI/TV karty na cca 1500 Kč, skutečnost je zatím podstatně vyšší - tyto desky jsou však totální novinka.
Jinak tedy HD-Audio s Dolby Master Studio je
Na závěr by snad stálo znovu připomenout, že pasívní chlazení Stack Cool 2 je fakt best, pokud s ním ovšem nebudou problémy. Stejnou technologii používá deska P5WD2 Premium, ale už si někdo na Czechcomputeru stěžuje na problémy s teplotou - snad to nebude tak "horké"
Dobry den presel jsem na tuhle desku z MSI 915g combo. Mam P4 560 3,6ghz a jako chladic pouzivam artic freezer 7 s kterym jsem na msi mel max 50C pri max zatizeni (v klidu 40C). Po prechodu na tohoto ASUSE mam ale teplotu kolem 65-70C a to i v klidu a chladic toci na max. otacky. Pasivni chladic chipsetu a ten vedle patice je taky rozpaleny a vubec si s tim nevim rady. Zkousel jsem i jiny chladic a pasty ale nic nepomohlo. Mate nekdo zkusenosti s touto deskou? Nejak se mi nezda. PS- nejprve jsem myslel ze se stalo neco s chladicem ale mel jsem moznost ho zkusit s cpu-ckem znova v MSI a tak byla teplota normalni - max 40