http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28291
Myslite ze by to uchladil? nebo me doporucte nejaky jiny pasiv .
Se s vim BOXEM mam 45stupnu
Moderátor: morke

Mam tento chladič , mněl jsem ho na XP 2800+ Barton + 1x větrák 1900RPM a mněl jsem 50C v kliduRadeonator píše:Chtel bych si poridit pasiv na meho athlona a mam vybrany tento pasiv
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28291
Myslite ze by to uchladil? nebo me doporucte nejaky jiny pasiv .![]()
Se s vim BOXEM mam 45stupnu

...sorry, ale tohle co si tady napsal, je pěkná kravina...Wiruss píše:...Pak pokud na pasivat tak je lepší hliník, jelikož ten sice pomaleji odvádí teplo, ale lépe vyzařuje, s měděným pasivem ti sice ze začátku krásně bude chladit, ale až se teplo nakumuluje, tak ti nepomůže ani několik odsávacích a nasávacích větráků...

No tak me pouč ty chytrej....-- DiL -- píše:...sorry, ale tohle co si tady napsal, je pěkná kravina...Wiruss píše:...Pak pokud na pasivat tak je lepší hliník, jelikož ten sice pomaleji odvádí teplo, ale lépe vyzařuje, s měděným pasivem ti sice ze začátku krásně bude chladit, ale až se teplo nakumuluje, tak ti nepomůže ani několik odsávacích a nasávacích větráků...

Ano v tomhle máš pravdu, to je holý fakt, ale zkus si někam strčit chladič z CU a AL a uvidíš jak to bude vypadat při kterých teplotách a co na to stačí, a není zcela pravda, že nezáleží na mat.-- DiL -- píše:...oki, takže - teplo se šíří třema způsobama:
1) sáláním (to se uplatňuje při vyšších teplotách - příklad tepelné panely, sklokeramická deska sporáku)
2) vedením (záležitost pevných tepelně vodivých látek - např. vedení tepla měděným blokem chladiče)
3) přestupem (např. pevná látka - kapalina, pevná látka - plyn), tento způsob se uplatňuje při chlazení čekohokoliv v PC
...při přestupu nezáleží na tom, z jakého materiálu je chladič, ale:
1) na velikosti jeho plochy
2) na struktuře jeho povrchu
3) na barvě jeho povrchu
4) na typu proudění chladícího média kolem povrchu chladiče (turbulentní vs laminární)...

Kód: Vybrat vše
desktop: Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G HDD | debian
předpokládám, že tvůj pojem přestup tepla = konvekce (proudění)-- DiL -- píše:...při přestupu nezáleží na tom, z jakého materiálu je chladič, ale:
1) na velikosti jeho plochy
2) na struktuře jeho povrchu
3) na barvě jeho povrchu
4) na typu proudění chladícího média kolem povrchu chladiče (turbulentní vs laminární)...
to je nejak prilis kostrbaté...zkusme se domluvit na tom, že hliník velmi dobře teplo vede . To ostatní je už na kontrukci daného předmětu a okolních podmínkách.Honny píše:Hlinik lip odevzdava teplo...A to je fakt.
// pomaleji a hur prijma a lip odevzdava

Jo je to tim, ale to jsem tam snad tak nějak vložil pro pochopení, jestli to z toho není vidět tak má chyba...Slezman píše:2Wiruss: neni to nahodou tim, ze měď vede lépe teplo než hliník?

Aneb co jsi teď napsal? Že vlastně měd lépe natáhne teplo, ale hůře ho odevzdá, pojal jsi to jen lehce odborněji(prostě jsi to řekl v terminologii fyziky pro střední školy, kterou máme za sebou skoro všichni), a já to pojal jako obyč radu, kterou podle mých zkušeností zde némá cenu zaobalovat do odb. termínů, jelikož to udělá více škody než užitku...-- DiL -- píše:...hliník určitě teplo "neodevzdává lépe" než-li měď. to, že se hliníkový pasiv ochladí dříve, než-li měděný je dáno měrnou tepelnou kapacitou, kterou má měď větší, tudíž "akumuluje" ve svém objemu více tepla a logicky tedy trvá déle jeho uvolnění do okolí...navíc má měď menší tepelný odpor, tudíž dokáže lépe vést teplo - což znamená menší tepelné diference mezi zahřívanou plochou (např. styčná plocha s heatspreaderem) a ochlazovanou plochou (žebra)...

...sorry, ale nechápeš to správně...Wiruss píše:
Aneb co jsi teď napsal? Že vlastně měd lépe natáhne teplo, ale hůře ho odevzdá, pojal jsi to jen lehce odborněji(prostě jsi to řekl v terminologii fyziky pro střední školy, kterou máme za sebou skoro všichni), a já to pojal jako obyč radu, kterou podle mých zkušeností zde némá cenu zaobalovat do odb. termínů, jelikož to udělá více škody než užitku...

Tak budto to neumím správně předělat z odborné do jednoduché, nebo jsem blbej já a zároveň i profesor Fyziky na VŠ jelikož mě z tohoto zkoušel a prošel jsem..-- DiL -- píše:...sorry, ale nechápeš to správně...Wiruss píše:
Aneb co jsi teď napsal? Že vlastně měd lépe natáhne teplo, ale hůře ho odevzdá, pojal jsi to jen lehce odborněji(prostě jsi to řekl v terminologii fyziky pro střední školy, kterou máme za sebou skoro všichni), a já to pojal jako obyč radu, kterou podle mých zkušeností zde némá cenu zaobalovat do odb. termínů, jelikož to udělá více škody než užitku...

taky mam v planu kupovat tenhle pasiv, spis medenou verzy a chci se zeptat na vas nazor: dobre vetrana case bude potrebovat nejake ventaky - spis 2 nebo 3 a pak tam bude tento pasiv, mozna i pasiv dalsi na grafice ... nebude se pak ale efekt ticheho pocitace timhle trochu anulovat? - tim ze zase budou ty ventaky potreba jinde.Fifi píše:Pokud máš dobře chlazený case, tak bezproblémů.