Gigabyte K8NE (nF4-4x) - zkusenosti?
Moderátor: Eddward
- Palec123
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Gigabyte K8NE (nF4-4x) - zkusenosti?
Gigabyte K8NE rev. 1 a rev. 2
http://www.giga-byte.com/Products/Mothe ... uctID=1958
O teto desce jsem toho zatim moc po internetu nenasel, tak kdo narazil na nejake testy, recenze apod. jsem s nimi. Zatim s ni nemam problem. Jen by me zajimala teplota chipsetu. Nevite kde bych to nasel?
Recenze:
http://www.benchmark.pl/artykuly/recenz ... _K8NE.html
http://www.pc-treiber.net/review30.html
Zkusenosti:
podrobnejsi nastaveni BIOSu dostanete po stisku <CTRL>+<F1>
pokud pouzivate jeden SATA disk, vypnete polozku SATA RAID v BIOSu
doporucuje se pouzivat SATA port 3
softwarova regulace pro konektor SYS_FAN nefunguje (ani ve speedfanu)
regulace otacek cpu chladice v biosu funguje, ale pouze pro hodnoty 1-6 (rozsah 7-127 je nefunkcni..) // thx NobodyLovesMe
u revize 2 nejde menit napeti CPU
pokud se nedari taktovat (>210 MHz), zkuste downgrade na BIOS F5, jinak taktujte pres programy z Win (EasyTune apod.)
programy jako Sandra, Everest, atp. zobrazuji puvodni verzi z DualBIOSu - takze skutecnou aktualni verzi BIOSu zjistite podle jeho data nebo na POST obrazovce
u nekterych PS/2 klavesnic muze hlasit spravce zarizeni ve Win, ze "Zařízení nelze spustit ( kód 10 )" - nevsimejte si toho
chladic cipsetu je hodne horky, pri pretaktovani je lepsi chladit vetrackem
alternativni reseni chlazeni: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 43#7522643
chladic je prilepen teplovodivou poduskou, zkuste odstranit a dat teplovodivou pastu. Pozor pri odstranovani na poskozeni, pasta je pripecena a dolu se ji moc nechce.
edit W 30.07.06 - promaz k 06
Naposledy upravil(a) Palec123 dne stř 5. bře 2008, 17:52, celkem upraveno 5 x.
- Haski
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Deska je myslim za ty prachy skvela, doporucuji.
Vubec nebyl problem pres tuto desku hodit Sempron 2600+ 1,6GHz na 2,0GHz při 1,5V s boxovaným chladicem. Trochu jako pruser vidim chladic desky, ktery je myslim medeny a uz celkem od zacatku pekne rozpaleny pri FSB nad 260MHz to chce urcite dat vetracek, kde jsem se dostal na 300 FSB s prehledem=2,4GHz. Vic jsem nezkousel.
Dalsi lehky problem v biosu, kdy pameti maji delicku, ale stylem ze FSB 300 pameti nastavit na 120MHz=200MHz=DDR400 nez jsem na to prisel, chvili to trvalo, protoze mi to nenajizdelo.
Nicmene jsem to ve WinXP poznal jen diky pridanemu SW, ktery monitoruje Voltaze a frekvence. HWinfo ani CPU-Z ty pameti myslim nedetekovali dobre.
Kdo by chtel videt nejake testy, par jsem jich udelal.
http://www.volny.cz/amdati/
nebo přímo
http://www.volny.cz/amdati/recen4.htm
Vubec nebyl problem pres tuto desku hodit Sempron 2600+ 1,6GHz na 2,0GHz při 1,5V s boxovaným chladicem. Trochu jako pruser vidim chladic desky, ktery je myslim medeny a uz celkem od zacatku pekne rozpaleny pri FSB nad 260MHz to chce urcite dat vetracek, kde jsem se dostal na 300 FSB s prehledem=2,4GHz. Vic jsem nezkousel.
Dalsi lehky problem v biosu, kdy pameti maji delicku, ale stylem ze FSB 300 pameti nastavit na 120MHz=200MHz=DDR400 nez jsem na to prisel, chvili to trvalo, protoze mi to nenajizdelo.
Nicmene jsem to ve WinXP poznal jen diky pridanemu SW, ktery monitoruje Voltaze a frekvence. HWinfo ani CPU-Z ty pameti myslim nedetekovali dobre.
Kdo by chtel videt nejake testy, par jsem jich udelal.
http://www.volny.cz/amdati/
nebo přímo
http://www.volny.cz/amdati/recen4.htm
- Haski
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
1. Je to myslim takto, ale pomoci softu ke Giga byte se to zjisti._Geralt píše:tahle deska je horkym:-) kandidatem na podvozek me nove sestavy...
1) jak je to s tou delickou pameti? nema standardnich 133,166,200 (nejak jsem to nepochopil)
2) jaky vetrak pripadne poridit na chipset?
3) staci BOX chaldic na Semprona pri taktu kolem 2.1-2.2GHz?
FSB200 - pameti bios 200MHz - nastaveno ve Win 200MHz
FSB250 - pameti bios 166MHz - nastaveno ve Win 200MHz
FSB300 - pameti bios 120MHz - nastaveno ve Win 200MHz
2. Ja jsem pouzil vetracek ze stare AMD K6, ale myslim ze jakykoli malinky by to uchladil.
3. Pri frekvenci 2,4GHz, 1,5V jsem projel vsechny testy, co mam na strankach s orig BOX chladicem a myslim ze pohoda...pri frekvenci 2.0GHz 1,45V by mel stacit. Nad tyto hodnoty bych ale radeji doporucil lepsi....protoze ja mel otevreny CASE.
- Palec123
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- janis
- Začátečník
Neodpovím rovnou (mám jinou), ale rozdíly v různých verzích BIOSů fakt jsou, u mé v dřívějších verzích byl například násobič CPU nebo přímo limity pro jednotlivý teploty a otáčky CPU větráčku.V poslední verzi už nemám ani PNP/PCI setting .(asi bug).Palec123 píše:Mohl by nekdo s touto deskou a biosem F5 juknout jestli tam je toto nastaveni. Reseno zde: http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... 23#6767123
Dik!
Nezkoušel ses na ty jednotlivý verze BIOSů mrknout v Modbinu(6)?
- Palec123
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Tak uz mam bios F5.
Umoznuje, krome osazeni Semprona64 take nastaveni otacek vetracku podle teplot, o coz me slo
Flash jsem nakonec provedl pres Qflash
http://www.giga-byte.com/MotherBoard/Fi ... qflash.htm
Musel jsem demontovat FDD mechaniku z druheho pocitace
Pak uz to slo v pohode. Jen by me zajimalo, proc v dnesni moderni dobe musi byt flash biosu pres disketu
V biosu nastaveni nezustane, takze jsem nastavoval znova, kupodivu na to ze jsem to nastavoval poprve, vse v pohode Moc toho k nastavovani neni jen par veci..
Mel bych dotaz ohledne detekovani verze biosu. Na prvni obrazovce je napsano K8NE F5. V programech, ktere pak spoustim ve woknech se pise Version bios: x.x misto F5
Je to tim ze je bios relativne novy a programy ho nepoznaji, nebo jak?
Dalsi vec kterou mam na srdci je, ze po Qflash jsem restartnul PC a mel jsem jit do Biosu a tam mela byt kolonka load fail-save defaults, ale nebyla tam. Melo to pak nacist vse znovu a v defaultnim nastaveni. Imho kdyz ale byl bios po flashi, bylo tam vsude default nastaveni, takze se to asi provedlo samo.
Ted k tomu nastaveni otacek. Mohl by jste mi nekdo poradit, pls tady
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=45352
Thx
Umoznuje, krome osazeni Semprona64 take nastaveni otacek vetracku podle teplot, o coz me slo
Flash jsem nakonec provedl pres Qflash
http://www.giga-byte.com/MotherBoard/Fi ... qflash.htm
Musel jsem demontovat FDD mechaniku z druheho pocitace
Pak uz to slo v pohode. Jen by me zajimalo, proc v dnesni moderni dobe musi byt flash biosu pres disketu
V biosu nastaveni nezustane, takze jsem nastavoval znova, kupodivu na to ze jsem to nastavoval poprve, vse v pohode Moc toho k nastavovani neni jen par veci..
Mel bych dotaz ohledne detekovani verze biosu. Na prvni obrazovce je napsano K8NE F5. V programech, ktere pak spoustim ve woknech se pise Version bios: x.x misto F5
Je to tim ze je bios relativne novy a programy ho nepoznaji, nebo jak?
Dalsi vec kterou mam na srdci je, ze po Qflash jsem restartnul PC a mel jsem jit do Biosu a tam mela byt kolonka load fail-save defaults, ale nebyla tam. Melo to pak nacist vse znovu a v defaultnim nastaveni. Imho kdyz ale byl bios po flashi, bylo tam vsude default nastaveni, takze se to asi provedlo samo.
Ted k tomu nastaveni otacek. Mohl by jste mi nekdo poradit, pls tady
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=45352
Thx
- janis
- Začátečník
Ta XX.XX jsou u Gigabytu normální, taky se u BIOSu zobrazuje číslo originálního (původního) BIOSu, se kterým byla deska dodána, i když si ji updatuješ na jinou verzi.Aktuální verzi poznáš podle data.Já mám F15 ze včerejška, a i při F13 nebo F14 mi vždycky programy zobrazovaly F9 (původní) a jen jiné datum.Jestli je to způsobeno dual BIOSem nebo nový BIOS nepřepíše identifikační údaj, to nevím.
K těm větráčkům - tam si určíš limity, na kterých se má napětí větráčku přepnout na určité hodnoty.Např. si dáš limit při 30°C zapnout na 30% a větráček ti při dosažení teploty 30°C na CPU zapne a poběží na 30% max. výkonu, atd.
K těm větráčkům - tam si určíš limity, na kterých se má napětí větráčku přepnout na určité hodnoty.Např. si dáš limit při 30°C zapnout na 30% a větráček ti při dosažení teploty 30°C na CPU zapne a poběží na 30% max. výkonu, atd.
- Helda
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Jediná položka co se tomu nějak podobala byla Max Memclock, ale v té můžu nastavovat jen hodnoty: 100, 120, 133, 140, 150, 166, 180, 200 a dál jít nemůžu!janis píše:ADVANCED CHIPSET FEATURES: jednoduše se nastaví rychlost paměti jako 200,266,333 nebo 400 a výš (podle toho, jaký rozsah máš v BIOSu)
Je to ta správná položka?
- Palec123
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Vsak to je ta delicka neboli nastaveni pameti, ktere se bude odvijet od frekvence procesoru. Vidim ze v tom mas trochu gulas
Radsi si precti jeste tohle http://www.pctuning.cz/index.php?option ... &Itemid=57
Velmi pekne zpracovanz clanek, potom ti bude vse jasne
Radsi si precti jeste tohle http://www.pctuning.cz/index.php?option ... &Itemid=57
Velmi pekne zpracovanz clanek, potom ti bude vse jasne
- Helda
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Zdarec,
už sem zkoušel přetaktovat procesor a dostal sem se na 2080MHz bez zvyšování napětí. Chtěl bych jít výš, ale tady na fóru někdo psal, že pokud chci jít nad FSB 260MHz musim zvýšit napětí. No jo, já bych ho rád zvedl, ale nevim jak moc. V časopise sem čet, že procesory s 90nm výrobní technologgií mají mít napětí mezi 1,5 až 1,55V, v biosu mám nastaveno 1,4V a CPU-Z mi hlásí 1.376V. Na fóru psal borec se stejnym procálem, že se to má zvednout na 1,5V.
Není to moc, nepodělá se mi CPU a která z těch informací o napětí je pravdivá?
už sem zkoušel přetaktovat procesor a dostal sem se na 2080MHz bez zvyšování napětí. Chtěl bych jít výš, ale tady na fóru někdo psal, že pokud chci jít nad FSB 260MHz musim zvýšit napětí. No jo, já bych ho rád zvedl, ale nevim jak moc. V časopise sem čet, že procesory s 90nm výrobní technologgií mají mít napětí mezi 1,5 až 1,55V, v biosu mám nastaveno 1,4V a CPU-Z mi hlásí 1.376V. Na fóru psal borec se stejnym procálem, že se to má zvednout na 1,5V.
Není to moc, nepodělá se mi CPU a která z těch informací o napětí je pravdivá?
Motherboard: Gigabyte GA-K8NE nForce4 4x CPU: AMD Sempron 2600+ Soc.754 1600MHz@2312MHz Palermo 128kB 90nm RAM: Kingmax DDR433 1024MB CL2.5-3-3-7-1T VGA: ATI Radeon X300 256MB 325/400@500/450 HDD: Samsung 200GB 7200ot./min ATA/133 8,9ms
- Gerimo
- Mírně pokročilý
- Anduril
- Začátečník
- Helda
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Heuréka!!!
Updatenul sem bios přes @bios na F5, FSB mám na 275MHz, procák na 2200MHz, děličku pamětí 150(11), takže mi paměti běží na 200Mhz při CL2,5 a vše jede perfektně! Teplota CPU je mimo zátěž na 28stupňů a při zátěži nejde nad 34stupňů.
Updatenul sem bios přes @bios na F5, FSB mám na 275MHz, procák na 2200MHz, děličku pamětí 150(11), takže mi paměti běží na 200Mhz při CL2,5 a vše jede perfektně! Teplota CPU je mimo zátěž na 28stupňů a při zátěži nejde nad 34stupňů.
Motherboard: Gigabyte GA-K8NE nForce4 4x CPU: AMD Sempron 2600+ Soc.754 1600MHz@2312MHz Palermo 128kB 90nm RAM: Kingmax DDR433 1024MB CL2.5-3-3-7-1T VGA: ATI Radeon X300 256MB 325/400@500/450 HDD: Samsung 200GB 7200ot./min ATA/133 8,9ms
- Funda
- Začátečník
-
- Palec123
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Na default nicim nechlazeno 100% stabilni. Zkusil jsem OC 1.6Ghz@2.1Ghz a jelo to celej den bez zadnyho problemu. Rano na tom jely testy 3D marky, aquamark a dalsi, potom pres 6 hodin prime bez jedine chyby a pak vecer jeste hry. Jak rikam 100% stabilita. Pokud chces 300 fsb, asi by to melo byt chlazeno lepe. Staci pridelat nejak malej vetracek na pasiv a je toFunda píše:Uvažuju o týhle fošně, takže po přečtení tohodle dredu mám jedinej dotaz. Jak moc problematická je ta teplota chipsetu? Tuhne to při přetaktování? Pomůže, když se tam dá nějakej lepší pasiv nebo tam musí jít aktivní chlazení, aby se ta teplota trošku srazila?
Nekdo tu psal ze ma na pasivu chipsetu pridelanej vetracek ze stare grafiky TNT2 a chipset je vlaznej
- Helda
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Zdarec,
mám takovej menší dotaz, někdo tu psal, že když do týhle desky narvu 2 oboustraný paměťový moduly, tak se mi frekvence z 400 shodí na 333MHz.
Je to pravda? Chtěl bych si totiž koupit 2x512MB od Kingmaxu. Snažil sem se se stejným výkonem najít paměť 1GB, ale ta cena je oproti 2x512 tak obrovská, že na to prostě nemám. Jedinou slušnou sem našel za 3200 od Micronu DDR400 CL2,5. Jenže ty 2x512 stojej 2800 a s OC jedou při DDR500 na CL2,5-4-4-8-16-1T bez zvyšování napětí a dokonce maj doživotní záruku!!!
Mohly byste mi teda pleas někdo říct jestli je to s tím snížení frekvence pravda nebo mi poradit nějakou jinou paměť 1GB za slušnou cenu.
mám takovej menší dotaz, někdo tu psal, že když do týhle desky narvu 2 oboustraný paměťový moduly, tak se mi frekvence z 400 shodí na 333MHz.
Je to pravda? Chtěl bych si totiž koupit 2x512MB od Kingmaxu. Snažil sem se se stejným výkonem najít paměť 1GB, ale ta cena je oproti 2x512 tak obrovská, že na to prostě nemám. Jedinou slušnou sem našel za 3200 od Micronu DDR400 CL2,5. Jenže ty 2x512 stojej 2800 a s OC jedou při DDR500 na CL2,5-4-4-8-16-1T bez zvyšování napětí a dokonce maj doživotní záruku!!!
Mohly byste mi teda pleas někdo říct jestli je to s tím snížení frekvence pravda nebo mi poradit nějakou jinou paměť 1GB za slušnou cenu.
- Dr Meduza
- Mírně pokročilý
- Helda
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
A myslíš, že by mě ty dva moduly fachaly na Sempronu 2600+??? Nebo musim fakt jít do toho 1GB?Dr Meduza píše:to s tema 2ma pametovejma modulama neni zpusobeny deskou ale procesorem
- Anduril
- Začátečník
Pojedou, ale na 333MHz Bohužel...mám stejný problém. Ale taktováním jsem je vyhnal aspoň o trochu výše.Helda píše:A myslíš, že by mě ty dva moduly fachaly na Sempronu 2600+??? Nebo musim fakt jít do toho 1GB?Dr Meduza píše:to s tema 2ma pametovejma modulama neni zpusobeny deskou ale procesorem
HP nx7400 EY505ES
- Meridius
- Středně pokročilý
-
ale houby pojedou na 333....tuším, že to je po obsazení víc jak dvou slotů. Bude se to prostě hůř taktovat. Mě to dělalo rozdíl nějakých 150 MHz v použití dvou a jednoho modulu. Takže toť otázka, jestli to za to stojí.Anduril píše:Pojedou, ale na 333MHz Bohužel...mám stejný problém. Ale taktováním jsem je vyhnal aspoň o trochu výše.Helda píše: A myslíš, že by mě ty dva moduly fachaly na Sempronu 2600+??? Nebo musim fakt jít do toho 1GB?
Acer Nitro 5 (NH.Q6ZEC.004) - AMD Ryzen 5 3550H (2,1 GHz, TB až 3,7 GHz) | 8 GB RAM DDR4 | 512 GB SSD | NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5