otáčení (pivot)

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
vrnued
Nováček
Nováček

otáčení (pivot)

Příspěvek od vrnued »

Prosím o zkušenost, kdo používáte otočení obrazu o 90 stupňů.
Používám už cca 2 roky otočení sotwarem Pivot. Neuměl bych se už obrazu na výšku vzdát - a přetáčet panel fyzicky je opruz jen pro nejnutnější případy. Ale za tu dobu jsem také nasbíral dost aplikací, které pod otočením neběží - prostě všechno, pro co je software principiálně příliš pomalý. Nyní jsem náhodně zaznamenal, že současná generace NVidie umí také otáčet, bez použití Pivotu. Tak uvažuju, že by mi to stálo za to, abych se vzdal své oblíbené Matrox G550.
Má otázka zní - otáčí to u NVidie ovladač (taky softwarově) nebo to umí hw karty? Neboli, kdo máte otáčecí panel, jde vám na otočeném např. dvd player? Díky
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Je to řešený normálně ovladačema - nVRotate - já to teď v návaznosti na tvůj dotaz zkoušel. Normálně to funguje. teda normálně. Otočil jsem obraz o 90 stupnů a nějak se z toho pobláznila myš. Ale to je určitě řešitelný :)
show must go on..
vrnued
Nováček
Nováček

otáčení (pivot)

Příspěvek od vrnued »

Děkuju za odpověď, ale bojím se, že zatím ještě nejsme u merita věci.
"Dělají to ovladače" - ale znamená to, že softwarově přepočítají obraz anebo že pošlou normálně obraz a jen k němu řídící signál pro hw, že se má otočit? Protože softwarové řešení je vlastně totéž jako u Pivota (jen nepotřebuješ mít speciální program protože totéž umí driver) - a je o řád (nevím, minimálně) pomalejší a nepoužitelné pro aplikace, které právě tu rychlost potřebují. Je to něco jako zápis do bufferu (ať se o to dále postará system) versus přímý výstup na periferii.
Stále si tedy myslím, že nejlepší řešení by byl prostý pokus. A ten navrhovaný DVD player (myslím že všechny nezbytně potřebují ono rychlejší řešení) bude první po ruce. Vyzkoušíte to prosím někdo prakticky? Díky moc.
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don Martinez »

Tak jsem kvuli tobe zkousel soubor .avi a zadne velke zpomaleni jsem nezpozoroval... Na druhou stranu se mi zda, ze treba nabidky se rozbaluji o dost pomaleji nez pri landscape zobrazeni (treba ta nabidka na otoceni opbrazu zpatky). Takze opravdu netusim, jestli je to hardwarove nebo softwarove ale tipoval bych to spis na software.
BTW: Nevim jak pro ostatni ale pro me ma otaceni jeste tu nevyhodu, ze mi na spodni casti displeji uz prechazeji barvy (spatny pozorovaci uhel) - pismo se mi pak treba zda hodne rozmazane.
Chystané recenze: Acer TravelMate TimeLine 8371 - více viz položka www v mém profilu... Brutální D.M.
Chcete si koupit notebook? Vyzkoušejte náš opravdu cool nový dotazník
Obrázek
vrnued
Nováček
Nováček

otáčení (pivot)

Příspěvek od vrnued »

Prakticky jako včera: děkuju za pomoc, ale ještě tam nejsme:
1/ Není to v poloze "zpomalení". Sorry, to jsem zapomněl napsat. Je to v poloze "binární" (jde - nejde).
2/ Skutečně mám na mysli přehrávání DVD (ať již z placky nebo z hdd). Ty datové toky jsou holt jinde... Např. WMP a Zoomplayer (víc jich nemám) s různými napodobeninami videa mi hraje i na otočeném. Obávám se, že to tak bude i s Tvým .avi - ale to jsme s bitratem (jen z hlavy) minimálně 5x a spíš až 20x níže.

K poznámce o pozorovacím úhlu: to je jistě pravda. Musíš prostě koupit lepší panel (samozřejmě pokud máš dost důvodů otáčet - jinak to je zbytečná investice a když počkáš další rok bude všechno zase na půlce, jako za ten rok minulý).
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem vyzkousel DVD Ponorka od Wolfganga Peterson (BTW pomerne dobry film) a aspon mne osobne se zda, ze je obraz plynuly (a urcite to jde). Nevim jestli je to ten test co jsi potreboval nebo ne, ale doufam, ze ted uz jo :) . Jinak GF Leadtek PX6600TD a prehraval jsem to v Power DVD.
Chystané recenze: Acer TravelMate TimeLine 8371 - více viz položka www v mém profilu... Brutální D.M.
Obrázek
vrnued
Nováček
Nováček

otáčení (pivot)

Příspěvek od vrnued »

OK, to už je ono. Tak asi Matrox půjde do důchodu a já testnu, jestli to půjde i na něčem levnějším než 6600 (fakt nehraju hry...). Děkuju za pomoc.
BTW, ta hláška IBM 1925 je perfektní. To asi bude aktuální i v 2025...
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: otáčení (pivot)

vrnued píše:OK, to už je ono. Tak asi Matrox půjde do důchodu a já testnu, jestli to půjde i na něčem levnějším než 6600 (fakt nehraju hry...). Děkuju za pomoc.
BTW, ta hláška IBM 1925 je perfektní. To asi bude aktuální i v 2025...
nz
BTW: mne osobne se zda ze 6600 tak draha zase neni da se sehnat od ceny lehce pod 3000 Kc... :oops: ale nechci ti do toho kecat.
Obrázek
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Právě mám své EIZO otočené na stojato. A pouštím Matrix DVD v PowerDVD a vse jede naprosto normálně (obraz otočený o 90 stupňů přes ovladače). Pozorovací úhly mého panelu jsou 178 stupňů vertikálně i horizontálně, takže i v tomto směru naprosto v poho. :).

Osobně se podle mně nic nepřepočítává. Ovladače prostě jen "otočí" obraz. Nic víc. K žádnému zpomalení by docházet nemělo.

Jinak takto otočený panel je snad vhodný jen na četbu ebooks, nebo programování, jinak využití nevidím :)
show must go on..
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

shadow píše:Právě mám své EIZO otočené na stojato. A pouštím Matrix DVD v PowerDVD a vse jede naprosto normálně (obraz otočený o 90 stupňů přes ovladače). Pozorovací úhly mého panelu jsou 178 stupňů vertikálně i horizontálně, takže i v tomto směru naprosto v poho. :).
To Eizo je 15" nebo 17"? Ja mam totiz 17" HP a tm uz jsou ty uhly znat...
Obrázek
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Don Martinez píše: To Eizo je 15" nebo 17"? Ja mam totiz 17" HP a tm uz jsou ty uhly znat...
17" http://www.eizo.cz/pool/spec/cz_L568.pdf
show must go on..
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

shadow píše:
Don Martinez píše: To Eizo je 15" nebo 17"? Ja mam totiz 17" HP a tm uz jsou ty uhly znat...
17" http://www.eizo.cz/pool/spec/cz_L568.pdf
Tak to jo - jeste na to Eizo mit prachy :oops: ...
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“