Problém s RAID 0 polem

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
ondrej84
Nováček
Nováček

Problém s RAID 0 polem

Příspěvek od ondrej84 »

Dobrý den,
neuměl by mi někdo poradit s RAID 0 polem? Nemůžu ho rozjet na desce od Intelu s řadičem Matrix Storage Technology a dvěma disky Hitachi 8MB cache, 80GB, SATAII. Na každý z nich bez RAIDu bez problému nainstaluju Windows XP Profesional SP2 ale když vytvořím RAID 0 instalace skončí modrou obrazovkou s chybovou zprávou při "instalaci zařízení" :?

deska: Intel D945GNTLR, disky: 7K80 HDS728080PLA380 - 80GB NCQ SATA II, Intel Pentium D 820, 2x512MB dual channel DDR2 Kingston, 350W zdroj
aless
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s RAID 0 polem

Příspěvek od aless »

ondrej84 píše:Dobrý den,
neuměl by mi někdo poradit s RAID 0 polem? Nemůžu ho rozjet na desce od Intelu s řadičem Matrix Storage Technology a dvěma disky Hitachi 8MB cache, 80GB, SATAII. Na každý z nich bez RAIDu bez problému nainstaluju Windows XP Profesional SP2 ale když vytvořím RAID 0 instalace skončí modrou obrazovkou s chybovou zprávou při "instalaci zařízení" :?

deska: Intel D945GNTLR, disky: 7K80 HDS728080PLA380 - 80GB NCQ SATA II, Intel Pentium D 820, 2x512MB dual channel DDR2 Kingston, 350W zdroj
Musíš zavíst RAID drivery pres F6 za zacatku instalace pomoci diskety. A pokud i toto udelas , tak nesmis mit nLite upravenou verzi windows , na tom sem dost vyhorel pri instalaci na moje raid. pak ti to pojede.
AMD Opteron 144@2.86GHz , DFI nf4 ULTRA-D@SLI , 1GB kit OCZ PC3200 EL platinum rev2. , Leadtek 6600 256MB, 2x 250GB SAMSUNG SATA2 NCQ RAID 0 , LC Power 550W black, Chieftec DA-01-SLD , LiteON SOHW 1693S.
ondrej84
Nováček
Nováček

odpověď

Příspěvek od ondrej84 »

disketu jsem samozřejmě použil
zdeneksoft
Nováček
Nováček

RAID0 z 2xSeagate 7200.9 160GB a DFI LAN Party nForce4 Ultra

Příspěvek od zdeneksoft »

Koupil jsem si dva Seagate Barracuda 7200.9 ST3160812AS - 160GB SATA II a zapojil do RAID 0. Mám desku DFI LAN Party s chipsetem nForce 4 Ultra. Jako RAID řadič používám řadič vestavěný přímo v chipsetu.

Výkon je perfektní, v Sisoft Sandra 2005 je Drive Index 112. Pro načítání her a práci s videem fakt doporučuji, i načítání XP a programů je o něco rychlejší.

Hlučnost disků je v podstatě nulová, pouze při vydatném seekování je slyšet chroupání. Oproti kámošově Maxtor Diamond 10 je to super, jeho jeden disk je tak 2x víc (subjektivně souzeno) slyšet než moje dva. Při seekování řeve jak cirkulárka.

Mám pouze následující problém: Když restartuju PC, nastartuje BIOS, nastartuje RAID a měl by následovat start XP, ale zobrazí se mi jen černá obrazovka a nic nenabíhá. Když vypnu a zapnu PC, tak už to naběhne v pořádku. Nesetkal se někdo s tímto problémem?

Ještě bych se chtěl zeptat, jestli někdo nemá zkušenost s přenostitelností RAID 0 na jiný počítač. Já mám jako řadič nForce 4 Ultra. Co když budu chtít pole přinést ke kámošovi, který má RAID v chipsetu Intel (nějaká novější série s SATA 2)? Připojím toto pole bez problémů? Je možné připojit pole, aniž by se smazaly disky při jeho vytváření?

A ještě by měl zajímalo monitorování disků v RAID, po tom co jsou v poli, už nelze detekovat SMART. Rád bych se nějakým prográmkem dostal k těmto informacím i když jsou disky v poli. Nevíte někdo o nějakém programu?
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Zkus nahodit nove ovladace k desce.Co tam mas za droj?No pokud to k nemu prineses tak si reid pole zrusis.Myslim ze se to nastaveni uklada i na disk,nebot jsem mnel vytvorene Raid pole na ASUSU desku jsem pak vymnenil za GIGABYTE disky jsem zapojil a chtel vytvorit nove raid pole,ale ono uz bylo vytvorene od toho ASUSU,JENZE TO BYL STEJNY INTELOVSKY RADIC!!!!!Moc bych neriskoval.
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“