Zdroj do 4000Kc (Thermaltake, Enermax...)

Problémy, rady a vše ostatní k PC zdrojům, UPS, napájení a voltážím, wattmetrům i počítání spotřeby.
Odpovědět
Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Delarge »

Pozor, hodnota PFC se nerovná účinnost (efficiency), to jsou dvě rozdílný věci! Úryvek je odsud: http://www.silentpcreview.com/article28-page1.html, podle mě velmi dobrej úvod do problematiky zdrojů, samozřejmě to vyžaduje určitou znalost angličtiny...Co je účinnost zdroje a co PFC, je pěkně vidět v jednotlivých recenzích tam.
Back to AMD: Ryzen 7 9800X3D + Noctua NH-U12A CB -- MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi -- Gainward Phantom RTX 4080 -- Kingston FURY Beast 2x32GB DDR5 6000MT/s CL30 -- Seagate FireCuda 530 2TB + WD Black SN850 2TB + Samsung 990 PRO 4TB -- Corsair RM750x -- Fractal Design Torrent -- USB DAC EarMen Eagle -- PreSonus Eris 3.5 BT -- Fractal Design Scape -- Samsung Odyssey OLED G8 -- Razer BlackWidow V3 Pro + Razer DeathAdder V2 Pro + Xbox Wireless Controller -- Windows 11 Home 25H2
Pavlis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavlis »

Delarge píše:Pozor, hodnota PFC se nerovná účinnost (efficiency), to jsou dvě rozdílný věci! Úryvek je odsud: http://www.silentpcreview.com/article28-page1.html, podle mě velmi dobrej úvod do problematiky zdrojů, samozřejmě to vyžaduje určitou znalost angličtiny...Co je účinnost zdroje a co PFC, je pěkně vidět v jednotlivých recenzích tam.
ale to ja netvrdim ze ucinost se rovna PFC, ja jen vysledoval a i cet ze zdroje s aktivnim PFC se blizi s ucinikem k 1.
Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Delarge »

Jj, asi jsem tě blbě pochopil. V čem vidíš výhodu toho, že budeš mít power factor blízko jedné?...Tohle nevím, a mohl bys mi říct, jak jsi to myslel s těma chudákama hodinama?
Back to AMD: Ryzen 7 9800X3D + Noctua NH-U12A CB -- MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi -- Gainward Phantom RTX 4080 -- Kingston FURY Beast 2x32GB DDR5 6000MT/s CL30 -- Seagate FireCuda 530 2TB + WD Black SN850 2TB + Samsung 990 PRO 4TB -- Corsair RM750x -- Fractal Design Torrent -- USB DAC EarMen Eagle -- PreSonus Eris 3.5 BT -- Fractal Design Scape -- Samsung Odyssey OLED G8 -- Razer BlackWidow V3 Pro + Razer DeathAdder V2 Pro + Xbox Wireless Controller -- Windows 11 Home 25H2
Wiruss
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wiruss »

No ja nevím, co jsem koukal na recenze na Fortrona tak maj horší hodnoty ubytku napětí, než můj a 2 mnou zkoušené LCčkamožná jsem měl štestí na 3 dobré kusy a recenzenti na ty špatné, ale... :wink:
Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Delarge »

Jaký recenze máš na mysli?
Pavlis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavlis »

Delarge píše:Jj, asi jsem tě blbě pochopil. V čem vidíš výhodu toho, že budeš mít power factor blízko jedné?...Tohle nevím, a mohl bys mi říct, jak jsi to myslel s těma chudákama hodinama?
v cem vydim tu vyhodu? no v tom ze zatez v siti bude skoro stejna jako odber komponent

2Wirrus jestli jsi nekde videl review na to LC tak sem s nim ja nic nenasel az na tu ceskou takrka nic nerikajici
snapcase
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od snapcase »

a co takto Akasa?tie sa mi hodne lubili.nakoniec som vsak vzal 485ku Enermaxa.az na tu hnusnu cenu som spokojny.
v nizsej kategorii sa mi lubili Levicom.za tu cenu fakt good.
Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Delarge »

no v tom ze zatez v siti bude skoro stejna jako odber komponent
To bych potřeboval trošku ještě vysvětlit, abychom si rozuměli...Tím myslíš, že odběr komponent v počítači (ve wattech) bude skoro stejný jako odběr zdroje ze sítě nebo jak?
Pavlis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavlis »

Delarge píše:
no v tom ze zatez v siti bude skoro stejna jako odber komponent
To bych potřeboval trošku ještě vysvětlit, abychom si rozuměli...Tím myslíš, že odběr komponent v počítači (ve wattech) bude skoro stejný jako odběr zdroje ze sítě nebo jak?
jj, napr bejva 0.9 coz pri odberu komponent 300W dava cca 333W odber ze site, tolik teorie
Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Delarge »

jj, napr bejva 0.9 coz pri odberu komponent 300W dava cca 333W odber ze site, tolik teorie
Tak teď už jsem si jistý :) ...Právě že tohle si pleteš s účinností zdroje! Tohle, co říkáš, je účinnost zdroje (efficiency) a žádný zdroj ji nemá ani těch 90%. Ty nejlepší mají kolem 85%, 80% (kolem 80% má i ten Fortron Bluestorm) už je dost a minimální podle specifikací ATX2.0 má být 70% (pochybuju zda toho LC Power vůbec dosahuje)...Ale účinnost nemá s aktivním nebo pasivním PFC (power factor correction) nic společnýho a PFC ani účinnost nijak neovlivňuje. Power factor je jenom poměr mezi real a apparent power, ale tohle už ti moc nevysvětlím, páč nejsem žádnej elektrikář :)
Pavlis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavlis »

Delarge píše:
Tak teď už jsem si jistý :) ...Právě že tohle si pleteš s účinností zdroje! Tohle, co říkáš, je účinnost zdroje (efficiency) a žádný zdroj ji nemá ani těch 90%. Ty nejlepší mají kolem 85%, 80% (kolem 80% má i ten Fortron Bluestorm) už je dost a minimální podle specifikací ATX2.0 má být 70% (pochybuju zda toho LC Power vůbec dosahuje)...Ale účinnost nemá s aktivním nebo pasivním PFC (power factor correction) nic společnýho a PFC ani účinnost nijak neovlivňuje. Power factor je jenom poměr mezi real a apparent power, ale tohle už ti moc nevysvětlím, páč nejsem žádnej elektrikář :)

tak jsem si myslel ze tomu rozumim, ale co reknes na tohle
SvetHardware píše:Účiník λ=P/S je číslo mezi 0-1 (P-činný výkon, S-zdánlivý výkon), které říká, jak moc se blíží daný průběh sinusovce (sinusový proud ve fázi s napětím má λ=1).

Praktický vliv účiníku je následující: V PC je zdroj bez PFC 350W, ze kterého odebíráme 300W (P=300W) s účiníkem 0,6. Z toho určíme, že zdánlivý výkon S = 300/0,6=500 VA, takže tento počítač se z hlediska rozvodů chová jako 500W zátěž (jistič je zatížen proudem odpovídajícím 2,2 A, nikoliv skutečně odebíraným 1,3A). V tomto případě pro zjednodušení neuvažujeme ztráty ve zdroji, které se musí k výslednému odběru ještě přičíst.
PFC = Power factor correction (korekce účiníku)
Power factor λ=P/S je číslo mezi 0-1, jednička je to v případě odběru sinusového proudu ve fázi s napětím. Zdroje bez PFC mají λ přibližně 0,6, zdroje s aktivním PFC mohou dosáhnout téměř 1.
Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Delarge »

Ano, to je správně...ale je tam taky napsáno, že se to chová z hlediska rozvodů jako 500W zátěž, ne že to JE 500W zátěž. Jednotka VA a W podle mě není to samý. Snad se nemýlím, ale elektřina (alespoň v domácnostech) se snad platí jako reálný odběr ve W, ne jako zdánlivý v VA, a proto ti může být hodnota PF celkem ukradená...Ale jak říkám, nejsem žádnej elektrikářskej guru, takže pokud k tomu má někdo vzdělanej v oboru co říct, taxe rád přiučím :oops:
Pavlis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavlis »

Delarge píše:Ano, to je správně...ale je tam taky napsáno, že se to chová z hlediska rozvodů jako 500W zátěž, ne že to JE 500W zátěž. Jednotka VA a W podle mě není to samý. Snad se nemýlím, ale elektřina (alespoň v domácnostech) se snad platí jako reálný odběr ve W, ne jako zdánlivý v VA, a proto ti může být hodnota PF celkem ukradená...Ale jak říkám, nejsem žádnej elektrikářskej guru, takže pokud k tomu má někdo vzdělanej v oboru co říct, taxe rád přiučím :oops:
hmm to ja taky, jak se to plati v domacnostech nevim takze bych to rad taky
zjistil pokud je to takhle jak rikas tak je to potom jedno jak rikas
Icarus
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Icarus »

Pardon ze se zapojuju do teto diskuse ale koukam ze jse zkuseni mohli by jste mi poradit c si mam vybrat za zdroj ? aby se mi nestalo jako uz jednou ze mi odpalil desku

Mam P4 3,ghz,1024 ram ddr , Asusp4 c 800 deluxe a chtel bych neco nad 500w zda by to bylo mozne na tuto sestavu diky
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Zdroj do 4000Kc (Thermaltake, Enermax...)

Příspěvek od radekhulan »

Tento zdroj mám 2 týdny doma, nahradil Enermax 535W, a je dokonalej, naprostá stabilita napětí, dodá skutečně 500W, ticho, a přední panel na ovládání 2 větráků + měřák W je super věc. Mohu jen doporučit :-)
Icarus
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Icarus »

Je pravda ze na zakladovky Asus je lepsi zdroj od Fortronu ?
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Icarus píše:Je pravda ze na zakladovky Asus je lepsi zdroj od Fortronu ?
samozřejmě že ne, zdroji je jedno do jaký desky je zapojenej a desce taky, záleží na parametrech zdroje. kompatibilita se tady (zaplaťpámbu) neřeší
ignorelist: kremrole a dezoláti
Krimi 2000
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krimi 2000 »

radekhulan píše:
Tento zdroj mám 2 týdny doma, nahradil Enermax 535W, a je dokonalej, naprostá stabilita napětí, dodá skutečně 500W, ticho, a přední panel na ovládání 2 větráků + měřák W je super věc. Mohu jen doporučit :-)
Thermaltake nebrat, jsou lepsi zdroje. Uz jsme to v tomto threadu rozebiraly.
Doporucil bych Tagan, Antec, OCZ. S Thermaltakem byla spousta lidi nespokojena. Staci si projit fora typu xtremesystems.org a tenhle zdroj tam urcite nenarazis a to je dukazem, ze pro opravdu highend sestavy se nehodi.
radekhulan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radekhulan »

Krimi 2000 píše:Doporucil bych Tagan, Antec, OCZ. S Thermaltakem byla spousta lidi nespokojena. Staci si projit fora typu xtremesystems.org a tenhle zdroj tam urcite nenarazis a to je dukazem, ze pro opravdu highend sestavy se nehodi.
To jsou báchorky. Thermaltake moc lidí nemá, protože model TWV500 je novej. JAk říkám, nahradil u mě Enermax 575 (s 535W), a je lepší. Nehledě na ten parádní měřák realtime odběru wattů, který se s tímto zdrojem dodává do přední 5.25" pozice, včetně regulátoru otáček 2 větráků.

Recenze třeba zde: http://www.hexus.net/content/item.php?item=1359&page=15

(OCZ dopadlo mimochodem hůř než Thermaltake; hodně se hřálo)

"Thermaltake's TWV500 was excellent. It passed testing without any issues, voltages were fine even under load, efficiency was higher than average and the two +12V rails have high current capacity. "

Obecně jsou doporučené tyto značky: Akasa, Tagan, OCZ, FSP, Thermaltake and Silverstone
Naposledy upravil(a) radekhulan dne stř 9. lis 2005, 14:26, celkem upraveno 1 x.
Krimi 2000
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krimi 2000 »

radekhulan píše:
Krimi 2000 píše:Doporucil bych Tagan, Antec, OCZ. S Thermaltakem byla spousta lidi nespokojena. Staci si projit fora typu xtremesystems.org a tenhle zdroj tam urcite nenarazis a to je dukazem, ze pro opravdu highend sestavy se nehodi.
To jsou báchorky. Thermaltake moc lidí nemá, protože model TWV500 je novej. JAk říkám, nahradil u mě Enermax 575 (s 535W), a je lepší. Nehledě na ten parádní měřák realtime odběru wattů, který se s tímto zdrojem dodává do přední 5.25" pozice, včetně regulátoru otáček 2 větráků.

Recenze třeba zde: http://www.hexus.net/content/item.php?item=1359&page=15

"Thermaltake's TWV500 was excellent. It passed testing without any issues, voltages were fine even under load, efficiency was higher than average and the two +12V rails have high current capacity. "
Recenze zrovna na Thermaltake bych nebral zase tak vazne. Treba recenze na chladice, ktere jsou odkazovany na jejich strankach jsou zaplaceny autorum. Chladice jsou testovany za ne zcela stejnych podminek. (Pouzite fany, otacky atd.)

Ja nerikam, ze zrovna ten tvuj zdroj je spatnej, jen jsem napsal, ze ve zdrojich se Thermaltake nikdy moc nevyznamenal. Treba je to prvni vlastovka.

Jinak, ale trvam na tom, ze se daji koupit lepsi zdroje za lepsi penize.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové a záložní zdroje“