Podivné chování 2 HDD na IDE

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
TTK
Začátečník
Začátečník

Podivné chování 2 HDD na IDE

Příspěvek od TTK »

Může někdo přispět radou ? Mám v PC 1x 80 GB Saegate a 1x 80 GB WD hardisk. Oba dva klasicky na IDE řadiči, jeden jako MASTER, druhý v šupliku jako SLAVE. Vše funguje naprosto v pohodě. Pokud ale vytáhnu šuplík, PC se tváří jako bez HDD. Prostě HDD MASTER se systémem vůbec nenabootuje...jako by tam nebyl. Po připojení ( zasunutí šuplíku ) s HDD SLAVE opět vše v pořádku. Dokonce jsem kvůli tomu i přeinstaloval comp, ale vše stejné. Po odpojení HDD SLAVE se systém tváří, jako by tam nebyl žádný HDD ??? Dříve vše fungovalo. Čím to může být ???? Prostě se to chová tak, jakoby HDD SLAVE oživoval HDD MASTER. Ještě podotýkám že vše mám zapojené správně, BIOS na AUTO... Díky za rady.
Allatutti
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Allatutti »

kdyz nechas na kably jenom jeden HDD Master tak to nebezi? myslim kdyz odpojis cely suplik... Urcite bych zkusil nejdrive jinej kabel
asistent
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od asistent »

Dobře si překontroluj nastavení a radši 2x jumpery pro nastavení MASTER a SLAVE, zejména u WD ! Mě to dělalo to samý až mě v obchodě při reklamaci technik upozornil, že nastavení jumperu u WD záleží na tom, zda používáš druhý disk či nikoliv. Tedy jumper můžeš nastavit jako MASTER se Slave diskem nebo MASTER bez Slave disku a pokaždé je jumper jinak. Pokud jsem to měl špatně, tak systém ten disk vůbec neviděl.
Doporučuji nechat nastavení jako CS - cable select ! Ono se to vyřeší samo :roll:
PC1: MB: MSI Eclipse SLI s.1366,BIOS v.1C; MEM: Mushkin 3x2GBB DDR3-1800;CPU: Intel Core i7-930; VGA: Sapphire ATI Radeon HD 5870 Vapor-X 1GB DDR5 , PCIe; CASE: Cooler Master CM 690 II Advanced ; HDD_system: Kingston 128GB SSDNow V+ Series; HDD_data: 2x WD RE3 3.5" 500GB WD5002ABYS v RAID0; DVD: DVD-ROM: LG GH22LS SecurDisc ;
TTK
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TTK »

Díky, už je to vyřešeno. Je ale zajímavé, že to funguje jak má pouze kdyš je MASTER WD nastaven jako SINGLE. Když ho nastavím jako MASTER DOUBLE tak to nejde. Ale jinak v pohodě....
asistent
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od asistent »

TTK píše:Díky, už je to vyřešeno. Je ale zajímavé, že to funguje jak má pouze kdyš je MASTER WD nastaven jako SINGLE. Když ho nastavím jako MASTER DOUBLE tak to nejde. Ale jinak v pohodě....
No a že bys napsal čím to bylo ? Tím nastavením jumperu ?? :twisted:
PC1: MB: MSI Eclipse SLI s.1366,BIOS v.1C; MEM: Mushkin 3x2GBB DDR3-1800;CPU: Intel Core i7-930; VGA: Sapphire ATI Radeon HD 5870 Vapor-X 1GB DDR5 , PCIe; CASE: Cooler Master CM 690 II Advanced ; HDD_system: Kingston 128GB SSDNow V+ Series; HDD_data: 2x WD RE3 3.5" 500GB WD5002ABYS v RAID0; DVD: DVD-ROM: LG GH22LS SecurDisc ;
TTK
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TTK »

Ano. Špatně nastavené na MASTER disku.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“