Problém při přetaktování
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- anti.77
- Začátečník

-
Problém při přetaktování
Mám Athlon300064 Venice,mb asus A8N-E nForce4ultra(939),S-ATA2 320GB 16MBRam-Caviar,GForce7600GT256DDR,značkovou paměť 2x1024MB,SBLive,DVDRW NEC 4740(no to se mi trochu motá-prostě poslední NEC)....Nastavím-li v BIOSU přetaktování přichystané ASUSEM o 10% není žádný problém,procesor odpovídá v testech A320064 a teplota při zátěžovém testu se stále drží max. na 32stupních-oproti nepřetaktovanému se vůbec nezmění!!!Ovšem zvednu-li takt CPU na 230/240/250,vše nastavím tak jak má být včetně PCIclock(pci-e-100,pci-33..,voltáž 1.5,snížím HTT na 4,paměť na 333.....pc se sice rozběhne ovšem sekne se během/po???PCIcontrol,připadá mi,že to je v okamžiku,kdy má začít číst z disku...mám disk dle rady zapojený do třetího S-ATA......nevím,kde by mohla být chyba,nemohu najít nic,co bych ještě ovlivnil......naposledy jsem taktoval před léty Athlon750.U poslední sestavy jsem se na to vykašlal ale tady by to jít podle všech informací z netu mělo bez problémů na 2200MHz,chlazení mám slušné,zdroj 500W.....za každou radu budu vděčný...
- kingie
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Mno, pokud 333 znamena MHz tak je to jasne, pokud to znamena DDR333 tak zkus treba taktovat s a bez delicky(ASUSacke taktovani asi delicku nepouziva)...nebo pevne nastav napeti pameti a procesoru-BIOSy si muzou na AUTO pridavat nebo ubirat oproti doporucene hodnote. Mozna je spatny BIOS-at vis kolik z toho dostanes, zkus taktovat z win treba programy Clockgen a A64tweaker(kombo lepsi nez vsecky BIOSy sveta
)
- kotas
- Středně pokročilý

OT: no nevim jestli je to lepsi kombo ne BIOSu, to asi opravdu neee....kingie píše:Mno, pokud 333 znamena MHz tak je to jasne, pokud to znamena DDR333 tak zkus treba taktovat s a bez delicky(ASUSacke taktovani asi delicku nepouziva)...nebo pevne nastav napeti pameti a procesoru-BIOSy si muzou na AUTO pridavat nebo ubirat oproti doporucene hodnote. Mozna je spatny BIOS-at vis kolik z toho dostanes, zkus taktovat z win treba programy Clockgen a A64tweaker(kombo lepsi nez vsecky BIOSy sveta)
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
- anti.77
- Začátečník

-
Samozřejmě 333DDR,podtaktoval jsem je,aby výslednej efekt byl kolem ddr400-tedy po přetaktování ,auto nemám nikde,kde je nutné nastavit něco na tvrdo(pci-e,pci,paměť,htt atd....já mám pocit že s-ata řadič je z toho taktu nějak mimo...nejsem sice odborník,ale s pc šachuju už asi od 92 roku.....teď si ale fakt nevím rady,z.deska je přitom na taktování přímo ideální.....kingie píše:Mno, pokud 333 znamena MHz tak je to jasne, pokud to znamena DDR333 tak zkus treba taktovat s a bez delicky(ASUSacke taktovani asi delicku nepouziva)...nebo pevne nastav napeti pameti a procesoru-BIOSy si muzou na AUTO pridavat nebo ubirat oproti doporucene hodnote. Mozna je spatny BIOS-at vis kolik z toho dostanes, zkus taktovat z win treba programy Clockgen a A64tweaker(kombo lepsi nez vsecky BIOSy sveta)
- EfineSS
- Středně pokročilý

-
- jcdenton12
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- [CZ]mike
- Mírně pokročilý

-
- anti.77
- Začátečník

-
s časováním jsem šachoval,standartně mám 2.5 3 3 6 ale dělal jsem i 3 3 3 7/8 pro jistotu ještě přesnou sestavu,stalo se někomu,že by mu to blokoval disk?Mě se to sekne až po naběhnutí i disky mi to zkontroluje ....EfineSS píše:Podivej se jestli nemas nastavene moc nizke casovani pameti...
ASUS A8N-E nForce4Ultra soket939 (ACPI BIOS Revision 1011-004),AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+ Venice(chladič ASUS X-Mars Series),NVIDIA GeForce 7600 GT 256DDR,SB Live! Audio,
2xDIMM DDR 1024MB 400MHZ TRANSCEND CL 3.0 STANDARD,S-ATA2 320GB 7200/16MB RAM(WDC WD3200KS-00PFB0),NEC DVD_RW ND-4570A,LAN on board,zdroj 500w,myš Logitech MX518,mklávesnice KME,Windows XP home SP2 aktualizované,NOD32,Kerio personal firewall,
- anti.77
- Začátečník

-
Tak jsem těžce šachoval,zajímavý je,že přetaktovávací utilitkou v biosu AI N.O.S se mi bezproblémově nastaví na 1980MHZ,dám-li ale ručně 225 t.j asi 2080 tak se to hryzne,v procesoru problém není,snížím-li pamět na 333MHZ a 3 3 3 8 dostanu se na 230,ovšem výkon díky podtaktované paměti (pak místo 1000/2000 810/1620) nižší!!Asi to vzdám asi to je pamětí(přitom jsem vybíral středě drahou),dám na ní chladiče ale asi to nebere,pc vcelku zvládá vše,ta rychlost je spíš otázka možnosti,když už tady je.ŠKODA.Dík za rady.EfineSS píše:Podivej se jestli nemas nastavene moc nizke casovani pameti...
Case: Fractal Design Meshify C - DarkTG ,MB:Asus Maximus VIII Gene,proc:i7 6700K(cooler: Corsair H80i v2 Extreme),GK: EVGA GeForce GTX1080Ti SC BE Gaming ICX,4x8GB ram: DDR4 Corsair Vengeance LPX Black,disky:SSD A-Data XPG SX900 128GB, HDD : Toshiba P300 3TB, Seagate Barracuda7200.14 -1TB,ext.WD Elements Portable 750GB USB 3.0,zdroj:Seasonic Focus Plus Gold 750W,monitor: Samsung C27H711,klávesnice:GIGABYTE Force K85,myš:Asus Echelon,Windows 10 Home 64bit
- kingie
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- MadCatmk2
- Nováček

-
Zdravim mam podobnej problémek s A64 3000+ deska Asus A8N5X s939. Snížil jsem HT, děličku pamětí, vypnul CnQ, zkoušel sem i frekvenci PCI-Ex, Sata disk přehozenej do slotu 3, zkoušel jsem ho i úplně odpojit a zakázat sata řadiče, nastavit ručně napětí CPU i ram a už nevim co všechno. Vždycky když zvednu "fsb" na nějakých 225 a víc tak post proběhne ale načítání voken skončí tabulkou s výpisem mechanik a konec. AI N.O.S. dělá to samé, zkoušel sem i taktovat k voken a při nastavení 230 zatuhnou.
Nechce se mi věřit že by Venice nešel víc než o 200MHz, teploty v pohodě... je pravděpodobné že jsem zkoušel i další neuvěřitelné varianty na které jsem zapoměl:)
Nechce se mi věřit že by Venice nešel víc než o 200MHz, teploty v pohodě... je pravděpodobné že jsem zkoušel i další neuvěřitelné varianty na které jsem zapoměl:)
- [CZ]mike
- Mírně pokročilý

-
hmm snizil sis delicku a asus automaticky(jak hodne od nej ze) nastavuje casovani pameti na "onu" delickovou rychlost. Takze asi v tom bude problem... dale snad jenom nejsme tady jasnovidci aby jsme vedeli co mas treba za zdroj. ASUS desky z tehle kategorie nepatri zrovna k tem podarenym update biosu a cekat ze se stane zazrakMadCatmk2 píše:Zdravim mam podobnej problémek s A64 3000+ deska Asus A8N5X s939. Snížil jsem HT, děličku pamětí, vypnul CnQ, zkoušel sem i frekvenci PCI-Ex, Sata disk přehozenej do slotu 3, zkoušel jsem ho i úplně odpojit a zakázat sata řadiče, nastavit ručně napětí CPU i ram a už nevim co všechno. Vždycky když zvednu "fsb" na nějakých 225 a víc tak post proběhne ale načítání voken skončí tabulkou s výpisem mechanik a konec. AI N.O.S. dělá to samé, zkoušel sem i taktovat k voken a při nastavení 230 zatuhnou.
- MadCatmk2
- Nováček

-
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- MadCatmk2
- Nováček

-
FAQ sem četl díky za doporučení. Mě zas moc nejde na rozum proč soudíš člověka po 2 postech jen proto že ho prostě nenapadně že by si deska mohla dělat co chce (pokud je to příčina problému samozřejmě).
Možná jen tak aby řeč nestála, mohl by jsi mi dát tip kde že je ve FAQu napsáno že Asusky rády dělají blbosti? Jo a neodpustím si rýpnutí... žádný nový thread jsem kvůli svému dotazu nezaložil...
btw jestli tvé narážky nebyli mířeny na mě tak celý monolog prosím považuj za bezpředmětný
// dal jsem novej bios a změna žádná takže kdyby se tady přecejenom našel nejakej jasnovidec kterej mi prozradí proč mi nejde OC tak budu neskonale vděčen:) že by stále deska snižovala časování? zkoušel jsem dát paměti i na 200DDR s ručnim nastavením časování ale stejně OC nejde. tahle rychlost v SPD snad ani neni tak nevim na co by to ta asuska snižovala.... takže stále přijímám konstruktivní návrhy a rady,thx
Možná jen tak aby řeč nestála, mohl by jsi mi dát tip kde že je ve FAQu napsáno že Asusky rády dělají blbosti? Jo a neodpustím si rýpnutí... žádný nový thread jsem kvůli svému dotazu nezaložil...
btw jestli tvé narážky nebyli mířeny na mě tak celý monolog prosím považuj za bezpředmětný
// dal jsem novej bios a změna žádná takže kdyby se tady přecejenom našel nejakej jasnovidec kterej mi prozradí proč mi nejde OC tak budu neskonale vděčen:) že by stále deska snižovala časování? zkoušel jsem dát paměti i na 200DDR s ručnim nastavením časování ale stejně OC nejde. tahle rychlost v SPD snad ani neni tak nevim na co by to ta asuska snižovala.... takže stále přijímám konstruktivní návrhy a rady,thx
- anti.77
- Začátečník

-
Tak myslím,že jsem vyzkoušel už vše,dal sem chladiče i na paměti.....ačkoli teplota procesoru je stále na 32C,karta na 50C,pc se i po pouhém přetaktování pomocí asus utilitky v biosu o 10% sekne,sice jen při mimořádném zatížení,ale sekne,navíc pouze v této situaci mi blbne i myš mám-li jí přes usb,jiné oc ani nenaběhne,nevím,buď už a64 venice není to,co býval a nebo Asus zklamal,nevím,původně jsem si myslel,že to je pamětí ale teď doopravdy podezřívám procesor......
Case: Fractal Design Meshify C - DarkTG ,MB:Asus Maximus VIII Gene,proc:i7 6700K(cooler: Corsair H80i v2 Extreme),GK: EVGA GeForce GTX1080Ti SC BE Gaming ICX,4x8GB ram: DDR4 Corsair Vengeance LPX Black,disky:SSD A-Data XPG SX900 128GB, HDD : Toshiba P300 3TB, Seagate Barracuda7200.14 -1TB,ext.WD Elements Portable 750GB USB 3.0,zdroj:Seasonic Focus Plus Gold 750W,monitor: Samsung C27H711,klávesnice:GIGABYTE Force K85,myš:Asus Echelon,Windows 10 Home 64bit
- EfineSS
- Středně pokročilý

-
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
procesor s tim nema nic spolecnyho......bud je chyba mezi klavesnici a zidli nebo nastavenim biosu nebo desky...
Vseobecná rada s taktovanim u A64:
zkouset prehazovat ramky ve slotech(zkusit pouzit jenom jeden modul),HTT 3x,S-ATA v 3.4(neboli v jinym radici) , dat delicku ramek tak aby nebezeli nad 400 mhz pokud más 400 mhz ramky,zkusit dát nejhorsi casovani (treba 3.5.5.10 s 2T) vypnout bank interleave(pokud tam je),vypnout CNQ,dát do pameti aspon 2.8V(neboj nemuze se nic stat),do procáku aspon 1.55V,pokud to jde zkusit zvysit napeti do chipsetu,Podivat se jestli je zapojenej 4 PIN konektor na pridavny napajeni,Zkouset ruzny biosy(treba tam dát starsi bios,kterej muze bejt stabilni a ten novej muze mit nejakou chybu),Podivat se jestli stiha zdroj(tj ze musi mit kolem 12V,5V,3.3V na vystupu, PRI ZATIZENI),Podivat se jestli se neprehreriva chipset..
Tedka jak zjistis ze nefunguje Radic disku:
Pokud PC jede treba stabilne napr: na 1950 mhz(prime stable) a zvysis treba na 1960 mhz a zacne se to "sekat", tak je na vine radic disku....
Pokud by byl nestabilni celej system PC (deska,ramky,procak),tak nebude stabilni v prime 95...(hodi error)
doufam ze jsem to trosku popsal,jelikoz jsem tedka vstaval tak doufam ze jsem na neco nezapomel...(vsechno napsat nemuzu ale takovy maly zhrnuti rad snad jo....)
Vseobecná rada s taktovanim u A64:
zkouset prehazovat ramky ve slotech(zkusit pouzit jenom jeden modul),HTT 3x,S-ATA v 3.4(neboli v jinym radici) , dat delicku ramek tak aby nebezeli nad 400 mhz pokud más 400 mhz ramky,zkusit dát nejhorsi casovani (treba 3.5.5.10 s 2T) vypnout bank interleave(pokud tam je),vypnout CNQ,dát do pameti aspon 2.8V(neboj nemuze se nic stat),do procáku aspon 1.55V,pokud to jde zkusit zvysit napeti do chipsetu,Podivat se jestli je zapojenej 4 PIN konektor na pridavny napajeni,Zkouset ruzny biosy(treba tam dát starsi bios,kterej muze bejt stabilni a ten novej muze mit nejakou chybu),Podivat se jestli stiha zdroj(tj ze musi mit kolem 12V,5V,3.3V na vystupu, PRI ZATIZENI),Podivat se jestli se neprehreriva chipset..
Tedka jak zjistis ze nefunguje Radic disku:
Pokud PC jede treba stabilne napr: na 1950 mhz(prime stable) a zvysis treba na 1960 mhz a zacne se to "sekat", tak je na vine radic disku....
Pokud by byl nestabilni celej system PC (deska,ramky,procak),tak nebude stabilni v prime 95...(hodi error)
doufam ze jsem to trosku popsal,jelikoz jsem tedka vstaval tak doufam ze jsem na neco nezapomel...(vsechno napsat nemuzu ale takovy maly zhrnuti rad snad jo....)
- anti.77
- Začátečník

-
Zkoušel jsem téměř vš co píšeš,paměť na333....pouze napětí jsem u paměti nezvyšoval a u procesoru pouze na 1.5(mezní je myslím 1.57),také jsem nezkoušel paměti do jiných slotů....HDD mám ve trojce stabilně,zkusím to napětí,zdroj mám 500W a zapojený vše....fAKT NEVÍM,KUPOVAL JSEM 3000,JELIKOŽ JSEM VĚŘIL V OC,asi to zatím nechám bejt,i když mi to nedá,když vidím všude kolem,že to jde.Já naposledy taktoval Athlon 750!!!Tenkrát jsem musel rejpat do procesoru:-),od tý doby se o to pokouším až teď.....
- anti.77
- Začátečník

-
Tak jsem zvedl napětí u pamětí a zabralo to,přepnul jsem 250,tj asi o 25%,snížil jsem paměť na 333,časování na 3 4 4 10,HT na 3...ovšem výsledek je podivnej v sandře07 běží procesor stejně rychle(test 6542 a 5523) a paměť je postatně pomalejší...v info mi to ukazuje místo 2x1000 2x603????jdu to ještě zkoušek ale i výsledek v 3Dmark06 je stejnej 2850,přitom utilitou v biosu automatické přetaktování o 10% zvene v sandře testu na 7155 a 6041?.Fakt jsem, z toho jelen.A to jsem myslel,že pc mám vcelku v malíčku:-(.....