Kam umístit větrák

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Radeon9550
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Radeon9550 »

a kdyz uz budes davat fan dopredu tak za nim poklid kabely kvuli prouden vzduchu je sice pekne ze mas dobry vyfuk z bedny ale chci to vhanet do bedny vzduch :wink: :wink: jak uz ti psali jini
PROCA:IntelP42.8@3.4ghz-TT BigWater,LGA775,ASUS P5P800,512MBDDR 400 kingston,80GB Maxtor,Case:Mercury Elite prid.vetrak Arctic Fan 3,GeCube9550Gt 128MB-128bit-526/256(512) koupim pravou bocnici(Zpohledu ze predu) na tuto case http://www.alzasoft.cz/DetailPage.asp?D ... d=18842945
tnema
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tnema »

Tak sem se k tomu konečně dostal.
Provizorně sem zavěsil jeden 80 AC co je vzadu, dopředu jak je flopyna, směřoval více na čipset. Pomohlo to, čipset zpadl z oněch 55°C na 47°C, grafika-jádro kleslo o 4°C.
Kapánek to pomohlo ale přeci jen pro klid duše tam dám dovnitř tu 120-cítku, ještě mě napadlo, nic neřezat, a dát dopředu jednu 80mm aby nasávala přímo chladný vzduch a pak by to přejímala 120 a ta by to rozháněla uvnitř :?
ntb alzabook/rtx3070
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

No tu 120 uz bych tam nedaval. Spis bych si uklidil kabely, aby prodeni nic nebrzdilo..
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

Palec123 píše:No tu 120 uz bych tam nedaval. Spis bych si uklidil kabely, aby prodeni nic nebrzdilo..
On myslel místo tý 80-ky :roll:

Tu 120-ku tam dej, pokud tam máš teda na ní díry, takhle na obrázku se dá jenom tipovat ( pravítko a přeměřit )... De-facto tam nemusíš nic řezat, ono to pujde i pres ty malý díry, ale jedna pořádná by byla lepší po všech směrech, ale je to tvůj comp.

Hlavně už ale ukliď ty kabely a vyhoď ten kulatej na disketovku - měl sem ho taky a je naprd, zbytečně dlouhej a ještě tam je nějakej podivnej konektor ( asi na čtečku, fakt nevim... ). Radši kup obyč, rozděl ho po 4 linkách, ty srovnej na sebe a na pár místech slep třeba izolepou - je to 100x lepší.
tnema
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tnema »

Nee, myslel sem na kostru dopředu dát jeden 80mm (asi AC PRO TC) a hnedka před něj 120mm, ten 80 by pěkně nasával a ta 120 funila čerstvej jak na NB i VGA.
ntb alzabook/rtx3070
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

tnema píše:Nee, myslel sem na kostru dopředu dát jeden 80mm (asi AC PRO TC) a hnedka před něj 120mm, ten 80 by pěkně nasával a ta 120 funila čerstvej jak na NB i VGA.
Tak to sem teda vůbec nepochopil, ty chceš dát 2 fany do řady? To je blbost...
tnema
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tnema »

Nooooo, to by nešlo :oops: byly by od sebe cca 15 cm.
Připadlo mi to jako dobrej nápad.....
ntb alzabook/rtx3070
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

tnema píše:Nooooo, to by nešlo :oops: byly by od sebe cca 15 cm.
Připadlo mi to jako dobrej nápad.....
Ne ne, to je hloupost, ten vzduch se nezastaví po 10cm, aspoň tak chápu tu 80-ku - aby to "popohnala". Když bude ta 120-ka ( popř. i 80-ka ) vepředu v typřipravený pozici na kostře nasávat, jedna 80-ka vzadu + zdroj na výfuk, tak tam bude pěknej proud vzduchu.
tnema
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tnema »

Ňe ňe, asi sem to špatně vysvětlil, nasávala by 80-tka uchycená na kostře vepředu, a o kousek dál by čerstvej vítr rozmetala 120 přímo na NB a VGA, takhle mě připadá že by ten vzduch byl lepčí, než pouze dát jednu 80 dopředu.
ntb alzabook/rtx3070
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

To wector
Ja jsem to pochpopil, ale ty ne :wink:
To tnema
Zkus a uvidis, okolik ti ty teploty jeste srazi dolu s tou 120.. Ale nemyslim, ze by mela takovy ucinek.. -4st.C na grafice je docela malo.. Zaves ji na nejaky provazky, nebo draty.. Ale nejdriv si svaz ty kable k sobe.. Musis tam mit volnej prostor pro proud vzduchu..
tnema
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tnema »

Tak jsem konečně dostal ktomu abych umístil fany (toto trvalo) a zjistil změny.
Řezat do plechu šlo pěkně z tuha, pomocí důlčiku vrtačky a pilníku jsem dospěl k výsledku který vzhledově není na jedničku ale účel splní. Kvůli vybracím jsem dal pod šrouby kousky kůže, gumový podložky jsem po ruce neměl, ikdyž ty šrouby mám dotažený na fest takže jsou tam možná zbytečné. Kabely jsem taky uklidil co to šlo, teďka myslím že je tam již dostatečný prostor na čerstvý vzruch.

Předek
http://img89.imageshack.us/my.php?image=predek6no.jpg
Pajšl
http://img89.imageshack.us/my.php?image=dscn24789cd.jpg

teploty v klidu
cpu 36/38
vga 38/37
nb 41
oba hdd 44

Změny teplot jsme sledoval při FEAR, stejný save cca 75 min v kuse.

Oba fany OFF:
VGA - 74,5
okolí - 57
CPU - 53,5
okolí - 55
NB - 48

S 2 fanama na full ot. cca 1150
VGA - 72
okolí - 55
CPU - 50
okolí - 49
NB - 51

Abych řekl pravdu tak jsem čekal ten posun teplot dolů větší, jsem z toho trochu zklamanej. Vypadá to že by tam úplně stačil jen jeden a druhej vrazit někam jinam, a i kdyby tam nebyl žádnej tak hovno zle.

A ještě jedna věc, teploty HDD.
Když byly oba fany off, tak jsem provizorně umístil jednu 80-ku aby foukal na NB, teplota HDD 45 a druhého 46.
Když jely oba 120 fany, tak teplota HDD 50 a 48. Vypadá to že fany vepředu ženou teplej vzduch nahoru. Asi udělám tunel z petky, provizorně ho uchytím nahoře.
ntb alzabook/rtx3070
LGA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LGA »

tnema píše:Tak jsem konečně dostal ktomu abych umístil fany (toto trvalo) a zjistil změny.
Řezat do plechu šlo pěkně z tuha, pomocí důlčiku vrtačky a pilníku jsem dospěl k výsledku který vzhledově není na jedničku ale účel splní. Kvůli vybracím jsem dal pod šrouby kousky kůže, gumový podložky jsem po ruce neměl, ikdyž ty šrouby mám dotažený na fest takže jsou tam možná zbytečné. Kabely jsem taky uklidil co to šlo, teďka myslím že je tam již dostatečný prostor na čerstvý vzruch.
No tak po zhlednuti tvych obrazu, fuj fuj, fuj. Nevim jak ma vetrak plnit svuj ucel, kdyz je mininalne z 1/3 prekryty plechem. Pak se nediv, ze ti teplota skoro neklesla. Radsi si otevri bocnici a zahrej si 75 minut FEAR a zmer teplotu. A pak si porovnej teploty. Myslim, ze rozdil bude velmi patrny.

A zacni hlavne chladit HDD! Teplota 44°C v klidu je moc velka. Mel bys jit minimalne o 10°C dole.
Nitroxil
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nitroxil »

je to sice trošku mimo ale jakej je ten tagan???je tichej jak se píše???a kolikatku máš???
CPU: AMD Phenom II X3 720BE,Motherboard: GB GA MA790x-UD3p,RAM: 2*2GB Kingston HyperX DDR2 800Mhz(CL4) , VGA: Zotac 9600GT AMP!, LCD :HP LP2065 20" HDD: WD CaviarBlue 640GB, Case: CoolerMaster Mystique, PSU: Enermax Liberty 400W, , Keyboard Logitech G15new, Mouse: Logitech MX 518@Steelpad QCK, Tv karta: Leadtek Winfast DTV2000 H
tnema
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tnema »

Z obrazku je vidět že víc jsem to řezat nemohl, proto takovej pavouk.
Spodni fan - tam byl předni panel na usb a zvuk, časem bych se mohl rozhodnout dát ho nazpět, a co jak ho tam upevním.
Horní - zapínání PC, to stejný.

Víc do toho řezat nemůžu, ten vzduch se tam dostane v poho si myslím.

HDD - jj vím o tom - musím to ňák vykoumat, ale zůstanou nahoře, dolu nepůjdou.

Tagan 480W- nejhlučnější je VF700 na 5V, takže asi tak :wink: , nemůžu sice porovnat třeba s hlučností enermaxu 500W, ale připadá mi naprosto v goldu.
Klidně si ho přijeď poslechnout, jestli máš cestu kolem.
Naposledy upravil(a) tnema dne ned 28. kvě 2006, 09:41, celkem upraveno 1 x.
ntb alzabook/rtx3070
Luděk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Luděk »

LGA píše:
tnema píše:Tak jsem konečně dostal ktomu abych umístil fany (toto trvalo) a zjistil změny.
No tak po zhlednuti tvych obrazu, fuj fuj, fuj. Nevim jak ma vetrak plnit svuj ucel, kdyz je mininalne z 1/3 prekryty plechem. Pak se nediv, ze ti teplota skoro neklesla. Radsi si otevri bocnici a zahrej si 75 minut FEAR a zmer teplotu. A pak si porovnej teploty. Myslim, ze rozdil bude velmi patrny.

A zacni hlavne chladit HDD! Teplota 44°C v klidu je moc velka. Mel bys jit minimalne o 10°C dole.
teplota 44°C je uplne v pohode.
LGA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LGA »

Luděk píše: teplota 44°C je uplne v pohode.
Já ti TVŮJ názor vyvracet nebudu! Ale pri 4 (in a out) ventilatorech v PC bych to za v pohode nepovazoval.
tnema
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tnema »

Zkusil jsem ještě FEAR s otevřenou bočnicí, přední fany ON.
CPU - 41,5
okolí - 39
NB - 42
VGA - 66/46
HDD - 42 a 40

Idle a s otevřenou bočnicí CPU 33/33, HDD 39 a 39, NB 37
ntb alzabook/rtx3070
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

tnema píše:Zkusil jsem ještě FEAR s otevřenou bočnicí, přední fany ON.
CPU - 41,5
okolí - 39
NB - 42
VGA - 66/46
HDD - 42 a 40

Idle a s otevřenou bočnicí CPU 33/33, HDD 39 a 39, NB 37
No vidíš, to hned vypadá jinak než

Kód: Vybrat vše

S 2 fanama na full ot. cca 1150 
VGA - 72 
okolí - 55 
CPU - 50 
okolí - 49 
NB - 51
Prostě ty musíš v první řadě udělat pořádnou díru oběma "dvanáctkám" ( případně aspoň pro jednu a na druhou se vykašlat, ale takhle ti jedou obě dvě tak na 35% - nemá význam a asi to bude slušně řvát... ).
tnema
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tnema »

wector píše:.
Jak sme psal víše, horní už více pižlat nemůžu, kus plechu tam musí zůstat kvůli zapíníní PC, a ten spodní bych teda obětoval (usb a audio panel), jen se bojím aby to mělo ten správný účinek.
ntb alzabook/rtx3070
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

tnema píše:
wector píše:.
Jak sme psal víše, horní už více pižlat nemůžu, kus plechu tam musí zůstat kvůli zapíníní PC, a ten spodní bych teda obětoval (usb a audio panel), jen se bojím aby to mělo ten správný účinek.
Podívej se, zkus ty větráky vymontovat, pak vem nějakej plech nebo umělou hmotu a zkus je zakrýt zhruba tak, jak jsou v tý bedně. Pak zkus porovnání s jednim nezakrytym větrákem a uvidíš, že proud vzduchu bude o něčem jinym.
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“