Hroucení systému po výměně chladičů CPU a VGA

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
raptor
Začátečník
Začátečník

Hroucení systému po výměně chladičů CPU a VGA

Příspěvek od raptor »

Mám problém. Včera jsem vyměnil chladič na MB a gr. kartě. Mb a gr. kartu mám viz popis. Na CPU jsem sundal původní BOX chladič a dal jsem tam Scythe Ninja plus. Na gr. kartu jsem dal Zalman VF900. Když spustím Windows, tak vše jede, ale jakmile spustim 3DMark 2006 nebo nějakou hru, tak se mi tak do 1-2 minut PC sekne a restartuje. Na VGA jsem zkoušel chladič nasadit znova a zdá se,že sedí dobře. Na CPU to vypadá, že také. Chci se zeptat. Kde mám spíš hledat problém? V CPU nebo na gr.kartě? Ještě by mě zajímalo pár věcí. Jakou máte zkušenost s těmito chladiči co se teplot na této sestavě týká? Je nějaký sw, který monitoruje teploty chladičů CPU a VGA a zároveň zapisuje do nějakého log souboru info o těchto teplotách a při zaseknutí PC a následném restartu toto info uchová? Potřebuji zjistit co se vlastně přehřívá. Pak se ještě chci zeptat jaký použít sw na zatížení CPU a VGA, abych mohl zároveň sledovat graf s teplotou u CPU a VGA?
Předem všem moc děkuji.
CPU: E6750@3,6GHz + WB, MB: ASUS P5K-E RAM: 2x1GB GEIL DDR2 800 GPU: SAPPHIRE HD2900XT 512MB+WB, HDD: WD250KS SATA II | Zdroj: Enermax Liberty 500W | Case: CoolerMaster Centurion 530 2x 120mm Fan, DVD: Pioneer DVR 212, LCD: 19" EIZO 1910AS
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Rozhodně bych problém hledal na grafice. Co vím, tak X1900 je docela problém uchladit a VF900 na to asi nebude nej řešení...a pokud to je při startu marku, tak to je v momentu, kdy karta najede do 3D režimu a ochrana asi restartuje z důvodu přehřádí...zkus vrátit původní chladič zkusit to...pokud to pojede, tak je jasné, že Zalman na tu grafiku prostě nestačí... :wink:
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

k monitorování teplot zkus třeba speedfan pro CPU, pro GPU je dobrý Riva tuner, ale musel by jsi tam něco přepsat v souboru RivaTuner.cfg -více TADY , k největšímu zatížení GPU je výborný rthdribl , běží v okně takže můžeš zároveň sledovat i všechny teploty, zároveň k tomu spusť 1x prime95 - obě jádra tak pojedou na 100% včetně 100% grafiky a smažba začíná :), samozdřejmě to nejdřív zkus na defaultních frekvencích, když to půjde, tak bude problém třeba ve vysokém taktu CPU, může to být třeba i zdrojem, který nemusí možná s touhle sestavou + OC stíhat, koukni taky na to, jestli máš dobře větranou case - tzn. dobrý přívod i odvod vzduchu...
raptor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od raptor »

To Stoobi: ta grafika ale v tom 3D jede. Bohužel ne moc dlouho. Grafiku nemám přetaktovanou vůbec. Je tu ale pár lidí co provozují X1900XTX právě s tímto zalmanem VF900 a jede jim to v pohodě. Bohužel to vyřešit musím, takže tam asi budu muset dát na ykoušku ten orig. Budu muset ale odlepit ty Zalmanovo pasivky z pamětí. :-( Jak je tam potom zase přilepit?

To Vlastik: Ve vysokém taktu CPU by to být nemělo. Mám sice CPU D930 přetaktovanou na 4.35GHz, ale s BOX chladičem to jelo v pohodě. Předpokládám, že s NinjouPlus by to problém být neměl,ale zdálo se mi,že ta teplota je stejná jako s tím BOX chladičem, což je trošku zklamání u tak drahého chladiče. Zdroj je Enermax Liberty 500W, takže v tom by také neměl být problém. Jinak case mám velice dobře větraný.
CPU: E6750@3,6GHz + WB, MB: ASUS P5K-E RAM: 2x1GB GEIL DDR2 800 GPU: SAPPHIRE HD2900XT 512MB+WB, HDD: WD250KS SATA II | Zdroj: Enermax Liberty 500W | Case: CoolerMaster Centurion 530 2x 120mm Fan, DVD: Pioneer DVR 212, LCD: 19" EIZO 1910AS
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

x1900x opravdu hreje a i u dobre vtranych skrini teplota s VF900 dosahuje 90st.
Teplota na cpu se moc nezmenila? Nezapomen ze tam mas silne topici X1900XT a chladic ktery odvadi teplo do skrine.
Jak mas resene dalsi chlazeni? Jen fan ve zdroji? Pri otevrene skrini je to OK?
Jaka je teplota na pasivu vga? (pozor teplota by mela byt vysoka, aby jsi se nepopalil)
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

Zkus sem hodit nějaký konkrétní teploty, koukni taky jestli ti při tom zatížení, jak jsem uváděl (tedy CPU+GPU v max load), nethrottluje CPU - stáhni si CPUMSR označ tam enable thermal monitor 1 a koukni jestli je to v normalu, můžeš to sledovat i s Throttlewatch, ono totiž základní deska většinou ukazuje jenom nesmysly a né reálnou teplotu, jako Třeba jestli máš na CPU 23°C tak to je blbost :), bohužel hodně i kvalitních desek takové nesmysli ukazují, takže moc velkou pozornost teplotě CPU, uváděnou v BIOSu nebo nějakým programem, nevěnuj. Dobré je třeba, změřit si teplotu heatspreadru nějakým přesným dotykovým digitálním teploměrem 8). Jinak ten zdroj bude snad dobrej, ale jak na PCT testovali X1900XTX, tak tam už prý nestíhal zdroj 460W s aktivním PFC , takže možný je fakt všechno a těžko říct čím to může být.
syrrius
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syrrius »

stejny problem jako u me na NX6600 VTD256 vetracky nesnasim tak sem na ni koupil pasiv Zalman ZM80C-HP(vyhodna koupe).kdyz jela we widlech tak v klidu ale kdyz sem spustil hru tak se sekla a komp se restartoval.proste neuchladil grafarnu v 3D rezimu.tak sem se na Zalmana vykaslal a udelal sem si vodni Blok na grafiku a ted ji chladim vodou :-)(Zalman lezi v supliku)
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

to bude grafarnou.. kamos menil vetrak s pasivem na grafarne(myslimze radeon 9600 nebo neco podobnyho) a taky. Po vymene po 15ti minutach v 3D rezimu to taky padlo a resetlo..
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
raptor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od raptor »

To Woyta: Teplota na CPU s NinjouPlus vzrostla o nějakých 10°C. Předtím jsem s BOX chladičem nikdy neměl přes 61 °C a nyní má kolem 68-71°C. Další chlazení krom zdroje mám 1x 12cm fan vpředu a 1x 12cm fan vzadu. Ve skříni je opravdu pořádný luft a řekl bych, že i docela chladno. Při otevřené skříni je to úplně stejné jako při zavřené. Teplota na pasivu čipsetu je asi taková, že je to horký, ale ruku tam udržím jak dlouho chci.

To VlasTik: teploty následující: když spustím ten test "rthdribl", tak mi to ukazuje teplotu GPU kolem 60°C a CPU kolem 68-71°C. Jakmile jsem ale k tomuto testu spustil Prime95, tak se to koslo. Zkoušel jsem to vícekrát a dopadlo to vždy stejně. Jinak ten sw " CPUMSR " mi po zapnutí enable thermal monitor 1 mi ukazuje NORMAL. Teda pouze při zapnutém sw "rthdribl".
Bubaaak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bubaaak »

OndraSter píše:to bude grafarnou.. kamos menil vetrak s pasivem na grafarne(myslimze radeon 9600 nebo neco podobnyho) a taky. Po vymene po 15ti minutach v 3D rezimu to taky padlo a resetlo..
nj, ale srovnavat 9600 a X1900XTX je trochu rozdil :-D
syrrius
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syrrius »

2 raptor dal jsi na ty chladice dost pasty?? nevim jak u techto chladicu ale trebas jak sem poprve posadil vodni chladic na CPU tak mi ukazoval kolem 60 stupnu a kdyz sem s nim pohybal dostran(staci kousek) tak se to ustalilo na momentalnich teplotach nevim jestli ti to pomuze ale muzes skusit :oops: :oops:
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

jenom pro jistotu - máš na tom Scythe přidělanej i větrák ? :), každopádně tvoje deska ukazuje teplotu CPU vcelku reálně, ten test rthdribl je hlavně na GPU, CPU běží jen něco přes 50% a i na to už jsou ty teploty vysoký, když právě pustíš i prime95 tak to pak CPU topí ještě mnohem víc - jede na 100% tak jako GPU, tím se ti maximálně ohřívá vzduch v case, zdroj je také maximálně zatížený - proto je důležitý aby ti jak rthdribl tak prime běhalo zároveň třeba několik hodin, pak to bude teprve OK. Že ti CPUMSR při rthdribl ukazuje normal je proto, že CPU nebyl plně zatížený, ale pouze GPU - na té máš teploty dobré (pokud je to opravdu jen 60°C při delším testu v rthdriblu) problém tedy bude pravděpodobně v chlazení CPU - zkoušel jsi to i na defaultních frekvencích nebo pouze při OC?
raptor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od raptor »

To syrrius: pasty jsem tam dal tenkou vrstvu. Jinak jsem s ním zkoušel také hýbat do stran, ale je to pořád stejné. Jediné co jsem viděl, když jsem ten chladič sundal, tak je dost otlačený na dvou hranách procesoru. Že by byla ta chladicí základna Ninji prohnutá???

To VlasTik: Větrák tam mám. :-) Kolik by měla být teplota tohoto mého CPU v idle a při load? Takže by se dalo říct, že chladičem VF900 jsem si opravdu pomohl, protože pokud opravdu ten sw rthdribl vytíží GPU na 100%, tak mám teplotu na GPU do nějakých 62°C, což je paráda. Ještě to vyzkouším na default frekvencích a dám vědět. Jinak když sahnu rukou na chladič CPU a teplotu mi to ukazuje 68-70°C, tak ten chladič je sice trošku teplej, ale nikoliv horkej. Tam asi bude zrada co?
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

ty teploty by neměly být horší než s box chladičem, máš určitě špatně nasazený chladič, ten tam musí dosedat rovnoměrně na celý Heat Spreader, pokud tam máš 70°C a chladič není horkej, tak v tom bude ten problém, zkus to nasadit líp, musíš to upínat jako do kříže, né jednu celou stranu a pak druhou to pak může být ten chladič nahnutý, prohnutá základna to nejspíš nebude.
Geeker
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geeker »

Asi debilni otazka toci se ti vetrak na CPU? Protoze moje zkusenost je takova ze intel pouziva PWM 4pin konektor ale vetsina chladicu je 3PIN kdyz jsem pred casem stavel P4 na 775 tak jsem koupil Freezera a ten se obcas tocil pak zase ne nebo hrozne pomalu. Musel jsem vypnout rizeni PWM a bylo po problemu sice to rvalo jako krava ale nebyl to muj komp tak jsem to neresil. Takze omrkni toto.

PS: Taky nemusi dobre dolehat na CPU protoze ten ochrany ramecek co drzi CPU v patici je trosku vyssi. (defacto muze byt i spatne otoceny chladic) nebo spatne uchycene v MB. (totalne kretenske upinani chladice)
MB: Gigabyte UD3R, CPU:E8400, RAM 2x 2048 A-DATA 1066, GK: Asus Matrix 4850, ZK: SB Audigy + CR Inspire 5300, HDD: Hitachi 250Gb, Samsung 500+640Gb, Hitachi 500Gb Backup, DVD Pioneer 106, CD-RW Teac 552E, Liteon iHAS424 Monitor: Samsung 970p

Obrázek Obrázek
raptor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od raptor »

To VlasTik: to si také myslím, že by ty teploty neměly být horší. Snad nejsou s tímto chladičem u desky ASUS P5WD2-E PREMIUM žádné problémy. Ještě se zeptám. Jakou mám pořídit dobrou pastu na CPU příp. GPU?

To Geeker: větrák se mi točí. :-) Je ale fakt, že na té desce je 4pin konektor a ten chladič má 3pin. Je to ale udělané tak, že se do toho 4pin konektoru dá zapojit jak 3pin, tak 4pin. (Má tu vertikální vodící plošku konektoru dělanou na 3pin) Na to uchycení ještě kouknu.
Geeker
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geeker »

raptor píše:To VlasTik: to si také myslím, že by ty teploty neměly být horší. Snad nejsou s tímto chladičem u desky ASUS P5WD2-E PREMIUM žádné problémy. Ještě se zeptám. Jakou mám pořídit dobrou pastu na CPU příp. GPU?

To Geeker: větrák se mi točí. :-) Je ale fakt, že na té desce je 4pin konektor a ten chladič má 3pin. Je to ale udělané tak, že se do toho 4pin konektoru dá zapojit jak 3pin, tak 4pin. (Má tu vertikální vodící plošku konektoru dělanou na 3pin) Na to uchycení ještě kouknu.
jo to vim ale jde o to jestli nemas zaplou PWM v BIOSU zkus to vypnout. Sice ppojede fan na max. ale uvidis jestli to je ten problem
MB: Gigabyte UD3R, CPU:E8400, RAM 2x 2048 A-DATA 1066, GK: Asus Matrix 4850, ZK: SB Audigy + CR Inspire 5300, HDD: Hitachi 250Gb, Samsung 500+640Gb, Hitachi 500Gb Backup, DVD Pioneer 106, CD-RW Teac 552E, Liteon iHAS424 Monitor: Samsung 970p

Obrázek Obrázek
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Na cpu muze byt prohnity heatspreder. Je to prece jen kus plechu. Muze tam tak vzniknout vzduchova bublina. ktera teplo moc dobre nevede.
Jak je na tom s teplotou zakladna Ninjy? Jestli ta bude palit tak bych to videl asi na vadne heatpipe.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

Woyta píše:Na cpu muze byt prohnity heatspreder. Je to prece jen kus plechu. Muze tam tak vzniknout vzduchova bublina. ktera teplo moc dobre nevede.
Jak je na tom s teplotou zakladna Ninjy? Jestli ta bude palit tak bych to videl asi na vadne heatpipe.
Prohunute IHS bejt podle me nemuze....nic sem takovy zatim nevidel a technicky to neni ani moc mozny to by to muselo bejt uz z vyroby blbe udelany...
raptor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od raptor »

Tak jsem teď celé PC rozebral a znova nasadil Ninju na CPU. Zdá se, že tam sedí dobře. Teploty jsou ale stále stejné. Dal jsem takt CPU na default (3GHz) a teplota se malinko snížila. Spustil jsem rthdribl a k němu Prime95 (jak Tortue test, tak jsem zkoušel i Benchmark test). Ukazatel vytíženosti CPU ukazoval 100%. Teplota ale vyjela z nějakých 54°C na 76°C. Není to nějak moc? Nicméně to jelo v pohodě bez zaseknutí. Kolik může mít tento CPU max. teplotu? S BOX chladičem jsem takovou teplotu nikdy neměl. Snad není ten BOX chladič lepší než ten Ninja!
Jinak co se týka GPU, tak ten test rthdribl nepřepne gr. kartu do 3D módu, proto jsem tam měl teploty s VF900 kolem 62°C. Když jsem nyní spustil 3DMark2006, tak max. teplota byla 87°C. Podle zkušeností hodně uživatelů z netu je to stejně dost, ale jede to a hlavně to ticho v porovnání s orig. chladičem. CO ale budu dělat s tím CPU chladičem fakt nevím. Snad tam zase vrátím ten BOX. :-( Co teda nyní?
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“