Zenerova dioda

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Odpovědět
_Geralt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Zenerova dioda

Příspěvek od _Geralt »

zdravim,
potreboval bych asi neco vysvetlit...
delam primitivni regulaci vetraku pomoci prepinacu, bud 5 nebo o neco min nez 12V (9-10). Napeti z 12 na 9-10 chci redukovat pomoci zenerky. Na zkousku jsem koupil 3 ruzne kousky: 5W pri Uz=6.8 9.1 a 10V. Narazil jsem vsak na problem... chtel jsem diody vyzkouset na malem 40x40mm vetracku, abych videl rozdil hlucnosti na 9 a 10V. Malym vetronem prochazi pri napeti 12V asi 0.07-0.075A, na 5V se vetsinou neroztoci.
Pri pozuiti 6.8V diody se vrtulka cuka, pri rozbehnuti rukou se v klidu toci... OK to jsem cekal. Zkusim tedy 9.1V. Ani se nehne, pri toztoceni rukou se toci velmi pomalu, mnohem pomaleji nez na 6.8V. S 10V diodou se ani nevydrzi tocit... JAK TO?
diody jsou z gesu a pokud vidim dobre, pro 9V diodu je Iz 150mA
(Imax asi 0,5A) a ja poterbuju jen 40-50, tak proc se neroztoci?
Asi mi nekde neco uniko, nejsem elektro. vzdelan, sorry za lama popis :oops:
EPoX 9NPA+ Ultra, X2 4200+, AC Freezer64 Pro, 2x512 DDR400 A-Data, Palit1950GT, Hitachi T7K250 160GB, NEC 4550, LC Power 420W, Samsung 959NF
Lami
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lami »

Ja bych se na zenerku vykaslal, protoze cely vykon o ktery snizis napeti bude ztratovy, pujde do zkratu. Celkem se divim, ze to ta 5V zenerka na 12V vydrzela... EDIT: Po dalsim precteni si navic myslim, ze mas zenerku zapojenou spatne, zapojuje se v zavernem smeru paralelne k ventilatoru - ale opatrne, zacni na nejvyssi napeti nebo se na to vykasli uplne.
Doporucuju zapojeni s LM317T (napriklad zde prispevek od Woyta). Staci pouzit jednu vetev, vynechat R2 a LED a POT1 nahradit pevnym odporem (pojenuju ho R2 pro nasledujici odstavec).
A pokud by jsi chtel ze zacatku vetsi napeti na rozbeh, da se to resit pomoci kondenzatoru. Paralelne k odporu R1 zapojis kondenzator. Kondenzator je tam aby ten odpor postupne vzrustal (cim vetsi kapacita, tim vzrusta pomaleji, po zapnuti napajeni ma minimalni odpor, ktery se zvysuje k nekonecnu jak se kondenzator nabiji).
Zjednoduseny vzorec ze specifikace na vypocet vystupniho napeti je:

Vout = 1.25 * (1 + R3 / R1)

Je pocitany na vyssi napeti (ne na 12V), ale muzes si z nej udelat predstavu jak velikost jednotlivych odporu ovlivnuje vysledne napeti.
VIA Nehemiah @ 1GHz fanless, 512MB DDR 266, VIA Epia MS1000E, VIA UniChrome AGP, Hauppage PVR-350, Maxtor 300GB, DVD-RW, Gentoo Linux ;-)
_Geralt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od _Geralt »

diodu zapojuju jako predradny odpor, samozrejme v zavernem smeru...

VYRESENO: mel jsem spatnou informaci od kamarada (FELaka:), Uz neni vysledne napeti, ale ztratove, takze tak :oops:
pro me potreby tedy vyhovuji diody s Uz 3.3 nebo 3.6V

LOCK mozny
EPoX 9NPA+ Ultra, X2 4200+, AC Freezer64 Pro, 2x512 DDR400 A-Data, Palit1950GT, Hitachi T7K250 160GB, NEC 4550, LC Power 420W, Samsung 959NF
MetalGod
Nováček
Nováček

Příspěvek od MetalGod »

Sakra! Co to tady všichni píšete za kraviny?! Zenerka se zapojuje sériově, nebo co?!
Prostě a jednoduše: zkus použít stabilizátor napětí např. 7805, pár kondů a potenciometr. Je to jednoduchý. Pokud chceš schéma, tak mi napiš na MetalGod@email.cz a já Ti ho pošlu.
sejny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od sejny »

MetalGod píše:Sakra! Co to tady všichni píšete za kraviny?! Zenerka se zapojuje sériově, nebo co?!
Prostě a jednoduše: zkus použít stabilizátor napětí např. 7805, pár kondů a potenciometr. Je to jednoduchý. Pokud chceš schéma, tak mi napiš na MetalGod@email.cz a já Ti ho pošlu.
proč by nemoh zapojit zenerku do série? ááá někoho zdrbali na elektrobastlírně tak se cpe sem :lol:
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

:lol: ...asi tak, jinak zenerku sem taky zkousel, ale potom sem ubastlil PWM regulator...ted delam na regulatoru spis silovyho razu. :)
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“