Wuuduu píše:wallot píše:Ted uz jen definuj klasicke RPG. to jako dungeon master? ci jeste starsi hry jako prvni veci s DnD pravidly na konci 80 let ci jeste polotextovky ci uplne textovky? ono se neda srovnavat stare dobre RPG s tim co vychazi dnes jelikoz driv proste nic jineho nebylo a hry nam prisli uzasne a proto je neustale srovnavame s tim co vychazi dnes, coz ale jde dost tezko kdyz pro nekoho kdo hraje 20 let jsou veci ve hrach proste okoukane. ja mam treba posledni dobou problem najit hru co by me chytla jelikoz jsem to proste v nake podobe uz hral a jen tak u neceho sedet uz me proste nebavi a ani to nevydrzim a posledni dobou nachazim zabavu jen v MMORPG jakehokoliv zanru a stylu. Vzdyt pokud vezmu vsemi opevovany oblivion tak je to furt to same jako Arena kterou jsem hral na sve stare 386 kde to narozdil od kamosovi 286 behalo jak vino

Arena byla uzasna, daggerfal jsem dohral asi do pulky ale morrowind uz byla krec a oblivion velka nuda.
Clovece, toto vsetko mi hovoris uplne z duse. Presne moje slova.
Arena + Daggerfall bohovske hry, Morrowind som kupil aj s datadiskami, ale napr. na ostrov Bloodmoonu som sa ani nedostal, pretoze ma to prestalo bavit. A Oblivion? Kupil som si Collectors Edition a mily nudny Oblivion lezi na policke. Nehravam ho, hlavne preto, ze obtiaznost je asi tretinova oproti Daggerfallu, ak nie nizsia.
Mam taky dojem, ze Oblivion ospevuju len ti, co nikdy poriadne RPG nehrali a toto je ich prve, mozno druhe RPG. Ale na pozeranie Oblivion je paradny.
V poslednej dobe uz len MMORPG, t.j. doteraz GuildWars, teraz asi mesiac Everquest II. Je v nom haffo questov, rozne narocnych a rozsiahlych, su tam stovky druhov nepriatelov, dokonala grafika - proste RPG ako ma byt + moznost hrat zo zivymi t.j. inteligentnymi spoluhracmi (aj ked, ten poliak minule... asi mal zly den).
Nesmysl, odehrál jsem opravdu desítky RPG, strávil jsem u nich stovky hodin, a Oblivion se mi nadále velice líbí. Co mu chybí o proti jeho předchůdcům? Máloco, spíše nic a spíše toho přináší v herních možnostech ještě víc, a konečně vše funguje tak jak má. Narozdíl od Daggerfallu s jeho desítkami patchů pro americkou a evropskou verzi hry.
Jen mu musí dát člověk ten čas

. Snad má jen o něco menší atmosféru než Morrowind, na druhou stranu má kvalitnější, logické a inteligentní questy (mimo hlavní linii). Snad má méně kobkařské atmosférické dungy než Daggerfall, na druhou stranu nejsou náhodně generované a člověk má jistoty, že z nich najde cestu zpět /což se o Daggerfallu rozhodně říct nedalo - bez zakouzlení, myslím, recall - pamatuji se, jak jsem strávil tuny času prohlížením 3D automapy a hledáním správné cesty v tom bludišti.
Je vidět, že jsi Oblivion moc nehrál. Obtížnost proti Daggerfallu rozhodně třetinová není. Naopak, tím, že se enemies levelují s tvou postavou, tak se určitým demigodem stáváš až někde kolem 20. levelu, kdy máš řadu věcí s constant effectem, které dělají rozdíl. Pokud byl Daggerfall v těžší, nebyla to soubojová část, nýbrž možná tak v tom, že v něm ještě tolik nefungovaly herní mechanismy jako v Oblivionu (nebo MW), a hráč to měl prostě těžší - ale to byla prostě věc tehdejší doby a technického omezení.
Obrovská herní komunita kolem Elder Scrolls série, Gothic Série a především kolem NWN s jeho tisícemi fanouškových modů, z nich mnohé dosahují AAA kvalit profesionálních vývojářských týmů, Vaše slova spolehlivě vyvrací..
edit: Prostě už Vás to evidentně nebaví a hledáte jinou formu zábavy, a to MMORPG bezesporu je

. To ale neznamená, že by single RPG bylo mrtvé nebo nudné. Není a nebude. My, jeho fanoušci na věky věků, se o to postaráme

.