Rozdíl mezi 8 a 16MB Cache

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
JJ
Začátečník
Začátečník

Rozdíl mezi 8 a 16MB Cache

Příspěvek od JJ »

Zdravím,
chci se zetptat, jestli a pokud ano, tak v jaké situaci poznám rozdíl mezi diskem s 8 a 16MB Cache. Chci tiché PC, takže bych nejradši koupil 250GB SATAII Samsungy (8MB), ale nerad bych tratil nějak zásadně na výkonu. Na všechny ostatní disky jsou velmi rozporuplné názory. Někdo tvrdí, že ten nebo onen je tichý, druhý naopak, že je to nejhlučnější šmejd. Pokud by výkonový rozdíl byl malý, dal bych přednost tichu.
Díky za pomoc.
[CZ]Airwolf[OC]
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od [CZ]Airwolf[OC] »

80prct uzivatelu rozdil nepozna.
JJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JJ »

To je hezká informace, ale mne by zajímalo, při čem se ten rozdíl projeví. Nerad bych byl mezi těmi 20ti procenty. Pak mi jde taky o to, jestli je ten rozdíl nějak dramatický, aby mi disk s 8MB nebrzdil nějak razantně celou sestavu (Intel E6300 možná trochu nataktovaný, 2GB RAM). Pokud by byl rozdíl malý, koupím raději tiché disky.
[CZ]Airwolf[OC]
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od [CZ]Airwolf[OC] »

Tak napis k cemu bude ten disk (resp. PC) slouzit. A dozvis se odpoved (treba ne ode mne).
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

JJ píše:....Pokud by byl rozdíl malý, koupím raději tiché disky.
WD 250KS ma 16MB cache a je velmi tichy.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
JJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JJ »

Využití bude různorodé. Hodně úpravy fotek (Photoshop apod.), a pak dost muziky. Poslech, stříhání a čistění zvukových nahrávek. Kromě toho běžná kancelářská práce, internet apod.

Co se týče toho WD, tak ne, že bych ti nevěřil, ale spousta lidí naopak tvrdí, že to WDčko by si kvůli hluku nikdy nekoupili. Takže kde pak mám hledat pravdu. Těžko mi ho v nějkaým obchodě pustí, abych si poslechl sám.

Díky
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od wallot »

JJ píše:Využití bude různorodé. Hodně úpravy fotek (Photoshop apod.), a pak dost muziky. Poslech, stříhání a čistění zvukových nahrávek. Kromě toho běžná kancelářská práce, internet apod.

Co se týče toho WD, tak ne, že bych ti nevěřil, ale spousta lidí naopak tvrdí, že to WDčko by si kvůli hluku nikdy nekoupili. Takže kde pak mám hledat pravdu. Těžko mi ho v nějkaým obchodě pustí, abych si poslechl sám.

Díky
mam 2500KS a nove 3200KS a jsou opravdu tichy (kvuli hluku jsem se treba zbavoval 160GB seagatu)

na to co pises rozdil mezi 8 a 16 MB cache nepoznas ale znas to cim vic tim lip uz jen pro ten pocit
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - TTC Frozen V2, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

JJ píše:Využití bude různorodé. Hodně úpravy fotek (Photoshop apod.), a pak dost muziky. Poslech, stříhání a čistění zvukových nahrávek. Kromě toho běžná kancelářská práce, internet apod.

Díky
Loool

Musis trosku se snazit a sledovat stari prispevku....hlucne a piskajici WD byly hlavne JB a BB serie. KS jsou velmi dobre.

Verit mi muzes nebo nemusis, ale mam zkusenosti se vsemi znackami.
Osobne mam disky Hitachi, Samsung, WD a jeste seagate v kufru.

Hitachi je vykonnejsi, ale je trosku vice slyset pri praci. Vzhledem k tomu ze je mam v revoltecich a nektere disky v silentmaxxech, tak me to netrapi.
Protoze i kdyz mam v cömpu 5 disku, tak je prakticky neslysim :-)
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
jessie.james
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jessie.james »

JJ píše:Co se týče toho WD, tak ne, že bych ti nevěřil, ale spousta lidí naopak tvrdí, že to WDčko by si kvůli hluku nikdy nekoupili. Takže kde pak mám hledat pravdu. Těžko mi ho v nějkaým obchodě pustí, abych si poslechl sám.Díky
sam mam ty WD2500KS s 16 MB cache v PC 4 kusy a muzu rict, ze jsou absolutne tiche. PC mam na stole, 25 cm od hlavy a disky opravdu neslysim. takze kdo ti rika, ze jsou hlucne, mozna narazil zrovna na takove kusy, ale ja je kupoval v rozmezi cca. 9 mesicu a nerve ani jeden.
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Já sem měl asi rok 200GB samsung sata 2004C, teď jsem měnil disk za 250GB a tak jsem vybíral - půjčil jsemsi domů hitachi T7250, samsunga 2504C, a WD 2500KS.
Co se hluku týká tak na tom byly všechny disky dost podobně
hluk motoru byl o něco tišší u samsungu ( ikdyž oproti starším řadám SP80 je to horší), hitachi a wd byl natom stejně, navíc oba trochu pískaly.
Vibrace - nejhorší byl samsung, potom WD, hitachi prakticky bez vibrací.
Teplota - disky ležely na krabici vedle sebe bez ofuku, téměř nulová zátěž, jenom test v HDtachu - WD naprosto bezkonkurenčně nejžhavější, samsung odost studenější a hitachi ještě o něco chladnější.

Nakonec sem si nechal hitachi - nízká hlučnost, hlavně vibrace a teplota, pískání v zavřené bedně přehluší ostatní komponenty.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Ahoj mam doma 2x 250G 16MB cache KS modely.Normalne slyset nejsou jen kdyz se zaposlouchas tak je slyset takove mensi chrochtani :-D.Rozdil poznas kdyz delas vice veci najednou.Napriklad kdyz kopirujes data a jeste mezi tim spustis treba nejaky film nebo program nabehne to o neco rychleji nez s 8MB cache rozdil se projevi ale spise kdy delas vice veci najednou, kazdopadne bych bral radeji s 16MB cache nez s 8MB je tam cenovy rozdil myslim jen 100Kc.
Dalsi tip - spis nez tu 250tku od Samsungu bych si koupil Seagata 10tkovou radu s KOLMYM ZAPISEM. Zacinaji uz od 200G nekde jsem cetl ze mneli k testu i 160tku.Precti si par clanku na tuhle tematiku´a uvidis sam rozhodne bych sel do kolmeho zapisu jestli uz uvazujes o kopi disku a Seagate ted poskytuje zaruku na vsechny disky 5let - u dodavatele 3roky +2roky primo u vyrobce ale si uz musis osefovat sam.
Mne prijde 320G od Seagatu v pondeli tak ji hned porovnavam s tou 250tkou od WD.Tu 320tku jsem mnel uz jednou doma od kolegy a v HD tachu vysel skoro stejne jako Raptor 36G.V testech ktere delali na ruznych webech byly prenosove rychlosti o neco lepsi nez u klasickych disku bez kolmeho zapisu i pristupova doba byla mensi.A jesti muzu porovnat toho Seagata 320tku s tou mou 250tkou od WD co se tyce hlucnosti tak ten Seagat byl v klidu neslysitelny oproti me 205tce ktera byla taky v klidu. :wink: :wink:
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“