Kompresorové chlazení CPU,GK (GPU,M) a chipset

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
Žany-kill
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Kompresorové chlazení CPU,GK (GPU,M) a chipset

Příspěvek od Žany-kill »

Dobrý den.

Mám v plánu si vyrobit kompresorové chlazení CPU,GK (GPU,M),chipset
a proto mám pár otázek a hledám někoho kdo již má nějaké zkušenosti
s instalací tohoto druhu chlazaní do PC.Možná se vám zdá že výroba tohoto chlazení je dost složitá ale jelikož studuji druhým rokem obor
Mechanik elektrotechnických zařízení se zaměřením na chladírenskou a
klimatizační techniku tak už o kompresorovém chlazení něco vím+můj děda je "opravář ledniček (klimatizací)" :oops:
Ale ještě nikdy jsem se nesetkal s tímto druhem chlazení v PC a proto hledám někoho s více zkušenostmi.

Pár otázek:
Už dříve jsem viděl na nějakém zahraničním fóru podobný projekt (mám pocit že to bylo http://forums.vr-zone.com ale teď to tam nikde nemůžu najít).Proto prosím o odkazy na fóra či stránky s podobnou tématikou.
Dále jaké chladivo by bylo nejvhodnější k použití?

Jak jsem si to naplánoval:
S výrobou chlazení bych si rád postavil i kompletně vlastnoručně vyrobenou case,který bude mít asi dvě patra:ve spodním bude kompresor a kondenzátor (s ventilátorem a bude otvorem z case mířit ven a odvádět teplo)a v druhém patru v první části disky a mechaniky a v druhé části položená MB.Ze spodní části povedou měděné trubky až k CPU->chipsetu->GK všechno měděné a hlavně zaizolované (kromě samozdřejmě stykových ploch na čipech) kvůli kondenzaci vodních par.Celá tato část tedy i trubky z jednoho čipu na druhý bude fungovat jako výparník.Rád bych doplnil i nějaké ilustrace plánů ale zatím jsem se do toho nepouštěl.
Prvním krokem (a taky nejtežším) bude udělat výparník,tedy bloky na čipy+trubky aby to na sebe dobře sedlo protože vše musí být zhotoveno z trubek měděných a ne jako u WC ze silikonových hadiček.(Mimochodem WC mám teď kompletně po domácku vyrobené)
To je asi zatím vše a chtěl bych tedy slyšet názory,rady či tipy vás ostatních.Děkuji.Postupně budu o projektu informovat...
Lamicz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lamicz »

OT - kondenzator - kondenzor, ne?
:: DESKA :: Asus A8V-XE (VIA K8T890) :: CPU :: AMD Athlon 64 3700+ :: VGA :: ATI Asus GF7600 512MB - passive solution :: RAM :: 4x 256MB Samsung :: HDD :: 80GB Maxtor PATA ::
Žany-kill
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Žany-kill »

Lamicz píše:OT - kondenzator - kondenzor, ne?
Nějak sem tuhle otázku nepochopil?Ale právě jsem vstával tak nevim jestli to není mnou? :oops:
CPU:AMD Athlon 64 3000+ Winchester s.939 Takt jádra:1.8GHz@2.2GHz,L2-512Kb,L1-64Kb
Revize:DH8-D0 :: MB:Asus A8N-SLI Deluxe - nForce4 SLI
BIOS v.:ASPI BIOS Revision 1016 Date 1.12.2005 :: RAM:Kingmax 512MB/400MHz CAS2.5,Kingmax 1024/400MHz CAS2.5 :: GPU:Asus Radeon X300 Extreme 128MB/128b Model:RADEON X300/X550 Series Takt jádra:325MHz Takt pamětí:200MHz :: TV Card:Leadtek Winfast (TV analog,FM) :: HD:Western Digital Caviar 200GB/7200 SATA150,Western Digital Raptor WD1500ADFD 150GB/10000 SATA150 :: OS:MS Windows XP SP2
DVD-ROM:Sony DRU-700A :: Monitor:ADI Microscan GT56
CRT 17" :: Myš:Razer Diamondback
Bikermotyl
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Kompresorové chlazení CPU,GK (GPU,M) a chipset

Příspěvek od Bikermotyl »

Žany-kill píše:...Už dříve jsem viděl na nějakém zahraničním fóru podobný projekt (mám pocit že to bylo http://forums.vr-zone.com ale teď to tam nikde nemůžu najít).Proto prosím o odkazy na fóra či stránky s podobnou tématikou.
Zrejme si mal na mysli toto -> Dual Cascade -111C Cooling Unit
AMD + Noctua NH-U12 + NF-S12, DFI LP-nF4 Ultra-D + HR-05, A-Data Vitesta DDR-566, ATI Sapphire X1800GTO2, Samsung SP2504C 250GB SATA-II, LG GSA-4166B, Enermax Liberty 500W, SilverStone TJ05-ST
Žany-kill
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Žany-kill »

Bikermotyl píše:
Žany-kill píše:...Už dříve jsem viděl na nějakém zahraničním fóru podobný projekt (mám pocit že to bylo http://forums.vr-zone.com ale teď to tam nikde nemůžu najít).Proto prosím o odkazy na fóra či stránky s podobnou tématikou.
Ne to není ono.Bylo to na nějakém fóru a ne jako článek.Ale každopádně i toto je velmi zajímavé.Děkuji
Žany-kill
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Žany-kill »

Bikermotyl píše:
Teď sem si to pozorně prohlížel a je to dvou kaskádoví projekt a ten já neplánuju (Dvou kaskáda vám udělá zhruba těch -110C° zatímco jendo kompresorové chlazení by podle mě mělo udělat při použití dobrého chladiva a velkých tlaků zhruba -60 až -80C°.Rozdíl je v tom že u dvoukaskádového chlazení podchlazuje ještě další systém kondenzátor toho prvního který má již výparník instalovaný v PC,proto název dvoukaskádoví.Zatímco u klasického systému je jen jeden kompresorový systém který má z kondenzátoru odváděno teplo jen pomocí okolního vzduchu a ventilátoru)
CPU:AMD Athlon 64 3000+ Winchester s.939 Takt jádra:1.8GHz@2.2GHz,L2-512Kb,L1-64Kb
BIOS v.:ASPI BIOS Revision 1016 Date 1.12.2005 :: RAM:Kingmax 512MB/400MHz CAS2.5,Kingmax 1024/400MHz CAS2.5 :: GPU:Asus Radeon X300 Extreme 128MB/128b Model:RADEON X300/X550 Series Takt jádra:325MHz Takt pamětí:200MHz :: TV Card:Leadtek Winfast (TV analog,FM) :: HD:Western Digital Caviar 200GB/7200 SATA150,Western Digital Raptor WD1500ADFD 150GB/10000 SATA150 :: OS:MS Windows XP SP2
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

myslim že tohle http://www.xtremesystems.org/forums/for ... y.php?f=80 ti pomůže asi nejvíc
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

ja osobne sem pohorel na tom, ze mi porad praskaly spoje :( nevim proc. navic kvalitni kompresor sehnat v cr je zazrak. jestli se ti povede ho sehnat tak mi pls pisni kde... :)
Žany-kill
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Žany-kill »

Flegy píše:ja osobne sem pohorel na tom, ze mi porad praskaly spoje :( nevim proc. navic kvalitni kompresor sehnat v cr je zazrak. jestli se ti povede ho sehnat tak mi pls pisni kde... :)
Hehe kompresorů máme doma v dílně asi tisíce starých a použitých.Ale říkám můj děda je opravář ledniček a klimatizací a má pro mě i novej kompresor na R504A,kterou mám v plánu použít.Jinak nevim co znamená kvalitní kompresor???Jo a mimochodem jaký spoje máš na mysli?Ovšem nevim jestli by nebylo lepší udělat ten dvoukaskádovej systém když to všichni dělaj.Tachovejch -120C° se už pomalu blíží k dusíku :twisted: .
Jak říkám podporu mám dostatečnou a materiálu taky dost kromě teda bloků na čipy ze kterých se bude skládat ten výparník.To musim ještě sehnat a nechám si to vyfrézovat.Udělám nějaký plánky a dám sem odkazy...
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“