Olympus SP-510 Ultrazoom

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
Kosta
Nováček
Nováček

Olympus SP-510 Ultrazoom

Příspěvek od Kosta »

Nazdárek všichni,
měl bych dotázek, dnes jsem si koupil tuhle "hračku" a s chutí začal fotit. Všechno byl v pohodě, ale jen do té doby než jsem fotky dostal na PC. Všechny fotky měli jen 72 DPI. Docela by mě zajímalo jestli to je normální(o čemž pochybuju) nebo jsem ***(což je pravděpodobnější a taky v to doufám :oops: )protože to nedokážu změnit.
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Tomu nejak nerozumim JAK 72dpi?
Pres co jsi to tahal? Na jaky rozliseni jsi fotil? jakej format? Trosku to prosim specifikuj.
Vcetne toho KDE a JAK jsi prisel k tomu 72dpi...(imo je to nic nerikajici velicina)
Kosta
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kosta »

"Tahal" jsem to přes orig. soft od Olympusu -> olympus master, rozlišení jsem zkoušel všechny tzn. 640x480, 2048x1536, 3072x2304.... formát klasika - JPEG. No jak jsem k tomu přišel - klik na fotku její vlastnosti tzn. šířka, výška bitová hloubka, clona čočky, režim blesku, délka fokusu.... atd. atd. a jedním z vlastností je horizontální a vertikální rozlišení, které se udává v dpi což je Dot Per Inch - počet bodů na palec tudíš čím vyšší tím lepší ne? Nebo říkám blbosti?
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

ted jsem se koukal a na mem starem C760UZ je to taky tak. Pokud myslis hodnoty EXIFu X,Y resolution.
.
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Nejen na starym fotaku. ;-)
Moje zrcadlovka 350D ma taky 72dpi tedy podle toho co za dpi povazujete. To je aboslutne vporadku, jedna se imo o vlastnost JPG a hlavne DPI je relativni ukazatel kterej predse u nevytiskly fotky nic neznamena.

Pokud uvedu priklad: Mame-li 6meg rozliseni pak pokud z toho tisknem fotky pri 300dpi pak je maximalni rozmer 26x17,3cm pri nizsim dpi je pak rozmer vyssi. Cili to nemuzes takhle premerovat, takhle to maji zaznamenane vsechny fotaky a kolik "DPI" pak budes mit ve skutecnosti zavisi jen a jen na tobe a na velikosti tisku. Tohle tam ma imo jen informacni charakter a je to tam jenom jako nejaky defaultni nastaveni :wink:

(tyhle oblasti digitalu nerozumim, takze to berte jen ciste teoreticky takze je mozny ze se mylim)
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

jj proste jestli ta fotka viditelne nekostickuje, tak np
.
Kosta
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kosta »

OK, dík moc za rady. Jen jsem se lekl, když jsem viděl na lacinějším digitálu 314 DPI, tak jsem si myslel, že něco dělám špatně nebo tak něco. Takže jste mě docela uklidnily, ještě jednou dík.
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Jeste abys byl 100% klidny. :wink:
Tak tady je dred (anglicky) o tvym dotazu:
http://photo.net/bboard/q-and-a-fetch-m ... 0DFrW&tag=

pise se tam rekl bych temer presne to co jsem ti popsal vyse, ale kdybys to chtel odborneji a lepe, tak si to procti.
Opravdu nemusis mit obavy.
Kosta
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kosta »

Tak teď už jsem na 100% klidný :D. Jinak jsem ještě našel něco kolem toho, kdyby to někoho dále zajímalo ->
http://www.fotografovani.cz/art/fo_upra ... oces1.html
je to docela zajímavý čtení.
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“