výměna větráku ve zdroji, musí být větrák zapojen do zdroje?
Moderátor: morke
Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
- kotas
- Středně pokročilý

Power Supply
No když už se tady řeší zdroj, hodím tady svůj dotaz:
1) Může být zdroj bez krytu? Nemůže se něco stát? - Ptám se protože můj zdroj má double fany, jeden ve předu a druhý vzadu (80x80mm) a chtěl bych aby nasával i vyřazované okolní teplo od CPU (tedy zespodu). Nebo by bylo rozumnější "nějak" udělat dole v plastu nějaký otvor - nebude to nějak více rezonovat?
2) Ve zdroji mám připojovatelné kabely, od novoty tam jsou teda 2x 80x80mm blue fan, když kabel "přešmiknu", mohu tam napájet jiný ventilátor (taky 80x80mm) a zapojit ho normálně do zdroje bez poškození?[/u]
1) Může být zdroj bez krytu? Nemůže se něco stát? - Ptám se protože můj zdroj má double fany, jeden ve předu a druhý vzadu (80x80mm) a chtěl bych aby nasával i vyřazované okolní teplo od CPU (tedy zespodu). Nebo by bylo rozumnější "nějak" udělat dole v plastu nějaký otvor - nebude to nějak více rezonovat?
2) Ve zdroji mám připojovatelné kabely, od novoty tam jsou teda 2x 80x80mm blue fan, když kabel "přešmiknu", mohu tam napájet jiný ventilátor (taky 80x80mm) a zapojit ho normálně do zdroje bez poškození?[/u]
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
- Alfonzo II.
- Začátečník

Ked urves ventilator a zapojis novy na dosku miesto priamo do zdroja tak mozno ano- regulacia konci. Len sa mi do toho nechce. Neviem ci je to uplne bezpecne. Uz som raz robil "pokusy" s EC a vsetko bolo OK. S 20cfm 80mm vetrakom isiel v pohode. Tak ci aj tu nie je zbytocny vysavac. Staci aby sa uchladil zdroj- pridavny outtake ventilator je tichy a chladenie celkovo slusne. Len ten zdroj keby tak nefucal.
- Vivec
- Středně pokročilý

Re: Power Supply
zdroj bez krytu může dělat neplechu kvůli el mag. vlnění takže je imho lepší prožíznout díru ať aspoň nějaký stínění mákotas píše:...
a větráky můžeš odstřihnout a napájet nový, ale imho lepší je přidělat je místo do zdroje normálně na konektor nebo popř na regulátor
- Mirekprf
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
,,Gr8 Vivec,, díki ti za rady
...hned jak bude čas vlítnu nato...jen se chci jeste zeptat, jestli FAN při 8V jestli je hlučnej?...vým, že nemáte ,,křištálovou kouli,, ale přece jen.... 
GYGABYTE GA-K8NE s. 754, CPU Sempron 64 2800+ Palermo, GF6800 GS 424/1000Mhz, RAM 2krát 512MB KINGMAX 400Mhz, HDD MAXTOR 250GB/16MB, TV karta
- Vivec
- Středně pokročilý

- Behemot
- Červená karta

-
- Bydliště: 50°4'52.22"N, 14°23'30.45"E... VŽDYCKY prodávám i jinde...
- Kontaktovat uživatele:
Mně se teda zdá že dneska jsou v tomlhe zdroje dost "nebezpečný". Řešil sem tu nedávno jeden AT zdroj (ano, to se ještě používá) proč se málo točí větrák, pak jsem zjistil že to má teplotní regulaci
(ano,kupodivu to existovalo i na AT) a jak sem objevil, zdroj se bez zapojení větráku DO desky zdroje nerozjede. Takže v tomhle se mi zdají dnešní zdroje nebezpečný-rozjedou se ať s nimi děláte cokoliv...
- Jafido
- Středně pokročilý

Udelat kontroler otaceni ventilatoru je velice levna zalezitost, bohuzel to ale nic neresi, dulezita je teplota soucastek. Co ti pomuze ze se vetrak toci, kdyz se ti to prehriva, me prijde jako cesta spravnym smerem ridit se podle teploty a ne podle otacek vetraku.Behemot píše:Mně se teda zdá že dneska jsou v tomlhe zdroje dost "nebezpečný". Řešil sem tu nedávno jeden AT zdroj (ano, to se ještě používá) proč se málo točí větrák, pak jsem zjistil že to má teplotní regulaci(ano,kupodivu to existovalo i na AT) a jak sem objevil, zdroj se bez zapojení větráku DO desky zdroje nerozjede. Takže v tomhle se mi zdají dnešní zdroje nebezpečný-rozjedou se ať s nimi děláte cokoliv...
Pokud predelavat vetrak do zdroje na nizsi otacky, je vhodne si zavest nejake pojistne mechanismy, napr 2-polohovou regulaci, kdy pri prekroceni nastavene teploty prepne vetrak z nizkych otacek (ticha) na plne otacky a pri prekroceni "bezpecne" teploty se vypne.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
- Alfonzo II.
- Začátečník

Udelat kontroler otaceni ventilatoru je velice levna zalezitost, bohuzel to ale nic neresi, dulezita je teplota soucastek. Co ti pomuze ze se vetrak toci, kdyz se ti to prehriva, me prijde jako cesta spravnym smerem ridit se podle teploty a ne podle otacek vetraku.
Pokud predelavat vetrak do zdroje na nizsi otacky, je vhodne si zavest nejake pojistne mechanismy, napr 2-polohovou regulaci, kdy pri prekroceni nastavene teploty prepne vetrak z nizkych otacek (ticha) na plne otacky a pri prekroceni "bezpecne" teploty se vypne.
Ako sa taka regulacia robi? Je to niekde na internete? Myslim podrobne- vratane nazvov sucastok. Z elektickych veci mam vedomosti znacne nizke a vcelku ma to zaujima. To by nieco muselo merat teplotu v zdroji?
- Behemot
- Červená karta

-
- Kontaktovat uživatele:
úplně mi nerozumíš...nebo já toběJafido píše:Udelat kontroler otaceni ventilatoru je velice levna zalezitost, bohuzel to ale nic neresi, dulezita je teplota soucastek. Co ti pomuze ze se vetrak toci, kdyz se ti to prehriva, me prijde jako cesta spravnym smerem ridit se podle teploty a ne podle otacek vetraku.Behemot píše:Mně se teda zdá že dneska jsou v tomlhe zdroje dost "nebezpečný". Řešil sem tu nedávno jeden AT zdroj (ano, to se ještě používá) proč se málo točí větrák, pak jsem zjistil že to má teplotní regulaci(ano,kupodivu to existovalo i na AT) a jak sem objevil, zdroj se bez zapojení větráku DO desky zdroje nerozjede. Takže v tomhle se mi zdají dnešní zdroje nebezpečný-rozjedou se ať s nimi děláte cokoliv...
na boku na zdroji je hezkej graf kde je vidět jak se stoupající teplotou rostou otáčky větráku, regulace je přímo součástí zdroje; bez zátěže nehřál zdroj VŮBEC, uvidím jak se bude chovat při napájení desky...je to 250W
- Jafido
- Středně pokročilý

Moznosti jak to udelat je spousta, staci si jen vybrat. Zalezi jen na tom co po tom chces a co jsi schopny udelat nebo si nechat udelat a samozdrejme zaplatit. Pokud s tim nemas zadne zkusenosti je lepsi si to u nekoho nechat vyrobit, ale pocitej s tim ze aby byla rozumna cena za 1ks je vhodne postavit takovych udelatek alespon 5 - 10.Bohus1 píše:Ako sa taka regulacia robi? Je to niekde na internete? Myslim podrobne- vratane nazvov sucastok. Z elektickych veci mam vedomosti znacne nizke a vcelku ma to zaujima. To by nieco muselo merat teplotu v zdroji?
Porad ale nevidim vyhododu v reseni, kdy se zdroj bez ventilatoru nezapne. Jestli ma regulaci otacek podle teploty je taky celkem sumak. Jde jen o to aby teplota neprekrocila kritickou mez. Tak jak jsi to napsal predtim to vypadalo jako by pro zdroj pro funkci byly smerodatne otacky ventilatoru a ne teplota, o kterou jde predevsim.Behemot píše:úplně mi nerozumíš...nebo já tobě![]()
na boku na zdroji je hezkej graf kde je vidět jak se stoupající teplotou rostou otáčky větráku, regulace je přímo součástí zdroje; bez zátěže nehřál zdroj VŮBEC, uvidím jak se bude chovat při napájení desky...je to 250W
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
- Behemot
- Červená karta

-
- Kontaktovat uživatele:
no dyť jo! větrák se motá tak,aby měl zdroj dle výrobců "ropzumnou teplotu" (čili nejlépe do 35 stupňů); výhoda v tomto zapojení je, aby nějakej expert větrák neodpojil a nezapomněl znovu zapojit, dneska bys takhle vyhořel, tehdá by se zdroj nezapnul a vše bylo OKJafido píše:Moznosti jak to udelat je spousta, staci si jen vybrat. Zalezi jen na tom co po tom chces a co jsi schopny udelat nebo si nechat udelat a samozdrejme zaplatit. Pokud s tim nemas zadne zkusenosti je lepsi si to u nekoho nechat vyrobit, ale pocitej s tim ze aby byla rozumna cena za 1ks je vhodne postavit takovych udelatek alespon 5 - 10.Bohus1 píše:Ako sa taka regulacia robi? Je to niekde na internete? Myslim podrobne- vratane nazvov sucastok. Z elektickych veci mam vedomosti znacne nizke a vcelku ma to zaujima. To by nieco muselo merat teplotu v zdroji?Porad ale nevidim vyhododu v reseni, kdy se zdroj bez ventilatoru nezapne. Jestli ma regulaci otacek podle teploty je taky celkem sumak. Jde jen o to aby teplota neprekrocila kritickou mez. Tak jak jsi to napsal predtim to vypadalo jako by pro zdroj pro funkci byly smerodatne otacky ventilatoru a ne teplota, o kterou jde predevsim.Behemot píše:úplně mi nerozumíš...nebo já tobě![]()
- Mirekprf
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
haha az ti vyhori zdroj tvoji vlastni blbosti,tak se budu hrozne smat...potom muzes rikat ze neni duvod se obavat....maw píše:no já do svýho zdroje jedno teplotní čidlo dal a jak ted koukám tak má asi 35 stupňů, toho že bych ten ventilátor nezapojil se až tak nebojím, nevidím důvod proč by se to mělo stát a kdyby se tak už stalo tak mi začne řvát alarm, takže bych se měl vyvarovat větších problémů
bohuzel lidska chyba bude vzdy existovat,staci pri montovani PC aby na tebe nekdo zavolal,ty jsi od toho odesel a potom prijdes a zapomenes zapojit ventilator,presne takhle se me to stalo(nastesti u me se nic tak strasnyho nestalo).
Uplne stejne pripad je,kdyz nekdo ma vodnika a cerpadlo na 230V,a rika ze nepotrebuje relatko ktery bude zapinat cerpadlo pri spusteni PC...takovejch chytrejch reci jsem slysel uz hodne....nakonec to dopadne,tak ze clovek zapne PC ale cerpadlo ne....odejde od pc a pak kdyz prijde tak se hrozne divi ,ze PC nefunguje.....ahááááááá Athlon XP umrel diky prehrati
- Jafido
- Středně pokročilý

Normalni clovek si tento stav osetri, pokud to neni trotl a pokud to osetrit neumi tak do toho neleze a zadne podobne upravy jako pripojeni vetraku mimo zdroj nedela.Behemot píše:no dyť jo! větrák se motá tak,aby měl zdroj dle výrobců "ropzumnou teplotu" (čili nejlépe do 35 stupňů); výhoda v tomto zapojení je, aby nějakej expert větrák neodpojil a nezapomněl znovu zapojit, dneska bys takhle vyhořel, tehdá by se zdroj nezapnul a vše bylo OK
- kotas
- Středně pokročilý

Re: Power Supply
Tak jsem tam vyrizl diru a zdroj dela kraval o neco vetsi nez predtim (cekal jsem to), teplota klesla na CPU pouze o jeden stupen, takze zadny zazrak.. Spise me stve hluk ktery vydava, ale mam v planu koupit novy kvalitni zdroj a toho ATRIXe se kuli hluku zbavitkotas píše:No když už se tady řeší zdroj, hodím tady svůj dotaz:
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
- maw
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
tak ti děkuji za tvůj názor a tvoje skušenosti, ale věř že dokud ten zdroj doopravdy nespálím tak ti za pravdu nedám. do kompu se vrtám minimálně a vždycky než tu bednu zavřu tak desetkrát zkontroluju jestli je všechno jak má. je to čistě věc názoru ale řek bych že je mnohem pravděpodobnější že mi na pc spadne letadlo, než že zapomenu zapojit větrák.Highlander píše: haha az ti vyhori zdroj tvoji vlastni blbosti,tak se budu hrozne smat...potom muzes rikat ze neni duvod se obavat....
AMD Athlon 64 3200+ 2,0 @ 2,4 ghz, MSI K8N Neo 4, 2x512MB a-data, nVidia GeForce 6600(429/629), maxtor 160GB ;seagate barracuda 7200.10 320 GB, ec 400w, Akasa fan control, Acer AL1916,
- aneon
- Začátečník

Na starym pc jsem do zdroje dal potenciometr na spomaleni ventose, parkrat se me stalo,kdyz jsem stahoval ze jsem ho dal na minimum a zapomel jsem na to a kdyz jsem sel hrat pak jsem jen citil smrad a padalo me pc,pridal jsem na trymru a bylo to v pohode.Ten muz zdroj to vydrzel,ale delej to na jinym,ten to treba nevydrzi
.
asus k50ab
- Alfonzo II.
- Začátečník

tak ti děkuji za tvůj názor a tvoje skušenosti, ale věř že dokud ten zdroj doopravdy nespálím tak ti za pravdu nedám. do kompu se vrtám minimálně a vždycky než tu bednu zavřu tak desetkrát zkontroluju jestli je všechno jak má. je to čistě věc názoru ale řek bych že je mnohem pravděpodobnější že mi na pc spadne letadlo, než že zapomenu zapojit větrák.
Na to sa nespoliehaj. Tiez davam pozor. Raz som tak pekne usporiadal kable aby nevadili vzduchu, skontroloval, ale nevsimol si, ze jeden kabel velmi nenapadne blokuje vetrak GK (tusim vlastny z chladica-moc dlhy), tak som par dni bol na pasive kym som si niekde vsimol podozrivo vysoku teplotu v idle (a netusim co to davalo v hre). Kus pravdy v tom Highlanderovom prispevku je- vselico sa stava...
Inac pochybujem ze zdroju spomalenie ventilatoru uskodi ak sa to neprezenie. Mal som EC s 8cm 20cfm ventilatorom bez problemu. Len som sa dorezal pri vymene ze sa mi do sucasneho fortrona ani moc nechce ked si na to spominam.
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No hlavne kdyz dneska zapomenes zapojit vetrak na CPU nebo na grafice,tak se nic nedeje,vetsinou je tam ta ochrana ktera to odpoji....Ale kdyz zapomenes zapojit vetrak u zdroje a mas nejakej No-name zdroj,tak si muzes chystat hasici pristroj...Kvalitni zdroje to chvilu prezijou tu vysokou teplotu,ale po chvili se z nich taky zacne kourit.
- okleger
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
spíš výměna:-)
Mám 400W zdroj Eurocase. Píšou o něm "supersilent", ale vůbec se mi jako super tichý nezdá, bohužel jsem to zjistil pozdě:-) Nakoupil jsem tiché chladiče CPU a VGA v domění že bude klid, ale on to hlučí pořád zdroj... Kdybych se rozhodoval o výměně ventilátoru, tak bych spíš u levných zdrojů(viz. já:-) ) šel asi rovnou do výměny zdroje... Což asi udělám, jelikož už mě neba ho poslouchat a taky se mi 100% nezdá jeho funkčnost(při rozjíždění PC se mi počítač samovolně vypíná...)