OpenSUSE - problém s instalací
- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Víš, já jsem chtěl zkusit Linux hlavně proto, že jeho příznivci tvrdí, že už je na takový úrovni, aby s tim moh pracovat BFU, že instalace je stejně intuitivní jako u Windows atd. Ale vidím, že Linux je stále systém, ve kterém musíš strávit spoustu času jeho nastavením (do toho počítám i čtení nějakých fór a howtos) a ne systém, který nainstaluješ a pracuješ v něm jako Windows.
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem nějaké fonty našel přímo na stránkách opensuse, je to tam, jenom tam nikde není ten název msttcorefonts nebo jak. Pak to teda stáhnu. Mám ale zase jiný problém. Linux mám nainstalovaný na starém 40GB disku a při instalaci nebyly zapojené žádné další disky, ale když zapojím 320GB SATA (celé je to jedna NTFS partition) tak při bootování vůbec nenaskočí KDE a skončím v příkazové řádce (a ještě ke všemu ani neznám příkaz pro vypnutí).
- OndraSter
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
co je vypsano v konzoli?
a ted budu doufat ze to je ono:
napis do konzole
vytahni disk, nabootuj a hod sem obsah toho /root/dmesg.txt (nevim jak to bude dlouhy)..
a ted budu doufat ze to je ono:
napis do konzole
Kód: Vybrat vše
dmesg >> /root/dmesg.txtPC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Josko
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
[quote="Lukfi"][/quote]Najpr nabootuj s ním a zadaj ten príkaz (najpr budeš muieť byť prihlásený meno/heslo) dmesg >> /root/dmesg.txt a potom bez neho aby si sem mohol obsah toho súboru dmesg.txt postnúť. A v konzole reštartuješ tak že napíšeš len reboot.
//Edit: A keď budeš v tej konzole ešte s tým diskom zapojeným tak skús zadať startx, či to spustí x server alebo nie.
//Edit: A keď budeš v tej konzole ešte s tým diskom zapojeným tak skús zadať startx, či to spustí x server alebo nie.

Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
easy on me, jak se mám přihlásit? btw teď jsem zkusil nabootovat se druhým PATA diskem, protože na něj jsem si stáhl z windows linuxové drivery na grafiku, ale při bootování linuxu se to úplně zaseklo a musel jsem to natvrdo vypnout. jak můžu donutit linux aby četl NTFS disky?Josko píše:Najpr nabootuj s ním a zadaj ten príkaz (najpr budeš muieť byť prihlásený meno/heslo) dmesg >> /root/dmesg.txt a potom bez neho aby si sem mohol obsah toho súboru dmesg.txt postnúť. A v konzole reštartuješ tak že napíšeš len reboot.Lukfi píše:
- Josko
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Prihlásenie:Lukfi píše:
do login napíš prihlasovacie meno alebo root ak chceš ísť ako root teda admin.
a heslo napíš keď napíše Password:
ale nebude ti písať ***** že píšeš heslo takže sa nezlakni že to nefunguje, lebo ono to funguje len je to ako ochrana aby niekto nevidel kolko znakové máš heslo.
NTFS: čítanie nie je problém len ho klasicky namountuješ napr. mount /dev/hda1 -t ntfs /media/co_chces
/media/co_chces si treba najpr vytvorit teda: mkdir /media/co_chces
hdXy môže byť sdXy ak je to satadisk
X je poradie disku tak ako ich vypisuje v poste BIOS teda prvý je a druhý je b atď.
y je číslo oddielu
A tatiež sa toto môže zapísať do /etc/fstab a bude to tam nastálo pripájať ten disk.
Ak chceš zápis tak treba nainštaľovať na to driver: http://www.suseportal.cz/ntfs_3g_aneb_u ... do_windows - to je návod ale neskúšal som ho lebo nemám suse takže som ho neskúšal.
Neviem akú máš verziu opensuse, dúfam že nie nejakú archaickú... tak snáď ti to pôjde...
Ale ak by si to chcel nejak lepšie vyskúšať ten linux tak doporučujem ako shadow dať si ubuntu prípadne kubuntu... Dá sa aj zadarmo objednať lisované CD ak by si nechcel sťahovať, len chodí tak mesiac. Lebo ja s openSUSE nemám veľmi dobré skúsenosti, možno iní mi to vyvrátia ale nič proti suse je to subjektivný názor... takže peace.

Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Josko
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Sú tam balíky naviac (neviem aké) ale ak máš stále pripojenie tak je to zbytočné sťahovať, lebo si môžeš nainštaľovať čo chceš ak máš internet priamo z rezpozitárov kubuntu (doporučujem použiť Automatix sú v tom automatizované inštalátory na užitočné veci napr zápis na NTFS alebo Opera, kodeky...)Lukfi píše: //ale teď koukám, že (k)ubuntu je na 1 DVD nebo 1 CD... co je na tom DVD navíc?
Takže to DVD je viac menej pre offline počítače.
//Edit: stiahni si verziu 7.04 a ak nechceš mať starosti s tým (napr. nejde poriadne opera, virtualbox) tak radšej i386 ako AMD64 verziu.

- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Josko
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Mám ju a proti 32b nezaznamenávam žiadny citeľný výkonnostný nárast aj keď je väčšina aplikácií 64bit (ale napr. firefox musí byť kôli flashu 32bit) okrem PCSX2 (emulátor playstation2 - tu to fakt dosť pridalo) a inak nikde. Asi len v nejakých benchmarkoch.

- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Josko
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Nj, mohla, ale nemyslím si že výkonom to pôjde veľmi hore. Ale teraz sú s tým len problémy a hlavne ak si začiatočník tak niektoré veci potom nenastavíš, teda nastavíš ale zložitiejšie ako v 32b a nebudeš z toho veľmi nadšený :/ I keď sú veci ako Simple64 a ten automatix takže to ide ale aj tak je asi lepšie dať 32bit.
Ak teda budeš dávať 64bit tak si daj okrem toho Automatixu hlavne Simple64 (sú tam veci ako 32bit fireox, wine - spúšťa sa pod ním windows programy, flash, 32b java, opera)
Ak teda budeš dávať 64bit tak si daj okrem toho Automatixu hlavne Simple64 (sú tam veci ako 32bit fireox, wine - spúšťa sa pod ním windows programy, flash, 32b java, opera)

- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Josko
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Jedine Opera, ale neviem čo máš za problém s FF ja ho mám úplne rovnaký v linuxe aký je vo windowse. Ešte je Swiftfox - vychádza z firefoxu ale má nejaké optimalizácie. A v KDE máš Konqueror. Neviem či si nerobí SUSE nejaké úpravy FF ale pochybujem, možno stará verzia alebo čo.

- bubanek
- Středně pokročilý

Není Linux jako Linux.Lukfi píše:Víš, já jsem chtěl zkusit Linux hlavně proto,...
Suse jsem instaloval a s instalaci Ubuntu se to neda srovnat. Vetsinou sem ani nevedel co po me chce. vazne zkus ubuntu :]
mas tam dobrou podporu na http://forum.ubuntu.cz/ vetsinu veci ani nemusis znat
to je konec meho projevu...
Naposledy upravil(a) bubanek dne sob 12. kvě 2007, 12:36, celkem upraveno 1 x.
- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Mr.Nigga
- Středně pokročilý

- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Nemůžu porovnat. Ale obávám se, že pro úplnou počítačovou lamu to nebude úplně to pravý. Horší je konfigurace systému když už je nainstalovanej. Ve všech návodech máš napsáno "spusť přes příkazovou řádku tohleto", a když absolutně neznám, jaký příkazy se tam píšou (bo to neni DOS), jsem s prominutím v pr**li. Doufám v ten Automatix.Mr.Nigga píše:openSUSE 10.2 má instalaci daleko pohodlnější jak Ubuntu 7.04(nebo dřívější verze)
- Josko
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ako keby si pri Ubuntu nemal, stiahneš ktoré chceš a aspoň nemusíš sťahovať zbytočne viacej prostredí. A to že ti dá výber pri inštalácii začiatočníkovi veľmi nepomôže, keď by ani nevedel čo to je KDE/Gnome, len ho to môže zmiasť.Mr.Nigga píše: Taky máš na výběr mezi KDE a Gnome.