Gothic III

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Odpovědět
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Tak zkušenost lidi: s upravenýma *.dll už mi to dvakrát vždy spadlo (i když ne pro "out of memory" chybu), zatímco s úpravou jen Gothic3.exe už mi to jede asi před hoďku naprosto rockstable. Gyx píše už pět hodin, takže upravujte případně jen Gothic3.exe a *.dll nechte být.
show must go on..
bmX
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bmX »

AAhhhh mam new PC, uz se nemuzu dockat az to nainstaluju... :twisted:
CPU: C2D E6420@MB: Gigabyte 965P-DS3RAM:2x1024MB 800Mhz,A-DATA Extreme Edition GK: Asus EAX1950PRO, 256Mb HDD: WD,250GB,7200.16Mb
Zdroj:
: Forton 500 W Chladic: Arctic-Cooling Freezer 7 Pro
ChrastyII
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ChrastyII »

jestli to co máš v podpisu je to nový,tak si s 1GB moc nezahraješ :) (osobní zkušenost)
MichiGen
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MichiGen »

bmX píše:AAhhhh mam new PC, uz se nemuzu dockat az to nainstaluju... :twisted:
:lol: Radsej vyskusaj nejake ine hry (Two Worlds, Oblivion) lebo to bude trpke sklamanie s 1GB RAM
CPU: C2D E4500 2,2GHz@3,2GHz 1,352V real (Scythe Ninja Plus+ Noctua NF-P12-1300) MB:Asus P5K,bios ver 1005 RAM: Corsair 2x2GB Twin2X C5DHX 960MHz CL5-5-5-15 2T, 2,1V VGA:Palit GTX 260 OC 663/1152/2304MHz HDD:Seagate SATA II 320GB DVD-ROM:Plextor PX750A LCD Monitor:LG L226WTQ-PF 22" Black Zdroj:Corsair 520W HXEU Case: Rebel 9 Economy + 2xNoctua NF-S12-800 Gamepad: Logitech cordless Rumblepad 2 || 92% of teens have moved onto rap. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature ||
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Tak switch /3GB v boot.ini ruším. Začalo to s tím padat a především je to s tím daleko pomalejší, než bez toho. )

Jinak potvzuji, že se 4 GB ram (bez "/3GB" v boot.ini a využitelných mám fyzicky 3582 MB) se výrazně zrychlily loadingy a dohrávání ve hře prakticky zmizelo. Hra je s tím krásně plynulá. Teď už je to hratelný :).
show must go on..
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

shadow píše:Tak switch /3GB v boot.ini ruším. Začalo to s tím padat a především je to s tím daleko pomalejší, než bez toho. )

Jinak potvzuji, že se 4 GB ram (bez "/3GB" v boot.ini a využitelných mám fyzicky 3582 MB) se výrazně zrychlily loadingy a dohrávání ve hře prakticky zmizelo. Hra je s tím krásně plynulá. Teď už je to hratelný :).
nj ja to tu rikam uz 2 mesice ze 4GB a je klid :)
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Je to tak, je to úplně jinej zážitek. Právě jsem osvobozoval město, kdy na mne šly opravdu hordy Orků, a malinko mně to cuklo jen, když na mne jejich šamani poslaly firebally, jinak nádherně plynulý framerate. Radost hrát :).

(x1950 pro s 256 MB vram a E6300 @ 3 GHz na ASUS P5N-E SLI)

A takový quickload už je opravdu "quick" a ne pětinutové čekání.

Fakt lidi, kupte další ramky, jsou teďka levný, u Gothicu 3 to opravdu oceníte :).
show must go on..
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

shadow píše:Tak switch /3GB v boot.ini ruším. Začalo to s tím padat a především je to s tím daleko pomalejší, než bez toho. )
Omlouvám se, pokud se to již zde řešilo, ale neměl jsem chuť číst celé téma - navíc pro mne zcela zbytečné...
Nemám Gothic 3 (leda že bych ho stáhnul z místní sítě a vyzkoušel to, ale to se mi zas nechce, na to jsem příliš líný)...

Proto se ptám: jak je ten program, ta binárka sestavená (=slinkovaná)?
Podporuje využívání 3 GB adresového prostoru?

Dá se to zjistit pomocí

dumpbin.exe /headers <jméno.programu>.

Pokud ano, mělo by to vypsat "Application can handle large (>2GB) addresses".
Je-li tomu tak, pak přepínač /3GB by mohl mít nějaký vliv na běh programu.

Pokud tomu tak není, je možné dodatečně nastavit ten příznak (IMAGE_FILE_LARGE_ADDRESS_AWARE) pomocí

editbin.exe /LARGEADDRESSAWARE <jméno.programu|dynamicky.připojovené.knihovny>.

Oba programy jsou součástí Windows SDK (někdejší Platform SDK).

(Jistě, pokud se někde v programu předpokládalo, že nejvyšší bit je vždycky 0, tedy že max. je 0x7FFFFFFF, pak by mohl nastat problém.) To v případě takových absurdních předpokladů s "ukazatelovou aritmetikou" - málo pravdepodobné v praxi, IMHO.
Takový problém se může týkat snad zejména ovladačů - ale tam by se to zas nemělo stávat.)

Myslím, že by bylo možné vyzkoušet, zda to hra zvládá, pomocí změny politiky obsazování paměti - změnit ho na "top down": nastavit v

[HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management]
AllocationPreference = 0x100000 (REG_DWORD)

Tohle donutí proces využívat stránky od adresy zhruba 0xBFFFFFFF směrem dolů.
Tohle nastavení ovšem ovlivňuje celý systém.

Další lehké čtení k tématu:
http://www.amd.com/us-en/assets/content ... -_6204.pdf
[pdf, 178 KB]

A jen tak mimochodem, co se týče přepínače /3GB:
http://support.microsoft.com/kb/291988/cs

Hm, proč to chodí pomaleji a padá, to fakt nevím. Fragmentací paměti by to být zřejmě nemělo (to už spíš bych podezíral "out of memory" jako důsledek fragmentace, i když to by museli mít příšerně zprasenou správu paměti...). Hm, paměti by mělo být dost, stránek také...
Nevím. Leda že by Windows XP Home Edition ve skutečnosti nepodporoval přepínač /3GB... Ale i tak pochybuji, že by se to takhle projevovalo.

//EDIT:
Tak jsem trošku zagooglil a zjistil jsem, že ty pády nemudí být fenoménem ojedinělým.
A ještě jsem našel tohle - vida, asi jsem nebyl jediný, komu napadlo pohrát si s tím:
http://www.rpgwatch.com/forums/archive/ ... t-145.html
HiddenX píše: Even though XP supports up to 4Gb, the virtual address space of processes and applications is still limited to 2 GB unless the /3GB switch is used in the Boot.ini file.
So if you go over 2GB, the performance won't really change unless you know how to pick your system.

The LargeAdressAware (LAA) Bit must be set for the .exe file and .dlls, too.

I made a hack for Gothic 3 over at WoG:
http://forum.worldofplayers.de/forum/sh ... ost2668283

Unzip LAA_(Version2).zip to your Gothic 3 Folder and click on LAA_all_ON.cmd.

With LAA_all_OFF.cmd everything will be changed back to original.

Alternative: you can use NicoDE's tool (LAAHack) for Gothic 3 and other games:
http://www.bendlins.de/nico/gothic/misc/

For Win32 systems the switches /3GB /USERVA=2800 must be added to the boot.ini
- for Win64 no boot.ini changes are needed.

To manipulate boot.ini you can use this tool -> Boot.ini C.U.:
http://www.dx21.com/SOFTWARE/Dx21/ViewI ... I=2&OID=14
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Ten LAA_all_ON.cmd script dělá to samé, co ten pro mé účely upravený fix z předchozí stránky. Post z pá 18. květen 2007, 23:27. Nad rámec toho tedy správně přidává odstranění read only atributu (protože asi 4 *.dll jsou nastavené read-only).

V kombinaci s přepínačem /3GB v boot.ini to může sice eliminovat občasnou chybu "out of memory", nicméně alespoň na 4 GB Ram to je s tím výrazně pomalejší a je to nestabilní. Zkoušel jsem s /3GB v boot.ini hrát Ubersoldier, a to bylo vyložené slideshow.

takže alespoň pokud máte instalované 4 GB Ram (i když bude te mít dostupných na Windows XP 32 bit jen tak 3,0 - 3,6 GB), doporučuji toto řešení nepoužívat.

jedině snad že tento switch "/USERVA" by měl nějaký efekt, ale to jsem ještě nezkoušel.
show must go on..
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

Sorry, shadowe, jsem debil, naprostý debil, vždyť Ty jsi totéž uvedl před několika příspěvky.
Asi jsem měl vlčí mlhu, nebo co - ale prostě jsem si toho nevšiml...
Satrej
Nováček
Nováček

Příspěvek od Satrej »

Mám 4G paměti a padá mi to tak co 2 hodiny z důvodu "out of memory" . Jdu to tedy vyzkoušet z fixem - Gothic 3 Fix.rar .
Co by jste doporučili za nastavení virtuální paměti při 4G ? Já to zkoušel z vypnutou , jelo to perfektně bez swapu , ale za hodinu to spadlo a XP hlasily nedostatek virtuální paměti , ale ještě to možná zkusím jednou s tím fixem. Každopádně virtuální paměť při 4G se mi zdá zbytečná.

PS : pro přidělení aplikaci :>2G stačí tedy aplikovat ten Fix ? Nebo se musí ještě něco upravovat.
Kaldo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kaldo »

Tak jsem bezradny, zkousel jsem uz vse co tu bylo(i uprava gothic.exe) a stale pretrvava problem s "out of memory" errorem (OS = Vista).

Gothic si bere prez 2GB pameti (takze to mam nastavene dobre), ale stale mi to pada. Na low detaily se mi to hrat nechce,kdyz to jede tak krasne na high(upravoval jsem jeste vykreslovani vegetace > 7500)
Naposledy upravil(a) Kaldo dne pon 4. čer 2007, 13:49, celkem upraveno 1 x.
Satrej
Nováček
Nováček

Příspěvek od Satrej »

Satrej píše:Mám 4G paměti a padá mi to tak co 2 hodiny z důvodu "out of memory" . Jdu to tedy vyzkoušet z fixem - Gothic 3 Fix.rar .
Co by jste doporučili za nastavení virtuální paměti při 4G ? Já to zkoušel z vypnutou , jelo to perfektně bez swapu , ale za hodinu to spadlo a XP hlasily nedostatek virtuální paměti , ale ještě to možná zkusím jednou s tím fixem. Každopádně virtuální paměť při 4G se mi zdá zbytečná.

PS : pro přidělení aplikaci :>2G stačí tedy aplikovat ten Fix ? Nebo se musí ještě něco upravovat.
aha ta tady ctu navod na ten Fix a vidim že on upravuje u XP i boot.ini tak to vypadá že uprava pouze .exe nestačí , nebo se mýlím ???
Satrej
Nováček
Nováček

Příspěvek od Satrej »

Satrej píše:
Satrej píše:Mám 4G paměti a padá mi to tak co 2 hodiny z důvodu "out of memory" . Jdu to tedy vyzkoušet z fixem - Gothic 3 Fix.rar .

aha ta tady ctu navod na ten Fix a vidim že on upravuje u XP i boot.ini tak to vypadá že uprava pouze .exe nestačí , nebo se mýlím ???
Hm , tak upravu Gothic.exe jsem musel zrusit s tim ta hra nesla ani poradne zapnout .
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

zkousel to nekdo na Intel GMA 950,Nvidia Geforce 61x0,ATI X300 ?? nebo neco podobneho vkonem ? (nejde mi o max detaily) staci aby to na tom jelo na minimum (jde mi o pribeh).
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Rozšíření adresace paměti >2 GB pro gothic3.exe a úprava boot.ini o /3GB přepínač (na Win XP) Vám nepomůže, je to s tím akorát nestabilnější a pomalejší. Doporučuji hrát bez toho (moje zkušenost).

Výkonem Vám pomůžou 4 GB, ale i s tím mně to už spadlo pro "out of memory" chybu (LOL)

CyberDeath: pochybuju, že by to na tom šlo, a obzvláště pokud máš 1 GB ram, jak čtu z Tvého podpisu. Ta hra je technicky zprasená, špatně naprogramovaná, mnohonásobně hardwarově náročnější, než Oblivion, hlavně co se paměťových nároků týče, přitom má znatelně horší grafiku, a to vyšla o půl roku později nebo kolik..

Teď jsem tě určitě odradil od koupě :).

Mně Gothic 3 postupem času začal strašně nudit, že jsem ho úplně smazal, a to jsem se dostal už dost daleko a ztrávil s ním pěknou spoustu času, kdy jsem mu opakovaně dával šanci hlavně kvůli technickým problémům. Jenže mě Gothic 3 zklamal i po herní stránce a především, a to jsem od něj opravdu nečekal, po stránce atmosféry. Gothic 1 a 2 vynikaly vynikající romantickou atmosférou. Ta byla jejich obrovskou devizou, díky které se první dva díly opravdu odlišovaly od americké produkce, a to v tom dobrém slova smyslu. Byly plné romantických zákoutí a tvrzí a vše podbarvovala stejně tak romantická hudba. Ve trojce toto romantično zcela postrádám. Místo toho to je jen tupé a často i přes nalezené teleporační kameny zdlouhavé procházení mapou, která nenabízí nic výjimečného

Oblivion vychází ze vzájemného souboje jako jednoznačný a přitom o půl roku starší vítěz. Nabízí o třídu lepší příběh (i za jednotlivé frakce)a zejména mnohovrstevné questy s vynikajícími scénáři, o kterých se Gothicu 3 s jeho nudnými questy typu:
Find the 3 scrolls of the scholars
Find the 5 tankards of the healers
Find the 7 figures of the warriors
Find the 7 stone tablets of the priests
Find the 10 urns of the guardians of the dead

může leda tak zdát.

Myslím, že Gothic 3 je labutí písní pro Piranha Bytes. Škoda.
show must go on..
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

shadow : skoda :-( to znamena ze az to budu chtit hrat tak si budu muset docasne koupit silne PC (jen me vadi ze kdyz koupim PC za 40k tak ho po mesici prodam max za 35 :-D a to kdyz mam stesti)
Ale zajem o tu sberatelskou edici mam stale .
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
gryf
Nováček
Nováček

Příspěvek od gryf »

Jde vám někomu Gothic ve Vistách mě to hodí hned na začátku chybu při spoštění.
gryf
Nováček
Nováček

Příspěvek od gryf »

tak už mi jde omlouvám se to jsem z toho jelen :o
dendroid
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dendroid »

Zdar myslite ze mi to pojde na Athlon 3000 taktnutom na 3200+ ( viac uz nedam) .Ide o to ze by som si kupil grafiku a Ram ale menit aj dosku s procakom sa mi uz fakt nechce tak ci sa mi oplati kupovat tu grafu a RAM.Upgradovat chcem len kvoli Gothicu 3 , ked to dohrajem tie veci predam ( hry uz nehrajem ale Gothic nie je hra to je dalsi svet )
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“