A-Data vs. Patriot ~ Zapeklitý problém

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
Onecar
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

A-Data vs. Patriot ~ Zapeklitý problém

Příspěvek od Onecar »

Zdravím, které RAMky jsou Vašemu srdci bližší?

A-Data ( http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 20TW0AKD89 )

Patriot ( http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 20TW0AKEB4 )

Cenový rozdíl je směšný, 40,- Kč, spíš mě tedy zajímá, s kterýma dosáhnu vyšších taktů s CL5 (budu mít procesor od Intelu, takže proto CL5). Pro Patriot mluví větší jistota, Patriot je pojem v oblasti RAM modulů - vyrábí vysoce kvalitní kousky, které nebývají vadné. Dále pro 800MHz @ CL5 potřebuje jen 1.8V, já mu hodlám pořádně přitopit na 2.3V, kdy by potom snad-možná-doufám dosáhl i přes 1066MHz. Bůh ví.

Byl jsem pevně rozhodnut pro A-Data, jenže jsem zjistil, že často zvládají taktak svou nominální frekvenci 800MHz, proto jsem se začal ohlížet po cenově podobném řešení. Nerad bych při přetaktování vyhořel na pamětech. Pokud byste mi chtěli doporučit jiné RAMky, hledejte prosím výhradně v AlfaCompu, kde si nechám sestavit své PC.

Díky za rady.
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

"že často zvládají taktak svou nominální frekvenci 800MHz"

To se mi nezdá, v testu na SH dostaly s Vitestami při jejich standardu 2.0-2.1V 860-890MHz (CL4), s CL5 940-970MHz.

Když je dám do srovnání, tak
A-Data CL5 1,8V max OC - 860MHz
Patriot CL5 1,8V default - 800MHz

Řekl bych, že jsou srovnatelné.
Naposledy upravil(a) Caderom dne ned 5. srp 2007, 22:58, celkem upraveno 2 x.
Onecar
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Onecar »

A to je právě to. Někde zaexcelovaly, jinde byly zklamáním. Někde dokonce házely stovky chyb v memtestu a byly opakovaně reklamovány. A-Data Vitesta je velkou sázkou do loterie.

Rád bych, kdyby se našel někdo, kdo má s Patrioty nějakou zkušenost (nejlépe pozitivní).
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Patrioty mají často větší voltáž než paměti jiných výrobců, proto mi to nedalo a podíval jsem se na web Patriotu, kde jsem našel PDF se specifikacemi. Dle tohoto dokumentu mají 2.0V při CL5-5-5-12 a nikoli 1.8V, jak je uvedeno na Alfě!

A-Data Vitesty mám, ale OC jsem nezkoušel. Provozuji bez problémů 2x1GB a 2x512MB 800MHz CL4 při napětí 2.0V.
Onecar
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Onecar »

Tam to ale není SL verze, tento manuál ( http://www.patriotmem.com/products/specs/PSD22G800K.pdf ) se vztahuje k SL verzi, o které se bavím(e), a tam je napsáno 1.8V, stejně jako na Alfě.
djstudio
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od djstudio »

Ty Patrioty jsou kvalitni kousky mnel sem teda tu verzi na 800 s CL4 a jeli na 900Mhz CL 4.

A-DATA - sem mnel ted v ruce a i v PC v te nove revizi s jinymi chladici
jak je na Alze obrazek

Obrázek

a jeli take na 900Mhz - CL 4- 4 - 4-12 - 2.15V

Ja bych volil new revizi A-DATA Extreme vetsinou tam sou kvalitni moduly a az pak tam davaj nake vseobecnejsi.

Ty tve Patrioty s CL5 by mohli jet na CL4 - pri 800mhz otestovano to ale nemam.

Nez Patriot to radsi uz Corsair 2048MB Twinx XMS2-6400 800MHz CL5

http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 20TW0AKAII
MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING Bios 3222 CPU: AMD RYZEN 9 7900X + CORSAIR iCUE LINK H170i 420mm GPU: ASRock AMD Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming 24GB OC RAM: 2x32GB - 64GB CORSAIR Vengeance RGB DDR5 6000MHz CL30 SSD SYSTEM: SAMSUNG 990 PRO Gen 4 NVMe 2TB SSD DATA A TESTY: KINGSTON RENEGADE, GIGABYTE AORUS Gen 4 NVMe SSD 1TB ZDROJ: FRACTAL DESIGN ION+ 860W PLATINUM Modular CASE: CORSAIR 7000D AIRFLOW Black Bigtower MONITOR: MSI 32" MAG 323UPF IPS FreeSync Premium Pro 160HZ 1ms - 4K NET: VODAFONE Kabel 500 Mb/s - 30Mb/s SYSTEM: Windows 11 PRO 64BIT Build 24H2 FOTO PC: https://cz.pcpartpicker.com/b/pdvfrH
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: A-Data vs. Patriot ~ Zapeklitý problém

Příspěvek od X-COM »

Onecar píše: já mu hodlám pořádně přitopit na 2.3V, kdy by potom snad-možná-doufám dosáhl i přes 1066MHz.
Proč se chceš dostávat přes 1066MHz?
Onecar píše: Byl jsem pevně rozhodnut pro A-Data, jenže jsem zjistil, že často zvládají taktak svou nominální frekvenci 800MHz
S tím jsem se fakt nesetkal. Dávají 800 4,4,4,12 v pohodě, dávají 1066 5,5,5,15 v pohodě (zkoušel jsem na někoilka kusech, nelze zobecňovat úplně). A to jsem tetsoval obyčejnou 800MHz verzi, ne Vitesty.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
La Hire
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

-> Onecar

Příspěvek od La Hire »

A-Data podle me sazkou do loterie nejsou. To byly maximalne naky vadny kusy. 95% lidi tady z fora ma v klidu nataktovano pres 800mhz. S Patriotama zkusenosti nemam.
Odpovědět

Zpět na „Paměti“