Firewall, HW nebo SW?

Problematika virů a antivirů, zabezpečení PC - firewall, spyware, atd.
Odpovědět
Andris
Nováček
Nováček

Firewall, HW nebo SW?

Příspěvek od Andris »

Zdravím,

dalo by se nejak sesumírovat jaké rozdíly jsou mezi HW a SW firewallem? Co ochrání PC líp?

a) Zajímá mě to obecně vzato, uvítám třeba odkaz na rozumný článek

b) Taky bude určitě záležet na konkrétních typech, když tak se chystám zakoupit tento router ASUS s vestavěným firewallem
http://www.svetpocitacu.cz/product.php? ... 89&cat=74&

jako SW firewall používám normální WinXP SP2 firewall...(na žádný lepší se určitě nezmůžu, takže předem díky když si odplivnete v tichosti a nebudete doporučovat nějaký jiný ;) )

(jedná se o to, že buď můžu mít zadarmo starší router bez firewallu + WinXP firewall, nebo ten router ASUS s vestavěným firewallem za 620,-Kč, není to moc, ale jsem totálně švorc)

c) má smysl kombinovat HW a SW firewall?

Dík za postřehy (prosím, docela to spěchá!!)
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Otázka je položená naprosto nesmyslně, obecně SW a HW firewall pracují jinak a každý blokuje něco jiného.

a) hledej na fóru, už se to tu řešilo

b) ASUSy mívají dobré reference, ale osobní zkušenost s tímhle nemám. SW firewall může být kupodivu i lepší a dokonce zadarmo (např. Comodo)

c) záleží na použití, nastavení a stupni paranoie 8) já používám oboje a všem doporučuju totéž (jako vždy se ovšem najde někdo, kdo si vystačí i s polovičním řešením)
Andris
Nováček
Nováček

Příspěvek od Andris »

Aigor píše:Otázka je položená naprosto nesmyslně, obecně SW a HW firewall pracují jinak a každý blokuje něco jiného.

a) hledej na fóru, už se to tu řešilo
Ok, akorát že bělmo už je jedna rudá pavučina žilek z hledání a řešení jiných věcí jinde :( Takže snad zítra, najde-li se mezitím někdo s nějakými odkazy, nepohrdnu. :)
b) ASUSy mívají dobré reference, ale osobní zkušenost s tímhle nemám. SW firewall může být kupodivu i lepší a dokonce zadarmo (např. Comodo)
dík, zajímavej tip, ještě jsem o Comodo nenarazil, omrknu to...co se týče ASUSu je to asi stejně jediná volba, nic levnějšího jsem nenašel, takže to je prakticky vyřešené
c) záleží na použití, nastavení a stupni paranoie 8) já používám oboje a všem doporučuju totéž (jako vždy se ovšem najde někdo, kdo si vystačí i s polovičním řešením)
Ok, až budu vědět víc o těch tajemných rozdílech ve funkci HW a SW firewallů, tak mi snad dojde víc, ale chápu to tak, že to má smysl, zatím dík
[EDIT] ad a) teda ještě vyřešené nemám...
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Hledas spatne, mrkni sem :wink:
Andris
Nováček
Nováček

Příspěvek od Andris »

Dík moc za to Comodo. Dá se sice tušit, že tomu rozumím jak koza petrželi co se týče technických detailů, ale i já vidím, že toho umí podstatně víc než std WinXP firewall, hledím na kolik věcí to upozorňuje o kterých jsem nic nevěděl, taky jsem zkoušel testy z http://www.pcflank.com , předtím všechny testy neprošly, teď už jo :) A jedna moc příjemná věc, UI je v porovnání s jinými podobnými aplikacemi rychlé jak sviňa! Oznamovací okna i hlavní okno aplikace vyskakují okamžitě bez hrknutí HD, super.
Hledas spatne, mrkni sem
Právěže jsem moc nehledal, nebylo už sil ;) ...chápu to v podstatě tak, že HW firewally (aspoň levnější modely) mají především menší kontrolu nad kontrolou odchozích dat, což mi příjde logické...

Takže jsem se rozhodl zkombinovat HW/SW, postupně se snad poučím víc atp.

Díkas
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Re: Firewall, HW nebo SW?

Příspěvek od pepak.net »

Andris píše:a) Zajímá mě to obecně vzato, uvítám třeba odkaz na rozumný článek
Vyhody HW:
- funguje nonstop (treba uz v prubehu bootu), u SW byva vetsi nebo kratsi mezera mezi spustenim sitoveho rozhrani a spustenim firewallu
- nezatezuje pocitac
- neni ovlivnen chybami OS a dalsich aplikaci
- narozdil od SW firewallu zapojis a fungujes

Vyhody SW:
- ma mnohem lepsi moznosti nastaveni (kontroluje kazdou aplikaci zvlast, pomuze i v ochrane proti odchozim spojenim, dokaze ochranit proti utocnikum na stejne siti)
- mnohdy je zcela zdarma
- jednodussi nastaveni, pokud ti nestaci standardni funkcnost (upozorni te okenkem, ze se aplikace o neco pokousi a jestli ji to ma povolit nebo ne)
jako SW firewall používám normální WinXP SP2 firewall...(na žádný lepší se určitě nezmůžu, takže předem díky když si odplivnete v tichosti a nebudete doporučovat nějaký jiný ;) )
Ovsem to, co jsem napsal vyse, pro firewall v XP SP2 neplati - ten z tech funkci dokaze jakz takz rozlisit prichozi spojeni podle jednotlivych aplikaci, ale nic vic. Pokud z jakehokoli duvodu nemuzes pouzit jiny SW firewall nez XP SP2, tak je pro tebe HW firewall jednoznacnou volbou.
c) má smysl kombinovat HW a SW firewall?
Ano. HW jako zakladni nonstop ochrana, SW pro jemne doladeni. Ovsem viz vyse, pouze v pripade, ze jako SW firewall pouzijes neco lepsiho nez XP SP2.
Andris
Nováček
Nováček

Příspěvek od Andris »

Jo jo, v podstatě mi potvrzuješ moje doměnky
pepak.net píše: ... u SW byva vetsi nebo kratsi mezera mezi spustenim sitoveho rozhrani a spustenim firewallu
Je možné, že je to vyřešené tímto? (jak je vidět, týká se to Comodo firewallu, který je zdarma a zatím jsem zcela spokojen)
Obrázek
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

Andris píše: Je možné, že je to vyřešené tímto?
Porad plati, co jsem napsal. Ta mezera, kdy je pocitac nechraneny, u SW firewallu bude vzdy. Muzeme se bavit o tom, jak dlouha bude, ale rozhodne nebude nulova.
Andris
Nováček
Nováček

Příspěvek od Andris »

Ok.
Odpovědět

Zpět na „Viry, antiviry a bezpečnost“