nesedi velikost dat na disku
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Orist
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
nesedi velikost dat na disku
cau, na svem ntb. mam 160GB disk rozdelenej na dva oddily, prvni oddil,kde je OS (win Vista Bussines) ma 72,7GB z toho volneho mista 23,1GB z toho plyne vyuzito 49,6GB, kdyz ale otevru disk,dam vybrat vse (vc. skrytych a systemovych) a dam vlastnosti,pise mi to velikost 35,9GB .. kde je teda zbylych cca 14GB ? zalohu pocitace neprovadim, velikost kose na disku mam 1GB,navic kos je prazdny
poradi nekdo v cem je problem,popr. jak to vyreist ? diky
- Dzin
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
Re: nesedi velikost dat na disku
Zkus chkdsk, defragmentaci a co pagefile?Orist píše:cau, na svem ntb. mam 160GB disk rozdelenej na dva oddily, prvni oddil,kde je OS (win Vista Bussines) ma 72,7GB z toho volneho mista 23,1GB z toho plyne vyuzito 49,6GB, kdyz ale otevru disk,dam vybrat vse (vc. skrytych a systemovych) a dam vlastnosti,pise mi to velikost 35,9GB .. kde je teda zbylych cca 14GB ? zalohu pocitace neprovadim, velikost kose na disku mam 1GB,navic kos je prazdny
- IkE Blaster
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Orist
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
page file mam nastaveny na 2,3GB obnoveni systemu sem zkusil vypnout, body obnoveni se smazaly a stejne mi to ukazuje stejny velikosti .. defragmentace se mi dela pravidelne sama,presto ji zkousim dat rucne znovu a k "chkdsk" - neznam,ale kdyz dam prikaz. radek a napisu to tam tak mi to pise, ze to nelze provest,pze nemam dostatecny opravneni a ze tento nastroj je nutne spustit v rezimu zvyseneho opravneni, pritom mam v pc jen jeden uzivatelsky ucet,kterej ma administratorsky prava .. co mam tedy spatne ? :)
- Montoya
- Začátečník

- faugusztin
- Začátečník

-
A nemate vy chlapci velky pocet malych suborov ? Sice neviem ako je to v pripade NTFS, ale ak to je podobne ako pod FAT tak i 1-bajtovy subor vam zaberie cely blok - co mozu byt u dnesnych particii i desiatky kilobajtov.
Dalej nesmiete zabudnut na MFT (Master File Table), ktory zabera az 12.5% kapacity disku.
Dalej nesmiete zabudnut na MFT (Master File Table), ktory zabera az 12.5% kapacity disku.
- Montoya
- Začátečník

- Dzin
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
- faugusztin
- Začátečník

-
9000 je relativne v pohode, to je pri 4kB blokoch rozdiel iba par megabajtov (cca 30MB).Montoya píše:tech co maji pod 1000 B mam vic jak 9000, to je hodne co ?
ted 146 GB vyuzitych a kdyz dam oznacit vsechny slozky i skryte tak mi to pise 138 GB
Mimochodom, u mna je to napr. na disku C: takto :
Velkost : 45,8 GB (49 247 155 420 bytes)
Velkost na disku 46,0 GB (49 418 702 848 bytes)
To znamena 171 547 428 bytov (163,6 MB) stratenych kvoli rozdielu vo velkosti suborov a blokov. Vlastnosti disku tvrdia, ze mam volnych iba 41,23 GB. To je spolu s obsadenym miestom 87,23 MB. MFT zaberie minimalne 12,5%, to je 12,5GB v tomto pripade. To je spolu 99,73GB a uz sme velmi blizko kapacite particie (100GB).
Takze suhrn :
1) nezabudajte na MFT (12,5% disku)
2) velky rozdiel sposobuje napr. to, ze Explorer nezobrazuje vacsinu skrytych suborov (a teda ani hiberfil.sys a pagefile.sys) v hlavnom adresaru disku ani v pripade, ze ste zakrtli zobrazovanie skrytych suborov (u mna to robi rozdiel vyse 4,2GB).
- Orist
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Montoya
- Začátečník

- faugusztin
- Začátečník

-
Wikipedia CS - NTFS :
- $MFT (Master File Table) je tabulka obsahující záznamy o všech souborech, adresářích a metadatech (jelikož $MFT je soubor, je i informace o něm v této tabulce); Nachází se hned za boot sektorem; jelikož se jedná o soubor, lze jej teoreticky fragmentovat (prakticky je tomu zamezeno), avšak aby se tomu předešlo, systém kolem něj udržuje zónu volného místa
- $MFTMirr je soubor, zajišťující bezpečnost dat; nachází se uprostřed disku, obsahuje prvních 16 záznamů $MFT; pokud je $MFT z nějakédo důvodu poškozená, použije se tato kopie;