aleycon píše:tom-host: Jakou jsi pouzil pastu? Lapoval jsi CPU? Mam na svem E6750 podobny chladic Thermalright XP-120 a 120 fan Nexus s 1100 ot/min. Pri burnu Orthosem mam ty same teploty jako ty, ale na nomin. frekvenci 2.66GHz. Pokud jsem zkusil OC 3.2GHz (8x400) s VCC cca 1.42V (v biosu volba auto) tak se teplota v Core Tempu drzela do 70C. Pri 3.6GHz (8x450) po necele minute obe jadra sly pres 70C a nakonec to Orthos tipnul sam. Diky.
pastu co byla u toho a nic sem nelapoval ... ale taky sem ho nechal 2mesice sednout ... do te doby sem nijak netaktoval a abych pravdu rek ani nevim jake mel teploty ....
chladic xp-120 podobny vubec neni ten byl dobry tak na athlony a opterony ... ale na e6750 je asi slaby no ... rozhodne to nesrovnavej s 120ultra extreme
je potreba si uvedomit ze co cip to jina teplota, jednak cip jako takovej je kus od kusu, navic co je pod IHS je taky kus od kusu a kdyz se sejde tak to proste topi... nesvadel bych to na to ze Xp120 je nejak wyrazne hure chladici chladitko.. ;]
nechci zakladat novej dred, tak p¨napisusem kdyz se jedna o pribuzenstvo .
Skladal jsem pc s E6550 docela me prekvapila teplota pri OC na 3,0G pri def. voltazi a to idlle=ca.29°C a burn=ca.45°C.Jako chlazeni mam freezera 7 a teploty jsou z TAT (verze 2.5.2006) tak i z Coretempu stejny. Speedfan pise blaboly kolem 18° a BIOS hlasi taky kolem 30°. Da se tomu verit nebo je neco spatne. Desku jsem pouzil P35 NEO2 FIR
btw TAT mi napsal ze mam pentium M .Je nejaka novejsi verze - ja nic nenasel?
PiciNo píše:Díky za info,ale stou děličkou paměti némám žádný zkušenosti,můžeš mi říct kde se to nastavuje a jak se to přesně jmenuje v tom biosu?
Klasicky do BIOSu..dáš CTRL+F1 a někde bude nastavení jako DDR Timing, DRAM options, DRAM SPEED atd atd... Tam bude někde nastavení poměru FSB a DDR. Třeba jako 1:1 či 800MHz...tak dej menší dělící poměr nebo 667MHz. Přesnou položku nevím,neměl jsem nikdy Gigabyta. Více ti řeknou kdyžtak tu: http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=101104
Mossad píše:je potreba si uvedomit ze co cip to jina teplota, jednak cip jako takovej je kus od kusu, navic co je pod IHS je taky kus od kusu a kdyz se sejde tak to proste topi... nesvadel bych to na to ze Xp120 je nejak wyrazne hure chladici chladitko.. ;]
ja sam sem mel bratricka na opetronu SI-120 a jako je to vyborny chladic o tom zadna ale chladi urcite hur nez 120 ultra extreme ... navic zas az TAK rozdilne teploty jsou celkem jasne ... jeden E6750 nemuze topit o 15-20 stupnu vic nez druhy ... to ani pri nahodnych nahodach nahodne nahodnych
mr_sheen píše:2 Hujeros : tech 45 je moznych v tom Burnu , ja mam E6750@3.2 a mam tak 55 s box chladicem v Orthosu , pri hrani her je to tak okolo 45
tak já mám sice E6600 ale to je jedno, na 3GHz s normál napětím a boxem se měl v orthosu 65, idle 40, ted jsem vyměnil za Freezra a při 3,3GHz a 1,34V mám 50 v orthosu a 30 idle
no já ho provozuju na 3,52Ghz při 1,36V v idle 30 a orthos small FFTs 58
procák je to dobrej, jde i o dost dál, ale pak ty teploty a na úkor životnosti. Investice do chladiče se vyplatí aspon se CPU tolik nehuntuje. Při 3,6Ghz už je to o 5 stupnů více(+V) atd...
E6750 .. P35-DS3.. A-Data Vitesta EE (4x1GB CL4) .. Blue StormII. 500W .. 8800GTS 512 .. HP LP1965 .. Noctua NH U12F.
S tou životností bych to zase nepřeháněl. Stejně ten cpu budeš mít tak max 2 roky a pak půjde do světa. Takže nějaká teplota o 5-7C víc, nic neudělá. Stejně ti to neběží na 100% 24hod každý den...
no hlavne i kdyby jel na 100% 24h denne, zivotnost toho cpu je asi spocitana radove na desitku let pocitam, vezmu li v potaz ze mi tu jeste po meste beha XP 2500+@3200+ kterezto bylo chlazeno vzdy do 60* a napeti tam je asi misto 1.65 tak 1.75-1.8V a to cpu takhle bezi hm.... 4 roky urcite? puvodne mne napadlo dat za priklad ty mistni PIII 1GHZ oc na 1.7 ale tenkrat mel intel docela vetsi rezervy, ale v dobe XP vs P4 a pote uz to oba vyrobci tlacili docela na strop a jak vidno ty oc cipy jedou do dneska... opravdu staci dodrzovat fyzikalni zakony, tzn pokud mi vyrobce udava ze ma mit cpu do 80*, ono ma 65* s boxem, tak kdyz dam lepsi chladitko odvetram skrinku dobre i kuli soucastkam na desce etc a schladim ho na 60* full load byt pri o +0.15V tak se podle mne porad nic nedeje... samozrejmne asi neni dobre cpat 1.6V do 65nm cipu, taktez 1.65V u 90nm amd etc... ale rozhodne bych se zivotnosti nebal, je to jen nafoukla bublina ;]
jasně že se nebojim že mi cpu zkolabuje za měsíc když do něj pustim o něco víc. jj myslel jsem to spíš takhle, zdravý je 60-65stupnů/load orthos když ho budu extrémě taktit cca 3700-3800Mhz tak do něj musim pustit zhruba 1,55V a pak už bych se i bál, protože teploty s takovouhle voltáží budou někde na 80 sice Tjunction je 100 ale ....
když při 1,36 je to 58 při 1,408 je to 63. čip je to dobrej dal i 3760Mhz ale to už je na vodníka no a chtělo by to 1066paměti.
v ničem co používám nepoznám rozdíl při 3,5Ghz nebo 3,7Ghz, takže pro mě je 3,52 OK i teplotou (30-58)
E6750 .. P35-DS3.. A-Data Vitesta EE (4x1GB CL4) .. Blue StormII. 500W .. 8800GTS 512 .. HP LP1965 .. Noctua NH U12F.
tom-host: Predpokladam ze pasty jsi tam dal jen tenkou vrstvicku, takze by to pripadne nerovnosti IHS nesrovnalo. Jinak tim XP-120 a se stejnym vetrakem jsem chladil P4 Northwooda na 2.8GHz ktera ma pri plnem zatizeni vyssi spotrebu nez E6750. Pri plnem zatizeni te P4 nesla teplota pres 50C a to i v parnem lete. Mam obavu ze ten muj E6750 bude mit pekne krivej IHS.
Ahoj.. mám dotaz ohledně tohoto procesoru. Včera jsem mi přišly všechny věci, tak jsem to sestavil. Vše ok ale ve winech mi CPU-Z ukazuje frekvenci pouze 1999Mhz. 6x333. ale TAT ukazuje normálně 2.66GHz.. Kde je pravda? Případně na kolik byste tento procesor taktovali s box. chladičem.. ? nejde mi o žádný extrém. Dále teplota.. je v TAT směrodatná? nebo je nějakej lepší program na ni? A případně kde v biosu manualně přepnu násobičku z 6 zpět na 8? nechci mit podtaktovanej procesor
Sestava.
Asus maximus extreme
E6750
3GB DDR3 1066 cl7
podtaktovava se kazdy E4/E6xxx na nasobic 6 az podle typu modelu... takze pokud mas ve win nastaveno rizeni spotreby jako rovnovahu, nebo usporu tak pokud neni loaded nak wyrazne tak to cpu jede s 6x fsb, jakmile neco spustis tak se to prepne behem milisekundy na full takze o zadnej vykon se nepripravues...
ad ta zivotnost - vidim to cirka takle :
1.35V - C2D 65nm def. T<85*
1.40-1.45V - T < 70
1.50-1.55V - T < 65
takle nejak bych to widel jako idealni stav... ? ale basnik chce rict ze i kdyz do cipu budu rvat 1.5V pri 85* taky se prd stane, vezmu li v uvahu toleranci napajeni +/- 10% tak je to 1.35 + 0.135 = 1.485 V tak bych se toho nejako nebal...
A jeste ohledně teploty. K desce mám programy na přetaktování, ale mám pocit, že je to stejně jen pro někoho, kdo se bojí vlízt do biosu. Ale spíš mě štve, že v nich mam teplotu procesoru 11°C což je blbost. v TATu mam teplotu 20°C. v Biosu taky 20°. Takže mám věřit tomu z TATu? Teplota MB,NB,SB cca 40°. Teplotu v casu nevim. Jinak rád bych ten procak dostal na cca 3-3.2GHz. RAMky nevim.. Má někdo zkušenosti s Kingston 1066 DDR 3 CL7? bude tam kit 2x 512MB a 2x 1024MB. Deska by v přetaktování měla mít obrovské rezervy, takže o tu se nestrachuji. Chladič na procáku mám zatím poze box. a s teplotou na něm nechci jit pres teh cca 50 - 60°.
Abys měl 20C na procáku, tak to abys měl snad 5C v pokoji.
Kdyby ses zamyslel, tak ti musí být jasné, že co píšeš je blbost.
Zkuš nový Everest, Speedfan, CoreTemp a kdyby pořád špatně, tak flashnout bios. S tím boxem budeš mít v klidu min o 15C více
no já když surfuju net tak mám 25C při 3520Mhz, je fakt že mám v pokoji 17C. o měl bych zkusit asi eist ale to si asi nemůžu nastavit na tvrdo napětí co ? nevim nemám s eisttem zkušenosti.
S boxem pudeš v pohodě na 3200Mhz a teploty kolem 60 což je krásný
to izerS: odkdy 442*9 je 3530Mhz nebo je to myšlený tak maximál co tvý cpu zvládne