potíže s uchlazením
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- MichalekMM
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
potíže s uchlazením
Zdravím mám obrovskou potíž
mám procesor AMD 6400+ Black na desce M2N32-SLI Deluxe a nedaří se mi ho uchladit v nějaké rozumné podobě
používám na něm chladiš AC Freezer PRO 6x hetpipes a po 15 minutách v zátěži na 100% v programu Everest mám teplotu 80°C a předpokládám že by ještě rostla.
Mám Eurocase 5470 se 450W zdrojem, provětrávání mám uděláno v předu 12cm větrák pro natahování a vzadu 8cm na vytahování k tomu ještě na bočnici 8cm na vytahování.
Mezi CPU a patou chladiče jsem aplikoval pastu obsahující stříbro
Pokud se podíváte blíž na desku tak má řešení uchycení chladiče trošku jináč oproti běžnejšim tj je to otočený o 90° tudíž manipulace s chladičem je dost špatná. nyní je větrák chladiče proti větráku zdroje což je špatné řešení ale nic jinýho s tim neudělám jelikož s deskou nic neudělám.
Prosím o rady, já už si rady nevim
mám procesor AMD 6400+ Black na desce M2N32-SLI Deluxe a nedaří se mi ho uchladit v nějaké rozumné podobě
používám na něm chladiš AC Freezer PRO 6x hetpipes a po 15 minutách v zátěži na 100% v programu Everest mám teplotu 80°C a předpokládám že by ještě rostla.
Mám Eurocase 5470 se 450W zdrojem, provětrávání mám uděláno v předu 12cm větrák pro natahování a vzadu 8cm na vytahování k tomu ještě na bočnici 8cm na vytahování.
Mezi CPU a patou chladiče jsem aplikoval pastu obsahující stříbro
Pokud se podíváte blíž na desku tak má řešení uchycení chladiče trošku jináč oproti běžnejšim tj je to otočený o 90° tudíž manipulace s chladičem je dost špatná. nyní je větrák chladiče proti větráku zdroje což je špatné řešení ale nic jinýho s tim neudělám jelikož s deskou nic neudělám.
Prosím o rady, já už si rady nevim
AMD Athlon64 X2 6400+ Black Edition|AC64 Freezer PRO 6x heat pipes|2x1024 DDR2 800MHz A-Data|Asus M2N32-SLI Deluxe|VGA Leadtek EN86000GTS 256 GDDR3|160GB WD SATA2 7200RPM|SONY NEC Optiarc AD7170S|ASUS TFT MW201U BLACK 20"W LCD, 2ms, DVI, Repro
- EpileptickyKrecek
- Začátečník

- MichalekMM
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
- Holda
- Středně pokročilý

- fanik
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- MichalekMM
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Tohle jsem zkoušel obtisk po celé ploše paty chladiče, z toho jsem usoudil, že sedí dobře
AMD Athlon64 X2 6400+ Black Edition|AC64 Freezer PRO 6x heat pipes|2x1024 DDR2 800MHz A-Data|Asus M2N32-SLI Deluxe|VGA Leadtek EN86000GTS 256 GDDR3|160GB WD SATA2 7200RPM|SONY NEC Optiarc AD7170S|ASUS TFT MW201U BLACK 20"W LCD, 2ms, DVI, Repro
- bunyyy
- Nováček

- fanik
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Holda
- Středně pokročilý

- fanik
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- glu
- Začátečník

-
Celkove jsou teploty u K8 dost zajimavy, nebo aspon u 2x Brisbane co mam. Ted mam 5000+ Black edition podtaktovanej na 1 GHz v RMClock a teploty jsou -1 a 11 stupnu. Jeste mam 4000+ a to je neco podobnyho. Merim to v coretemp, everest, speedfan a coretemeter. Menil jsem i bios u desky a zadna zmena. V zatezi jsou ty teploty jakz takz v normalu, ale da se tomu verit? Pro zajimavost jsem zjistil, ze v softu cbid je nastavenej u teplotniho cidla offset -21 stupnu.
- fanik
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Hujeros
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: potíže s uchlazením
imho se da uchyceni(ta spona)freezera otocit o 90°freezer.MichalekMM píše: Pokud se podíváte blíž na desku tak má řešení uchycení chladiče trošku jináč oproti běžnejšim tj je to otočený o 90° tudíž manipulace s chladičem je dost špatná. nyní je větrák chladiče proti větráku zdroje což je špatné řešení ale nic jinýho s tim neudělám jelikož s deskou nic neudělám.
Jak je to s teplotou tech zeber?Pokud se dostanes pod freezera tak zkus jeste sahnout primi na IHS od CPU jestli je pri tech 80° horkej.Pokud je IHS horky a zebra studeny - je problem v uchyceni nebo v prechodu CPU/chladic - pasta.
//EDIT s tim otocenim o 90°je to tak (Step 4): http://www.arctic-cooling.com/downloads ... 64_pro.pdf
CPU:RYZEN 5 1600AF +SPC Spartan 3 LT @3,90GHz(1,38V);MB:B450 AORUS M rev1.0;DDR4:CRUCIAL Ballistix Sport 8GB 2666MHz @3200 CL16(1,35V);
VGA:GigaByte RX6600 XT 8GB
- glu
- Začátečník

-
V tom pripade by ale musely procesory na stejny frekvenci a stejnym napeti ukazovat stejnou teplotu, to se ale nedeje. Procesor 4000+ ukazuje na frekvenci 1 GHz a napeti 1 V teploty 20 a 11 stupnu a 5000+ frekvenci 1 GHz a napeti 1 V ukazuje teplotu 11 a -1 stupnu. Offset u 4000+ ted nezjistim, nechce se mi zase procesor vymenovat. Nevis jestli se neda offset nekde rucne nastavit? Pocitam ze ne, jen me to zajima.fanik píše:offset je u kazdeho cidla (desky) nastaven individualne - proste se zmeri realna teplota teplomerem a konfrontuje se s udaji cidla, pokud je tam rozdil, tak se nastavuje offset
/rozumej ne u kazdeho kusu desky, ale u serie
- MichalekMM
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Vezmu to popořadě a omlouvám se že nebudu jmenovat jednotlivce protože si nepamatuju kdo co psal
Co se týče Everestu podle mě měří dobře protože i když spustim PC a vlezu do BIOSu tak teplota po chvilce se dostane přes 50°C a tam se dá hovořit sice o plnym napětí nevim jak je to s vytížeností jesli tam běžej nějaký testy pod BIOSem ale leze nahoru, ach jo
žebra při zátěži a po tý teplotě 80°C jsou horký jako kráva pod ně jsem se dostal na tu kontaktní patu chladiče a ta je ještě o něco víc horká
pasta neni levnej sračka za 30,- ale je to nějaká s příměsí stříbra za cca 300,-
jinej zdroj odzkoušenej byl to nějak Fortron a úplně to samý
jinak tam mám ano EC 450W
a co se týče toho uchycení tak vůbec nějak nevim jak by se to dalo otočit o 90° možná u Freezera 7 pro Intely tam jo ale pro AMD jedom o 180°C
pokud se podíváte ně nějakej obrzek tej mojí desky tak uvidíte že je tam dost prekérní situace jak pracovat s chladičema
ta deska je výbornej kus kvalitní po všech směrech ale tohle je taková jediná slabina její, že se kolem socketu táhne pasivní žebrování s hetpipes pro chazení chipsetu a proto je uchycení tý zahrádky tak jak je
já si osobně myslim že zkusit jedině nějakej extrénmní chladič typu Noctua kterej je certifikovanej i pro sockety AM2+ což jsou sockety pro 4 jádrový AMD který maj všechny tepelnej výkon 125W takže snad asi ten by mohl s tim něco udělat
ale za každou pomoc radu názor sem vděčnej
Co se týče Everestu podle mě měří dobře protože i když spustim PC a vlezu do BIOSu tak teplota po chvilce se dostane přes 50°C a tam se dá hovořit sice o plnym napětí nevim jak je to s vytížeností jesli tam běžej nějaký testy pod BIOSem ale leze nahoru, ach jo
žebra při zátěži a po tý teplotě 80°C jsou horký jako kráva pod ně jsem se dostal na tu kontaktní patu chladiče a ta je ještě o něco víc horká
pasta neni levnej sračka za 30,- ale je to nějaká s příměsí stříbra za cca 300,-
jinej zdroj odzkoušenej byl to nějak Fortron a úplně to samý
jinak tam mám ano EC 450W
a co se týče toho uchycení tak vůbec nějak nevim jak by se to dalo otočit o 90° možná u Freezera 7 pro Intely tam jo ale pro AMD jedom o 180°C
pokud se podíváte ně nějakej obrzek tej mojí desky tak uvidíte že je tam dost prekérní situace jak pracovat s chladičema
ta deska je výbornej kus kvalitní po všech směrech ale tohle je taková jediná slabina její, že se kolem socketu táhne pasivní žebrování s hetpipes pro chazení chipsetu a proto je uchycení tý zahrádky tak jak je
já si osobně myslim že zkusit jedině nějakej extrénmní chladič typu Noctua kterej je certifikovanej i pro sockety AM2+ což jsou sockety pro 4 jádrový AMD který maj všechny tepelnej výkon 125W takže snad asi ten by mohl s tim něco udělat
ale za každou pomoc radu názor sem vděčnej
- Holda
- Středně pokročilý

divny...dost mozna to bude souviset s tou orientaci. Skoda, ze s k tomu nebyl asi BOX vid? Proste zkus to s necim jinym. Pokud muzes nafot, jak mas usporadany chlazeni v case. Pokud mas horky zebra, tak je prenos tepla v poradku, problem bude v tom, ze ten chladic nedokaze dost rychle prenaset teplo do vzduchu. Kolik otacek ma Freezer?
.
- MichalekMM
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Freezer má max 2200 ot/min
Vyzkoušet z jinym ano ale výběr je dost omezenej protože většina chladičků má stejnej spodek takže všechny budou tak blbě jako mam ten Freezer
www.michal-michalek.wz.cz/stresstest3.png
Vyzkoušet z jinym ano ale výběr je dost omezenej protože většina chladičků má stejnej spodek takže všechny budou tak blbě jako mam ten Freezer
www.michal-michalek.wz.cz/stresstest3.png
- Holda
- Středně pokročilý

- Hujeros
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
[quote="MichalekMM"]
/quote]
Musis rozebrat tu sponu co drzi samotnej chladic v ramecku a dat ji tak aby neprochazela zkrz heatpipe ale kolmo na ne tak jak to je na tom obrazku - viz :http://www.arctic-cooling.com/downloads ... 64_pro.pdf
/quote]
Musis rozebrat tu sponu co drzi samotnej chladic v ramecku a dat ji tak aby neprochazela zkrz heatpipe ale kolmo na ne tak jak to je na tom obrazku - viz :http://www.arctic-cooling.com/downloads ... 64_pro.pdf
CPU:RYZEN 5 1600AF +SPC Spartan 3 LT @3,90GHz(1,38V);MB:B450 AORUS M rev1.0;DDR4:CRUCIAL Ballistix Sport 8GB 2666MHz @3200 CL16(1,35V);