"Univerzální" objektiv pro Sigmu SD-14?

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

"Univerzální" objektiv pro Sigmu SD-14?

Příspěvek od no-X »

Potřebuju poradit objektiv splňující následující parametry:

věc: objektiv pro Sigma SD-14
rozsah: cca 17-70, může být trochu odlišný
použití: wide a makro
přední závit: 72mm

osobně jsem našel jen Sigmu 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO, která má optimální parametry i cenu, ale moc chvály jsem na ní nečetl. Má někdo zkušenosti? Víte o něčem lepším?
Nejlepší moderátor ve výslužbě
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Nevim jak pro zavit na sigmu ale na canoni mount si sigmu 17-70 docela pochvaluju.. :wink:
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

sx02 píše:Nevim jak pro zavit na sigmu ale na canoni mount si sigmu 17-70 docela pochvaluju.. :wink:
taky tak :)
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Díky. Ale koukal jsem na fotky z http://dc.watch.impress.co.jp/ a docela mě nepotěšila barevná aberace:

nahoře:
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/stati ... c_0789.jpg

vpravo nahoře:
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/stati ... c_0816.jpg

vlevo dole:
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/stati ... c_0909.jpg

Tak teď nevím, jestli je to standard, nebo dostali horší kus...
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

no-X píše:Tak teď nevím, jestli je to standard, nebo dostali horší kus...
to je trochu problém u Sigmy... dost záleží na kusu
já doufám, že ta Sigma 10-20 co si nadělím na vánoce bude ok :)
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Na tehle obrazcich je sice videt, ale u objektivu za 10k nelze ocekavat zazraky. Nemyslim si ze u jinych objektivu stejne ceneove kategorie bys na tom byl lip.

Mozna taky hraje ulohu to ze my to provozujem na cropu 1,6 - ty obrazky maji crop 1,5 kde se to projevi vice. Na sigme - pokud ma stale crop 1,7 by to melo byt lepsi.

Na canonu jsem nikdy nevnimal u tohohle objektivu aberaci jako problem. :)

Edit: Kdyz na to ted znovu koukam skoro se mi to zda spis jako jeste velmi mala aberace. :)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Já nevím, nemám s tím zkušenosti, ale jsem zvyklej na FZ30 a ta imho aberuje výrazně méně. Je to možná dané tím, že začíná na 35mm, ale i tak bych čekal, že objektiv za 10k na tom bude líp, než dva roky stará EVF za 14 tisíc.

Netrvám na žádné určité sumě - pokud existuje jiný objektiv (72mm průměr, +/- 17-70mm, makro), který je opticky lepší, vůbec by mi vyšší cena nevadila.

Na těch 72mm dost trvám, mám na tenhle průměr dost slušnou výbavu, kterou skutečně nechci odepsat (Hoya Mooses Filter, Hoya Color Intensifier, SinghRay ColorCombo a Raynox DCR-5320PRO Macro Set)
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

To je fakt tezky poradit. Myslim ze ses jedinej koho znam kdo by mel sigmu. Ta v Cechch neni prilis rozsirena. :oops:
Kdyz jsem se dival na testy Sigma17-70 na Nikonu vs. na Canonu tak ty vysledky byly velmi tezko porovnatelny i co se tyka prave ty aberace. V tomhle se obavam ti poradi jedine majitel nejaky Sigmy.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Nemám Sigmu, jen se ptám :wink: Ale moc díky za rady.
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

Neříkej že přecházíš na DSLR.
AMD RYZEN 5 3600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire NITRO+ Radeon RX 5700XT 8G, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD , Sennheiser HD 4.40 BT, Dell Alienware Low-profile RGB Mechanical Gaming Keyboard AW510K Dark Side of the Moon, Logitech G502 Proteus Spectrum
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Nepřecházím, ale uvažuju, že by možná nebylo od věci zkusit i trochu něco jiného, zvlášť když by nová i s tímhle objektivem vyšla jen na něco málo přes dvacet. Ale ať se rozhodnu tak či tak, dřív než koncem jara to nebude...
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

No sigmu bych spis nevolil. Jedna se o specialitku pro fajnsmekry. To ovsem nebrani v rozlizeni se jejim smerem. :)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Jsem si toho vědom. Má pár nedostatků (hnusný jpeg při vyšším ISO, absenci stabilizace, není možné nastavit WB v Kelvinech - vzhledem k nepříliš velké použitelnosti jpegu to už ani moc nevadí, kompatibilita jen sama se sebou, nepodporuje SDéčka...), ale na druhý straně je tu nádherná kvalita obrazu (ostrost, detaily), byť při 5M rozlišení, skvělý dynamický rozsah, skvělé barvy a velmi slušná cena.
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

...a minimum prislusenstvi a objektivu :wink:

To ze si myslis ze nepouzijes jpeg je naivita. Taky jsem si to myslel, ale pak me prestalo bavit z kazdy byt sebemensi prochazky tahat min 600mb dat. Trvalo to ale rok, nez jsem si tohle uvedomil. :wink:
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

já jsem byl dycky jinej :roll:
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

sak prechadzky do JPEGu fotit mozes, ale nejake vaznejsie veci radsej aj nejaky RAW.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

no-X píše:já jsem byl dycky jinej :roll:
Taky jsem si vsiml :lol:
No jeste to zvaz, predpokladam ze system nekupujes na rok, tak abys pak nezjistil ze budes muset kupovat vsechno znova ;-)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

FZ30 se zbavovat nehodlám, vybudouval jsem si k ní docela citový vztah, takže se k ní v případě potřeby mohu kdykoli vrátit - stejně si myslím, že je budu střídat :)

Jen jsem zvědavej. Ve většině threadů o výběru foťáku nad 10k, které jsem četl, doporučují majitelé DSLR výhradně DSLR. Když si vzpomenu na mnohé jiné thready, kde diskutovaly tytéž osoby, nemůžu zapomenout na poznámky jako "šum je to poslední, co bych u DSLR řešil", nebo "rozlišení snímače je to poslední, podle čeho bych vybíral", případně "výstupy ani zdaleka nejsou u DSLR všechno" a podobně. Jsem tedy zvědavý, co je obecně na zrcadlovkách tak uchvacujícího, když to není ani nižší šum, ani vyšší rozlišení, ani lepší kvalita výstupu, ale zároveň na ně nikdo nedá dopustit. Typuju, že většině uživatelů činí nesmírnou radost, když mají aparát, u kterého si sami mohou naprskat přímo na snímač, ale samozřejmě je to jen má osobní hypotéza - budu to muset nejdřív zkusit na vlastní kůži a uvidím :wink:
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

no-x: no kdyz si to projedes zpet zjistiís ze ja vetsinou zrcadlo nedoporucuju. Je velky, pouta pozornost a diky vseobecnymu hypu ho musi mit kazdej. Asi tak. Kdyz obcas jdu prahou a potkavam ty hrdy majitele s nikonem/canonem na hrudi aby ho kazdy videl.... me srdce ekonoma zaplesa aneb slava marketingu. :roll: :-D
(tebe z toho rozhodne nepodeziram)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Pokud by Panasonic do FZ70 nacpal Foveon, nebo alespoň 1" snímač, možná vylepšil redukci šumu, aby nebyla tak drastická jako u VE-III a použil trochu širší objektiv, pak bych se na celou DSLR z vysoka vykašlal.

EVF pro mě má více pozitiv, než DSLR (pevný velmi univerzální a kvalitní objektiv optimalizovaný pro velikost konkrétního čipu, firmware optimalizovaný pro daný objektiv, kvalitní jpeg/tiff (s rawem jsem si u FZ30 zkoušel hrát, ale bylo to zbytečné - lepší výsledky se nedostavily), krátké časy (vysoká hloubka ostrosti -> nižší clonové číslo), stabilizace a liveview jako samozřejmost v ceně atd. Připadá mi, že v poslední době se do zrcadlovek cpe víc technologií z EVF, než opačně.

Stále marně čekám na optimální řešení :(
Naposledy upravil(a) no-X dne stř 12. bře 2008, 22:21, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“