Přenos 40Mbit downlinku do 3,5km

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
drumax
Začátečník
Začátečník

Přenos 40Mbit downlinku do 3,5km

Příspěvek od drumax »

Ahoj,
chceme se pustit do zasíťování jednoho sídliště, k dispozici máme 40M downlink, pustit tam chcem asi cca. 20M. Linka je od sídliště vzdálená cca. 3,5KM a tak prosím o pomoc, jak tam ten net dostat :roll:

Co mě napadlo - na střeše Kovotermu (tam je ta linka) postavit parabolu, ke které bude připojeno APčko (a do něj pochopitelně kabel od linky). Tou parabolou by se poměrně snadno (přímá viditelnost) měl dostat signál k druhé anténě, taky parabole, která bude někde na střeše paneláku uprostřed sídliště. Klientská barabola bude připojena na AP/routeru, ke kterému bude připojena buďto všesměrovka, nebo switch s UTP či optickým kabelem.

Je tohle řešení reálné, popř. jak by jste to vyřešili vy?
Za odpovědi předem díky.

Pozn. Vše bych dělal na 5GHz
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IkE Blaster »

budes mit imho maximalne takovych 15mbps pri prumernych zarizenich, s novejsimi mikrotikem (rb-333) muzes mit na "acko" az cca 25mbps pri normalnich podminkach. kazdopadne na tuhle vzdalenost to bude asi min. jsi si fakt jisty s temi 3,5km? na tyhle spoje se pouzivaji tyhle typy prenosu http://www.i4wifi.cz/?cls=spresenttrees&strid=373
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

na 5Ghz to nepujde, takovou rychlost tam spolehlive nedostanes.
resenim bude 10GHz mozna. Otazka je kolik lidi uz na te budove 10GHz spoje ma jak budes hledat volny kanal.
Toshiba Tecra A6
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

U nás máme 5ghz spoje na 108mbps a kolem 8MB/s zvládnou...ale nemají 3,5km. Já mam spojení do města (asi 2018metrů) 5ghz 54mbps. Těch 6MB/s to při zkouškách dalo.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
drumax
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od drumax »

Bajgy píše:na 5Ghz to nepujde, takovou rychlost tam spolehlive nedostanes.
resenim bude 10GHz mozna. Otazka je kolik lidi uz na te budove 10GHz spoje ma jak budes hledat volny kanal.
Oka, tak teda 10GHz, bude to sice drahý jak sviňa, ale co už, je potřeba to tam dostat. Kolik lidí na té budově bude mít 10GHz spoje je teoreticky jedno, na střeše Kovotermu (tam bude ten vysílač) je většina antén na 2.4GHz. A do sídlišť to půjde optikou.

Jinak díky za odpovědi
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

karf píše:U nás máme 5ghz spoje na 108mbps a kolem 8MB/s zvládnou...ale nemají 3,5km. Já mam spojení do města (asi 2018metrů) 5ghz 54mbps. Těch 6MB/s to při zkouškách dalo.
To jo, ja vim, ze by to tu rychlost teoreticky a pri zkouskach mozna i prakticky zvladlo. Ale jak budes vysvetlovat lidem, ze kdyz zaprsi nebo zasnezi tak rychlost pujde do kytek? Abys to mohl preprodavat, tak musis pocitat s tou nejhorsi povetrnostni variantou a mit nejakou rezervu. Nesmis jet po hrane, jinak nebudes delat treba v zime nic jineho nez jezdit a oskrabovat parabolu od ledove namrazy apod. :)
Toshiba Tecra A6
drumax
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od drumax »

Koukal jsem se po cenách 10GHz komponentů a moc jsem toho nenašel, každopádně nějaký set dvou antén či co to bylo vycházel na 100k a víc. Je to normální nebo jsem se jen vygooglil na divnej shop? :?
Laras
Nováček
Nováček

Příspěvek od Laras »

drumax píše:Koukal jsem se po cenách 10GHz komponentů a moc jsem toho nenašel, každopádně nějaký set dvou antén či co to bylo vycházel na 100k a víc. Je to normální nebo jsem se jen vygooglil na divnej shop? :?
doporučuji vzít přímo od firmy od které budete brát konektivitu aby vám net přenesla po 10GHz az na panelák. Jelikož zařízení je drahé a pásmo je licencované.
drumax
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od drumax »

Laras píše:
drumax píše:Koukal jsem se po cenách 10GHz komponentů a moc jsem toho nenašel, každopádně nějaký set dvou antén či co to bylo vycházel na 100k a víc. Je to normální nebo jsem se jen vygooglil na divnej shop? :?
doporučuji vzít přímo od firmy od které budete brát konektivitu aby vám net přenesla po 10GHz az na panelák. Jelikož zařízení je drahé a pásmo je licencované.
Na Ceragon peníze nejsou ani náhodou :oops: :)
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

Laras píše: Jelikož zařízení je drahé a pásmo je licencované.
10GHz pasmo licencovane neni.
Toshiba Tecra A6
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“