Spolehlivost RAID0 s SSD

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Spolehlivost RAID0 s SSD

Příspěvek od Vivec »

když tak nad tím přemýšlým, tak může vůbec SSD zkolabovat? počítejme horizont cca 2-3 roky, maximálně...
jde mi o to, že můžu mít takřka zadarmo 8x 8GB sata SSD disky, jen bych dokoupil řadič do PCIe aby to bylo přenositelný
a kdybych je zapojil do RAID0 tak by výkon vůbec nemusel být špatnej, teoreticky bych mohl jet i v 0+1, čtyři v 0 a na zbylý by se to kopírovalo, ale proč se ochuzovat o 4 disky :)

ještě jedna věc, jak topí ssd? jestli je budu moct hodit jen tak někam :)

\\teda ale ty ceny řadičů mi moc radost nedělaj

\\imho asi by bylo lepší provozovat 6 disků na ICH8R co mám na desce, a na přídavnej řadič hodit datový disky, provozujete někdo raid na ICH8? jak je na tom s výkonem? hlavně aby na tom fungovalo 6 disků, vypláznout 7k za řadič se mi moc nechce...to bych se na ty ssd asi vykašlal
HacIPex
Začátečník
Začátečník

Re: Spolehlivost RAID0 s SSD

Příspěvek od HacIPex »

Gr8 Vivec píše:\\teda ale ty ceny řadičů mi moc radost nedělaj

\\imho asi by bylo lepší provozovat 6 disků na ICH8R co mám na desce, a na přídavnej řadič hodit datový disky, provozujete někdo raid na ICH8? jak je na tom s výkonem? hlavně aby na tom fungovalo 6 disků, vypláznout 7k za řadič se mi moc nechce...to bych se na ty ssd asi vykašlal
no problem je ze mas "moc" disku, tolik se jich pouziva spis jen u serveru (proto takove ceny radicu), pokud bys dal 4 na radic (raid 0/0+1) a 4 na desku tak bys vytahl vetsi vykon, nez 6 na desce (nebo spise lepe vyuzil, protoze by jsi mel hardwarovy raid), a na desku by jsi dal zbytek treba na data

dalsi moznost je koupit starsi kvalitni radic, nekdy se daji sehnat "drazsi" celkem levne - nekdy se najde nevyuzity serverovy radic v zaruce
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

jestli jsem tě pochopil správně tak:
jde provozovat na řadiči v PCIe čtyři disky v raid 0 a na řadiči na desce další čtyři v raid 1 k těm na řadiči v PCIe?
imho to se mi nezdá...

jak velkej bude rozdíl mezi 4ma a 6ti diskama v raid 0?

\\jde mi o to, jestli s SSD má cenu raid 1, protože imho SSD je dost spolehlivý...
HacIPex
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HacIPex »

nene, napsal jsi, ze datove disky na pcie radic, ale ja jsem tim myslel ze je lepsi dat systemove v raidu 0 na pcie (hardwarovy radic)
jde provozovat na řadiči v PCIe čtyři disky v raid 0 a na řadiči na desce další čtyři v raid 1 k těm na řadiči v PCIe?
ne, tak jsem to nemyslel, zapomnel jsem navic ze to jsou 8 GB, puvodne jsem chtek rici, ze je dat na data do raidu 1, ale data na 16 GB...

Nevim na kolik disku jsi videl radic, ja jsem videl na 4 co byly s cenou pod 4k, jak se SSD spolehlive nevim, Test jestli se vyplati vice disku v raidu 0 je na svethardware.cz test, bohuzel ho ted nemohu najit, a navic se mi zda, ze to je na integrovanem radici

Mozna by nebylo spatne popremyslet nad raidem 5, ale cena hw radicu je zase mozna trochu vetsi (ale pokud jsou SSD spolehliva, tak tam hodit raid 0, stejne by to bylo jen na system, ktery jednou za cas zalohujes ne?)
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

no je pravda že na systémovym disku nemám nic důležitýho takže nějakej crash by zas tak nevadil, holt jednou za měsíc bych hodil zálohu documents&settings na dvd
a 4 disky by mi kapacitně stačili, otázkou je jak se zvýší výkon při použití 4/6/8mi disků v raid 0
HacIPex
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HacIPex »

vydrz, zkusim pohledat ten test

EDIT:
najake testy:

http://www.nextlevelhardware.com/storage/battleship/
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

díky moc, vypadá to fakt brutálně 8)
HacIPex
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HacIPex »

Gr8 Vivec píše:díky moc, vypadá to fakt brutálně 8)
jj, taky mi vypadli oci z dulku kdyz jsem videl ty rychlosti
preferuji vysokorychlostni scsi/sas, ale jak jsem videl rychlost SSD...

Ted ti dost zavidim, :oops: kdyz rychlost 4 disku by mela byt podle toho testu okolo 400-450 MB/s :) , ktomu pristupovka okolo 0,3 ms...

EDIT: a mas je ata nebo sata ?
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

vivec: co to je "temer zadarmo"?

to by se mi taky libilo :P :oops:
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

jsou to SATA, jinak by to asi nemělo cenu, jinak jak ale tak pročítám ten test tak od dvou disků nedochází v reálnejch aplikacích k téměř žádnýmu nárůstu, takže to vidim že nechám tak 4, 32GB na systém mi bohatě stačí, stejně na zbylý sata přijdou datový disky takže bych musel kupovat řadič což se mi moc nechce protože nemám na desce volný sloty

asi taky vyhodim SCSI řadič a 15k cheetah protože na ty ssd se fakt nechytá :)

jinak mám je za 1k kč jeden, takže vezmu asi ty čtyři, snad budou brzo, nechci čekat dva měsíce (ale asi budu muset :lol: )
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

nemas vice pro kamarady? :lol:

imho 4 pro system a jeden bych si dal na zalohu dokumentu....
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
HacIPex
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HacIPex »

myom píše:nemas vice pro kamarady? :lol:

imho 4 pro system a jeden bych si dal na zalohu dokumentu....
on to ma od znameho, takze asi ne...
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

ne hele mám to protekčně a neměl bych je šířit dál, v budoucnu budu třeba chtít další a nechci si zavřít vrátka :)
jinak díky za pomoc a hlavně za ten test, ten mi odpověděl na hodně, hlavně sem ale valil bulvy nad těma obrázkama :)
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

tak jsem ještě trochu hledal a čet testy a zjistil že řadič co je na gigabyte deskách podává o dost lepší výsledky než ICH8R což je docela překvapující, na ICH byl s jedním SSD read/write kolem 80-85MB/s zatím co na řadiči od gigabyte plnejch 110+-MB/s což je limit co udává výrobce...což je na jednu stranu dobrý a na druhou pěkně sux

takže teď zbejvá se rozhodnout jestli bude lepší cca 300-320MB/s na ICH za 4000,- s kapacitou 32GB
nebo 200-220MB/s na přídavnym řadiči za 2000,- s kapacitou 16GB

oboje mi kapacitně stačí, oboje má přístupovou dobu kolem 0,1ms...

asi půjdu do druhý volby, ušetřim a výkon bude +- stejnej...
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“