pomalý Raptor

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Brcaka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

pomalý Raptor

Příspěvek od Brcaka »

Zdar, mám takový menší problém,
koupil jsem si 160GB raptora a při testování v hd tune mi ukázal následující:
trasfer rate:
max 89,8MB/s
Průměr 76,7 MB/s
Burst rate 112,9 MB/s

To ukazoval ještě donedávna, ale když jsem ho po delší době jen tak znova projel ve stejném programu se stejným nastavením, tak byly výsledky takovéto:
Max. 60,4MB/s
průměr 56,6MB/s
Burst rate 60,1 MB/s
Přičemž se na těch 60 MB/s disk drží až do 95% disku, pak (stejně jako při původních testech) spadne rychlost níž.
V biosu není u tohodle disku co nastavit (mám a8v deluxe), ve win jsem nic nenašel, donedávna to vše ještě šlo normálně... tak nevím co s tím.
Nevíte čím to je?
Dnes již toho vím tolik, že s klidem mohu říct, že vlastně nevím nic.
HacIPex
Začátečník
Začátečník

Re: pomalý Raptor

Příspěvek od HacIPex »

Brcaka píše:Zdar, mám takový menší problém,
koupil jsem si 160GB raptora a při testování v hd tune mi ukázal následující:
trasfer rate:
max 89,8MB/s
Průměr 76,7 MB/s
Burst rate 112,9 MB/s

To ukazoval ještě donedávna, ale když jsem ho po delší době jen tak znova projel ve stejném programu se stejným nastavením, tak byly výsledky takovéto:
Max. 60,4MB/s
průměr 56,6MB/s
Burst rate 60,1 MB/s
Přičemž se na těch 60 MB/s disk drží až do 95% disku, pak (stejně jako při původních testech) spadne rychlost níž.
V biosu není u tohodle disku co nastavit (mám a8v deluxe), ve win jsem nic nenašel, donedávna to vše ještě šlo normálně... tak nevím co s tím.
Nevíte čím to je?
Udelel defragmentaci a zkus znova, fragmentace ma na to taky vliv
Brcaka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Brcaka »

Fragmentace je asi na 3% +-, to byla horší když jsem dělal první testy. Hlavně mě zaráží, že přenosový limit je těch 60MB, když původně byl 89 a pomalu klesal(podle toho v jaké části hdd se zrovna měřilo). Když mi někdo vysvětlí jak sem dát obrázek, tak dodám oba grafy :oops: .
Ale i tak dík, jedna možnost odpadla.
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od faugusztin »

A nepadlo ti z nejakeho dovodu pripojenie HDD na rezim Ultra ATA/66 (ATA/ATAPI-5) ?
Brcaka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Brcaka »

faugusztin píše:A nepadlo ti z nejakeho dovodu pripojenie HDD na rezim Ultra ATA/66 (ATA/ATAPI-5) ?
No, hd tune mi píše, že je nastaveno Ultra DMA6 (pokud si to dobře pamatuju- mrknu se večer doma), ale stejně jsem nikde nenašel jak to změnit. Bios mi u tohodle hdd nedává na výběr žádné možnosti-jen nastavit jako 1. při bootování...
Kdyby se to nějak přenastavilo jak píšeš, kde najdu nastavení zpět?
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Dobra otazka, ale ta rychlost je velmi podozriva, konstanta rychlost disku (okrem SSD samozrejme) byva iba vtedy, ak je rychlost disku obmedzena rozhranim a nie ako je to zvycajne, tj. rozhranie obmedzene rychlostou disku.
Brcaka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Brcaka »

Přesně. Kdybych dal na sebe výsledky z měření z doby kdy hdd běžel "naplno" a teď, tak někde ke konci testu už byl hdd pod 60MB/s, a to v obou grafech stejně, takže to asi bude rozhraním. Teď jen zjistit jak to nastavit zpátky. Pokusné přehození z 1. řadiče SATA na 2. nemělo (podle očekávání) žádný vliv. Asi zkusím napsat do ms jak to hodit zpátky.
Brcaka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Brcaka »

tak od ms jsem se dozvěděl, že "systém za nic nemůže" :)
čímž jsem si nepomohl....
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

UDMA-x či podobné hodnoty jsou absolutně irelevantní. Pokud máš disk v BIOSu nastavený jako IDE, tak nejspíš právě proto HD Tune čte rozhraní jako UDMA-5. Prostě BIOS mu řekne, že UDMA-5 pyčo a tím to končí.

A jestli je zapojený na SATA konektoru, je technicky nemožné, aby jel na něco jiného než (v případě SATA1 - Raptoru) UDMA-7 (se 150MB/s burst speed), v případě SATA2 je to technicky UDMA-8 (s 300MB/s burst speed). Je to jen takový malý bug.

Ale v tom případě opravdu nevím, proč máš tak malou rychlost disku. Co říká S.M.A.R.T?

// Když na to tak znova koukám, tak ta zmenšená rychlost burst speed je divná, nevšiml jsem si ji... Koukni do toho S.M.A.R.Tu
Brcaka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Brcaka »

Tak jsem volal na linku podpory
asus, kde mi poradili update biosu a ovladače chipsetu. Bios mám teda nový, ovl. pro chipset ve verzi 513a a max. rychlost vzrostla na 69+-, ale jako předtím to už výš nejde. Průměr mi tedy vylezl na 67,4 MB. Tak už vážně nevím. Ještě zkusím zítra jednou zavolat na podporu. Jinak everest píše, že hdd má 10200 MB a nepodporuje udma ani smart, hdtune že jede v multiword dma mode 6 a neukazuje smart, ten funguje jen v speedfanu, který mi po instalaci everesta začal ukazovat teplotu jádra -49st. C. Ach jó...
Brcaka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Brcaka »

Tak jsem ráno zas měřil rychlost a ta je zpět na 60MB/s :evil: :evil:
edit: Dneska mi pro změnu na tech. podpoře poradili přeinstalovat win... tak to asi budu muset zkusit, i když to asi bude naprd, protože pokud zpomalení nějak způsobil nějaký program, tak nevím jaký a nahraju si ho tam znova.... :jaw:
Petan_lama
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Petan_lama »

No mě zase Raptor hlásí přístupovou dobu 8,4ms....tak se mi zdá,že v popisu výrobce je něco kolem pěti???
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Brcaka píše:i když to asi bude naprd, protože pokud zpomalení nějak způsobil nějaký program, tak nevím jaký a nahraju si ho tam znova.... :jaw:
Testuj disk po kazdej instalacii programu :-D.
Maddogg
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Maddogg »

Zkoušel jsi i jiný program než HD Tune?
Mainboard Asus P7P68 CPU Intel I5 2500k@4.2ghz+Xigmatek Achilles RAM Kingston 2x4GB 1333Mhz GPU Asus r7 370 1100/6000Mhz HDD Samsung F1 500GB DVD-RAM Samsung Case&PSU Fractal Desing Define R2+ Enermax PRO82+ 385W
Macecha
Nováček
Nováček

Příspěvek od Macecha »

mohl by si pls uvést značku toho hdd? plánuji si totiž koupit jeden raptor s 160gb od WD
Jdi za svým cílem!
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Raptory snad vyrábí někdo jiný než WD? :roll:
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
Petan_lama
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Petan_lama »

Macecha píše:mohl by si pls uvést značku toho hdd? plánuji si totiž koupit jeden raptor s 160gb od WD
Podle mě maj Raptory 36,74 nebo 150GB...
Macecha
Nováček
Nováček

Příspěvek od Macecha »

ooo, jsem to ale debil, měl jsem namysli caviar re :oops:
Jdi za svým cílem!
Brcaka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Brcaka »

Maddogg píše:Zkoušel jsi i jiný program než HD Tune?
Zkoušel jsem everest a nějaký test v norton system utility... vše +- stejné (resp. výsledné průměrné hodnoty).
faugusztin píše:Testuj disk po kazdej instalacii programu ?
No to asi budu muset udělat, jen nevím kam hodím ty win... tohle asi zabere víc času... říkám si, asi se to bude chovat stejně i když nainstaluju systém na starej pata hdd, že? Myslím prům. rychlost....
Petan_lama píše:No mě zase Raptor hlásí přístupovou dobu 8,4ms....tak se mi zdá,že v popisu výrobce je něco kolem pěti???
Jo, tak to nevím, ale myslím, že jsem někde v testech viděl těch 8ms +-....

Jo, v sobotu asi nainstaluju systém na starej hdd a budu zkoušet... teda snad to takhle půjde...
Brcaka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Brcaka »

Tak na úplně čistých nainstalovaných win bez jakýchkoli driverů to jede tak jak má... :)
Hele, mám sem kdyžtak napsat jestli objevím co ten hdd zpomaluje?
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“